Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Telefónica CR a Vodafone žalují podmínky LTE aukce. Ta bude bez PPF, ale s nástupcem a nově i KKCG (+komentář)

Telefónica CR a Vodafone žalují podmínky LTE aukce. Ta bude bez PPF, ale s nástupcem a nově i KKCG (+komentář)

30.09.2013 10:06, aktualizováno: 30.9. 13:52
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Tuzemský telekomunikační operátor Telefónica CR podal k Městskému soudu v Praze žalobu proti diskriminačním a nezákonným ustanovením podmínek LTE aukce ČTÚ na kmitočty v pásmech 800, 1 800 a 2 600 MHz, které deformují pravidla aukce. Se shodným postojem se připojil Vodafone. Skupina PPF v samostatné zprávě oznámila, že se nebude účastnit LTE aukce ČTÚ za nových podmínek a nadto, že dceru PPF Mobile Services prodala. ČTÚ pak potvrdil, že se do aukce přihlásila trojice stávajících operátorů a dva nováčci: Revolution Mobile a Tasciane. Akcie Telefóniky CR reagovaly na nové informace růstem až o 3,6 % k 302,5 Kč v době, kdy ještě nebyla známa informace o dvou nových účastnících aukce. Dále udržují úrovně u 300 Kč za akcii.

"PPF Mobile" nově jako "Revolution Mobile" a bez PPF

Částí podmínek, které dle PPF nebyly součástí předchozí veřejné konzultace, vysvětlila firma své rozhodnutí. Napadá zejména podmínku, zakazující budoucí fúzi s některým z nynějších operátorů (po dobu 15 let). PPF nadto oznámila, že prodala svou společnost PPF Mobile Services, která měla vybudovat čtvrtého mobilního operátora, jejímu dosavadnímu řediteli Tomáši Budníkovi. V minulosti vedl operátora U:fon a zajímal se o jeho koupi. Firma se nově jmenuje Revolution Mobile a přihlásila se do LTE aukce ČTÚ.

"Zasvětil jsem myšlence vybudování čtvrtého operátora víc než dva roky svého života a nechci se této příležitosti vzdát. Proto jsem před časem odkoupil společnost PPF Mobile Services a nyní s pomocí dalších dvou investorů disponuji dostatečnými prostředky pro účast v aukci. Navíc stále vedu jednání i s dalšími možnými investory," uvedl Budník. Do Revolution Mobile přešlo i zhruba 20 zaměstnanců PPF Mobile Services.

"ČTÚ nastavil bezprecedentní podmínky aukce, které ve svém důsledku vylučují vstup nového hráče na domácí telekomunikační trh. Aukce obsahuje jisté podmínky, které vzaty v úvahu jako celek znemožňují novému operátorovi spojení s kterýmkoli dalším účastníkem aukce po celou dobu, po kterou jsou dražené frekvence uděleny (15 let). Telekomunikační trh prochází dramatickou změnou, včetně technologií, a 15letá vylučovací doba z pohledu vývoje trhu nedává smysl," uvedla PPF ve svém komentáři k rozhodnutí a odvolala se na své stanovisko z 9. dubna, že se aukce zúčastní tehdy, pokud "existuje opravdová příležitost založit nového plnohodnotného operátora".

„Zpráva o neúčasti PPF může být pro Telefóniku CR pozitivní, pokud za současným vývojem nestojí další zájemci, kteří se zúčastní aukce. Akcie Telefóniky CR může také znovu podporovat spekulace o převzetí ze strany skupiny PPF. Rovněž se blíží poslední den (9.10.), kdy se budou akcie Telefóniky CR naposledy obchodovat s nárokem na 30Kč odměnu,“ uvedl dopoledne v rychlém komentáři analytik Patria Direct Tomáš Tomčány. Slova o možných dalších zájemcích se později potvrdila.

Za Tasciane stojí KKCG Karla Komárka

TASCIANE patří do skupiny KKCG. "Investiční skupina KKCG podala oficiální přihlášku a splnila veškeré zákonem stanovené podmínky k účasti v aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Žádné bližší informace nebudeme v současné době poskytovat," řekl ČTK mluvčí KKCG Daniel Plovajko. TASCIANE naopak nemá žádné vazby na Natland group, jak tvrdily některé zdroje, kromě toho, že jde o předzaloženou společnost získanou od subjektu, který Natlandu patřil.

Telefónica CR proti podmínkám ČTÚ

„Český telekomunikační úřad (ČTÚ) hodlá zavádět celou řadu diskriminačních a protiprávních opatření. Odůvodněním má být umožnění vstupu nového operátora na trh. K nezákonným opatřením ale úřad neposkytl jakékoliv zdůvodnění, neprovedl předchozí analýzu relevantního trhu a nepodrobil nově vyhlášená pravidla aukce testu proporcionality. Podobný přístup vedl například v Maďarsku ke zpětnému zrušení výsledků obdobné aukce, neboť Nejvyšší soud dospěl k závěru, že vyhrazení spektra pro nový subjekt bylo protiprávní. Spektrum v nejlukrativnějším pásmu 800 MHz není exkluzivně vyhrazeno ani v sousedním Slovensku,“ uvádí Telefónica CR ke svému podání.

