Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stiglitz burcuje: Bohatnou jen ti, kdo podvádí. Lidé se musí v boji za změnu sjednotit

Stiglitz burcuje: Bohatnou jen ti, kdo podvádí. Lidé se musí v boji za změnu sjednotit

18.09.2013 11:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Jsem ekonom a sleduji, jak ekonomiky fungují a jak nefungují. Naše hospodářství se už dlouho potýká s problémy a jedním z důvodů je nerovnost. Ti, kdo tvrdě pracují, už příliš dlouho hledí na to, jak jejich mzdy klesají či stagnují, zatímco ti, kdo podvádějí, mají obrovské zisky. Naše ekonomika i politika tím trpí. Velká recese vše zhoršila. Podle některých skončila v roce 2009, pro většinu Američanů to ale neplatí. Více než 20 milionů Američanů, kteří by chtěli najít práci na plný úvazek, ji najít nemůže. Příjmy jsou nižší než před deseti lety, bohatství střední třídy je na stejné úrovni jako před dvaceti lety. Stali jsme se vyspělou ekonomikou s největší mírou nerovnosti, s největším rozdílem mezi bohatými a chudými. Kdysi jsme byli hrdí na to, že jsme zemí střední třídy. Ta ale dnes trpí.

Nerovnost není něčím, s čím bychom se museli smířit, není to jako počasí, se kterým nic neuděláme. Nejde o zákony přírody nebo zákony ekonomie. Sami jsme ji stvořili našimi zákony, které oslabily odbory a snížily minimální mzdu, která dnes leží v reálném vyjádření na nejnižší úrovni od 50. let. Naše zákony umožňují ředitelům velkých firem, aby si ukrajovali stále větší koláč ze zisků, umožňují, aby toxické inovace z Wall Street stály vždy před zaměstnanci. Investice do vzdělání jsou nedostatečné, spekulanti na trhu jsou zdaněni méně než zaměstnanci. Daňový systém podporuje investice do zahraničí namísto investic domácích.

Ekonomika nefunguje tak, jak má. Je tu mnoho neuspokojených potřeb a zároveň nevyužité stroje a práce. Jsou tu mostky, které potřebují opravu, stejně jako silnice a školy. Studenti potřebují vzdělání odpovídající současné době, ale my propouštíme učitele. Banky jsou bohaté, ale nepůjčují malým podnikům, namísto toho manipulují s trhy. Udržitelná prosperita je ale taková, o kterou se dělí všichni. Potřebujeme společnost, která je rovnější a prosperuje a na to je třeba růstu. Toho ale není možné dosáhnout v situaci, kdy nerostou mzdy. Regulátoři a Fed chrání bankéře a jejich bonusy, ne pracovní místa Američanů. Jestliže se to nezmění, růstu nedosáhneme.

Spojené státy už ztrácí schopnost být zemí příležitostí, úspěch dnes záleží na tom, do jaké rodiny se kdo narodil. Ztrácíme náš americký sen a v ohrožení se nachází i naše demokracie. S příjmovou nerovností jde ruku v ruce nerovnost politická. Vláda už není ani tak vládou lidí, ale vládou jednoho procenta. Namísto spravedlnosti pro všechny se posouváme ke spravedlnosti pro ty, kdo si to mohou dovolit. Změna přijde pouze tehdy, pokud se zaměstnanci sjednotí a budou bojovat za to, co považují za správné. Musíme obnovit demokracii ve Washingtonu, ale i na pracovištích. Výzva, které čelíme, je obrovská. 

 
(Zdroj: alternet.org)


Čtěte více:

Stiglitz o šanci na ekonomickou revoluci
20.05.2013 13:04
Máme za sebou 150 let zkušeností s krizemi, dostupná jsou detailní dat...
Stiglitz: Na ztlumení stimulace v USA je příliš brzy, i když asi nefunguje
27.05.2013 12:11
Americká centrální banka by neměla omezovat nákupy dluhopisů v hodnotě...

