Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nenechte si radit od úspěšných. Ani od Nietzscheho

Nenechte si radit od úspěšných. Ani od Nietzscheho

17.10.2013 20:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud jste na počátku své cesty k úspěchu, možná se podivujete nad tím, co jste doposud dělali špatně. Tyto řádky vám mohou poskytnout nekonvenční pohled na věc. Začneme několika tipy na to, co nedělat. Dávejte si pozor na rady týkající se úspěšných lidí a jejich metod. Každá situace je jiná a autoři životopisů nemají nikdy přístup k vnitřním myšlenkovým pochodům úspěšných lidí. Pokud například někdo napíše, že Henry Ford (17,41 USD, 0,69%) dal dohromady výrobní linku kvůli tomu, aby udělal dojem na dámy, pravděpodobně jde jen o dohad.

Nejhorší je ale případ, kdy rady dávají přímo úspěšní lidé. Často můžeme třeba slyšet, že se máme řídit tím, co nás baví a pro co jsme zanícení. To zní dobře, protože pak bychom měli mít dostatek energie na splnění cílů a lidé zanícení pro danou věc dovedou být přesvědčiví. Problém spočívá v následujícím: Když jsem dělal úvěráře pro jednu velkou banku, můj nadřízený nám říkal, že úvěr bychom nikdy neměli poskytnout tomu, kdo je zapálený pro svou věc. Nikdy by tak půjčku neměl získat třeba sportovec, který si v rámci své záliby otevírá obchod se sportovními potřebami. Je to špatná sázka, protože ten začíná podnikat z úplně špatných důvodů. Podle mého nadřízeného je nejlepším dlužníkem ten, kdo není zanícen vůbec pro nic a chce jen tvrdě pracovat na něčem, co vypadá dobře v excelovské tabulce.

Pro většinu lidí je jednoduché být nadšený pro něco, co funguje. Proto pak máme zavádějící pohled na to, jaká je důležitost zanícení pro věc. Podílel jsem se na několika tuctech projektů a u každého z nich jsem byl na počátku nadšený. Většina z nich se nevydařila a mé zanícení postupně vyhaslo. Těch pár úspěšných sebou přineslo rostoucí zanícení. S Dilbertem jsem začal jako s jednou z mnoha věcí, která by mi mohla něco vydělat. Když se začalo ukazovat, že jde o úspěch, mé nadšení pro komiksy rostlo. Při zpětném pohledu by se mohlo zdát, že jsem byl od začátku velmi nadšený a proto se dostavil úspěch. Pravda je ale taková, že jedno šlo ruku v ruce s druhým.

Na nadšení tedy můžeme zapomenout. A s tím i na cíle. Když jsem po škole letěl do Kalifornie, abych si tam našel práci, seděl jsem v letadle vedle staršího pána. Ukázalo se, že je to ředitel firmy na šrouby. Ten mi během našeho rozhovoru řekl, že pokaždé, když si našel práci, začal si okamžitě hledat jinou. Nečekal, až to bude nutné, byl to pro něj soustavný proces. Dává to smysl. Jaká je šance, že nejlepší místo bude k dispozici přesně ve chvíli, kdy budete připraveni? Dobré věci mají svůj vlastní jízdní řád. Poprvé jsem tak začal přemýšlet o tom, že namísto cílů je lepší mít systém, který neustále pracuje na lepších možnostech.

Cíle jsou pro ty, kdo prohrávají. Pokud chcete zhubnout o deset kilo, budete veškerý čas trávit přemýšlením o tom, že se vám to ještě nepodařilo. Jinak řečeno, ti, kteří si kladou něco za cíl, žijí v neustálém pocitu neúspěchu a doufají v to, že jde jen o přechodný stav. Pokud cíle dosáhnou, oslavují to do chvíle, kdy si uvědomí, že ztratili to, co jim dávalo nějaký směr. Tak si stanoví další cíl a opět vstoupí do cyklu neustálého neúspěchu.

Když se podíváme pozorně na příklady úspěchu, vidíme, že významnou roli hrálo i štěstí. To ve své moci nemáme, můžeme si ale vybírat hry, které mají větší pravděpodobnost výhry. Nietzsche řekl, že „co nás nezabije, to nás posílí“. Zní to chytře, ale je to filozofie těch, kteří prohrávají. Nechci, aby mě mé prohry posilovaly v tom smyslu, že jen zlepší mé schopnosti přežít další prohru. Chci být chytřejší, talentovanější, zdravější. Vše, co bychom měli chtít od života, je dlouhá řada neúspěchů. Trik je v tom, jak z nich vytěžit to dobré.

Autorem je Scott Adams, tvůrce komiksového seriálu Dilbert.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m