Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Statoilu: Není Arktida jako Arktida. Někde se těžit nevyplatí

Šéf Statoilu: Není Arktida jako Arktida. Někde se těžit nevyplatí

31.10.2013 15:39
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V norské a východokanadské části Arktidy jsou podmínky pro otevírání ropných a plynových ložisek daleko vhodnější než v jiných krajích za polárním kruhem, prohlásil výkonný ředitel norského státního těžaře Statoil Helge Lund. Přidal se tak k top manažerům z branže, podle nichž je těžba v nehostinných podmínkách mrazivého moře, ker a ledové pustiny vysoce rizikovou záležitostí.

Na problémy v poslední době narazilo několik společností pokoušejících se dobýt Arktidu, mezi nimi například Royal Dutch Shell, která vydala miliardy na projekty v Aljašce s neuspokojivým výsledkem, či Cairn Energy, která zase narazila v Grónsku. Statoilu, rakouskému OMV či švédskému Lundin Petroleum se naopak daří v Barentsově moři, jež na rozdíl od většiny arktických oblastí není sužováno náporem ker a ledovců.

„Není pochyb o tom, že Arktida skrývá obrovský nerostný potenciál. Ale podle mě je potřeba o Arktidě přemýšlet v několika dimenzích,“ uvedl Lund v rozhovoru pro deník Financial Times. V kontrastu s relativně pohostinnějšími oblastmi prý existují jiné – konkrétně nechtěl jmenovat – s mnohem drsnějšími podmínkami, v nichž se začátek průzkumné a těžařské aktivity bude ještě řadu let oddalovat.

Statoil v létě odložil plány na výstavbu arktického ropného terminálu za 15 mld. USD, jelikož prý není jasné, jaké množství suroviny se skrývá v ložisku Johan Castberg a také kolik bude nakonec celý infrastrukturní projekt stát. Těžař se odvolal i na nedávné zvýšení daní ze strany norské vlády.

„Naším cílem je najít dostatečné zdroje a mít účinný koncept jejich extrakce, abychom se do toho mohli pustit,“ uvedl Lund. Statoil ve 3Q13 vykázal mírný meziroční růst čistého zisku na 12,1 mld. NOK, a o něco tak předčil očekávání analytiků. Společnost zvýšila letošní plánované výdaje na průzkum o 250 mil. USD na 3,75 mld. USD.

Statoilu se v posledních letech daří objevovat ložiska se slušným potenciálem. Letos má na kontě největší nález v oboru vůbec, který učinil nedaleko východního pobřeží Kanady, v zálivu Bay du Nord. Do roku 2020 má v úmyslu zvýšit produkci o 25 % na 2,5 mil. barelů ropného ekvivalentu denně. Spíš než na výstup se ale Lund chce soustředit na zhodnocení pro akcionáře.

Letos Statoil prodal část podmořských bloků v mořích kolem Norska konkurentům OMV a Wintershallu. Provedl také reorganizaci pole Ormen Lange, což s sebou přinese pokles produkce až o 120 tisíc barelů denně. Ve 3Q13 společnost těžila 1,85 mil. barelů denně. Analytici z Citi ve zprávě pro investory napsali, že potenciál ke zhodnocení akcií Statoilu nabízí zejména vrty v Angole. Během roku až roku a půl by mohly titul vytáhnout o zhruba 15 % výš.

Ne všichni mají při dobývání Arktidy takové výsledky. Shell v průběhu sedmi let do průzkumu podmořských ložisek u aljašských břehů investoval kolem 4,5 mld. USD. Poslední den loňského roku se těžební loď Kulluk během bouře utrhla vlečnému člunu a po nekontrolovaném putování vlnami byla vyplavena na břeh neobydleného ostrova. Environmentalisté viní Shell z toho, že nesplnil závazky dané ve svých vrtných plánech v Čukotském moři, a proto by neměl v průzkumných pracích pokračovat. Shell získal licenci k těžbě v Čukotském moři už v roce 2005, ale protesty ochránců životního prostředí a místních obyvatel předchozí těžební plány zhatily. Nyní oznámil, že začátek vrtání opět odloží. Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy zatím těžbu v drsných severních regionech dále propaguje.

Výkonný ředitel francouzské těžařské společnosti Total Christoph de Margerie loni prohlásil, že rizika spojená s podmořskou těžbou v arktických vodách jsou příliš vysoká. „Ropa v Grónsku by byla katastrofou. Únik by značně poškodil image společnosti,“ uvedl de Margerie v rozhovoru pro Financial Times. Total má v Arktidě rozpracováno několik projektů na těžbu zemního plynu, včetně obřího Štokmanova pole v Barentsově moři, které je ale kvůli nejistému výhledu poptávky a neshodám mezi partnery projektu delší dobu ve stavu hibernace. De Margerie zdůraznil, že není principiálním odpůrcem těžby v Arktidě a že s únikem plynu si lze poradit mnohem snadněji než s ropnými skvrnami.

Velké plány s arktickými ložisky má ruská Rosněfť, která si k jejich průzkumu přizvala americké, britské, čínské, japonské i vietnamské partnery.

(Zdroje: FT, Kommersant, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
13.05.2024
22:00Akcie na Wall Street při vyčkávání na inflaci nenašly směr  
17:50„Reálná a finanční“ aktiva – relativní návratnost za posledních sto let
17:22Výhled analytika pro výsledky ČEZ: Ceny elektřiny podporou ziskovosti. Dozvíme se návrh dividendy?  
17:10Johnson & Johnson prodá zbývající podíl ve firmě Kenvue, kterou vyčlenil
16:57Spekulanti si při čekání na data vzpomněli na své oblíbené meme akcie  
16:27Turecká vláda představila úsporný plán, který má pomoci snížit inflaci
16:10TESLA KARLÍN, a.s.: Pozvánka na valnou hromadu
16:00Investiční strategie: Nenapodobitelný styl legendárního Buffetta  
14:15Týdenní výhled: Reportem týdne bude americká inflace. Čína zveřejní data, USA na ni uvalí cla  
12:00Poslední volná místa na setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Liberci již tuto středu od 16:00
11:38Koruna začíná týden posílením po překvapivě vysoké inflaci  
9:50Jan Bureš: Inflace v dubnu výrazněji vzrostla kvůli potravinám, v létě čekáme mírnější pokles
9:34Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu zrychlily meziroční růst na 2,9 procenta
9:10Rozbřesk: Zápis z bankovní rady zdůrazňuje obavy z mzdového vývoje
8:35Evropa zahájí pozitivně, statistický úřad zveřejní data o inflaci  
7:22MakroMixér s prezidentkou ARTN Zdenkou Klapalovou: Kam se vydají ceny českých realit, jsou dluhopisy nuda a také byste si koupili les?
12.05.2024
8:27Víkendář: Lee čeká dramatický pokles inflace a dobrý rok pro akcie
11.05.2024
14:26Evropští obchodníci s plynem nakupují opce kvůli obavám z dodávek v zimě
8:29Víkendář: Kde budou akcie na konci letošního roku?
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:00CZ - CPI, y/y