Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předvolební kampaň? Vyprázdněná...

Předvolební kampaň? Vyprázdněná...

24.10.2013 17:33
Autor: ČTK

Politické strany sice do předvolební kampaně investovaly stovky milionů korun, s ničím novým, co do formy nebo obsahu, ale podle politologů a mediálních expertů oslovených ČTK nepřišly. Předvolebnímu snažení, které vyvrcholí hlasováním v pátek a v sobotu, chybělo nosné téma; bylo vyprázdněné, shodují se.

"Já myslím, že bylo patrné, že na kampaň nebyly strany úplně připravené, že ten čas byl kratší, než si myslely, že budou mít, což se projevilo v určitém tápání, pokud jde o témata kampaně a také, pokud jde o styl kampaně," vyjadřuje svůj hlavní dojem z letošního boje o voliče politolog Jan Outlý. Na rozdíl od některých předchozích voleb se podle něj neobjevilo zásadní téma, jakými v minulosti byly například zdravotnické poplatky, a strany si proto povětšinou vystačily s obecnými slogany.

Politická uskupení letos voliče lákala třeba hesly jako "dobře fungující stát", "víme, kam jdeme", "ano, bude líp", "pojďme to změnit" nebo "dáme zemi do pořádku". O něco snáze se přitom podle Outlého prosazovaly nové strany, jimž stačilo vymezit se vůči těm dosud parlamentním, které přitom prý nevěděly, jak takové kritice čelit.

Podobně to vidí mediální odborník Daniel Köppl, pro něhož bylo budování nových značek dominantní záležitostí předvolební kampaně, s níž si zavedené strany neuměly poradit, i když na to již mohly být připraveny z dřívějška. Za nejvýraznější v tomto směru považuje kampaň hnutí ANO Andreje Babiše, které se "nedá vytknout vůbec nic po profesní stránce".

Strany daly do billboardů a další propagace, na níž se podle Köppla neobjevily zásadní grafické nebo vizuální chyby, dohromady stovky milionů korun. Sociální demokracie hovořila o kampani za 90 milionů, TOP 09 i ANO za přibližně 50 milionů, ODS za 40 až 50 milionů. Lidovci i komunisté plánovali utratit kolem 30 milionů korun, zemanovci na 25, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury 15 a zelení 13 milionů.

Ani za tyto peníze ale podle odborníků strany ničím zvláště výrazným neobohatily, i když o voliče bojovaly třeba i zpěvem, rozdáváním pochutin, čištěním ulic nebo s pomocí podobizen zahraničních agentů či bývalého a současného prezidenta. Na rozdíl od předchozích let o něco ubylo negativní kampaně, přímých osobních výpadů i velkých předvolebních shromáždění. Zvýšil se naopak důraz na kontaktní kampaň a využití sociálních sítí.

Podle Köppla si ale přes tento trend politická uskupení uvědomila, že daleko lépe stále fungují tradiční média jako noviny a televize. "To, co možná stojí za zaznamenání, je to, že ta média vysílací, tedy rozhlas a televize, zvlášť veřejnoprávní, poměrně pokročila v tom, jak rutinizovat zvládnutí těch předvolebních debat. Myslím, že tím jenom přispívají k jejich neužitečnosti," hodnotí další mediální expert Jan Jirák.

Za zcela zbytečné považuje televizní spoty politických stran, u nichž prý neví, k čemu jsou. "Myslím si, že vyčlenění prostoru v médiích pro politické kampaně je dobrý způsob, jak snížit sledovanost," je přesvědčen také Köppl, podle něhož proto strany jen málo investují do obsahu spotů. 

 
Jirák nevidí nic nového ani na venkovní kampani, která podle něj byla střetem mediálních agentur a přinesla jen drobné rozdíly. Za zcela vyprázdněný má pak obsah kampaně. "Já mám pocit, že to byl výprodej témat. Ta bezradnost byla tak obrovská. Pro mě to byla docela zábavná přehlídka naprosto nesmyslných výkřiků, zvlášť teda koncentrujících se na billboardových kampaních," řekl.

Köppl má za to, že se důraz kampaní přesunul od témat k osobnostem, což vidí jako pokračující trend z prezidentské volby. S tím souhlasí také Outlý, který upozorňuje, že se právě téma vtahu k hlavě státu a možných autoritářských tendencí dostalo letos na rozdíl od předchozích voleb do popředí.


