Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čím víc pruhů, tím víc Adidas

Čím víc pruhů, tím víc Adidas

22.08.2013 18:04

Commerzbank hovoří o tom, že tahákem německých akcií už není plošná valuace, namísto toho je nutno vybírat jednotlivé tituly. Adidas podle banky patří mezi ty atraktivní (vedle Deutsche Post, HeidelbergCement, Krones a Wincor Nixdorf). V rámci této série jsme se minulý týden dívali na akcie Pumy, konečný verdikt jsme ponechali trochu otevřený s tím, že se podíváme právě na značku tří pruhů. Jak roční, tak pětiletý pohled na akcie Adidasu je z hlediska dlouhých pozic pěkným pokoukáním. S betou 0,9 generuje výrazně vyšší návratnost než celý trh, čímž se mimo jiné znatelně odlišuje od Pumy:

ad1

Pro zajímavost se, co se týče čísel, nejdříve podívejme na porovnání provozně-finanční efektivity Adidasu a Pumy. Z následujících dvou tabulek je vidět, že Adidas dosahuje vyšších provozních marží a hlavně dokáže z jednotky tržeb dostat více provozního cash flow (za poslední tři roky průměrně o 1,5 procentního bodu). Puma přitom nechává znatelně méně v pracovním kapitálu. O něco méně než Adidas také nechává v investicích (CapEx/tržby). Celkovým vítězem tohoto porovnání je ale i přesto Adidas. Ten je totiž z tržeb schopen generovat 3,14 % cash flow po investicích, zatímco Puma pouze 2,32 % (jde o rok 2012, průměrný rozdíl za poslední tři roky dosahoval 1,15 procentního bodu).

Nepropadejme ale pocitu, že by tato historická čísla měla přímo určovat relativní valuaci obou akcií. Tu určuje očekávaný růst cash flow a očekávané (ne historické) riziko. Nejednou můžeme sice zaznamenat tvrzení, že ta či ona firma má vyšší marže, ROE, či ROIC a tudíž by měla mít vyšší PE, apod. Je to ale jako tvrdit, že „čím víc pruhů, tím víc Adidas“. Podobné ukazatele mají z hlediska valuace relevanci jen, pokud ukazují na relativní „nadřazenost“ dané firmy v oblasti budoucího růstu CF, či poklesu rizika.

ad2

Nyní tradiční sumář klíčových čísel a odhad dlouhodobého růstu cash flow společnosti Adidas tak, jak ho implikuje současná cena akcie.

ad3

Pokud za výchozí bod vezmeme provozní cash flow odpovídající minulému roku a investice odpovídající průměru minulých let, vidíme, že u Adidasu investoři implicitně, či dokonce explicitně očekávají dlouhodobý růst cash flow ve výši 5,15 % a 6,05 %. U Pumy jsme obdobnou kalkulací zjistili, že trh u ní čeká dlouhodobý růst cash flow někde mezi 5,72 % - 6,62 %. Adidas je na tom tedy v jádru stejně. Jinak řečeno, valuace obou akcií je z popsaného pohledu nyní dost podobná. Poslední tabulka pak ukazuje „cílové ceny“ v závislosti na jiných CF roku 2013 a/nebo jiných očekávaných růstech. Opět vidíme, že tyto odhady hodnot prudce rostou s tím, jak se zvyšuje očekávaný růst, což je dáno tím, jak se rychle blíží požadované návratnosti.

Musím říci, že mi relativně vysoký implikovaný růst cash flow těchto dvou společností trochu vrtá hlavou. Přímé srovnání není sice namístě, ale přece jen je s podivem, že například Unilever má touto metodologií implikované růsty znatelně v červených číslech. I to je jeden z důvodů, proč se příště podíváme na americkou kolegyni Pumy a Adidasu, firmu Nike.


Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti. 
 
Seriál poskytuje základní fundamentální pohled na vybrané zahraniční tituly, který sice není plnohodnotnou valuací, ale jde za rámec jednoduchých valuačních násobků. Namísto stanovení cílové ceny a investičního doporučení je zde postup opačný: Na základě několika základních předpokladů týkajících se cash flow společností a současné ceny akcie je odhadnuto, s jakým růstem firmy nyní trh implicitně počítá. Zhodnocení tohoto očekávaného růstu pak může být vodítkem při posuzování fundamentální atraktivity daného titulu. Zde prezentované závěry v žádném ohledu nepředstavují investiční doporučení, či poradenství. Autor je aktivním investorem a u analyzovaných titulů může držet otevřené pozice.


Čtěte více:

Puma, která nezařvala
15.08.2013 17:52
Možná, že evropské akcie mají skutečně to nejhorší za sebou. I kdyby s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Průměrná hodinová mzda, y/y
14:30USA - Změna počtu prac. míst
16:00USA - Index ISM ve službách