Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měď míří na sever. Prchavá rally, nebo obrat trendu?

Měď míří na sever. Prchavá rally, nebo obrat trendu?

22.08.2013 17:33
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Trh mědi, na něhož v posledním půlroce doléhal propad cen napříč komoditním spektrem, jeví známky zotavení. Pomáhá mu hlavně série povzbudivých dat ze dvou největších spotřebitelů načervenalého kovu – eurozóny a Číny. Ohledně budoucího vývoje cen však mezi analytiky a investory shoda nepanuje.

Lepší čísla z řady výrobních odvětví v obou ekonomikách přiměla mnohé hráče na trhu k přehodnocení dosavadních prognóz spotřeby mědi směrem k vyšším metám. Optimističtější pohled na poptávku po kovu používaném v široké škále sektorů jeho cenu na futures trhu, na němž se protáčí 100 mld. USD, od konce července vyhnal o 9 % výš.

I když v posledních seancích měď stagnovala kvůli nejasnostem okolo dalšího směřování americké měnové politiky, solidní výkonnost komodity představuje značnou změnu oproti prvnímu pololetí, kdy její cena klesla o 16 %. V pátek kotace v Evropě vystoupaly k dvouměsíčnímu maximu na 7360 USD za tunu, nyní oscilují kolem 7300 USD.

Změnu názoru hedgeových fondů a dalších investorů ilustrují data Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC). V minulém týdnu sázky na růst cen poprvé od února překročily sázky na pokles. V dubnu bylo na mědi rekordních 39 tisíc shortových pozic, nejvíc od roku 2006. „Investoři jsou teď optimističtější v pohledu na růst – nic složitějšího v tom není,“ tvrdí Clive Burstow, který spravuje komoditní portfolio v Baring Asset Management. Nedávno nakoupil akcie těžařů mědi.

Rally odstartovala červencové překvapivě dobré údaje o ekonomické aktivitě v Číně, která je se 40% podílem na globální poptávce největším spotřebitelem mědi. Pohyb cen severním směrem pokračoval minulý týden, kdy data z průmyslové výroby v Číně překonala odhady a eurozóna po šesti kvartálech recese vykázala první přírůstek HDP.

Ne všichni jsou několika sadami dat přesvědčení a poukazují hlavně na setrvalý růst těžby a plánované nové doly, jenž přispěly k výprodeji v 1H13. Globální produkce mědi podle analytiků Citigroup ve 2Q13 vzrostla meziročně o 8,4 %, popáté v řadě. Navíc další statistiky z Číny či eurozóny tak dobře jako dosud dopadnout nemusí. Zpráva Credit Suisse z úterý hovoří o tom, že nabídka bude v nadcházejících měsících dál převyšovat poptávku, přičemž zvýšený zájem čínských automobilek a stavbařů by mohl vyprchat. „Spoléhat se příliš na data z jednoho měsíce by mohlo být zavádějící,“ uvádí se v dokumentu pro investory.

Měď má díky své dokonalé vodivosti elektřiny a tepla široké využití v průmyslu a stavebnictví. Je významnou surovinou při výrobě kabelů, drátů a trubek, které protkávají infrastrukturu po celém světě. Například průměrné auto obsahuje zhruba 25 kilogramů mědi. Ta je také součástí veškeré elektroniky, od počítačů až po telefony.

Podle býků dalšímu růstu cen napomohou nejen vyšší prognózy spotřeby, ale i fakt, že již teď se zásoby kovu ve skladech tenčí. Od června, kdy množství kovu ve skladech londýnské burzy LME vystoupalo na desetileté maximum, klesly zásoby o 16 %. Zásoby šanghajské burzy mezitím klesly o 20 %.

Čína v červenci dovezla nejvíc mědi za uplynulých 14 měsíců. Další povzbudivou zprávou se staly snahy Pekingu podpořit hospodářství finanční pomocí zadluženým městům a regionům. Projekty typu elektrifikace odlehlých venkovských oblastí či rozšiřování železnic by měly zvýšit letošní spotřebu mědi o 9,1 %, uvádí se v prognóze Morgan Stanley. Loni spotřeba vzrostla o 5 %.

Optimisticky se k budoucímu vývoji kotací staví i stratégové ve Wells Fargo Advisors, kteří spravují aktiva v hodnotě 1,3 bilionu USD. „Odolnost mědi naznačuje, že to nejhorší je za námi. Kdyby na tom Čína byla opravdu tak špatně, jak lidé tvrdí, měď a další průmyslové kovy by dostaly mnohem víc zabrat,“ tvrdí Sammer Samana z Wells Fargo.

Cena mědi je klíčovým faktorem pro ziskovost velkých těžařských společností typu BHP Billiton, Anglo American či Freeport McMoran. Hraje také významnou roli v zemích s velkým podílem těžby na HDP. V Chile představuje dobývání mědi osminu ekonomiky. Velké doly se nachází také v Mongolsku a Zambii.

(Zdroje: WSJ, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y