Čtěte více:

Předvolební online rozhovor s ekonomickým expertem Strany zelených
10.10.2013 15:00
S blížícím se termínem předčasných voleb portál Patria.cz vyzval čelní...
Anketa: Koho budete volit v předčasných volbách?
09.10.2013 17:28
Česká republika se rychle přibližuje k termínu předčasných voleb a zdá...
Předvolební online rozhovor s ekonomickým expertem ODS Skopečkem
16.10.2013 15:30
S blížícím se termínem předčasných voleb portál Patria.cz vyzval čelní...
Předvolební online rozhovor s poradcem a expertem hnutí ANO na EU Pavlem Teličkou
22.10.2013 14:30
S blížícím se termínem předčasných voleb vyzval portál Patria.cz čelní...
Předvolební online rozhovor: Alexandra Alvarová (KDU-ČSL) na Patria.cz - odpovědi čtěte zde
23.10.2013 16:00
S blížícím se termínem předčasných voleb vyzval portál Patria.cz čelní...
Předvolební online rozhovor: Lídr Svobodných Petr Mach na Patria.cz - odpovědi čtěte zde
24.10.2013 17:00
S blížícím se termínem předčasných voleb vyzval portál Patria.cz čelní...

Váš názor
  • prisel mi tenhle mail, tak se s vami o nej podelim :)
    25.10.2013 10:28

    Dobrý den, prosím Vás, přečtěte si tuto moji úvahu... Jmenuji se Adéla. V roce 2010 jsem rozjela na netu kroužkovací revoluci. Bylo mi tehdy 19 let. Zklamání z lidí, kteří byli na prvních místech kandidátek bylo tehdy velké. Hrozilo, že nedůvěra ve strany způsobí neúčast u voleb a výsledkem bude, že v čele země budou nedůvěryhodní politici. Myslím, že ti vykroužkovaní tehdy pěkně čuměli. Ve volbách teď v pátek i v sobotu opět hrozí, že zklamání může probudit různé temné síly. A já se moc bojím, abychom teď nečuměli my. Hrozí, že se vrátíme do minulosti. Hrozí také, že nás budou po dlouhé době zastupovat extremisti nebo blázni. Jsem zoufalá, nemám koho volit. Budu tedy volit nejmenší zlo. Ale když jsem si uvědomila, že výběr nejvhodnějších lidí můžu podpořit svým 3 roky starým kroužkovacím vynálezem, výsledek by zase tak špatný být nemusel. Kroužkování je už dost populární. Já nebudu nyní kroužkovat ani zezadu, zepředu či ze středu, ale zakroužkuji ty, kterým mohu věřit. Proč vůbec jdu k volbám a koho budu volit a koho určitě volit nebudu? Máte určitě vlastní názor, ale zkuste se prosím zamyslet: Koho volit nemůžu? KSČM & ZEMANOVCI chtějí pouze zpět minulost. ODS & ČSSD se potřebují uzdravit. Kroužky jim nepomohly. Jsou to moc staré struktury na to, aby se poučily z jednoho kroužkování. ANO NE. Šéf ANO Babiš zatím nevysvětlil svojí minulost, jak zbohatl, a jak to bylo s jeho spoluprací s tajnou komunistickou policií. ÚSVIT PŘÍMÉ DEMOKRACIE TOMIO OKAMURY, HLAVU VZHŮRU JANY BOBOŠÍKOVÉ, DSSS TOMÁŠE VANDASE nelze brát vážně. To jsou skupiny bláznů, kteří rozumí jenom sami sobě. Jejich plány jsou strašidelné. Z těch, kteří se mohou dostat do parlamentu, mi zbyly tři strany: TOP 09, KDU-ČSL, ZELENÍ. Věřím, že nemyslí jenom na sebe, nemají lidi se skandálama na seznamu kandidátů a mají hlavně spoustu osobností, kterým mohu věřit. Koho jsem si vybrala, nepovím. Nechci agitovat. Prosím, zkuste to se mnou. Přeju si, abychom ukázali všem manipulátorům, kmotrům a bláznům, že si umíme vybrat a zvolit čestné a poctivé zástupce.
    franc
  • Výsledek
    25.10.2013 9:22

    voleb nepřinese nic co by uklidnilo ekonomickou nebo politickou náladu v této zemi. Jediné co můžeme čekat je další zdanění příjmů za účelem budování světlých zítřků. Včera to sdělili všichni debatující v TVshow Moravce. Nemá smysl se dohadovat co dělal levý nebo pravý. Oni jsou všichni leví!!!!!
    Medium2
    • Re: Výsledek
      25.10.2013 9:46

