Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonská vláda chce kvůli oživení ekonomiky zpopularizovat akcie. Ruší daně pro drobné investory

Japonská vláda chce kvůli oživení ekonomiky zpopularizovat akcie. Ruší daně pro drobné investory

30.09.2013 17:31
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Japonský broker Mizuho Securities zapřáhl národní fotbalový tým na pózování pro sérii reklamních plakátů. Banka Mitsubishi UFJ si na podobný úkol najala herečku Takako Matsu, idol všech japonských žen v domácnosti. Nomura (7,76 USD, -2,09%) přišla s kresleným kokršpanělem v oranžové šále s ladící aktovkou.

Finanční ústavy v zemi se snaží propagovat nový investiční program, který vláda spustí 1. října. V rámci schématu, importovaného z Velké Británie, budou mít obyvatelé starší 20 let možnost investovat v přepočtu 10 000 USD ročně, přičemž v průběhu následujících pěti let z nich nebudou muset odvádět daně z dividend ani kapitálových zisků (z prodeje za vyšší než nákupní cenu).

Majitelé tzv. individuálních spořicích účtů (Nippon Individual Savings Accounts), na které budou prostředky poukazovány, budou muset nakoupit akcie, podílové listy, ETF, nebo podíly v realitních trustech. Bezpečnější instrumenty typu dluhopisů, korporátních obligací či dluhopisových fondů nebudou smět být součástí portfolia.

Kabinet Šinzó Abého se skrze program NISA snaží přinutit lidi nakládat produktivněji se svými penězi, a napomoci tak oživení ekonomiky, kterou už léta trápí deflace, stagnace a vysoká zadluženost. Pokud Abe se svou strategií, přezdívanou Abenomika, uspěje, mohla by třetí největší ekonomika světa po letech znovu zazářit a stát se tahounem globálního růstu v časech stagnující Evropy a zpomalující Číny. Jestliže ale Abeho plán selže, obrovská hora japonského dluhu by zemi mohla potopit a následná finanční tsunami pak zasáhnout zbytek světa.

Abenomika zatím vykazuje slušné výsledky. Díky razantnímu poklesu hodnoty jenu roste export a s ním i zisky předních japonských korporací. Podporu stimulačním opatřením, která zahrnují rozsáhlé nákupy dluhopisů a akcií ze strany centrální banky, vyjádřil Mezinárodní měnový fond (MMF). Jeho hlavní zástupce v Japonsku Jerry Shiff prohlásil, že oživení japonského růstu by „pro světovou ekonomiku bylo jasným přínosem.“

Spolu s nadějemi ale rostou i obavy z toho, že velký experiment ztroskotá, nebo že se vládě a centrální bance vymkne z rukou. Takovou událost MMF nedávno zařadil jako jedno z hlavních rizik pro světovou ekonomiku. Ústředním bodem katastrofického scénáře je japonský veřejný dluh, který na úrovni 2,5násobku HDP země vysoce převyšuje dluhovou pozici jakékoli jiné rozvinuté ekonomiky. Investoři, z drtivé většiny domácí banky a penzijní fondy, zatím vládě půjčují za extrémně nízký úrok, čímž jí umožňují držet náklady dluhové služby v přijatelných mezích. Veřejné zadlužení je ale ve své podstatě sázka na budoucí hospodářský růst. Věřitel počítá s tím, že dlužník zapůjčené peníze někdy v budoucnu vydělá (vybere na daních) a vrátí. Pokud by se trvalý růst v japonském případě nedostavil, věřitelé by mohli začít pochybovat o schopnosti vlády dostát svým závazkům.

