Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deset trendů, které nenápadně mění svět

Deset trendů, které nenápadně mění svět

08.10.2013 21:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Co se dnes děje ve světě? Sledovat vývoj je někdy těžké, některé věci jsou nám obecně známé: Nezaměstnanost se nachází vysoko, růst nízko. Velký zlom představuje těžba plynu z alternativních zdrojů. A podobně. Jsou tu však i věci jemnější, které probíhají zejména v USA, ale často mají velký dopad na celou globální ekonomiku. Mezi deset z nich patří následující:

1. Starým známým trendem je to, že solární energie je drahá a přežívá pouze díky dotacím. Nový trend ale říká, že jde o energii levnou, která má dopad na řadu jiných odvětví. Od vlády Jimmyho Cartera klesla cena solárních panelů o 99 % a tento pokles nadále pokračuje. Již nyní může solární energie konkurovat fosilním palivům, např. ve státech jako Arizona. Někde jsou už panely na střechách tak rozšířené, že distribuční společnosti usilují o jejich zdanění, které by financovalo údržbu sítí. Po desetiletí byla solární energie předmětem výsměchu, nyní ale startuje revoluci. Většina z nás jí ovšem zatím nevěnuje pozornost.

2. Starým trendem je příliv imigrantů z Latinské Ameriky, novým je příliv imigrantů asijských. Imigrace Mexičanů do USA se úplně zastavila, nahradili je hlavně přistěhovalci z Asie, a to tempem dosahujícím asi půl milionu ročně. Nyní již Asiaté představují 6 % populace USA. Většina studií ukazuje, že imigrace je pro ekonomiku prospěšná, takže jde o dobré zprávy. Většina asijských přistěhovalců je navíc vzdělaná a chce podnikat.

3. Starým trendem je čínská populační bomba, tím novým je to, že čínská populace klesá. V roce 2012 se počet lidí v produktivním věku v této zemi snížil o 3,45 milionu. Jinak řečeno, Čína v minulém roce ztratila tolik pracovníků, kolik lidí žije v Libanonu. Tempo poklesu se přitom bude zvyšovat a levná pracovní síla tak zemi dojde mnohem dříve, než se dnes většina z nás domnívá.

4. Starým trendem jsou rostoucí emise oxidu uhličitého v USA, novým je jejich pokles. Částečně jde o důsledek ekonomické stagnace, hlavní roli ale hraje větší využívání zemního plynu. A čeká se další pokles emisí v USA, i když globálně budou dále růst. Hlavním znečišťovatelem je ale Čína.

5. Dříve platilo, že vysokoškolské vzdělání je velmi důležité, v současné době ovšem jeho význam klesá. Během posledních deseti či patnácti let je totiž patrné, že platová prémie spojená s vysokoškolským vzděláním klesá. Toto vzdělání má tedy stále svůj význam, ale již ne takový. Možná je to důvod, proč se minulý rok na toto studium v USA přihlásilo méně lidí.

6. Starým trendem bylo to, že Američané jezdí stále více autem, novým je pravý opak. Nyní se ceny benzínu nacházejí vysoko a Američané konečně začínají měnit své návyky. Roste vlaková přeprava, železniční společnost Amtrak zaznamenala 55% nárůst od roku 1997.

7. V minulosti docházelo k prudkému růstu nákladů zdravotní péče spojenému s velkými deficity. I tento trend se ale obrací, tedy alespoň do té míry, že růst je mnohem nižší. Příčinou je pravděpodobně proběhlá recese a inovace, spolu s Obamacare. Deficity pak klesají už od roku 2009, v současném čtvrtletí by dokonce mělo dojít k marginálnímu snížení dluhu.

8. Dříve platilo, že svět dobývají všechny země BRIC, dnes už to ale platí jen o Číně. Růst Ruska, Indie a Brazílie se propadl na úrovně 2 – 3 %, což odpovídá růstu vyspělých zemí. Čína jediná se drží a i přes mírný pokles tempa růstu dosahuje silných 7,5 %.

