Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bylo by bez eura skutečně lépe?

Bylo by bez eura skutečně lépe?

11.09.2013 7:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Po vypuknutí krize v eurozóně bylo možné slyšet mnoho hlasů, které tvrdily následující: „My jsme vám to říkali, celé to byl špatný nápad.“ Eurozóna podle nich není optimální měnovou oblastí, což znamená, že náklady společné měny převyšují její přínosy. Až do roku 2008 to vypadalo, že vše je v pořádku, skutečným testem ale byla zmíněná krize. A euro tímto testem neprošlo, protože se naplnily předpovědi ekonomických učebnic: Jestliže se vzdáte vlastní měny, ztratíte stabilizační nástroj a pokud přijde dlouhá krize, pak jediné východisko představuje pokles cen a mezd. To je ovšem bolestivý a neefektivní proces. Paul Krugman v této souvislosti porovnává současný vývoj v Irsku s vývojem v Thajsku během asijské krize. Zatímco asijským zemím se povedlo dosáhnout relativně rychlého oživení, Irsku se to nedaří (a Řecko se na cestu oživení ještě ani nedostalo).

Podobná tvrzení se zdají být dobře podložená, přesto jsem ale poněkud skeptický k tomu, že euro bylo takovým omylem a že život bez něho by byl lepší. Musíme se totiž ptát i na to, kde by byly země jako Řecko, Irsko či Španělsko, kdyby do eurozóny nikdy nevstoupily? Co by pro ně udělaly jejich měny před krizí a po ní? Nejpřesnější odpověď na tyto otázky najdeme při pohledu na podobné příklady. Ještě předtím bych ale rád zdůraznil, že není pochyb o tom, že vnitřní devalvace, tedy pokles cen a mezd, znamená bolestivý proces a oslabení kurzu je mnohem rychlejší způsob, jak změnit relativní ceny. A souhlasím i s tím, že eurozóna je skupinou zemí, které se nalézají hluboko pod svým potenciálem. Tento stav nastal v důsledku zanedbaných reforem, nekompetentního vedení a příliš pasivní centrální banky. Uvedené faktory mají za důsledek, že před krizí i po ní se dosažený růst pohyboval pod růstem potenciálním.

Jádro věci tkví v tom, že na seznamu problémů, kterým eurozóna čelí, možná euro není na prvním místě. Devalvace by mohla oživení pomoci, její efekt by byl ale nejistý a možná i malý. Když například porovnáváme Irsko a Thajsko, musíme si uvědomit, jak problematické je srovnání zemí s tak rozdílnými příjmy na hlavu. Jen těžko si představíme, že by Irsko dosahovalo podobného růstu jako Thajsko, protože irský produkt na hlavu je podobný, jako je tomu v Německu či v USA. Najít lepší porovnání je těžké, protože vyspělé země obvykle nemají pevný kurz, ani nevyužívají masivní devalvace.

Přesto si můžeme vzpomenout na to, že evropské země procházely krizí i v letech 1991–1993. Tato krize vedla ke zhroucení systému pevných kurzů a je to nejlepší porovnání, které máme pro případ odchodu nějaké země z eurozóny. Následující graf ukazuje vývoj HDP v jednotlivých zemích od roku 1990 do roku 2000: 
 
real gdp 

Přerušovanou čarou jsou vyznačeny země, které se rozhodly pro devalvaci měny. Ostatní se rozhodly pro zachování pevného kurzu (vyznačeny jsou plnou čarou). Z grafu vidíme, že systematický rozdíl mezi oběma skupinami nenajdeme. Rozdíly v růstu nevykazují vysokou korelaci s tím, zda daná země využila depreciace kurzu či zda ponechala pevný kurz. Je možné, že ty, které devalvovaly, tak musely učinit. I tak je ovšem pozoruhodné, jak podobný je vývoj HDP u všech zemí.

Porovnat můžeme i vývoj během poslední krize ve Španělsku a Velké Británii. Jde o velké ekonomiky, v obou před krizí probíhal boom na trhu s bydlením. Velká Británie nechala svou měnu během krize oslabit, Španělsko tak učinit nemohlo. První z těchto zemí by měla více těžit z růstu exportů, ale data ukazují, že španělské exporty rostly rychleji. Ani taková úvaha není dokonalým testem toho, zda by byl život bez eura jednodušší. Ukazuje však, že tvrzení o tom, že euro je omyl, nejsou zase tak nezpochybnitelná.