Cíl programu NISA – popularizace investování na burze mezi širokou veřejností - je podle analytiků obtížně dosažitelný. Kvůli pomalému tempu ekonomického růstu a deflaci dosud investoři dávali přednost bezpečí dluhopisů či hotovosti, jejichž hodnota díky poklesu cen a odpovídajícímu růstu hodnoty peněz s časem roste. Víc než polovina z 1590 bilionů jenů, které domácnosti držely ke konci června, byla uložena na bankovních účtech; v akciích měli lidé jen 8 % svých úspor. Řada lidí nemá vůbec žádné zkušenosti s finančními trhy. Devět z deseti Japonců podle Mizuho nikdy nebylo účastníky podílového fondu. Čtyři z pěti nikdy nevlastnili jedinou akcii. „Konzervativní postoje jsou hluboce zakořeněné. Hlavní pozornost je věnována zachování bohatství spíš než jeho rozmnožení,“ tvrdí Shuichi Nagatsuka z poradenské firmy TFM.

Brokeři se nicméně nevzdávají. Zahájili masivní kampaň, v jejímž rámci rozeslali 3 miliony přihlášek do NISA. Někteří nabízí malou kompenzaci případných ztrát, jiní na rok zrušili komisionářské poplatky. Jedna banka za investici 5000 USD poskytne pojištění auta na rok zdarma.

Japonským akciím, kterým se letos mimořádně daří (Nikkei 225 od ledna posílil o 38 %), by k dalšímu růstu mohly pomoci nesmělé náznaky návratu inflace. Index spotřebitelských cen v květnu poprvé po delší době meziročně prorazil do kladného pásma, hlavně díky oslabování měny. V srpnu dokonce vyšplhal na pětileté maximum a dosáhl téměř 0,9 %. Pokud se růst cen udrží nad nulou delší dobu, mohlo by to domácnosti přinutit přesunout hotovost z termínovaných vkladů, které nyní nic nevynáší, do perspektivnějších aktiv. Nomura zatím zaregistrovala 850 tisíc zájemců o nová konta a očekává příliv dalších klientů.

 
(Zdroje: FT, Bloomberg, WSJ)


Čtěte více:

Abenomika je poslední šancí předluženého Japonska. Ztroskotání by mohlo otřást celým světem
30.07.2013 6:47
Po dvě desetiletí význam Japonska pro světovou ekonomiku klesal. Země ...
Rally akcií netáhnou zisky, ale hotovost. Navždy to tak být nemůže
14.08.2013 7:59
O oživení bez tvorby pracovních míst je slyšet hodně, ale ještě záhadn...
Spotřebitelské ceny v Japonsku rostly nejrychleji za 5 let díky energiím
27.09.2013 8:45
Spotřebitelské ceny v Japonsku rostly v srpnu nejrychleji za pět let. ...
S&P varovala Japonsko před snížením ratingu kvůli rozpočtu
27.09.2013 11:52
Agentura Standard & Poor's pohrozila Japonsku zhoršením ratingu, pokud...

Váš názor
  • Tak japonsko ruší pro investory daně aby podpořilo růst a investice.
    01.10.2013 8:42

    Ale my v Čechistánu Zemanově, přece dobře vím, že naopak pořádné zdanění těm sviním investorským teprve dokáže pořádně rozpumpovat ekonomiku a její růst! :)
    mte
    • Re: Tak japonsko ruší pro investory daně aby podpořilo růst a investice.
      01.10.2013 9:52

      Však Sobotka s Mládkem nejsou žádní blbci. My to těm japoncům ještě natřem.
      qwer
      • ti dva jsou ti praví:-))
        01.10.2013 10:15

        Klausovi poskoci vyvlastnili akcionářům bonitní akcie a to co zbylo na trhu spolehlivě socani dorazí... Pak budou vymýšlet pilíře, aby se bývalí akcionáři museli spoléhat na stát, banky a nebo mafiánské fondy... Proč by měli čeští politici vůbec podporovat kapitálový trh? Vždyť ho nepotřebují, vlastně ani nechtějí, aby bylo obyvatelstvo samostatné a spokojené, tedy pro režim nebezpečné, páč by nerespektovalo potřeby vlád. A ekonomika? Co to je? Pitomci u koryta vědí o ekonomických potřebách země leda hovno.
        Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.