Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Ekonomice chybí poptávka. Riziko deflace vzrostlo prudce

Singer (ČNB): Ekonomice chybí poptávka. Riziko deflace vzrostlo prudce

20.11.2013 22:12
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Neumím si představit takový ekonomický vývoj, který by nás vedl k přitvrzení měnové politiky v následujících měsících, mimo jiné pro očekávaný velmi nízký růst cen. Uvedl to guvernér ČNB Miroslav Singer, který dále zintenzivňuje komunikaci kolem zahájených devizových intervencí centrální banky. V čerstvé prezentaci se pokusil motivy vedoucí k intervencím a očekávání od nich vysvětlit komplexně.

„I po oslabení koruny očekáváme v nejbližších měsících a po celý příští rok pomalý růst cen. Průměrná inflace za celý rok 2014 bude druhá nejnižší za desetiletí – 1,3 procenta. V průměru za roky 2014–2015 čekáme inflaci kolem 2 %, tj. přesně v souladu s naším cílem. To není dramatický cenový výkyv. Dvouprocentní inflace je všude na světě považována za cenovou stabilitu,“ uvedl mimo jiné Singer. V české ekonomice podle guvernéra centrální banky chybí poptávka a další uvolnění měnové politiky podpoří její růst.

Ve vystoupení na Právnické fakultě v Olomouci shrnul guvernér ČNB dosavadní i očekávaný vývoj v Evropě i tuzemsku. Rizika rozpadu eurozóny se podle Singera snížila, ale nadále přetrvávají rizika pro hospodářský růst a finanční stabilitu a to v prostředí vysokého zadlužení. Po poklesu ekonomiky eurozóny v roce 2013 by mělo v roce 2014 dojít k mírnému oživení (dle MMF a ECB 1 %, dle OECD 1,1 %), ale i v roce 2015 bude dle Singera přetrvávat mezera výstupu, která bude - byť proti roku 2013 poloviční - stále poměrně vysoká (-1,4 proti -2,4 roku 2014 a -2,9 roku 2013). Také v případě německé ekonomiky, pro českou ekonomiku klíčové, přejímá ČNB do svých odhadů poměrně nízký růst ekonomiky v roce 2014 (1,4 % dle MMF, 1,9 % dle OECD, 1,5 % dle Bundesbank) s mezerou výstupu přetrvávající ještě v roce 2015 (-0,4 proti -0,7 roku 2014 a -1,0 roku 2013).

V tuzemské ekonomice podle Singera optimismus druhého čtvrtletí (kdy tuzemský HDP mezičtvrtletně rostl o 0,6 %) nepotvrdil předběžný odhad za třetí čtvrtletí roku s vyčísleným mezičtvrtletním poklesem o 0,5 %. „Kladný příspěvek spotřeby vlády a čistého vývozu k vývoji HDP byl ve Q2 převážen poklesem zásob a fixních investic, hlavním růstovým faktorem byl vývoz,“ shrnul mimo jiné Singer. Upozornil, že sezónně očištěná průmyslová produkce v posledních měsících výrazně oscilovala: červenec 0,5 %, srpen 4,3 %, září -2,8 %. „V září byla výrazně pod průměrem za rok 2009, první rok krize,“ zdůraznil guvernér.

Tržby v tuzemském maloobchodě rostou podle Singera jen pozvolna (sezónně očištěné: červenec 0,8 %, srpen 1 %, září 0,3 %). „Rychlejšímu růstu brání pomalý růst nominálních mezd, nezaměstnanost a nejistoty,“ míní. Pozitivní výkon zahraničního obchodu podle šéfa centrální banky zůstává „konstantou“ české ekonomiky, byť předběžné údaje naznačují pokles exportní výkonnosti.

Směrem k uplatněným intervencím Singer také vyzdvihl, že celková inflace i měnověpolitická inflace ČNB v posledních měsících setrvale klesají: u celkové z 1,4 % v červenci přes 1,3 % v srpnu a rovné procento k září na 0,9 % v říjnu.