Zdroj: Blog Antonia Fatáse, profesora ekonomie na INSEAD


Váš názor
  • v EU dnes
    14.10.2013 13:23

    nemá 40 milionů lidí prostředky na jídlo !! 40.000.000 lidí má denně hlad. To je výsledek vlády idiotů v Bruselu. Společná měna k tomuto jevu notně přispěla. Zjevně těm plánovačům nedocvaklo, že národy sjednotit prostě nelze. Diferenciace mezi jednotnou měnou a několika desítami rozličných národů je natolik viditelná, že zaslepenost sociálních euroinženýrů dává tušit, že dojde v Evropě k dalšímu krveprolití. Je to jen otázka času.
    Jesse
  • nesuhlasim
    14.10.2013 12:34

    Autor kladie otazku, ze kde by boli krajiny ako Grecko, keby euro nemali. Tymto konstatovanim definuje priestor, v ktorom sa ma uberat debata o vyhodnosti/nevyhodnosti eura. A predikuje, ze ak Grecko absolvovalo uspesny rozvoj s eurom, tak potom je lepsie ak euro existuje, bez ohladu na to, co Grecko musi zazivat aktualne. Ja si dovolim uplne nesuhlasit. Pad z desiateho poschodia je vzdy bolestivejsi ako nedostanie sa na desiate poschodie. Kde by bolo grecko bez eura, ak mu euro do roku 2008 pomahalo v rozvoji? Bolo by na nizsom stupni rozvoja, malo by mensiu ekonomiku, mensie HDP, mensie exporty atd. No a co? A este raz - no a co? Bolo by chudobnejsie ako v roku 2008 bolo, ale bolo by chudobne skutocne, nie bohate domnelo, ako sme mohli vidiet. Kazdopadne stale, aj bez eura, by bolo bohatsie ako napr v roku 1993. Kde by bolo Grecko bez eura - po druhe - neviem, niekde medzi stavom z roku 1993 napr. a stavom z roku 2008 ale (!) - bez armady zbytocnych statnych uradnikov, co ochromia fungovanie krajiny, ked im zrusia desattisicove odstupne, bez obyvatelov naucenych klamat a podvadzat urady, bez obyvatelov naucenych neodvadzat dane a budovat sivu ekonomiku, bez ekonomiky plnej falosnych signalov, s mensim poctom skorumpovanych politikov a uradnikov, s vacsou mierou zodpovednosti za svoje ciny. A s mensim poctom samovrazd kvoli krachu. Bolo by an druhom poschodi namiesto desiateho, ale nespadlo by z neho. A pomaly by sa vlieklo na tretie. Nezuzujme postulatmi vychadzajucimi z nespravnych uvah priestor na argumentaciu. Lebo mozeme dojst k uplne nespravnemu zaveru.
    miroslav
  • Evro je v pr.ýlce
    11.09.2013 10:20

    z jednoho prostého důvodu, protože nastavila systém ve kterém je výhodnější nic nedělat a žít na úkor "debilnější" minority, která tento systém ještě nepochopila a z nějakého neznámého důvodu i přesto, že ji stát okrádá v průměru o 60% toho co vydělá tak se stále snaží něco vydělat.
    Mike -Green D. is killing Europe
  • EUměnaEUzóna
    11.09.2013 10:05

    Ve škole jsem se učil ,že evropa je kontinent , skládající se z mnoha států s rozličnou hystorií ,řečí , kulturními tradicemi atd . Nechci polemizovat , jestli se žilo lépe bez EUra nebo s ním. Jedno je ale asi již dnes jasné . Vynálezci eura si neuvědomili, že s unifikací měny je nutné unifikovat nás občany. Abychom stejně mysleli ,žili a pracovali , pokud je to možné i mluvili. To již Evropský kontinent v hlavách politiků , kterým se v Bruselu líbi , pozvolna blíží jakému si federokontinentu mnoha" bývalých "států se "stejnou "hystorií , řečí , stejnými kulturními tradicemi , bohužel i stejným zbožim stejnými super giga nebo mega markety . Platí- li ještě , že politici jsou tu pro občany , tak v EU zóně se to trochu nepovedlo. Bez ohledu na to ,žilo - li se lépe před nebo po EUplatidle mám obavu, že se tento pokus na občanech bez občanů E V R O P Ě krutě vymstí.
    občan
    • Re Re: EUměnaEUzóna
      14.10.2013 13:27

      myslím že se píše historie, nebo to už taky neplatí?
      Tom55
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data