Orgány veřejné moci mají dle Telefóniky CR povinnost řádně zdůvodnit a doložit, že přijatá omezující či diskriminující opatření sledují legitimní cíl, jsou způsobilá k jeho dosažení, nepřekračují meze toho, co je nezbytné k dosažení daného cíle a že zároveň neexistují méně omezující alternativy. „To ale regulátor neučinil,“ uvedla Telefónica CR ve zprávě ke svému rozhodnutí. „Vzhledem k tomu, že regulátor telekomunikačního trhu nepřihlédl před samotným spuštěním aukce k aktuálnímu vývoji na trhu mobilních komunikací a ignoroval závažné výhrady společnosti Telefónica Czech Republic, bylo nutné obrátit se na příslušný soud, aby zákonnost napadaných ustanovení posoudil,“ dodává operátor.

Telefónica CR se ohrazuje zejména proti:

1/ Nepovolené státní podpoře v podobě vyhrazení bloků spektra novému uchazeči o vstup na český telekomunikační trh

ČTÚ dle Telefóniky CR navíc nepodrobil pravidlo vyhrazení části spektra testu proporcionality, což mu ukládá zákon, pokud stanovuje diskriminační a omezující opatření. Předchozí vývoj aukce dle operátora prokázal, že jakékoliv preferenční opatření není k vytvoření výhodnějších podmínek pro vstup nového operátora nezbytné, neboť na českém trhu existuje minimálně jeden subjekt, který je bez státní podpory schopen vstoupit na trh jako plnohodnotný konkurent stávajících operátorů.

2/ Nepřípustnému zásahu do práv stávajících operátorů uložením závazku národního roamingu ve prospěch nového žadatele o přidělení frekvencí

Povinnost národního roamingu je jedním z nejsilnějších nástrojů ex ante regulace, uvádí Telefónica CR s tím, že uložení podobné povinnosti musí předcházet provedení podrobné analýzy relevantního trhu a určení subjektu s významnou tržní silou. „Ty však nebyly ze strany ČTÚ dokončeny. Přesto ČTÚ ukládá národní roaming všem stávajícím operátorům zajímajícím se o účast ve výběrovém řízení,“ uvádí Telefónica CR.

ČTÚ dle operátora překročil pravomoci vymezené Zákonem o elektronických komunikacích. „Mimo jakákoli zákonná pravidla se pokouší měnit existující pravomocné frekvenční příděly, opět jednostranně ve prospěch jiného soukromého subjektu. Zmíněné podmínky se mohou vztahovat výhradně ke kmitočtům, které jsou předmětem výběrového řízení,“ uvádí firma.

3/ Diskriminačnímu narušení hospodářské soutěže uložením závazku velkoobchodní nabídky

Povinnost převzetí závazku velkoobchodní nabídky musí dle Zákona o elektronické komunikaci předcházet provedení podrobné analýzy podmínek konkurence na relevantním trhu a určení subjektu s významnou tržní silou, uvádí Telefónica CR ve svém podání. „Tyto však nebyly ze strany ČTÚ dokončeny. Přesto úřad do pravidel (aukce) bez jakéhokoli odůvodnění zařadil tuto povinnost, navíc po dobu 12 let ode dne přidělení rádiových kmitočtů na výzvu zájemce. Podmínka je o to více neobhajitelná, když na trhu mobilních služeb v současné době dochází k mimořádnému rozvoji služeb tzv. virtuálních mobilních operátorů, kteří své služby nabízejí za využití frekvencí stávajících operátorů, aniž ČTÚ učinil jakýkoli vrchnostenský zásah,“ shrnuje Telefónica CR k dalšímu zdůrazněnému bodu svého podání proti podmínkám LTE aukce ČTÚ.

(Zdroj: Telefónica CR, PPF, Bloomberg, čtk, MfD)


Čtěte více:

Nová aukce ČTÚ: Nabídky do září, start do půlky listopadu. Vábnička pro nováčka zůstala
15.08.2013 10:34
Český telekomunikační úřad právě vyhlašuje podmínky nové aukce frekven...
Mid Europa prý prodává dvě pětiny českého T-Mobilu
27.08.2013 17:31
Investiční skupina Mid Europa Partners údajně prodává podíl 39,2 proce...
Telefónica CR a T-Mobile chtějí kompletně sdílet sítě GSM a 3G. Čekají vyšší efektivitu a úspory
29.08.2013 17:08
Telefónica a T-Mobile by mohly od příštího roku kompletně sdílet své m...
WSJ: Deutsche Telekom zvažuje prodej podílu v českém T-Mobilu
30.08.2013 12:25
Německá telekomunikační společnost Deutsche Telekom AG pracuje na reor...
Technologické propojení Telefóniky a T-Mobile: Špatná zpráva pro Vodafone i PPF?
02.09.2013 11:40
Telefónica CR a T-Mobile minulý čtvrtek zaskočily trhy prohlášením, že...
Telefónica CR – Jak danit výplatu emisního ážia?
10.10.2013 13:04
Akciím Telefóniky CR má za sebou rozhodný den pro výplatu 30korunové o...
PPF uvažuje o převzetí některého ze tří českých operátorů, tvrdí zdroje
23.09.2013 19:00
Finanční skupina PPF Group, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner...
Telefónica CR – Na stole zvláštní daň ČSSD. Erste potvrzuje opatrný pohled
25.09.2013 12:28
Sociální demokraté znovu potvrdili, že v případě volebního vítězství b...
Aukce ČTÚ bude s T-Mobilem i Telefónikou. Vodafone a PPF verdikt schovávají do pondělka
26.09.2013 15:20
Tuzemský mobilní operátor T-Mobile se přihlásí do aukce kmitočtů pro r...

Váš názor
  • p. Tomčány
    30.09.2013 11:25

    Děkuji za rychlou analyzu p. Tomčany, ale žádnou další od p. Tomčány potřebovat již opravdu nebudu. Svými spekulacemi jen oblbuje.
    Karl von Bahnhof
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data