Od 7. listopadu ČNB intervenuje na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 CZK/EUR. Důvod k tomu rozhodnutí Singer podal na scénářích budoucího vývoje. Základní scénář ČNB podle Singera ukázal na vývoj, kdy by se celková inflace s počátkem roku 2014 snížila až k nule a měnověpolitická inflace krátkodobě překmitla do lehce záporných hodnot. „Tržní sazby v prognóze ze 7. listopadu poprvé klesají do záporných hodnot, což v praxi nemůže nastat. Scénář tak ukázal na potřebu použití jiného nástroje měnové politiky,“ uvedl Singer. 

001

(Zdroj: ČNB)
 
Základní scénář se dle Singera stal hypotetickou situací, která by si vynutila snížení 2T repo sazby jako základní měnověpolitické sazby na minus 0,85 procenta. „To jsou čtyři snížení o 0,25 procentního bodu. Reposazba však nemůže klesnout pod 0 %,“ vysvětluje Singer intervence.

Rozhodnutím bankovní rady se tak dle Singera nejpravděpodobnějším popisem očekávaného budoucího ekonomického vývoje stal alternativní scénář a to používání měnového kurzu. „Pokud by ČNB neintervenovala, kurz by ve 4Q13 posílil a na celém horizontu prognózy by byl silnější než v základním scénáři,“ vysvětluje dále Singer přístup centrální banky. Uvádí, že pokud by ČNB neintervenovala, celková inflace by v 1Q14 byla záporná – navíc s tím, že „návrat ke kladným hodnotám je tažen v modelu napevno zabudovanou vírou ekonomických agentů, že inflační cíl bude nakonec dosažen“. Také tuzemský HDP by v roce 2014 byl při neintervenci dle Singera slabší proti základnímu scénáři. 

002

(Zdroj: ČNB) 

Cílem měnové politiky ČNB je dle jejího guvernéra za normálních okolností plnit inflační cíl (tedy cenovou stabilitu), udržovat hodnotu příjmů (při inflačním cíli 2 % s předpokladem růstu kvality produkce – vzájemné substituce) a stabilizovat ekonomiku, tedy tlumit hospodářský cyklus. V roce 2013 a zejména pro rok 2014 k tomu ale dle Singera přistoupila potřeba zabránění vzniku deflace s východiskem, že prevence deflace je snazší a levnější, než boj s tou, která skutečně nastane. Dále urychlení návratu inflace k inflačnímu cíli ČNB (2 %) a „po cestě“ potřeba ovlivnění inflačních očekávání. „Měnová politika ČNB by i tak měla přinést druhou nejnižší hodnotu inflace za poslední desetiletí,“ upozorňuje Miroslav Singer.

V obavě centrální banky Singer vyzdvihuje škodlivost deflace promítnutím do odkladu spotřeby a investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnu a při málo pružných nominálních mzdách a zároveň záporné inflaci také v podobě růstu reálných mzdových nákladů a z toho plynoucích tlaků na propouštění. Singer používá při pohledu na chování spotřebitelů a očekávání vývoje poptávky i takové argumenty, jako výrazně rostoucí četnost vyhledávání letáků (a tedy slev a nejnižších cen) přes Google. Upozorňuje také na pokles hodnoty úvěrového kolaterálu, kdy domácnosti splácejí úvěry, jejichž hodnota se nesnižuje, ale samotným domácnostem se snižuje schopnost úvěry splácet. Dopad je dle Singera nejtvrdší na nejchudší. „Škodlivost deflace spočívá v zacyklení hospodářského a cenového poklesu se sebenaplňujícími se očekáváními,“ shrnuje Singer. 

003

(Zdroj: ČNB)
 
Singer jmenuje řadu faktorů, které hovoří pro vznik deflace v tuzemské ekonomice: Pokles inflace v zahraničí, snížení sazeb ECB, jádrová inflace záporná řadu let, mezera výstupu je nyní větší než v roce 2009, růst mezd v soukromých firmách je nejnižší v historii, ceny služeb prohlubují pokles, pokles cen nemovitostí (s výjimkou Prahy) trvá již řadu let, výrazné snížení cen elektřiny“. K tomu připojuje nejnovější statistická data o HDP a inflaci. „Rizika vzniku deflace vzrostla natolik, že ČNB se rozhodla proti ní preventivně zakročit,“ shrnul Singer ve světle všech těchto vlivů.

