Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA mají dnes poslední šanci odvrátit platební neschopnost, dohoda Kongresu se zatím nerýsuje

USA mají dnes poslední šanci odvrátit platební neschopnost, dohoda Kongresu se zatím nerýsuje

30.09.2013 8:58, aktualizováno: 30.9. 18:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Po neúspěšném víkendovém jednání mají dnes Spojené státy poslední šanci odvrátit hrozící platební neschopnost vlády, nevídanou posledních 17 let. Pokud američtí zákonodárci na poslední chvíli nedosáhnou dohody ohledně zákona o státních výdajích, zůstane vláda od půlnoci tamního času bez peněz na financování provozu státních úřadů.
 
Sněmovna reprezentantů USA, ve které mají většinu republikáni, o víkendu prosadila do zákona o státních výdajích ustanovení o zrušení daně, která má pomoci financovat zdravotnickou reformu prezidenta Baracka Obamy. Proti tomu se však staví Senát.

Republikáni v dolní komoře parlamentu se v sobotu dohodli, že k návrhu zákona o vládních výdajích přičlení roční odklad klíčové zdravotnické reformy a zrušení nové daně, která měla část reformy financovat. Hlasování o návrhu se protáhlo až do noci místního času. Prezident již v pátek prohlásil, že nebude souhlasit s ničím, co by vedlo k odložení či omezení plánovaných výdajů na reformu, a takový zákon bude vetovat.

Zákon nyní poputuje do Senátu, který naopak ovládají demokraté. Podle senátního demokratického poradce Senát při dnešním zasedání zřejmě využije parlamentní manévr, který umožní vyřadit ze zákona v případě nouze nepřijatelné pozměňovací návrhy. Senát by pak požádal Sněmovnu, aby schválila pouze jednoduchý zákon o financování schválený Senátem již v pátek.

Bez zákona o výdajích nebude mít prakticky vláda USA od pondělí 23:59 místního času, tedy úterý 5:59 SELČ, peníze na financování svého provozu v novém fiskálním roce. Fiskální rok v USA začíná 1. října. Republikáni i demokraté zasedající v Kongresu se sice na jednu stranu shodují, že nechtějí dopustit faktickou platební neschopnost americké vlády, žádná ze stran však také nechce ustoupit.

Dohoda stále není na stole

Jen několik hodin před vypršením limitu nic dohodě mezi republikány a demokraty prezidenta Obamy nenasvědčuje. Senát pod kontrolou demokratů se dnes chystá odmítnout v zákoně o státních výdajích dodatky Sněmovny reprezentantů blokující Obamovu zdravotnickou reformu. A Sněmovna reprezentantů, kde mají většinu republikáni, nenaznačuje, že by na takové řešení přistoupila.

"Sněmovna svou práci dokončila," prohlásil dnes republikánský šéf dolní komory Kongresu John Boehner. Odkázal tak na zákon o státních výdajích, do kterého Sněmovna reprezentantů o víkendu prosadila roční odklad Obamovy zdravotnické reformy a zrušení daně, která má změny z větší části financovat. Boehner proto vyzval senátory, aby zákon v této podobě schválili. Jistý vlivný demokratický poradce ze Senátu, kterého citovala agentura Reuters, očekává, že horní komora zmíněné dodatky odmítne a že do Sněmovny reprezentantů zpět pošle jen "čistý" zákon o financování. Hlasování zmíněný demokratický zástupce očekává krátce po 20:00 SELČ.

Politicky horký brambor v takovém případě opět připadne Boehnerovi, který bude muset rozhodnout, zda novou podobu zákona Sněmovna reprezentantů přijme, nebo učiní další pokus, jak na Obamu kvůli zdravotnické reformě vyvinout tlak. Druhá z těchto možností znamená, od pondělí 23:59 místního času, tedy úterý 5:59 SELČ, nebude mít vláda alespoň nějaký čas peníze na svůj provoz. Senát totiž podle všeho nebude mít dostatek času na to, aby zareagoval ještě před úterním začátkem nového amerického fiskálního roku.

Hlavní ekonom HSBC Paul Bloxham varoval před praktickými dopady případné platební neschopnosti Spojených států. V rámci omezení výdajů by totiž podle něho mohlo například dojít k tomu, že v pátek nevyjde očekávaná vládní zpráva o vývoji trhu práce za měsíc září. Pro Wall Street jde přitom o klíčovou informaci pro odhadnutí chování Fedu, který hrozí omezením stimulace ekonomiky, pokud se bude situace (nejen) na trhu práce citelně zlepšovat.

Eurodolar, který končil v pátek mírně hladinou 1,35 USD/EUR dnes otevřel mírně níže na 1,347 USD/EUR, když pro posílení dolaru naopak hovoří riziko další politické krize v Itálii.

Vývoj kurzu eurodolaru za poslední 3 dny



(Zdroj: ČTK, Reuters, CNBC)


Čtěte více:

A je to tu zase: USA v říjnu narazí do dluhového stropu. Úřady by mohly zavřít už dřív
27.08.2013 12:58
Americká sezona handrkování se o veřejné výdaje se opět pomalu rozjížd...
Dolar a obavy z amerického krachu
25.09.2013 18:18
Navyšování amerického dluhového stropu už nějaký čas není samozřejmost...
Itálie na prahu nové krize, Berlusconi odešel z vlády
30.09.2013 8:12
Itálie čelí nové politické krizi. Všech pět ministrů strany Lid svobod...
Eurodolar se politikou nenechává vyvést z míry, stabilní je ráno i koruna
30.09.2013 10:22
Nový týden začíná negativně pro akcie a rizikové dluhopisy. Evropské ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data