Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obamův úder v Sýrii dostal důležitou senátní zelenou a jasný časový rozměr. USA zbrojily povstalce

Obamův úder v Sýrii dostal důležitou senátní zelenou a jasný časový rozměr. USA zbrojily povstalce

04.09.2013 8:21, aktualizováno: 4.9. 8:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zahraniční výbor amerického Senátu v noci přijal rezoluci schvalující vojenskou operaci v Sýrii s v časovém rozsahu do 60 dní. Vojenský úder v Sýrii má omezit vojenské kapacity režimu prezidenta Bašára Asada a nebude zahrnovat žádné pozemní síly. Americký prezident Barack Obama to slíbil po řadě úterních jednání s představiteli Kongresu, který bude o podpoře zásahu teprve hlasovat.

Návrh rezoluce schvalující vojenský zásah v Sýrii poslal Obama do Kongresu minulý víkend. O dvoustránkovém dokumentu mají po návratu z prázdnin hlasovat členové obou komor amerického parlamentu. První zasedání po letní přestávce začne v pondělí 9. září.

Senátoři zahraničního výboru v rezoluci s omezením amerického úderu v Sýrii jen na ostřelování z dálky a nálety, vyloučili nasazení pozemních jednotek. „Toto svolení nedává souhlas k nasazení ozbrojených sil Spojených států na syrském území za účelem bojových operací,“ cituje z dokumentu agentura AFP. Rezoluce dává také Obamovi možnost požádat Kongres o prodloužení 60denní lhůty o dalších 30 dní, pokud to bude potřeba.

Analytici očekávali, že v Senátu zřejmě rezoluce projde, ale ve Sněmovně reprezentantů se prý může dostat do problémů. Vedoucí činitelé republikánů i demokratů v dolní komoře nicméně včera poskytli Obamovi významnou podporu.

USA vyzbrojily povstalce

Ministr obrany Chuck Hagel včera upozornil senátory, že odmítnutí zásahu v Sýrii by podkopalo důvěryhodnost USA, například i v jejich dlouhodobé snaze zabránit Íránu získat jadernou zbraň. Hagel vůbec poprvé také veřejně přiznal, že Obama schválil již v červnu plány k vyzbrojování syrských povstalců. Dosud Washington připouštěl pomoc jen takzvanými nesmrtícími prostředky.

Zahraniční výbor Senátu v nově vydané rezoluci vyzval Obamovu vládu, aby vypracovala detailní zprávu, která zmapuje podporu syrské opozice ze strany Spojených států.

Během setkání se zástupci zákonodárců Obama podle AP naznačil, že je v případě potřeby ochoten svou žádost o souhlas s úderem proti Sýrii upravit. Dodal, že konzultace s Kongresem vnímá vážně, pokud podle AP zmíněná rezoluce vyšle Asadovi jasný vzkaz a zabrání mu v dalším použití chemických zbraní.

Obama rovněž uvedl, že Spojené státy mají k syrské krizi připravený širší plán, jak pomoci rebelům bojujícím proti vládním silám. "To, co nyní předkládáme, je omezené. Je to přiměřené a rozloží to Asadovy (vojenské) možnosti," řekl Obama. "Zároveň máme širší strategii, která nám dovolí posílit možnosti opozice," dodal.

Francie čeká na USA, Německo na OSN, Rusko varuje

okud americký Kongres nepodpoří zásah proti Sýrii, Francie se sama do žádné intervence nepustí, varoval dnes francouzský prezident François Hollande. Paříž proto ohledně vojenské akce počká až na rozhodnutí amerických zákonodárců, informovaly agentury Reuters a AP.

Podle agentury AFP Hollande zároveň vyzval Evropskou unii, která se vesměs k syrské otázce staví velmi zdrženlivě, aby v ní zaujala jednotný postoj.

Americké, francouzské i například německé tajné služby se už několik dní shodují, že chemický útok se v Sýrii skutečně odehrál a že za něho bez větších pochyb nesou odpovědnost síly věrné prezidentovi Bašáru Asadovi. Rusko i Čína ale nedále tento výklad odmítají a znemožňují v RB OSN jakýkoli posun, pokud jde o reakci na incident.

Německá kancléřka Angela Merkelová včera uvedla, že se nevzdává naděje, že Rada bezpečnosti OSN nakonec dospěje ke společné reakci na srpnový chemický útok v Sýrii.  "Není to příliš pravděpodobné, ale musíme využít i tu nejmenší příležitost," řekla předsedkyně německé vládyv německém parlamentu.