„Po vyčerpání možnosti stabilizovat cenový vývoj pomocí úrokových sazeb zahájila ČNB devizové intervence s cílem oslabit korunu. Smyslem intervencí je zrychlit hospodářský růst, urychlit návrat inflace k cíli a ovlivnit inflační očekávání. Kurz koruny bude udržován poblíž úrovně 27 Kč/euro tak dlouho, jak bude zapotřebí. Kurz není cílem měnové politiky ale jejím nástrojem,“ uzavírá guvernér ČNB.

Komentáře a vývoj kolem intervencí ČNB sledujte v tématu měsíce:
eur


Váš názor
  • Kdybysme už měli Euro .....
    27.11.2013 18:06

    tak bysme tyhle problémy neměli. Na to přišli už i ty blbý Slováci. Jen my nechceme ztratit svoji suverenitní blbost. Tak co si stěžujete. Mně to vyhovuje. Mám vlastní směnárnu a prosperuju.
    Vekslák
    • Re: Kdybysme už měli Euro .....
      27.11.2013 18:14

      k cemu eyro?? kdyz uz, tak bitcoin.
      Azb
  •  
    27.11.2013 16:32

    ČNB o intervencích: Závazek je dlouhodobý a bude platit tak dlouho, dokud ČNB nezíská jistotu, že významně kleslo riziko podstřelování inflačního cíle ve výši 2 % to je jasny terorizmus domaciho obyvatelstva a cilena destrukce narodni meny.. doufam, ze to nezustane bez odezvy.
    Azb
    •  
      27.11.2013 17:29

      Nesouhlasím, to není terorizmus to je obrovský jednorázový kšeft, na který už je prý podáno několi trestních oznámení, ale bohužel, nejsme ve Švýcarsku tak se asi odloží
      Homo
  • až Singer vychladne
    22.11.2013 8:26

    tak mu docvakne několik souvislostí - české zdravotnictví je na pokaji fiančního kolapsu - objektivní fak, který vláda nyní řeší zvýšením plateb za státní pojištěnce (cca 4mld ročně) a půjčkama VZP (celková hodnota půjček je cca 3mld). Bylo jasně řečeno, že bez těchto peněz by zdravotnictví začalo finančně kolabovat Znehodnocením kursu koruny znamená pro zdravotnictví zdražení investic do zdravotní techniky (min 90% zdravotní techniky je z dovozu) , zdražení ND a spotřebního materiálu (tak samo z dovozu) a HLAVNĚ ZDRAŽENÍ LÉKŮ (opět převažují léky z dovozu). Výsledkem tedy bude 1/ zatížení zdravotnictví vícenáklady plynoucí ze znehodnocení měny v řádu miliard, respektive ve výši která převyšuje částku, kterou s ezdravotnictví snaží vláda zachánit. 2/ pochopitelně to stíží přístup ke zdravotní péči, respektive ji přímo zhorší či v krajním případě i znemožní - což přímo ohrožuje obyvatele české republiky!! Je opravdu s podivem, že po zkušenostech, jak dvojí zvýšení DPH bez zohlednění možných dopadů na sekror zdravotnictví dostalo zdravotnictví do významné finannčí krize , dokáže ČNB opět bez jakéhokoliv zohlednění opět prosadit svůj záměr aniž by se alespoň rámcově zamyslela nad tím, kam až můžou sahat negativní dopady jejich rozhodnutí , které mohou mít ža fatální následky... ČNB by měla vysvětlit, jak do jí deklarovaného rizika deflace zapracovala například fakt, že každým rokem se v ČR zvyšuje podíl důchodů na celkovém počtu obyvatelstva a zároveň se každým rokem úměrně tomu zmenšuje podíl práceschopného obyvatelstva na celkovém počtu obyvatel. To při faktu, že průměrná výše důchodu je cca 10 tis znamená, že se musí nutně snižovat i celková kupní síla. Na této skutečnosti nic nemění ani fakt, že díky prodlužování věku odchodu do důchodu se vláda snažila udržet vyšší podíl praceschopného obyvatelstva, protože počet pracovních míst je s oheldem na stav české ekonomiky konečný a udržení předdůchodového obyvatelstva v pracovním procesu je kompenzováno nárůstem nezaměstnanosti v kategorii 20-30 let. Jinými slovy - to že se bude dál snižovat podíl produktivního obyvatelstva na celkovém počtu je nezpochybnitelný fakt jako fakt, že toto bude mít negativní dopad do kupní síly - a nelze tady doložit jediný relevantní důkaz toho, že by znehodnocení měny mělo schopnost právě tento jev nějak ovlivnit. ČR minimálně v regionu střední evropy vykazuje dlouhodobě nejvyšší ceny v celé řadě oblastí (přesněji řeřeno zaujímá bezkonkurenčně první místo co do nejvyšších cen - a to v oblasti cen služeb telefoních operátorů, elektroniky, aut, oblečení, potravin (s výjimkou piva a některého alkoholu či energií. A český spotřebitel v tomto směru je rok od roku vzdělanější a vidí, jaké rozdíly v cenách jsou a logicky ztrácí ochotu nakupovat za tyto přemrštěné ceny (pasivní přístup), případně rovnou nakupuje zboží v zahraničí (aktivní přístup - o čemž svědčí každoroční výrazné meziroční nárůsty nákupů v zahraničí přes internetové obchody). Z toho plyne hned několik závěrů: 1/ ceny stále mají kam padat - a to do doby, než se alespoń rámcově srovnají s cenami v okolních státech 2/ pokles cen jako důsledek přemršzěných cen z minula (viz ceny operátorů v české republice) nelze tedy považovat za defaci v tom smylu jak ji ČNB vykládá - není vyvolána nějakou krizí, ale jde o žádoucí tržní vývoj vztahu prodejce- spotřebitel. 3/ už vůbec nelze z takovéhoto poklesu cen dovozovat budoucí pokles domácí spotřeby. Naopak, pokud se cenová úroveň dostane na úroveň běžných tžních cen okolních států, spotřebitel začne víc nakupovat v česku.
    Jesse
  •  
    21.11.2013 18:26

    Poláci nadávají také na svoji vládu a představitele, ale na rozdíl od nás tvrdě makají !!! My potřebujeme berličku na přežití, tak buďme rádi za ní... pane Singer děkujeme, zůstaňte !
    Zdenek
    •  
      22.11.2013 8:53

      jojo, polaci tvrde makaj. Nedavno tvrde zamakali na mym aute...:-(
      hm
    •  
      21.11.2013 18:37

      my potřebujeme "poptávku", bambulko
      mša
    •  
      21.11.2013 18:37

      my potřebujeme "poptávku", bambulko
      mša
  • chápu pana guvernéra
    21.11.2013 12:53

    již můj jmenovec tvrdil, že kapitalismus je stagnující, odumírající, atd...a proto pro své výrobky kapitalismus potřebuje další a další trhy, tím trhem je i Česko, ale slabší koruna spotřebě v Česku jistě nepřidá. pánové Kalousek, Singer, Babiš krizi z nadvýroby a důvěru lidi těžko vyřeší...
    Karl von Bahnhof
  •  
    21.11.2013 11:53

    pred necelym rokem jsem napsal, ze tato loutka rizena ze zapadnich brehu lze,kdyz tvrdil ,ze nase ekonomika se zacina zdvihat z recese. Ted nam ta loutka tvrdi pravej opak. Muzu ric ,ze zas lze ta loutka, proc nam nerekne pravdu o nakupech evropske meny,kdo Ti dal prikaz k nakupu tak pevne meny a hlavne ktere zdrave dluhopisi tim nakupujes z nasich statnich penez. No a na zaver proc to ten klucina vlastne dela a za jakym ucelem,snad by nasi zemi nechtel ublizit a poslat ji do takych sracek jak je treba Recko. Doufam lidi ,ze mu to pak spocitate a date mu co proto co vam zaridil za budoucnost
    dolar
    • Kdo za to může?
      21.11.2013 12:21

      "Singer jmenuje řadu faktorů, které hovoří pro vznik deflace v tuzemské ekonomice", bohužel mezi nimi není vládní politika. ČR jako jedna z prvních zemí EU spadla do recese a zatímco okolní státy rostou, ČR stále ne (jedno čtvrtletí jaro nedělá). Nepřijde panu guvernérovi tedy divné spatřovat "faktory pro vznik deflace" za hranicemi ČR? Bojí se snad kritiky současné a hlavně té předchozí vlády? Proč? Stejně to má za pár a takhle by mohl udělat kariéru jako Tůma. Problém současné situace v ČR sahá až do posledních řádných parlamentních voleb, tedy do roku 2010, kdy se strašilo Řeckem a Kalousek tvrdil, že nás se krize netýká. Aby to dokázal a aby splnil předvolební slib, zvedl skokově DPH s odůvodněním důchodové reformy. Zvedl spotřební daň na naftu, zrušil výjimku pro zemědělce, atd., atd., prostě všechna ta austerity measures. Od té doby chybí poptávka na domácím trhu. Pro tip: Nenastal čas žalovat Google?
      Funtom
  • Kurz koruny
    21.11.2013 11:37

    dělá paseku i v takových věcech, kdy firma vyrobí více než loní a vše letos prodá, ale vydělá méně (počíta-li v kč). Na ks či tuny svůj výsledek zlepšila, ovšem na kačky má výsledek záporný. Takže jsme splnili nebo nesplnili plánované hospodářské ukazatele?
    Medium2
  •  
    21.11.2013 11:22

    konečně si už i Singer začal uvědomovat, že chybí poptávka :). Teď je ještě otázka, zda tenhle problém má řešit centrální banka, nebo politici. A nebo jinak, nesnaží se tady centrální banka vlastně žehlit to, co neřeší vláda. Další věcí je, že dnes jsou na lidi kladeny takové nároky v zaměstnání, že pak ani nemají náladu a čas utrácet, někde jsem dokonce četl článek, že ke zvýšení spotřeby i zaměstnanosti by stačil jeden den volna v týdnu navíc..:)), ale to je spíš science fiction..
    bob
    •  
      21.11.2013 11:26

      Správně je, že centrální banka nebo politici nemají do toho co svůj rypák strkat !!! To je věcí jen těch subjektů, které produkují, nakupují a spotřebovávají. TEČKA
      Jesse
  • Singer, voni jsou pako?
    21.11.2013 11:14

    Nebo jaxi to mám vysvětlit? Chybí poptávka? Vy ji asi nechcete. Proč ji nechcete? proč děláte idiotské zásahy do trhu, aby poptávka zmizela nadobro? Co hulíte v té ČNB ???
    Jesse
  •  
    21.11.2013 10:16

    Příklad: Pepa Novák se svou ženou pracují u místního sedláka dohromady za 24tisíc čistého a všechny utratí. Tuto mzdu berou už několik let a jsou rádi, drží ústa a šoupou nohama. Díky zvýšení DPH si ráno místo 10 rohlíků kupují 8 atd. Úspory 0. Tak, a teď mi někdo vysvětlete, jak je devalvace koruny donutí více utrácet.
    sgt.Mike
    • V roce 2014
      21.11.2013 10:22

      odvedou navíc ještě ze mzdy 2 %, t.j. cca 500 Kč minus oproti roku 2013 a bez devalvace :-))
      Medium2
      • Re: V roce 2014
        21.11.2013 10:39

        Odvedou stejně, protože budou mít stejnou mzdu a za odvedenou daň si toho stát koupí méně. Jen se jim sníží životní úroveň, ale zlepší se jim zdraví, protože sní 8 namísto 10-ti nezdravých rohlíků.
        karel
        • Stejnou
          21.11.2013 11:30

          mzdu, ale vyšší odovody, takže dostanou méně: Hlavní změnou je však zvýšení sazby zdravotního pojištění ze 4,5 % na 6,5 %. U zdravotního pojištění se neuplatňují žádné slevy ani výjimky. Zdanění se tak zvýší všem zaměstnancům. http://www.finance.cz/zpravy/finance/349487-zdaneni-mzdy-letos-a-v-roce-2014/
          Medium2
        •  
          21.11.2013 11:17

