Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předčasné volby budou 25. a 26. října, potvrdil Zeman. Vznikne nová strana s Klausem?

Předčasné volby budou 25. a 26. října, potvrdil Zeman. Vznikne nová strana s Klausem?

23.08.2013 15:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny se budou konat ve dnech 25. a 26. října, uvedl dnes prezident Miloš Zeman po setkání se zástupci parlamentních stran. Volby vyhlásí poté, co ve středu 28. srpna rozpustí dolní komoru parlamentu. Prezident tak pouze potvrdil dříve avizovaná data voleb.

Prezident Miloš Zeman dnes šéfům ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09 a Věcí veřejných na schůzce na Hradě také řekl, že by se poslanecká sněmovna měla po předčasných volbách poprvé sejít 26. listopadu.

"Jsem rád, že prezident vnímá všechny termíny jako minimální, bude se snažit přispět k tomu, abychom po volbách měli co nejrychleji novou Sněmovnu," řekl předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

"Nám všechno vyhovuje," uvedl k termínům šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, podle kterého při příjemné konverzaci prezident vysvětloval, proč se rozhodl pro dané termíny. "Nic nového jsem se nedozvěděl," dodal.

Úřadující předseda ODS Martin Kuba zdůraznil nutnost legislativně dokončit předlohu, která omezuje podporu pro obnovitelné zdroje energie tak, aby odpadla hrozba ústavních žalob výrobců. "Pan prezident nás ujistil, že má jak v Senátu, tak všude projednáno, že se toto stát nemůže," řekl Kuba. Podle šéfa VV Víta Bárty byla na "jízdním řádu" k předčasným volbám a období po nich absolutní shoda.

Podle posledních průzkumů by volby nyní vyhrála ČSSD. Na druhé příčce by skončila TOP 09 nebo komunisté. ODS se po kauzách kolem Nagyové propadla a její výsledek se pohybuje od šesti do 13 procent hlasů. Do Sněmovny by se mohli podle průzkumu dostat i lidovci, zemanovci a hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. 

Nová strana s Václavem Klausem?

Mluví se také o vzniku politického uskupení, v jehož čele by stanul exprezident a bývalý šéf ODS Václav Klaus. Poslanec Boris Šťastný dnes oznámil, že vystupuje z ODS a chtěl by založit stranu právě s bývalým prezidentem. Šťastný se v poslední době pokoušel ODS přesvědčit, aby požádala Klause o pomoc se zastavením klesajících preferencí. S iniciativou ale u části vedení nenašel pochopení. Klaus posléze řekl, že jeho angažmá u ODS v současné době nepřichází v úvahu.

Šťastný sdělil, že veřejný prostor neopouští. "Rád bych učinil vše pro to, aby byly vytvořeny podmínky pro vznik nového politického subjektu pod vedením bývalého prezidenta republiky Václava Klause, pokud se Václav Klaus rozhodne do jeho čela postavit. Já pevně doufám, že se tak stane," napsal v prohlášení. "Stará dobrá ODS za Václava Klause byla silná a vyhrávala. Měla jasný směr. Stejně tak později za Mirka Topolánka," vyzdvihl bývalé předsedy ODS Šťastný. Nynější vedení ale podle něho ztratilo sebereflexi a členská základna nenašla odvahu, sílu a vůli to změnit.

Projekt, v jehož čele by stál Klaus, by se podle něj měl stát "jedinou a poslední šancí pro záchranu naší země před nástupem komunistů k moci, pravicovou hradbou proti nebezpečně se rozpínající levici, skutečným bojovníkem za národní zájmy a garantem obnovení a sjednocení autentické pravicové politiky" v Česku. Podle nedávného průzkumu agentur Median a STEM/MARK pro Českou televizi si ale návrat Václava Klause do politiky nepřeje 72 procent voličů.

(Zdroj: ČTK, ČT, Právo, Reuters)


Váš názor
  • Komunisti
    23.08.2013 20:33

    ...komunisti druhe miesto ... Kriste tak to je hamba naroda :)
    Sepo02
  • jedna věta a přitom fór desetiletí
    23.08.2013 15:39

    Projekt, v jehož čele by stál Klaus, by se podle něj měl stát "jedinou a poslední šancí pro záchranu naší země před nástupem komunistů k moci, pravicovou hradbou proti nebezpečně se rozpínající levici, skutečným bojovníkem za národní zájmy a garantem obnovení a sjednocení autentické pravicové politiky" v Česku. muhahahahahahahahahahahaha
    Bo
Aktuální komentáře
11.05.2024
14:26Evropští obchodníci s plynem nakupují opce kvůli obavám z dodávek v zimě
8:29Víkendář: Kde budou akcie na konci letošního roku?
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data