Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko detekovalo dvě rakety mířící na východ Středozemí. Izrael nakonec přiznává společný raketový test s USA

Rusko detekovalo dvě rakety mířící na východ Středozemí. Izrael nakonec přiznává společný raketový test s USA

03.09.2013 11:12, aktualizováno: 3.9. 16:11

Aktualizováno

„Byly detekovány dva balistické "objekty" vypálené z centrální oblasti Středozemního moře a mířící směrem na východ Středozemního moře,“ citovala dnes krátce před jedenáctou hodinou ruská agentura RIA Novosti zprávu ruského ministra obrany Sergeje Šoigu směřovanou prezidentu Putinovi. Nikdo z ruské vlády zprávu odvolávající se monitorovací systémy země zatím nepotvrdil. Evropské trhy obrátily z okolí nuly do asi procentních ztrát, nyní ale většinu ztrát opět mažou. Dolar dnes posiluje na nejsilnější úrovně od konce července a dostává se až na 1,3159 USD/EUR. Cena ropy Brent zprvu vystřelila výše až o 1,2 procenta a drží se nad 115 dolary za barel.

Vývoj kurzu eura vůči dolaru za posledních 5 obchodních seancí (online)



Podle ruské státní tiskové agentury byly "objekty" vypálené z centrálního sektoru Středozemního moře východním směrem zachyceny dnes ráno v 8:16 SELČ dálkovým radarem ruského varovného systému v Armaviru na jihu evropské části Ruska. Dle informací agentury Itar-Tass však ruská ambasáda v Sýrii neregistruje žádné dopady raket ani exploze v Damašku. 

Podle zdrojů v Damašku, na něž se ruská agentura RIA Novosti odvolává, dopadly později oba "objekty" do moře. Podle západních tiskových agentur šlo podle všeho o rakety, které Rusko v souladu se svou vojenskou terminologií označuje jako "objekty". RIA Novosti asi hodinu po oznámení o startu raket oznámila, že dopadly do vod Středozemního moře. Odvolala se přitom na nejmenované svědky v Damašku.

Izraelské vojenské informační služby podle prvotního vyjádření jejich mluvčího žádné rakety ve zmíněné oblasti nezaznamenaly. Stejně reagoval ve Washingtonu i mluvčí Pentagonu. Před jednou hodinou odpolední, ale agentura Reuters přinesla zprávu z izraelského ministerstva obrany, že Izrael dnes ve Středozemním moři uskutečnil test střely používané jako cíl protiraketového systému financovaného Spojenými státy. 

Mluvčí izraelského ministerstva obrany Yaacov Havakook potvrdil, že dvě rakety, které dopoledne Rusové zaznamenali, byly součástí armádního testu. Dašlí podrobnosti prý budou oznámeny v oficiálním tiskovém prohlášení ministerstva.

Syrská státní televize dopoledne ještě uvedla, že byl dnes "útokem teroristů" zasažen plynovod poblíž města Deir ez-Zur a je omezena produkce elektřiny ve východní oblasti země. Obě zprávy spolu však zřejmě nijak nesouvisejí. 

sýrie

Cena ropy Brent zprvu na vlně nejistoty ohledně možného vojenského konfliktu vystřelila výše až o 1,2 procenta, nyní roste přes půl procenta nad hladinu 115 dolarů za barel. Cena zlata reagovala růstem až o 0,6 procenta a opět se přiblížila hladině 1400 dolarů za trojskou unci. Zlato je však stále daleko od svého tříměsíčního vrcholu, kam titul 28. srpna vynesly právě obavy z blízkosti vojenského úderu v Sýrii.

Dnešní vývoj ceny ropy Brent (USD/barel)

BRENT


Rusko, které je jedním z hlavních dodavatelů zbraní do Sýrie, v minulých dnech kritizovalo posilování americké vojenské přítomnosti ve východní části Středozemního moře. V oblasti podle agenturních zdrojů nyní operují dvě americké obojživelné vrtulníkové lodi a pět křižníků, které kotví na dostřel od syrského pobřeží. Do regionu zároveň z Arabského moře směřuje letadlová loď USS Nimitz a další čtyři vojenská plavidla. Nedaleko syrských břehů potom operuje i nejméně pět ruských válečných lodí a průzkumné plavidlo Priazovje pro monitorování elektronické komunikace.

