Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Práce ztrácí na úkor kapitálu. Zaměstnanci chudnou už 30 let

Práce ztrácí na úkor kapitálu. Zaměstnanci chudnou už 30 let

12.11.2013 21:26
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Světová ekonomika v posledních desetiletích zaznamenává úctyhodný růst. Stovky milionů lidí po celém světě však z toho mají menší a menší prospěch. Podíl faktoru práce (mezd) na národním důchodu ve vyspělých ekonomikách z organizace OECD klesá od 80. let minulého století: zatímco v 90. letech činil 66 % veškerých příjmů, o deset let později to bylo jen 62 %.

To by se podle řady teorií nemělo dít. Ekonomové sice v minulosti připouštěli určité výkyvy mezi jednotlivými faktory kvůli cyklickému vývoji, avšak v dlouhém období mají poměry zůstat fixní. Empirie tento předpoklad silně zpochybňuje.

Klesající podíl mezd na příjmech znamená, že přírůstky produktivity se automaticky nepromítají do všeobecného růstu platů. Místo toho stále větší část plodů hospodářského růstu sklízí vlastníci kapitálu. Dokonce i mezi zaměstnanci si ti nahoře vedou mnohem, mnohem lépe než zbytek. Podíl 1 % lidí na vrcholu mzdové pyramidy na celkových příjmech v posledních 20 letech roste, i když zaměstnanecký sektor jako takový svou pozici ztrácí. Ve Spojených státech je trend nejsilnější. Výplaty se na americkém HDP dnes podílí ze 44 %, což je nejméně v zaznamenané historii.

Američané ze zhoršování svého postavení viní levnou pracovní sílu v zahraničí – a mají do velké míry pravdu. Podle výzkumu Michaela Elsbyho, Barta Hobijna a Aysegul Sahinové, který se zaměřil na míru vystavení jednotlivých odvětví importům, zvýšenou konkurenci zahraničních dodavatelů doprovází větší pokles podílu mezd na celkových příjmech v daném odvětví. Autoři tomuto aspektu na všeobecném trendu přisuzují 85% váhu.

Z platové bídy ale v Americe i jinde nelze vinit pouze mezinárodní obchod. Zmenšováním své části příjmového koláče trpí i zaměstnanci v Číně či Mexiku. Podle OECD za to může hlavně technologický pokrok. Tchajwanský polovodičový gigant Foxconn, který v Číně zaměstnává 1,5 mil. lidí, hodlá v příštím roce do svých továren pořídit jeden milion nových robotů. Technika je čím dál víc sofistikovanější, výkonnější, a hlavně levnější. Studie Loukase Karabarbounise a Brenta Neimana z University of Chicago ukázala, že náklady na investiční zboží v porovnání se spotřebním v posledních 35 letech klesly o 25 %. Zaměstnavatelé jsou tak motivováni k tomu, aby nahrazovali lidskou práci počítačovými algoritmy, kde jen to jde. V průměru kvůli tomu podíl mezd na příjmech klesl o pět procentních bodů. V odvětvích, kde došlo k většímu zlevňování investičních statků, byl pokles podílu mezd ještě vyšší.

Automatizace a komputerizace nejvíc dolehly na pracovní místa střední třídy, jejíž podíl na celkové zaměstnanosti klesl v neprospěch míst s velmi nízkými a také vysokými nároky na kvalifikaci. Zatímco technologický pokrok se silně prosazoval v 80. a 90. letech minulého století, vliv mezinárodního obchodu podle všeho převážil v první dekádě nového století.

V Evropě ještě v 70. letech nad zaměstnanci držel ochrannou ruku stát prostřednictvím přísného pracovního zákonodárství. Ve Španělsku se tehdy podíl mezd na příjmech vyšplhal na 75 %, ve Francii dokonce na 80 %. Po vlně bolestivých liberalizačních reforem – motivovaných také trvale vysokou nezaměstnaností – ale privilegia a postavení zaměstnanců vzaly rychle za své.

(Zdroje: Buttonwood, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university