Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Do škol je třeba vrátit disciplínu a dril

Do škol je třeba vrátit disciplínu a dril

03.10.2013 21:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Když jsme udělali chybu, náš učitel nás nazýval idioty. Byl dirigentem našeho orchestru, a když někdo zahrál falešně, křičel: „Kdo je tam u těch houslí hluchý?“ Museli jsme skladbu opakovat stále dokola, až naše prsty skoro krvácely. Dnes by ho okamžitě vyhodili. Když ale před několika lety zemřel, byl oslavován mnoha studenty, které za čtyřicet let učil. A byla jsem překvapena tím, jak mnoho jich dosáhlo úspěchu. Někteří z nich zůstali hudebníky, většina se ale zaměřila na jiné oblasti, včetně práva či medicíny. Výzkum dokazuje, že existuje pozitivní korelace mezi hudebním vzděláním a akademickými úspěchy. To ale nevysvětluje tu velkou vděčnost k učiteli, který nás v našem mládí v podstatě mučil.

Každý den čteme o tom, jak si naši studenti vedou špatně ve srovnání se zbytkem světa. Na našich obavách z toho, že americký systém vzdělávání zaostává, vyrostlo celé odvětví konzultantů a vzniklo množství knih. Namísto toho, abychom se ptali, co jsme udělali špatně, se ale já ptám, co dělal můj učitel dobře. Co se můžeme naučit od člověka, jehož metody jsou v přímém rozporu s tím, jak vypadá výuka dnes? Poslední výzkum ukazuje, že je čas oživit starý přístup k vzdělávání s pevnou disciplínou a nekompromisními požadavky. Ten totiž funguje. Tím nevolám po tom, aby byly děti týrány. Ukazuje se však, že mírný stres je přínosem. Dnes se předpokládá, že výuka má být hravá, tleskáme všemožným projektům a spolupráci při učení. Tradiční metody založené například na memorování jsou odsuzovány s tím, že nás zbavují kreativity a motivace. Takový pohled je ale mylný a následující body ukazují proč:

1. Psycholog K. Anders Ericsson se proslavil svým výzkumem, který ukazuje, že na to, abychom v něčem byli dobří, potřebujeme 10 000 hodin cvičení. Jeho studie ale ukazuje i to, že potřebujeme konstruktivní a někdy také bolestivou zpětnou vazbu. Ericsson v této souvislosti zkoumal výjimečné osobnosti z řady odvětví včetně hry na housle, chirurgie, programování či šachových her. Všechny si podle něho záměrně vybraly nesentimentální učitele, kteří je tlačili na vyšší úroveň.

2. Studenti v USA zápasí se složitějšími matematickými příklady, protože jim chybí perfektní znalost prostého sčítání a odečítání. To souvisí s naší averzí k učení se nazpaměť. Není náhodou, že například v Číně, kde tato averze není, jsou studenti v matematice výborní. William Klemm z Texas A&M University tak tvrdí, že školy musí zavést více drilu a memorování.

3. Děti, které chápou, že pro proces učení je přirozený i neúspěch, si nakonec vedou lépe. V rámci studie z roku 2012 byl 111 francouzským školákům zadán úkol, který byl na ně záměrně příliš složitý. Jedné skupině bylo řečeno, že neúspěch a opakované pokusy o dosažení úspěchu tvoří přirozenou součást procesu učení. Při následujících testech si tato skupina vedla lépe než zbytek školáků. My se bojíme toho, že neúspěch způsobí dětem trauma, to je ale chyba.

4. Co vlastně dělá dobrého učitele? Mary Poplin z Claremont Graduate University se svým týmem se pět let věnovala sledování těch nejefektivnějších učitelů (podle hodnocení studentů). Jejich hlavním závěrem je to, že tito učitelé byli přísní. Což nikdo nečekal – čekalo se naopak to, že úspěšní učitelé prosazují spolupráci při vyučování a společnou diskusi. Namísto toho jimi ale jsou ti, kteří využívají tradiční postupy a jasné instrukce. Chovali se podle principu: „Každý student v mé třídě si vede hůř, než jaký je jeho potenciál. Mým cílem je s tím něco udělat.“

5. I kreativitu je možné se naučit. Obecně se předpokládá, že tradiční přístup kreativitu ubíjí, ale například profesor psychologie Robert W. Weisberg tvrdí opak. Podle jeho výzkumu neexistují „přirození“ géniové. Ty tvoří tvrdá práce a k úspěchu je vede mnoho malých kroků. I když vnějšímu světu se pak jejich úspěch zdá jako průlom a zlomový krok. Weisberg například studoval Picassův obraz Guernica, který byl vytvořen poté, co bylo španělské město bombardováno Němci. Obraz je považován za originální dílo, ve skutečnosti ale vznikl poté, co malíř studoval Goyovy obrazy a čerpal i ze svých dřívějších děl.

