Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tomšík (ČNB): Ekonomice hrozí návrat do recese. Intervence zabrání propadu do deflace

Tomšík (ČNB): Ekonomice hrozí návrat do recese. Intervence zabrání propadu do deflace

20.11.2013 10:50, aktualizováno: 20.11. 17:44

Aktualizováno

Údaje o vývoji hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí naznačují, že české ekonomice hrozí návrat do recese. Uvedl to viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík. Rychlý odhad HDP za 3Q zmařil naděje na úspěšné ukončení dlouhé recese, jelikož podle něj česká ekonomika klesla mezikvartálně o 0,5 procenta a meziročně se pokles prohloubil z 1,3 na 1,6 procenta.

Nepříjemné překvapení zahrálo ex post do karet centrálním bankéřům, resp. jejich argumentaci ve prospěch zahájení intervencí. Tomšík dnes na konferenci českých exportérů vyslovil přesvědčení, že bez zahájení intervencí by se česká ekonomika v lednu ocitla v deflaci. ČNB podle něj pozorovala signály ekonomického oživení, především na straně vývozu, což právě mohlo vyvíjet tlak na zpevňování české měny. 

Tomšík zopakoval, že jsou sice v ekonomice vidět známky oživování ekonomiky, ty jsou ovšem vytvářeny primárně v průmyslu a proexportním odvětví, a ne domácí poptávkou. To podle něj přináší obrovské riziko, že by následně koruna posílila. Proto mimo jiné ČNB přistoupila k devizovým intervencím.

Viceguvernér ČNB spatřuje hlavní přínos intervencí v udržení a tvorbě pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. Dle centrální banky může být deflaci, tedy trvalý pokles cen, velmi obtížné zastavit, jakmile se znovu rozjede - prevence je tak lepší než pokusy o následnou léčbu. V intervencích vidí Tomšík také impulz pro občany, aby dále neodkládali spotřebu. 

 
Centrální banka zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu před necelými dvěma týdny - ve čtvrtek 7. listopadu. Kurz koruny se tak drží již druhým týdnem na úrovních, kde jej chtěla centrální banka mít. Lubomír Lízal z bankovní rady ve včerejším rozhovoru na Patria.cz řekl, že centrální banka bude udržovat kurz koruny poblíž 27 CZK/EUR nebo i mírně slabší. Koruna na jeho slova reagovala oslabením až na 27,372 CZK/EUR, nejníž od března 2009.

ČNB snížila loni v listopadu klíčovou 2T repo sazbu na technickou nulu (0,05 %). Zvýšení intervenčního cíle ze současných 27 korun za euro centrální banka nevylučuje, podle Lízala má ale použití tohoto měnověpolitického nástroje jiné zákonitosti než použití úrokových sazeb, resp. vyžaduje výraznější změny v ekonomice. Guvernér ČNB Miroslav Singer podmínil případnou dodatečnou intervenci s cílem výrazněji korunu oslabit „strašně dramatickou změnou“ ekonomických podmínek. Dnes se Singer nechal slyšet s tím, že Česká národní banka v současnosti žádný dodatečný intervenční zásah s cílem oslabit korunu k 28 CZK/EUR neplánuje a současný cíl 27 CZK/EUR je dostatečný. Období intervencí ale může trvat do roku 2015.

"Ne, my jsme řekli 27 (Kč/EUR) na dlouhou dobu. Pakliže se něco dramatického nestane. Nic dramatického se nestalo," řekl dnes novinářům Singer, když odpovídal na otázku, zda lze očekávat další intervenci ČNB s cílem oslabit měnu na 28 Kč/EUR. "Kolega Lízal říkal zhruba totéž co já. To znamená, že je zapotřebí dramatické změny ekonomického prostředí na to, abychom zvažovali změnu cílované hladiny," komentoval dnes Singer včerejší výrok člena bankovní rady Lubomíra Lízala. 