9. Dříve platilo, že při investování dominuje aktivní přístup, dnes ale nabývá na popularitě přístup pasivní. Všichni trh předehnat nemohou a americká náklonnost k investičním manažerům chladne. Pasivní investice těží z moudrosti celého trhu namísto toho, abychom platili velké peníze za pokusy o jeho pokoření. Hlavními nástroji se stávají ETF a k pasivnímu přístupu se obracejí i některé penzijní fondy.

10. V rámci starého trendu kupovala Čína všechen dluh Spojených států, nyní ho ale prodává. Největší věřitel USA se tak dnes svých pohledávek zbavuje a to samé činí druhý největší věřitel, tedy Japonsko. Kdo tedy kupuje? Běžní Američané. Většinu dluhu si totiž Američané dluží sami sobě a tento trend se prohlubuje.

(Zdroj: The Atlantic)


Váš názor
  •  
    14.10.2013 17:14

    Četl jste někdo tu pytlovinu ? http://blisty.cz/art/70473.html . Mám pocit, že se někdo pos.... . To budou zdaňovat i hliněné chajdy ?
    Jezdec.
    • týýýýýýýýý brďo
      14.10.2013 17:18

      tak to je maso. Já si za těch 10% rovnou koupím kulomet a valník munice. Ať si někdo zkusí sáhnout na můj majetek !!:-)) To je neuvěřitelné, co si všechno ti hajzli v politice dovolují.
      Jesse
  •  
    09.10.2013 0:39

    Mně se to líbí, dotváří mi to názor na investice všeho druhu jako jeden z kamínků do mozaiky..
    roman
  • porad je nas zanedbatelne mnozstvi
    08.10.2013 22:42

    pro predstavu: do "rakve" 1m3 = 1m x 0,5 m x 2m se mi vlezou min. 2 lide, tj. v 1km3 mam 2 mld. lidi, 8 mld. lidi se vleze do krychle 2x2x1 km, planeta Zeme vstreba tato "zrnka" jakoby nic :-)
    • Re: porad je nas zanedbatelne mnozstvi
      09.10.2013 11:32

      Toto řešil, poněkud přesněji, před cca 5. roky jeden šesnáctiletý kluk: http://toky2.blog.cz/0806/je-nas-malo
      Achjo...
    • Re: porad je nas zanedbatelne mnozstvi
      09.10.2013 0:43

      Země vstřebá tato "zrnka" jakoby nic, to je snad pochopitelný, ale to ještě neznamená, že je všechny uživí:-) Neuživí, pak je vstřebá a ten moment bude bolestný...
      Jesse
      •  
        09.10.2013 11:05

        Neexistují pouze přirozená čísla, ale i reálná čísla. A proto to bolet nebude.
        razit
  • jako
    08.10.2013 21:58

    je tento
    lime
  • Blíží se konec světa
    08.10.2013 21:26

    Před 4.000 lety obývalo naši planetu asi 50.000 lidí. Před 200 lety žila na planetě již jedna miliarda lidí. Momentálně žije již 7 miliard lidí... Za 50 let se počítá s tím, že to bude dvojnásobek... cca 14 až 15 miliard. Jsou schopni sociální inženýři vůbec pochopit, že problém přeměn leží úplně někde jinde? Takové a podobné články jen ukazují na absolutní neschopnost naší civilizace vnímat pravou podstatu - přelidněnost. Prkotiny typu těžby, zaměstnanosti, technologií, počtu lokomotiv a dětských hřišť jsou téma pro pacienty Chocholouška :-)) Konec bude bolestivý. Chápu lidi, že se o něm bojí mluvit, tak se raději utápí v motlidbách a psaním milionu bezobsažných článků :-))
    Jesse
    • Re: Blíží se konec světa
      11.10.2013 16:52

      ona je otázka jak moc jsou prognozy pravda. protože platí, že stávající růst neni zárukou růstu budoucího.... 15mld vychází jako nejčernější plán. ale třeba zkušenosti z číny ukazují, že vysoký růst se dá zastavit...... rozvinuté země nerostou .... rozvíjející (hlavně Afrika) nemají peníze ani prostředky, aby boom populace uživili...... osobně to vidim, že bude stoupat Indiie a v Africe proběhne ještě pár válek a budeme někde na 10mld.
      truhl
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university