6. Rozhodující pro úspěch je zanícení a chvála může talent poškodit. Největší chvála, kterou jsme my od našeho učitele dostali, byla: „To nebylo špatné.“ Profesorka psychologie Carol Dweck zjistila, že pokud jsou desetiletí školáci chváleni, začnou si méně důvěřovat. Když jim ale řekneme, že tvrdě pracují, vedou si lépe a jejich sebedůvěra vzroste. Výzkum University at Buffalo pak ukazuje, že mírný stres u dětí zvyšuje jejich odolnost. Jestliže za sebou máme řešení negativních situací, pravděpodobně to zvýší naši obecnou odolnost.

Autorkou je Joanne Lipman.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  • Re: pokud je vám 60+ nemáte šnaci pochopit současné školství
    07.10.2013 11:05

    Je mi 57, docela to ještě stíhám ;-) Ale je třeba přiznat, že 60+ mají problém s řadou věcí. 40 let socíku, technologický a společenský rozvoj opravdu dají zabrat.
    Janek
    •  
      07.10.2013 11:52

      Pochopit školský systém nedá žádnou námahu. Stačí se dívat a naslouchat. Kdo chce vidět, uvidí masy - náctiletých holek s cigaretou v hubě, rosolovitou kaší kolem pasu, nepříčetný pohled... stejně tak plno tlustých kluků, lemplů, drzounů, lenivých smraďoců povalujících se za complem a tak nějak... Nic veselého. Tato generace se už nehýbe, mozek zakrňuje, prudce stoupá počet neurotiků, idiotů, cukrovkářů... Na tom opravdu není co chápat :-))
      Jesse
  •  
    04.10.2013 10:36

    Školství , tak jak je praktikováno v posledních několika stoletích, nemá budoucnost. Doufám, že padne co nejrychleji. Ničí děti na celý život.
    Nero
  •  
    04.10.2013 10:21

    WSJ už publikuje pěkný cancy.... studie prokázali, že k mistrovství hraní na housle vede tvrdá a nekonečná práce, ALE tvrdit, že k tvrdé práci vás dovede jen BUZERACE, je kravina. nejlepší výsledky v tvrdé práci vykazují lidé s pozitivní MOTIVACÍ..... jenže najdětě učitele, který je psychicky v pohodě, a přenáší na děti motivaci. to by musel mít super plat a žádný problémy tipu, jak zvládnu ty mraky osnov.....
    martin truhlík
  •  
    04.10.2013 9:36

    Kdo dnes nehulí trávu,pokud napíšu že 90 procent učitelů do 28 let hulí travu,tak je to pravda,zeptejte se děcek,mají to už i po kabinetech,jde o vysoké a střední školství.Konzultuju to se zřizovateli a ti jsou bezmocní a říkají mi at to dám do televize.Kamarádí se se žáky jako s vrstevníky,nemají smysl pro disciplínu,požadavky a nároky,které by směřovali k jistotám v životě žáků,místo toho je vypouštějí na pracáky.Žaci neumí mluvit,jen psát sms,nemají tah,jen zborcená těla,plná tuku.V tom mají děti vyrůstat a něčím být,??Pokukovaní po žákyních a i snatky s nimi nejsou dnes vyjímkou,jak mám poslat 17 letou dceru na gympl,když mi ji tam balí učitel a trávu má už i v kabinetu,ale není sám.hnus to není školství,je to slabomyslný spolek kamarádů.No ministerstvo nic neví,nezájem,nazdar
    prorok
    •  
      04.10.2013 10:44

      Jasně a po třiceti hulí všichni. Zkonzultuj to. Učit lze i bez rákosky. Výchova dětí je odraz rodičů, ne učitelů.
      Velkamedvědice
    •  
      04.10.2013 10:17

      jak je to dlouho, co jste chodil do školy? moji staří rodiče také tvrdí, že to co si dovoluji já si oni nikdy dovolit nemohli .... pokud je vám 60+ nemáte šnaci pochopit současné školství :-)
      martin truhlík
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university