(Zdroj: ČNB, Reuters, čtk)


Čtěte více:

Tomšík (ČNB): Intervence zabrání ztrátě pracovních míst a podpoří spotřebu. Deflace by bolela víc
08.11.2013 17:17
Hlavní přínos devizových intervencí vidí Česká národní banka v udržení...
Hrubý domácí produkt ve 3Q: Recese ještě neskončila
14.11.2013 9:44
Zatímco údaje za druhé čtvrtletí přinesly naději, že se české ekonomic...
Singer (ČNB): Nevylučujeme další intervence, jsou ale málo pravděpodobné
18.11.2013 7:53
Pokud devizová intervence, která má za cíl oslabit národní měnu a se ...
DB: Koruna bude dále oslabovat, eurodolar do roka na 1,26, posilovat bude i libra
19.11.2013 7:27
Ekonomická data v USA i v eurozóně nadále pozitivně překvapují, obě ek...
27,0 je možná málo, centrální banka slovně tlačí kurz koruny výš
19.11.2013 15:01
Korunu dnes vyvedla z klidu znovu Česká národní banka. Nikoli snad pří...
Lízal (ČNB) na Patria.cz: Korunu udržíme na 27 CZK/EUR nebo i mírně slabší. Posun intervenčního cíle výše není nereálný
19.11.2013 18:53
ČNB říká, že bude kurz udržovat „poblíž 27 CZK/EUR nebo i mírně slabší...

Váš názor
  • Banky ždímají z lidí úroky
    20.11.2013 18:02

    3x větší jak v Rakousku a Německu,ale to je v pořádku? Na co nám je ČNB ,když nedohlíží na finanční sektor a nezastane se nás,a ještě naopak devalvuje Kč?
    Jožin
    • Re: Banky ždímají z lidí úroky
      20.11.2013 18:09

      Když Bakala pohrozil, že propustí 3.000 horníků, tak média i politici z toho udělali málem 3. světovou..., ale když ČNB v podstatě ze dne na den znehodnotí úspory lidem o 7 % (a to jenom z fitivních důvodů, které vydává za vyšší zájmy), což v reálu znamená desítly miliard korun, o které lidi přišli (objem vkladů v bankách dosahuje cca 3,3 biliónů - tak si spočtěte 7%) zároveň doslova skokově snížila reálné příjmy a navíc mají v ČNB ještě drzost dneska prohlásit, že pokud lidi nezačnou rychle nakupovat, tak korunu znehodnotí ještě více - pod heslem buď ty prachy "dobrovolně" utratíte i kdyby jste si měli kupovat parníky a pozemky na měsíci, nebo Vám je sebereme tím, že je znehodnotíme - ale prachy mít nesmíte (vydírání je slabý slovo, tohle bych už přirovnal k terorismu)... tak pisálci z novin jsou v pohodě, politici taky a v podstatě to nikomu tady nevadí, že nám pár nabubřelých kmotrů z ČNB , co si si obě myslí, že jsou nadlidi, sere doslova a do písmene na hlavy a ještě očekávají, že jim ty jejich zasraný prdele políbíme!!! To už tady jednou bylo, že nám někdo diktoval co a kdy si smíme koupit a co si musíme koupit a co nesmíme... a kolik můžeme mít na vkladní knižce a kolik už je moc !!! Kurwa, mít včíl po ruce vidle a proti sobě Singera, tak toho zakuklenýho normalizátora i s jeho kumpány těma vidlema vykuchám za živa :-) Pokud to někdo udělá, měl by dostat metál za zásluhy o ekonomiku i demokracii :-))
      Jesse
  • MF versus ČNB
    20.11.2013 16:42

    Mně ta devalvace připadá jako plivnutí Zemanovorusnokové vládě do ksichtu. Možná, že to byy ze strany ČNB následek nějaké opožděné oslavy VŘSR. Načasování devalvace přesně na den, kdy byl ukončen nákup dluhopisů MF mně nepřipadá totiž jako náhoda. Takhle promyšleně udělat blbce z těch, co "naletěli" MF na garantovaný výnos státních dluhopisů, to se jen tak každému nepovede!
    lišák
    • Re: MF versus ČNB
      20.11.2013 16:51

      aby ses nespletl, i opak je možný. Totiž ten, že to Zemanovsko-Rosnokovské vládě vyhovuje. Dostává případnou Sobotkovu vládu do potíží, protože si s tím tento socánek neporadí !! Ba co víc, Zeman si ten zákrok proti koruně mohl klidně u ČNB objednat z prostého důvodu - potřebuje se revanžovat sovětským bratrům dřív, než se odporoučí jeho vláda !!! Pak tu máme Temelín a Telefoniku. Všechno se náramně setkává v jeden den. A Zeman má sakramentsky pořádný důvod k odplatě, to mi věř. Takže jim je prd do toho, jak se bude tímhle srabem prodírat 10 milionů lidí, hlavně že zas na tom několik jedinců vydělá. Po nás potopa.
      Jesse
      •  
        20.11.2013 17:17

        17:08 Singer říká, že ČNB neplánuje žádnou další intervenci k oslabení koruny k 28 CZK/EUR, současný cíl 27 CZK/EUR je dostatečný (Reuters)
        mša
        •  
          20.11.2013 17:24

          centralnimu bankeri nikdy never, vzdycky te bez varovani podrazi. nechapu, jak mu muze byt v demokratickem state povoleno uzivat diktatorske prostredky. toho zmrda by policie mela okamzite popravit spolu se vsemi, kteri si narokuji uzivani diktatorskych prostredku ve svobodne demokracii!
          Azb
          •  
            20.11.2013 17:32

            Začínáš být tvrďák mého gusta, tak se to má. Ale v zemi, kde zítra znamená včera, se nám tohle nepovede:-)) On je ten Singer asi 10tý div světa - na jedné straně největší ochránce a protagonista čistého volného trhu a najednou zas velký regulátor měny. NEUVĚŘITELNÝ zmrd. Až bude zase něco koktat o volném trhu, tak mu tu vyvolanou nejistotu a deformaci připomenu...
            Jesse
            •  
              21.11.2013 2:27

              http://www.ceskatelevize.cz/porady/10439752092-ryba-smrdi-od-hlavy/21238255561/
              Azb
  • ...
    20.11.2013 16:04

    jak říká Aleš Michl, komu vadí 5% zdražení dováženého zboží, může "přepnout" na české výrobce.. Škoda Auto kvůli zvýšení cen surovin a materiálů a z části i kroku ČNB zdražuje své vozy. Nejvíce nové Octavie RS a Octavie RS Combi - o 10 tis. Kč. Zdraží ale i modely Superb, Octavia, Rapid, Citigo nebo Roomster
    bob
    • Re: ...
      20.11.2013 16:23

      jo, jo, to soudruzi z CNB taky argumentuji substitucnim efektem....kde jenom udelali soudruzi z CNB chybu....
      abc
  • Stejně si myslím, že
    20.11.2013 15:35

    by bylo lepší zdvihnout poptávku vytištěním peněz. Tištění peněz má oproti snížení kurzu jednu výhodu, nejdříve je poptávka a pak inflace, ne naopak. U kurzu je nejdřív okamžité zdražení dovozu a pak možná přijde poptávka ze zahraničí.
    PaPe3814
    • Veselé Vánoce.
      20.11.2013 15:55

      Máme ( měli jsme ) s kolegou malou obchodní společnost založenou z 90% na importu. Když jsme před lety začínali, kupovali jsme euro i za 35,00 Kč, jenže v tý době téměř neexistovala konkurence a prodejní ceny na pultech byly úplně někde jinde. Takže dnes jsme se dohodli, a oznámili svým deseti zaměstnancům, že k 31.12.2013 končíme. Úplně je všechny vidím, jak se vrhnou na své účty a ve velkém začnou nakupovat dle radilů z ČNB "spotřebu". Veselé Vánoce.
      Pravák
      • Re: Veselé Vánoce.
        20.11.2013 17:16

        jj vesele.. České dráhy sníží počet spojů a zdraží Evraz v Ostravě na měsíc odstaví ocelárnu .. at tak dale, a tak podobne.. co rikali? ze chteji podporit tvorbu pracovnich mist?
        Azb
  • ČNB si našla zastánce
    20.11.2013 12:25

    'Profesionální ekonom' Macháček vám to včera na Rádiu plus vysvětlil. Analytici jsou ignoranti a neprofesionálové, veřejnost ničemu nerozumí. Jen on systematicky upozorńoval na deflaci v Japonsku. Chybkou ČNB byla pouze trochu nedostatečná komunikace s těmi blbečky... http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3009058...od 11.mminuty --- Btw, škoda, že ta BOJ neumí řídit ekonomiku a kurz jenu jako Macháček se svými chráněnci ;-)
    Kalka.
    • Re: ČNB si našla zastánce
      20.11.2013 12:28

      nejenze nicemu nerozumi :) ale demoralizuji narod oslabenim meny.
      Azb
      •  
        20.11.2013 12:50

        Vždycky se najde někdo komu vyhovuje to co se děje, pak je otázka mediální masáže a přesvětčení těch nejchytřejších v národě. S láskou vzpomínám na jednu domovní důvěrnici, která mě napsala do posudku , že mě nedoporučuje studium nastřední škole, protože otec zpíval píseň v cizím jazyku. Mimochodem byla to Polština.
        Homo
        •  
          20.11.2013 12:58

          duvernice a duverniky uz jsem uz nezazil. ackoliv se jedna o zcela odlisna temata, precejen maji spolecny jmenovatel. a tim je oduvodneni nepratelske akce naprosto irelevantnim duvodem. tady to fasisticke komando smrti tomsik, lizal singer bude posledni hrebik do rakve ceskeho naroda. no asi uz bylo na case po skoro tisici letech pochybne existence.
          Azb
  • tos nám řekl brzo
    20.11.2013 11:13

    ještě v létě jsi k veřejnosti kdákal, že jsme z recese venku. Mám paměť. Ty asi ne. Je v tom vašem xindlu ČNB někdo, komu paměť slouží?:-)
    Jesse
    • Re: tos nám řekl brzo
      20.11.2013 12:23

      ja si zas pamatuju, ze cnb hlasila pred dvema lety, ze se nebude ucastnit devaluace meny..
      Azb
  • dříve nebyla potřeba?
    20.11.2013 11:08

    To je divné, že intervence přijde zrovna až po volbách, že by předtím nebyla celé ty roky potřeba? Pamatuji si před 1-2 měsícem oslavné zprávy v několika rádoby odborných článcích v době před volbami, že se ČR vymanila z recese, nenápadně podsouvající, že to je zásluha našich Chemical Brothers....
    sgt.Mike
    • Re: dříve nebyla potřeba?
      20.11.2013 11:18

      Byly volby a bylo třeba nastínit růžovou budoucnost. Je po volbách a je potřeba připravit obyvatelstvo na radikální reformy. Předtím jsme šli k modrým zítřkům, teď pravděpodobně půjdeme oranžovým. Příští rok bude mazec
      Medium2
      •  
        20.11.2013 11:46

        Doufám, že přijde pár kluků v kšandách alá Soros a vypráší jim kožich :-D Pokud si dobře pamatuji zue studií, není pravda, že můžou dělat neomezené intervence, což tvrdil Singer...
        sgt.Mike
        •  
          20.11.2013 11:53

          to byla studia kde? vy mate pocit, ze bilance centralni banky je nejak shora omezena?
          razit
          •  
            20.11.2013 12:11

            § 2 (1) Hlavním cílem České národní banky je péče o cenovou stabilitu. Česká národní banka dále pečuje o finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému v České republice. Pokud tím není dotčen její hlavní cíl, Česká národní banka podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády vedoucí k udržitelnému hospodářskému růstu a obecné hospodářské politiky v Evropské unii se záměrem přispět k dosažení cílů Evropské unie. Česká národní banka jedná v souladu se zásadou otevřeného tržního hospodářství. § 35 Česká národní banka a) stanoví, po projednání s vládou, režim kurzu české měny k cizím měnám, přičemž však nesmí být ohrožen hlavní cíl České národní banky;
            sgt.Mike
            •  
              20.11.2013 14:56

              Já předpokládám, že jste již vstřebal cenovou stabilitu. Že přijímáte, že to neznamená konstantní ceny, ale konstantní první defivaci cen. Pokud ne, pak další debata pro vás ztrácí smysl.
              razit
            •  
              20.11.2013 12:26

              definuj pojem cenova stabilita
              Azb
              • Azb
                20.11.2013 12:34

                Ne stabilita ceny, ale mírný a stabilní růst cen, vlastně moderní název pro inflaci...o)
                Velkamedvědice
      •  
        20.11.2013 11:23

        příští rok už nebude
        Jesse
        • To sgt. Mike
          20.11.2013 12:21

          Ta vylhaná data o růstu ekonomiky jsou dílny žida Fischera, aby mohl navýšit výdajovou stránku rozpočtu. jednak si to objednali socani a druhak když se více rozděluje, dá se lépe krást. A na vstupu to přikryjeme dluhopisy. Takže chemickej Míra s tím nemá vůbec, ale vůbec co dělat. Spíše Judaist Brothers
          kompi
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university