Váš názor
  • Washington
    18.09.2013 16:05

    TO .tatamedved každý, kdo se zdržuje v prostorách nejvyššího velitelství námořnictva USA nemůže být normální člověk. Podporuje svou prací okupanty a agresory světového formátu a tedy smrt si plně zaslouží. Každý, kdo jde do armády USA / i jako civilní zaměstnanec /natož pak uniforma/ musí nutně počítat s tím , že už zítra bude bradou vzhůru. Je to jako kdyby nějaký horník chtěl mít záruku, že už zítra nebude v dole zavalen. Ovšem horníka je mi líto ,dělá užitečnou práci, na rozdíl od zaměstnanců na velitelství námořnicta USA. Tam řeší, jak co nejlépe zasobovat zbraněmi oněch 500 vojenských základen USA ve 102 zemích světa. To kdysi nedokázal ani Hitler, ten měl vojenské základny tuším jenom v 17 zemích /včetně okupovaných/.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • ten
      23.09.2013 18:53

      článek není o střílení z Aurory. Je o politice jako nástroji k prosazování vlastních zájmů. Jeden extrém je: budem je (mne, tebe) držet u huby všemi prostředky, tedy i zákonnými, které si prosadíme a ti z druhého extrému budou pod záminkou rovnosti říkat všechno všem a prosazovat to " všemi prostředky, tedy i zákonnými". Obojí je cesta do pekel a to říká Stiglitz i proto aby opět nikoho nenapadlo střílet z Aurory a já dodávám - ale šel k volbám a nenaskakoval na jednosměrné přepravní prostředky, i kdyby mu nabízeli cestu zdarma - někdo ji totiž zaplatit musí.
      lime
  • Už se střílelo
    18.09.2013 14:13

    TO : atomcat Už se ve Washingtonu střílelo , a to zrovna včera. Na nejvyšším velitelství US Navy, někdo tam odkrouhnul ze samopalu 13 papalášů. Hodně jsem se nasmál těm americkým stupidním šaškům. Tohle je totiž jejich styl života.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Už se střílelo
      18.09.2013 16:12

      Ty si opravdu zrůdička. Snad nejsou všichni bolševici jako Ty.
      Velkamedvědice
    • Re: Už se střílelo
      18.09.2013 14:19

      Ty seš teda magor. Těch 7 mrtvých civilů byli podle tebe papaláši?
      tatamedved
  • Komouš?
    18.09.2013 13:55

    Stiglitz je komouš, jo? To jsem nevěděl.
    rac
  • Stiglitz, ujasnijou si to
    18.09.2013 13:10

    Je příliž mnoho lidí (7,5 miliard) + díky vědě ubylo rapidně fyzické práce + duševní práce výpadek nenahradí + lidi chtějí jíst + všichni musí platit za životní náklady = automaticky se zvyšuje počet lidí, kterým nic jiného než podvádět nezbude. Pak už jen závěr - kdo podvádí nejrafinovaněji, ten žije kvalitněji :-) Je to problém evoluce.
    Jesse
  •  
    18.09.2013 12:59

    A sakra, no teď už zbývá jen ve Washingtonu vystřelit z Aurory
    Atomcat
  • Pravda
    18.09.2013 12:27

    Tak to bych podepsal na 100 % !!! Když se podniku daří a zvyšují se mzdy ,tak si ředitel přidá 15 %, dělníkům přidíá 3 %, je to správné ??? Není ale je to běžné. Máme u nás 600 000 nezaměstnaných, ale také nějakých 300 000 Ukrajinců, Slováků, Rumunů, Moldavanů, Bulharů, Vietnamců,..... kteří dělají naši práci za babku. Je to správné ??? Aby vydělaly nadnárodní koncerny, tak k nám vozíme tuny laciných čínských šmejdů, které tím zničily náš textilní, obuvnický, sklářský, keramický,....atd. průmysl. Je to správné ??? P.S. Tohle už není kapitalismus, je to smradlavá břečka a bude to chtít skutečnou revoluci . Prostě najednou bude někde něco hořet, sem tam někdo bude defenedtrován a tayk se bude střílet. Pak přijde změna.
    Xiluodu Dam 13 860 MW
    • Re: Pravda
      18.09.2013 14:25

