Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čínští těžaři zlata vyrážejí na nákupy za výprodejové ceny

Čínští těžaři zlata vyrážejí na nákupy za výprodejové ceny

21.08.2013 18:04, aktualizováno: 21.8. 18:17
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Čínské těžařské firmy, specializující se na zlato, využívají rekordního poklesu ceny vzácného kovu, který srazil hodnotu důlních aktiv, a stupňují akviziční aktivitu. Předlužená západní konkurence bude v tomto procesu pravděpodobně vytěsňována.

Hodnota nákupů těžařů zlata sídlících v Číně či Hongkongu se letos vyšplhala na rekordních 2,24 mld. USD, čímž už teď překonala loňský objem 1,96 mld. USD. Na lov slev se po největším propadu zlata za 30 let vydala například Zijin Mining Group, světová sedmička podle tržní kapitalizace, a Zhaojin Mining Industry. Průměrné ceny akcií jejich konkurentů od vrcholu zlaté horečky v roce 2011 spadly o 53 %.

„Zlevňování zlata je pro hlavní čínské producenty dobrou příležitostí k zahraničním nákupům,“ tvrdí Chen He, šéf zahraniční divize Zhaojin Mining, čtvrtého největšího těžaře v zemi s tržní kapitalizací 2,2 mld. USD. Tento rok se prý firma soustředí na pečlivé vybírání a prověřování cílů, přičemž udeřit hodlá pravděpodobně za rok, jelikož ceny mají ještě klesnout.

Celosvětově působící těžaři v čele s kanadskou společností Barrick Gold musejí po uplynulých 10 letech bujaré akviziční politiky, v jejímž rámci si vlastníka vyměnila aktiva za 162 mld. USD, zařadit prudkou zpátečku, omezit investice a začít hromadně propouštět. Jen za poslední měsíc těžaři ohlásili odpisy v celkové hodnotě 26 mld. USD. Podle vrcholového managementu akcionáři tlačí na to, aby se nyní akvizice utlumily.

Čínští těžaři jsou v mnohem lepší pozici, hlavně díky raketově rostoucí domácí poptávce. Spotřeba nyní dosahuje 4 metrických tun denně a je na nejlepší cestě předstihnout Indii, která zatím žebříčkům vévodí. Razantní zlevnění zlata vyvolalo v Číně nákupní mánii. Vzácný kov se zde tradičně dává nevěstám či novorozencům. Svateb by se přitom v zemi letos mělo konat kolem 7 milionů. Čistý dovoz zlata do Číny se v 1H13 meziročně zdvojnásobil na 493 metrických tun. Potenciál pro růst poptávky stále je. V držbě zlata na hlavu je Čína s 5 gramy daleko za 20 gramy v bohatých zemích. 
 

 
Řada čínských těžařů se navíc může pochlubit lepším cash flow a nižšími produkčními náklady. Zijin by podle prognóz měl zaúčtovat celkové náklady (včetně administrativy, kapitálových výdajů a průzkumu) ve výši 658 USD za unci. Konkurenční Zhaojin vykazuje dokonce 549 USD za unci. Brokerská firma UOB Kay Hain odhaduje, že globální průměr činí 831 USD.

Mezi možnými cíli čínských kupců je zmiňována Papillon Resources s tržní kapitalizací 2,4 mld. USD, která vlastní důl v Mali. Dále také Amara Mining a Perseus Mining. „Lze narazit na velmi výhodné koupě, některé jsou až moc dobré na to nechat je utéct,“ tvrdí James Wilson z australské RBS Morgans, který jako geolog působil v Africe, Číně i Austrálii.

Akcie australského Persea letos odepsaly 62 %, což jeho výkonný ředitel Jeff Quartermaine považuje za nepřekvapující důvod pro to, aby se o firmu zajímali konkurenti. Podobně hovoří i jeho protějšek z Pappillonu Mark Connelly: „Mohli bychom být potenciální cíl. Jakékoli rozhodnutí by bylo na akcionářích.“ Mluvčí Amary, sídlící v Londýně, odmítl spekulace o převzetí komentovat.

Akceleraci čínského akvizičního tažení napomáhá i snadnější přístup těžařů k levnému kapitálu. Například Zijin loni v listopadu od státní China Development Bank získal úvěr na zahraniční akvizice v hodnotě 4,9 mld. USD. Peking snahy o expanzi na nové trhy podporuje. Podle stávajícího pětiletého plánu by těžaři měli rozšiřovat přítomnost v Africe, Latinské Americe a sousedních zemích. Organizace World Gold Council tuto kampaň zdůvodňuje snahou Číny získat větší zlaté rezervy a snížit závislost na vývoji cen a výnosů amerických a dalších státních dluhopisů, které tvoří velkou většinu čínského devizového portfolia.

Prodávat či zavírat doly hodlá Barrick, australský Alacer Gold, americký Newmont Mining nebo jihoafrický Gold Fields. Zijin prý zvažuje podání nabídky na tři australské doly Barricku. Podle analytiků jsou Číňané ve výběru velmi opatrní a kandidáty na převzetí řádně proklepávají. 

Vývoj ceny zlata za poslední rok (USD/tr. unce):



 
Cena zlata v posledních dnech osciluje kolem 1370 USD za unci. Na začátku roku se unce prodávala o 300 USD dráž. Société Générale odhaduje, že v příštím roce průměrná cena klesne na 1150 USD za unci. To by bylo nejméně od roku 2009. 

Připojujeme aktuální technický pohled na zlato:


 
(Zdroj: Bloomberg, CNBC) 


Čtěte více:

Zlato, kolaps systému a World of Warcraft
06.08.2013 18:21
Ekonom John Cochrane tvrdí, že pokud o zlatu (spolu s nákupem zbraní, ...
Šéf Randgold čeká zlato pod tisícem dolarů: Těžba musí klesnout. Dle WGC prchli spekulanté
07.08.2013 12:09
Tvrdá připomínka boje zlatých těžařů s pádem cen komodity přišla dnes...
Zlato z tříletého dna +13 %. Zastaví jej Indie a výběr zisků?
13.08.2013 18:04
Zlato se po dubnovém pádu do medvědího trhu znovu učí růst. Ze svého t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách