Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo: Reformy byly úspěšné, jenom je nikdo nechce

Německo: Reformy byly úspěšné, jenom je nikdo nechce

24.09.2013 7:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Není to tak dávno, co bylo Německo považováno za nemocného muže Evropy. V 70. letech dosahovala nezaměstnanost v této zemi 4 %, postupně ale rostla až na úroveň 9 % v letech 1995–2005. Německá vláda na tento vývoj reagovala řadou reforem zaměřených zejména na trh práce (tzv. Hartzovy reformy). Tyto kroky se setkaly s úspěchem, mezi lety 2005 a 2008 klesla nezaměstnanost z téměř 11 % na 7,5 %. Během Velké recese se pak téměř nezvýšila a poté se vrátila k poklesu. Zastavila se až na 5,5 % na konci roku 2012. Pode našich odhadů snížila reforma Hartz IV necyklickou míru nezaměstnanosti o 1,4 procentního bodu a celý balíček reforem přinesl dlouhodobé snížení míry nezaměstnanosti o necelé tři procentní body!

Většina ekonomů nebude pravděpodobně překvapena tím, že podobné reformy sníží nezaměstnanost. Překvapivé ale může být to, že i přes tento úspěch nejsou zmíněné reformy mezi veřejností nijak populární. Je to patrné z průzkumů, ale hlavně ze současných voleb. Žádná z hlavních stran si totiž nedovolí tyto reformy otevřeně schvalovat a některé z nich dokonce slibují, že je eliminují. Zdá se, že jde o další případ, kdy ekonomové nerozumí lidem, či lidé ekonomii.

Naše analýza ukazuje, že Hartzovy reformy přinesly užitek zaměstnaným domácnostem, protože snížily daňovou zátěž. V jejich důsledku ale také výrazně klesla podpora dlouhodobě nezaměstnaných a ty tak na ní tratily. Zajímavé je i to, že negativní dopad měly reformy i na krátkodobě nezaměstnané. Jejich podporu sice přímo nesnížily, ale zhoršil se jejich výhled co se týče možnosti, že by se stali dlouhodobě nezaměstnanými. V podobné situaci se nacházeli zaměstnanci s nízkou kvalifikací. Reformy pak také snížily reálné mzdy. Výsledný negativní dopad na některé skupiny domácností je pak dostatečným vysvětlením malé popularity reforem. Tato skupina sice netvoří v Německu majoritu, je ale dost velká.

Podle našeho názoru poskytuje výše uvedené dvojí poučení. I poměrně dobře implementované reformy se setkají s odporem v případě, že lidé jsou averzní vůči riziku a přínosy a náklady reforem nejsou rozloženy rovnoměrně. To bychom měli mít na paměti v době, kdy jsou navrhovány reformy v některých zemích EU. A neexistuje ani kouzelný vzorec reforem, který by fungoval u všech zemí. Podle naší studie by v Německu provedené reformy měly ve Francii a Španělsku jen mírný efekt. Tam je totiž podpora poskytovaná dlouhodobě nezaměstnaným už relativně nízko, německý systém byl naopak velmi štědrý.

Uvedené je výtahem z „German labour reforms: Unpopular success“, autory jsou Tom Krebs, Martin Scheffel.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y