Schválení jakékoli odvetné akce proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, který je podle řady západních států za útok odpovědný, blokuje v Radě bezpečnosti odpor Ruska a Číny. Merkelová postoj Moskvy a Pekingu znovu otevřeně kritizovala jako "vytrvale zarputilý". Nasazení chemických zbraní v Sýrii je podle ní příkrým popřením zásad mezinárodního práva, "po němž prostě není možné se vrátit k běžnému dennímu pořádku".

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun včera večera varoval USA a Francii před vojenským útokem, který je podle Charty OSN zákonný jen v případě sebeobrany anebo jeho schválení v RB OSN. Vyjádřil obavu, že by to mohlo dál rozšířit násilí a krveprolití, které v oblasti již panuje. Podle Pan Ki-muna by se ovšem měla Rada bezpečnosti OSN sjednotit a reagovat v případě, že by se chemický útok v Sýrii definitivně potvrdil. Zdůvodnil to tím, že užití chemický zbraní je vážným porušením mezinárodního práva a válečným zločinem.

Ruský prezident Vladimir Putin označil případný útok bez mandátu OSN za agresi. Putin zároveň nevyloučil, že Rusko dá v Radě bezpečnosti OSN souhlas k útoku na Sýrii, ale pouze v případě, že se bez jakékoli pochybnosti prokáže, že zbraně použil režim Bašára Asada, uvedla stanice. Za současné situace Rusko podle Putina nevylučuje, že dodrží smlouvy na dodávku raket syrskému režimu.

(Zdroj: AFP, AP, ČTK, Reuters)


Váš názor
  • Války
    05.09.2013 14:51

    TO : Sho Ki chi Napadám USA protože vidím, jak opět u nás sedají na lep lživé propagandě o báječném velkém bratrovi / =USA/ miliony lidí. Už nechci žádného velkého ředitele naší země. Kdysi nás Čechy řídili z Vídně do r.1918, pak od 1939 z Berlína, pak od 1948 z Moskvy,..... nyní od 1989 z Washingtonu. Táhněte už jednou provždy do hajzlu, vy : "Mocní ředitelé Zeměkoule !!
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Války III
    05.09.2013 9:11

    TO : Jesse OSN má tuším 192 členů, všichni jsou tam rovnoprávní. Tedy hlas USA tam má váhu třeba Albánie. Moje uvažovaná - "divize vojsk OSN" by byla pod společným velením OSN, tedy její nejvyšší velitel by byl Pan Ki -Mun. On by vydával příkazy k zásahu po schválení zásahu v RB OSN. V těchto vojscích by klidně měly svůj pluk i USA, to je jisté ! Těžko bych hajloval, když v Německu vládne a povládne demokratický režim /ostatně několik tisíc vojáků Bundeswehru už válčí v Afganistánu/ . Tak proč se bát jejich vyslání i někam jinam. V Rusku už Bolševici nevládnou, jejich režim je mi sympatický na rozdíl od časů Brežněva. Rusové se demokraticky potloukají po celém světě, podnikají, u nás už skoupili celé Karlovy Vary, u Rudého moře v Egyptě se jich koupe každý rok 50 000 najednou , jejich turisté jsou spolu s Číňany největší nakupovači luxusního zboží v Evropě. Ostatně Čína bude tak jako tak do 15 let ekonomicky nejsilnější zemí světa ,je třeba to brát jako holý fakt, který už nezměníme.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války III
      05.09.2013 14:17

      Xilodu, máš samozřejmě pravdu a vštěina místních pseudopravičáků zmatených hollywoodskou propagandou nemá páru co se dějě. Demokracie v USA ? Chacha! Do 60 let neměli černoši ani právo sedět v autobuse s bílejma. Dneska? Vláda bankovní oligarchie a šašek-prezident řízeno z Izraele. Afghanistán - hlídání opiových polí pro vlastní byznys. 1963 - mrtvý prezident, zastřelen za bílého dne, dodnes se oficiálně neví kdo to udělal. (protože jsou stále u moci) Oficiální řešení - střelec s "kouzelnou kulkou" která lítá tam a zpět a způsobí 5 průstřelů u 2 lidí. Zázrak! Takovou kulku bych chtěl mít! 2001 - 3 baráky dvěma letadly - to je trefa! Benzín taví ocel! (sem si nevšim že by se mi tavil motor v autě a to je to jen z hliníku a ne 40 cm ocelová traverza) A taví ocel až do prosince i pod zemí! Zázrak! takový benzín bych chtěl mít. Bohužel naši pseudopraví zpufalci netuší, že v USA vládne pravá bolševická klika, neoconi, studenti Trockého a Leo Strausse (Kristol, Wolfowitz, Perle, Rice, Rumsfeld a pod.) http://en.wikipedia.org/wiki/Neoconservatism#Politicians A naši vyděšení pseudopravičáčci, kteří ani neví co to vlastně znamená melou o demokracii, svobodě a volném trhu zatímco nic takového na západě už dávno neexistuje a neo-bolševická mašinérie ničí jednu zemi za druhou, ničí svobodu jak v USA tak jinde ve světě, ovládá NATO, EU, Wall street, OSN, MMF, všechny média a s pomocí dluhu i západní vlády. A naši pseudopravičáčci se bojí levice a ruska, zatímco si nevšimli, že se jim polámal kompas. Podle ovoce jejich, poznáte je!
      mart
      •  
        05.09.2013 14:37

        Neobolšecická mašinerie ničí jeden mozek za druhým (i když nelze vyloučit, že poškozený byl i předtím). Jako léčebnou terapii vřele doporučuji vyzkoušet účinky hoření benzínu na tavbu oceli na vlastním vozidle. Pro úspěšný pokus je třeba vypustit chladící kapalinu z chladiče a jet nejméně 30 minut.
        ..
        •  
          05.09.2013 14:46

          Ty máš jen hrůzu z toho že to může být pravda a že se ti zhroutí svět. To jsi myslel vážně s tím pokusem? Takže auto když hoří tak se roztaví? :) No potěš. Kam jsi chodil na školu prosímtě?
          mart
          •  
            05.09.2013 15:02

            Pro navrhovaný pokus si auto zapalovat nemusíš, ani to není vhodné takové auto bývá většinou nepojízdné. Úplně stačí jezdit v vypuštěným chladičem.
            ..
    • Re: Války III
      05.09.2013 10:16

      Xilolite Xilolite, je s tebou sice sranda, ale už to nehul. Nejseš ty provokatér placený Putinem ? Jakto že jen ty všechno tak dobře víš a znáš a celý svět je tak blbý, že věří těm zatraceným Amíkům ? Že ty taky věříš, že si židi sami postavili za WWII všechny ty koncentráky a plynové komory jen aby mohli později požadovat od Němců velké peníze. Na to ani ty cikáni ještě nepřišli. A to jsou nějaký koumáci když se jedná o odškodněni. Nedělal ty jsi před léty na vojně politruka ? No terazky jsi vůl.
      Sho Ki chi
  • Války III
    05.09.2013 7:42

    TO : Jesse Tak ty se domníváš, že jediní vojáci schopní válčit na světě jsou ti z USA . A co třeba Bundeswehr ?? Nebo čínská armáda ?? Nebo Rusové ?? Ti celkem pěkně roku 2008 vyklepli Saakašviliho v Gruzii ! A co třeba Srbové ? Ti se roku 1999 postavili sami celému NATO i USA bombardování, to jsou také zbabělci ??? Takže postavit divizi vojáků OSN složenou třeba z tankového pluku Bundeswehru s tanky Leopard II , mechanizovaného pluku ruské armády, motostřeleckého pluku Číny a pluku srbské armády, které by byly do konfliktů dopravovány transportní letkou USA letouny C-130 Herkules, to by nestačilo ??? Myšlenka , že síla má v mezinárodních vztazích vítězit = USA jsou nejsilnější, tak mají právo vše samy řešit není dobrá. Představte si, že ve vašem paneláku žije 150 lidí a nejsilnější z vás je jakýsi kulturista a boxer Karel. Těch 149 zbývajících lidí jsou jeho rukomí, jednou ho napadne rozbít hubu vám, protože jste v noci měli nahlas televizi, jednou vaší maželce, protože mu ujela s výtahem před nosem, jednou vašemu sousedovi, protože mu zabral parkovací místo, jednou vašemu synovi, protože nepohrabal čerstvý sníh před domem atd. atd. Prostě : Pan Karel je nejsilnější a tak má na všechno právo ! A to jenom z titulu své síly. Přeji vám takového souseda, Jesse. Před jeho sílou se přeci musíte sklonit, takže nemáte dneska náhodou po ránu rozbitou hubu ???
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • vstupuješ na tenký led
      05.09.2013 8:43

      Vojáci a tebou uvedené armády jsou právě armády těch států, které by měly podle tebe nahradit roli USA? Takže podle tebe by měli být "světovým četníkem" němci? nebo bolševici, nebo Čína? To snad nemyslíš vážně. Chápeš kam míříš? Uvědomuješ si zvhrhlost svých myšlenek? No TO BY DOPADLO !! Za pár let bys zase hajloval a nebo sis dělal plastiku šikmých očí. To by se ti líbilo? Už začni uvažovat v souvislostech.
      Jesse
      • Re: vstupuješ na tenký led
        05.09.2013 14:44

        S Jessem v leččemš nesouhlasím, ale v tomto souhlasím. Jedině Americe můžeme děkovat, že byl po 2. sv.válce mír v Evropě.
        mtv
  • Války III
    05.09.2013 0:22

    TO : Jesse Není řešením , aby samy USA všude zasahovaly. Je přeci zcela proveditelné, aby Modré přilby OSN dostaly patřičný výcvik a těžké zbraně a po souhlasu RB OSN vedly legální válku třeba právě ve Rwandě. Podmínkou je souhlas RB OSN a mezinárodní složení těchto sil. A ty nadávky komisaře OSN ??? Byly na místě !! Proč si G.W.Bush vybral za cíl útoku právě Irák ?? a obětoval 6000 vojáků NATO ?? Jednoduché ! Má třetí největší zásoby ropy na světě. A co má Rwanda zajímavého pro USA ??? Nic. V Iráku nešlo o lidská práva ale o ropu , proto se tam USA tak rychle hrnuly ! USA lidská práva nikdy nazajímaly. Jen byznys a zájmy vojenské lobby.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války III
      05.09.2013 7:07

      No jo, ale to by nesměly být ty tvoje modré helmy zbabělé ovce. Nedělej si ilize, že vojáci namlsaných a pohodlně fungujících armád spojenců USA jsou nějací hrdinové s válečnými zkušenostmi. Modré helmy belgičanů, holanďanů (už vůbec nemluvím o španělech, makarónech, frantících...) dokonale předvedli "hrdinství" v Jugoslávii, kde si z nich dělali prdel místní neplnoletí partizáni:-))) To byla podívaná panečku. Začali po nich házet kamení, tak se schovali a druhý den museli ustoupit o pár kilometrů a kontrolní stanoviště obsadili malí kluci :-))) Nevykládej už tady pohádky o RB, OSN a pod... to jsou bajky pro pacifisty a impotenty, kteří se vylekají i ze silvestrovských petard :-)))
      Jesse
  • Války III
    05.09.2013 0:12

    TO : tatamedvěd Finsko bylo spojencem Hitlera již před útokem SSSR v r.1940, svůj díl si zasloužilo. A pokud jde o ostatní ztráty, kdyby nekapitulovaly v době Mnichova před Hitlerem Francie s Anglií, které vůči ČSR nesplnily své spojenecké závazky, pak mohlo být zachráněno 50 milionů životů. Jak ?? Když ČSR mobilizovala, tak měly mobilizovat i Francie s Anglií a svou pomoc nabízel i SSSR, který by přišel přes Polsko z Východu na naše území. Hitler by se roku 1938 budťo býval zastavil a'pokud ne , pak by se dostal ihned z počátku do války na dvou frontách, ze Západu by byla Francie s Anglií, z Východu ČSR + SSSR. Počet mrtvých odhaduji do 2 milionů, mohlo tak být zachráněno 48 milionů obyvatel Evropy i světa. Za 48 milionů mrtvých ve II. válce tak můžou dvě demokratické země = Francie a Anglie. Kdyby se chovaly jinak, mohlo být zachráněno 48 milionů životů.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Xiluodu Dam 13 860 MW
    04.09.2013 22:42

    Když američané mlčeli k situaci ve Rwandě, svět trnul v obavách, co se stane. Stalo se - 2 miliony mrtvých !! Po zjištění této tragédie impotentními komisaři OSN svět začal nadávat na adresu USA, prý proto, že nezasáhli včas... vlastně nezasáhli vůbec a to z důvodu, že svět vždy proti americké agresi protestoval. Vy pacifisti, už si ujasněte, co vlastně chcete :-)
    Jesse
  • Války III
    04.09.2013 21:03

    TO : ruphej Ono to působí skutečně podivně, v USA zavraždili na 7 milionů Indiánů = Holocaust tohoto národa, ale přitom je za to nikdo neodsoudil ! To Němci zabili podobně Židů, ovšem odskákali si to parádně. Dodnes si na ně všichni ukazují jako na hovada a přitom Amíci se naparují jako největší demokrati světa. Mají přitom sami na triku 7 milionů mrtvol. 100 krát lepší Němec jak Američan. 70 milionové Německo v roce 1941 napadlo 190 milionový SSSR, tomu se dá říci odvaha. To USA po válce jako 250 milonový stát napadly třeba - Kubu, Grenadu, Panamu, Vietnam, Irák, Afganistán,.... apod. To je ovšem panečku hrdinství ! Proč nenapadly třeba Mao Ce.tungovu Čínu ??? Když tam komunisti řádili ?? Proč šly na Panamu nebo Grenadu ??? = země velikosti Království Bolka Polívky ??? Fuj !!!
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války III
      04.09.2013 23:40

      TO: inteligent Xiluodu Dam 13 860 MW Realizací války s Finskem v roce 1939 Sovětský svaz a jeho nejvyšší představitelé nepochybně naplnili skutkovou podstatu zločinů proti míru. Sovětský svaz od počátku odmítal Ženevské konvence i další smlouvy o zacházení se zajatci jakožto „buržoazní přežitek“. Sovětský svaz se vojensky zapojil do druhé světové války 17. září 1939 přepadením Polska. Drtivá většina zajatých důstojníků a příslušníků inteligence (asi 25000-28000 mužů) byla nakonec na příkaz politbyra povražděna (viz Katyňský masakr). Ale přitom je za to nikdo neodsoudil jako Japonce či Němce. To je ovšem panečku hrdinství ! Tak jsi to myslel?
      tatamedved
      •  
        05.09.2013 0:47

        Katyň bola vybavovanie si účtov SSSR s Poliakmi z Poľsko-sovietskej vojny 1919-1921 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bij_Bolszewika.jpg
        Šaňo
    • Re: Války III
      04.09.2013 21:48

      čau máš u mě volnou vstupenku na PIKSEL PARTY, bufet a chlast zadarmo, jenom stačí když vystoupíš na podiu s pětiminutovým proslovem na to tvoje americký téma!
      db
      • Čínská vodní
        04.09.2013 22:02

        Osobně mi teď kontaktoval PSG Supporter, že když přijdeš v sandálech, ponožkách a saku s transparentem, cedulí či pouze dostačně viditelným "G.W.BUSH = A. HITLER" dostaneš odměnu 200 USD. Stačí i velká placka - pak ale pouze 100 USD.
        db
  • Války III
    04.09.2013 18:46

    TO :jesse Politika USA ve Vietnamu, Iráku, Afganistánu, Sýrii, Srbsku,... rozhodně nehájí naše české zájmy. Americké zbraně tam zavraždily kolem 3 milionů civilistů. Nevím jaký zájem na zvraždění 3 milionů nevinných civilistů můžeme mít my Češi.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
  • Války III
    04.09.2013 18:43

    TO : historik Také jsem o onom Iráčanovi četl, chemické zbraně v Iráku si vymyslel proto, aby byl zajímavý pro USA a dostal tam snáze povolení k pobytu. Není to dosti zoufalé ??? zahájit válku kde zemřelo 120 000 nevinných civilistů a na 6000 vojáků NATO kvůli podvrženým báchorkám jednoho primitivního blba kategorie : Pepek Vyskoč ??? A nehodil se náhodou onen Pepek Vyskoč G.W.Bushovi náramně do krámu ?? Ano !! Na tohle on čekal, proto se ani jeho informace nijak nenechaly ověřit ! Bylo to záměrné ! Bush toužil po válce a měl ji tak konečně mít. Stála život 120 000 nevinných civilistů a 6000 vojáků NATO. 3 miliony lidí z Iráku v hrůze z války emigrovaly do zahraničí. Dobrá vizitka Bílého Domu. Ostatně i samotný Bílý Dům kdysi stavěli černí otroci najatí na tuto práci jižanskými otrokáři. Socha svobody tak v USA působí přímo tragikomicky. Je to stejné jako kdyby ji Hitler nechal postavit v Osvětimi nebo Buchenwaldu.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války III
      04.09.2013 18:58

      Smutné to je, hlavně je to neprofesionální, ale není prostě pravda, že Bush dal nějaký pokyn k nalezení záminky jako to udělal Hitler
      ..
  • Války III
    04.09.2013 18:32

    TO : ruphej Ani ty nemůžeš nijak popřít , že Hitler a Bush jednali stejně, chtěli zaútočit a potřebovali nějakou záminku. Tak si ji sami nechali vyrobit. V Německu ji vyrobila SD , v USA zase CIA. Hitler = G.W.Bush.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války III
      04.09.2013 18:39

      Proč tak slepě a vehementně nenávidíš USA: Vždyť jejich politika hájí naše zájmy... Nechápu tě.
      Jesse
      •  
        04.09.2013 18:49

        Nenávidí američany a k tomu si ve své hlavě vytvořil systém polopravd a lží. Psychiatr nejsem, ale jeví se mi jako duševně narušený člověk, ale jinak neškodný.
        ..
  • Války III
    04.09.2013 18:29

    Jenom oprava - hromadný vrah Bush mladší napadl Irák až 2003, nikoli 1993. Vážení proameričtí snobi, račte taky uvádět fakta a nejenom bezduché nicneříkající nadávky na levici. To dělají primitivové. Dám vám tedy ještě jedno srovnání : V Sudetech žilo roku 1938 asi 90% Němců, zbytek Češi. V Kosovu žilo roku 1999 asi 90 % kosovských Albánců, zbytek Srbové. Jak Němci tak Kosovci kvičeli, že jsou utiskováni, že nemají žádná práva a že jsou zabíjeni. Žádali pro sebe vojenskou pomoc ze zahraničí, aby mohli dosáhnout své svobody a samostatnosti. Němci v Sudetech ji dostali roku 1938 v podobě Wehrmachtu, Kosovci v Kosovu r.1999 v podobě bombardérů USAF , které bombardovaly Bělehrad a celé Srbsko. USA = Třetí říše.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Války III
      04.09.2013 19:18

      dokument o Kosovu http://www.youtube.com/watch?v=QWcSFCmgx_g
      Marťas
    • Re: Války III
      04.09.2013 18:44

      Kdybys studoval historii lépe věděl bys, že zásah v Kosovu byl akcí NATO. Američané moc zájem na této akci neměli, jenže evropské státy neměly dostatečnou vojenskou kapacitu a tak nakonec američany k akci doslova uprosily. Jinak se též domnívám, že pokud na nějakém větším území žije 90% nějaké národnosti má tato národnost nárok na vlastní stát
      ..
      • Jáj historik, toto je veľká právda
        04.09.2013 23:29

        ako náhle dajaká národnosť dosiahne 90% vätšiny na vätšom územnom celku, mala by mať právo vyhlásiť na takomto územiu vlastný štát. Lebo takáto národnosť preukázala svoju prevahu v reprodukčnej schopnosti nad pôvodným obyvatelstvom a má právo prevziať zem. Jáj, historik, sledoval si našu Šaňku Kiňovú, jáj, ako sa Česi pýšia, že majú prvé pätorčatá, jáj :))) http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/229870-prvni-ceska-patercata-jsou-na-svete/
        Šaňo
        • Re: Jáj historik, toto je veľká právda
          05.09.2013 8:42

          Při posledním sčítání lidu se k romské národnosti přihlásilo 13.150 osob 0,2% z těch co národnost uvedlo. Zbytek cikánů už ani neví kam patří nebo se za svou národnost stydí. Vždyt vy ani nejste schopni vytvořit národ. Ty jsi počítám na to že jsi cikán hrdý, ale jsi jeden z 20. Přál bych cikánům vlastní národní stát, ale jeví se mi to jako utopie. Za 8 století v evropě nic, ani nějaký kmenový svaz. Krást slepice, plodit děti, tancovat u ohně, drátovat hrnce a pobírat dávky umíte, ale vytvořit stát to ani náhodou, to bysto ho totiž už dávno měli.
          ..
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků
9:20Skupině mmcité v roce 2023 vzrostl provozní zisk EBITDA o 145 procent. Představenstvo plánuje vyplatit první dividendy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y