„Tlak vyvíjený Spojenými státy vyvolává mimořádné obavy,“ cituje Itar-Tass Olega Degajeva, jednoho z činitelů ruského ministerstva obrany. Přesun ozbrojených námořních sil vybavených systémy pro odpalování raket podle něho má negativní vliv na vývoj v oblasti.

Úder proti Sýrii zvažují hlavně Spojené státy, a to kvůli nedávnému údajnému chemickému útoku na opozici. K plánované vojenské akci USA je ochotna se připojit pouze Francie. Ve Velké Británii zablokovalo účast na protisyrské operaci odmítavé hlasování parlamentu. Německo váže svou případnou účast na mandát OSN. 

Francouzská vláda nově uvedla, že disponuje satelitními snímky, které prý dokazují, že chemický útok v Sýrii byl veden z oblastí pod kontrolou syrské armády. Ta prý použila většího množství plynu než v minulosti, z čehož lze vyvodit, že se pokusila zasaženou oblast znovu dobýt. Francie chce situaci v Sýrii vyřešit vytvořením koalice zemí, které podpoří vojenskou akci proti syrské vládě v odpověď na chemický útok. Francouzská podporuje syrskou opozici a prezident François Hollande dokonce již minulý týden v Paříži přijal vůdce syrské opozice Ahmada Džarbu.
 
Válka v Sýrii, trvá již dva a půl roku a vyžádala si již na sto tisíc obětí. Washington je přesvědčen, že údajný chemický útok proti syrské opozici z 21. srpna má na svědomí režim Bašára Asada. Americký prezident Barack Obama v sobotu požádal Kongres o schválení vojenského zásahu v Sýrii. Kongres se ale má sejít až příští týden, což možný útok značně odsouvá.

Syrská armáda je trvale ve stavu vysoké bojové pohotovosti. "Americká agrese proti Sýrii, pokud k ní dojde, je faktickou podporou terorismu. Armáda zůstane v pohotovosti do doby, než se jí podaří terorismus zcela vymýtit," novinářům to v Damašku včera řekl vysoce postavený činitel syrských bezpečnostních složek.

(Zdroj: RIA Novosti, Bloomberg, AP, Itar Tass, Google Maps, ČTK)


Čtěte více:

Spojené státy zvažují terče útoku. Francie chce potrestat Asada i bez Británie
30.08.2013 12:59
Vojenská akce proti Sýrii, kterou chtějí Spojené státy potrestat režim...
Obama v opozici proti Sýrii couvá, chce čekat na Kongres. Podle kritiků tak posiluje Asadův režim
02.09.2013 8:23
Syřané stojící proti prezidentu Bašáru Asadovi v sobotu reagovali s ne...
Sýrie vytáhla ropu výš, obavy i ceny ale nyní klesají (komentář Patrie)
02.09.2013 16:17
Ceny ropy začátkem prvního zářijového týdne klesají spolu se snížením...

Váš názor
  • Rusko detektovalo rakety
    03.09.2013 18:27

    Zase pobuřujíci zpráva. Rakety nikam nemíří ale byly součástí minulých testů. Stejně jako USA detektovaly dodávky tanků, vrtulníků a kanonů Asadovi do Syrie, který je používá proti civilnímu obyvatelstvu vlastni země. Ale co to ma co dělat s poradnou Patrie na finance. Nicméně děkuji za upozornění. Raději bych ale slyšela o věcích ve zdejších pane Tesaři. Vaše starosti a Rockchildovy peníze.
    Starink
Aktuální komentáře
29.04.2024
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy
9:02Rozbřesk: Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná
9:00Česká spořitelna a.s.: Výroční zpráva České spořitelny za rok 2023
8:53Trhy zamíří v úvodu týdne výše. Výsledky ukázaly mmcité a Primoco  
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y