      Máš naprostou pravdu. Při sledování frašky, kterou zrežírovala zpolitizovaná ČT v čele se svým superhomosexuálem, jsem si vzpoměl na předvolební masturbace Národní Fronty z dob reálsocializmu. jedním slovem hnus. Nepohodlní soupeři se musí mediálně odstranit zostuzením, nejlépe servilním moderátorem, aby veřejnost viděla, že staré strany jsou pro stát a společnost zárukou budování míru:-)) Mě se chtělo zvracet...
      Jesse
  • Stovky milionů na kampan' jsou
    24.10.2013 19:01

    Ale pro důchodce, na školky a zdravotnictv nejsou peníze. Snad se lidé konečně zamysli a budou volit schopné lidi a ne jen toho, koho navrhuje zprofanovaný, prolhaný Mišlouf. Kam to vede je vidět už po půl roce jeho samovlády.
    nemesis
    • Re: Stovky milionů na kampan' jsou
      24.10.2013 19:10

      Nechci se brambory z Vysočiny zastávat, to NE! Ale tyto bezohledné poměry v naší zemi začali už mnohem dřív.
      Jesse
      • Džesie
        24.10.2013 19:20

        Nezapomeń, že se na tvorbě poměrů mnohem dříve taky podílel. Věděl , kdo je za uhlím a podobně, dnes to háže na své ministry.
        Velkamedvědice
        • Re: Džesie
          24.10.2013 19:28

          Dyk říkám, že dřív a doplním, že Zemák nebyl sám. V podstatě tyto manýry zavlekl do politiky Klaus jako první. Ostatní ho rádi následovali.
          Jesse
      • naprostý souhlas
        24.10.2013 19:15

        u většiny voličů tyto problémy (ZAČALI)začaly již v době jejich školní docházky a stále pokračují :o)))
        Ach ten češtin
        • Re: naprostý souhlas
          24.10.2013 19:27

          mě na tvrdé "y" zrovna kápla marmeláda, tak jsem ho při psaní úmyslně vynechal a nahradil měkkým "i". Mám palačinky s marmeládou, borůvky, se šlehačkou a čokoládou :-))
          Jesse
          • "tě" není pomoci
            25.10.2013 8:13

            Ty si napiš Ježíškovi o učebnici češtiny. Ale na všechno máš vždycky takovou chytrou výmluvu, že bys mohl dělat v dnašní vládě ministra češtiny. Co tebe káplo na "n" že se ho bojíš dotknout (mě :o))) To mi ničí oči. Pamatuj se 3.pádem mně (jako tobě) a se 4.pádem mě(jako tě). To je to "pro tě" tak těžký ?:o))
            detajlista :o))
            • Re: "tě" není pomoci
              25.10.2013 9:13

              Tvoje starosti a moje peníze... to by se někomu hodilo :-))
              Jesse
              • Tvoje peníze .......
                25.10.2013 10:14

                Mě jen udivuje jak Čech, který má přehled a dokáže se rozepisovat na složitá temata, když ani nezvládá vlastní řeč, která je základem. Ty moc v přemýšlení nevynikáš, ale do všeho kecat musíš. Jednou větou - moc důvěry nevzbuzuješ - to mi věř. To asi máte svých prezidentů. Do všeho kecat a být jen pro smích, když dojde na logiku nebo argument.
                Ach jooo
          • dobrej nápad s tou marmeládou
            24.10.2013 19:43

            Až zase budu mít tvrdý, pokapu si ho marmeládou. Možná na něj nějaku nalákám. Měl bys nějaký nápad nebo na nějakou kontakt?
            i bez marmelády
          • marmeládu rád na housce ne na klaávesnici
            24.10.2013 19:34

            ale i tak dobrou a hezký den. Hlavně si nenech mazat med kolem huby.
            n'am n'am :o))
Aktuální komentáře
12.05.2024
8:27Víkendář: Lee čeká dramatický pokles inflace a dobrý rok pro akcie
11.05.2024
14:26Evropští obchodníci s plynem nakupují opce kvůli obavám z dodávek v zimě
8:29Víkendář: Kde budou akcie na konci letošního roku?
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data