      Ano, je to správně. Bylo to za socíku je to teď a bude to tak dál. Nic s tím nenaděláš i kdyby ses v tý svý přehradě utopil :-D
      tatamedved
  •  
    18.09.2013 11:54

    v jednom má pravdu, že bez vyšších mezd se to nikde moc nepohne, jenže to by nesměl stát danit práci 50 %. a že je střední třída v prd.ýlce je jasné protože někdo musí uživit a zaplatit náklady za důchodce, ty co pracovat nechtějí a státní zaměstnance no a jsme zpět u bodu 1 :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      18.09.2013 12:37

      řikate, vysoke zdanění práce....no a přesto průměrný důchod cca 11 tis. určitě není na rozhazování a zdravotnictví pořád v deficitu.....takže, buď zdanění práce je malé, nebo jsou malé mzdy....co asi?? (jinak v Mexiku je zdanění práce nejnižší (4 %), ale nějak tomu ten blahobyt neodpovídá šmejd bakala když se dařilo, tak veškeré zisky vyvedl a teď hodrníkům chce ubrat 20% platu....ne aby si nechal rezervu na horší časy.....no ateď ať s epostará stát, takže bakala hnije v miliardách a ovčané ten průser zaplatí.....no, oprvadová spravedlnost
      gg
      •  
        18.09.2013 12:46

        jenže v globální ekonomice "jde" práce tam kde to finačně vychází nejlépe a nevětím tomu, že bude v dohledné budoucnosti jinak takže by se Evropa měla probrat a rozhodnout se zda chce mít sociální blahobyt hlavně pro ty co nedělají nebo funkční ekonomiku nebo je tu druhá možnost a to protekcionismus, jenže jak chránit vlastní trh, když vše už se vyrání v čině :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        •  
          18.09.2013 14:00

          V zájmu politické korektnosti se už idioti v Bruselu rozhodli. Vybudují kontinent míru a spolupráce mezi rasami :-)))))))))
          Jesse
  •  
    18.09.2013 11:40

    No nevim, do jake kategorie ekonomu spada tento pan, ale soudruzi z ODS a jejich priznivci by si meli povinne precist tento clanek, hlavne o te minimalni mzde....musime ji zrusit a bude raj na zemi, jak jednoduche.....
    abc
    •  
      18.09.2013 12:33

      Tvrzení o ráji na zemi bez minimální mzdy jsem od ODS nikdy neslyšel. Můžete sdělit, odkud čerpáte? Že je však minimální mzda k ničemu je nabíledni. Jste-li opačného názoru, brzy se přesvědčíte - ČSSD hodlá po vítězných volbách rychle zvýšit minimální mzdu až ke 12 tisícům, což nepochybně povede k všeobecnému ekonomickému "úspěchu". Jen mi není jasné, proč jsou tak při zemi. Proč ne třeba 30 tisíc? To by byla rázem spokojená střední třída kam oko dohlédne....
      JJa
      •  
        18.09.2013 12:37

        30 tis? to nejde, protože pak by se i volič čssd mohl cítit svobodněji a to nikdo nepotřebuje a navíc by zjistil, jak ho stát drbe na daních :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
    •  
      18.09.2013 11:45

      A co podle tebe změní zrušení minimální mzdy??? Musí se změnit celý systém, minimální mzda nic neřeší.
      Ada
      •  
        18.09.2013 11:56

        ano, souhlasim, to byl jeden z mala vykřiků ODS a podobně smyšlejicím politikům....viz naše politika provázana s "úspěšnými" podnikateli, kteří bohatnou na předražených zakázkách apod.....
        abc
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data