          Taky může přestat topit, umývat se a tak... umrzne a nebo shnije. To se státu vyplatí :-)))
          Jesse
          • Taky
            21.11.2013 11:31

            můžou chodit pěšky. Denně má člověk ujít cca 10 000 kroků :-))
            Medium2
  • Mne už to nebaví
    21.11.2013 9:16

    Dvouprocentní inflace je všude na světě považována za cenovou stabilitu,“ uvedl mimo jiné Singer. Ne, tohle stabilita opravdu není. Za všechny položky, které prostě koupit musím platím o desítky až stovky procent víc. Už mne nebaví být neustále okrádán, můj otec byl okrádán, já nebýt toho, že jsme se zadlužili v roce 90 za fixní sazbu a vše co jsme vydělali, tak bych byl okraden naprosto. Pak centrální banka snížila PMR z 8% na 3% což zvedlo multiplikátor z 12.5 na 33.3, tedy téměř třikrát a (nejen) tím došlo k úvěrové expanzi, kdy ceny nemovitostí vzrostly (průměr ČR) o 60%. Nyní se mírná korekce vydává za deflaci. Když byla i ta oficiální inflace daleko nad cílem (který není zákonný), tak zdaleka takový razantní zásah nebyl, protože krádež bohatsví občanů tímto způsobem byla funkční. Když by ale tato krádež měla zpomalit nebo dokonce přestat, tak se hned udělá zásah směrem k neustálé redistribuci bohatství.
    Karel
    • Re: Mne už to nebaví
      21.11.2013 10:04

      Jj, redistribuce bohatství. Taková menší měnová reforma z roku 1953... Banky přišly o 'druhý pilíř, ne?'
      Kalka.
  •  
    21.11.2013 9:05

    ale nase primitivni zbozi uz nikdo nechce, a ted kdyz mame nejaky kapital a muzeme investovat/inovovat se dobrovolne o ten kapital pripravujeme - devalvujeme, nakupujeme evropske dluhopisy - vracime se do realneho kumismu mam pocit. ceske ubohe zbozi uz nechteji (nemusi kupovat) ani cesi. proc nenechat velke spolecnosti chovat se normalne trzne - investovat nebo zkrachovat. firmy sedi na penezich a budou diky cnb sedet dal. silna mena neni zadny problem pro exportni ekonomiku - viz cina nemecko,usa. pokud zakladni predpoklad k exportu je inovace a technologie tak silny kurz muze byt naopak vyhoda - nakup cicich technologii
    matous
  • vyšší zájmy
    21.11.2013 8:06

    Chuť občanů po přijetí Eura je na historickém minimu. Proto bylo nutné lidi nasrat takovým směrem, aby po Euru začali znovu sami volat. Pan Singer to jednoruše dostal příkazem a teď to prostě musí obkecat. Není přeci důležité, jestli to co hlásá, si také myslí.
    MarcoPolo
  • Zajímalo by mne
    21.11.2013 8:02

    kde berou naši centrální bankéři údaje o snižování cen. Co to mají za kriteria, resp. jaký je ten směrodajný spotřební koš. I když připouším, že běžný spotřebitel je náchylný k přehánění o výši cen nakupovaného zboží a služeb, i tak se mi však jeví jako nezpochybnitelné, že má kupní síla i mých přátel a známých za poslední roky značně poklesla vlivem zřetelně vyšších cen všeho a stejných nebo nižších příjmů.
    jarom
    • Re: Zajímalo by mne
      21.11.2013 9:33

      kašlete na směrodatná koš pro staťák ... koukněte se na svůj ... já, když to vezmu podle velikosti položek v mém ... benzín minimálně o 5% levněší, potraviny o pár procent dražší, elektrika o 5% levnější, plyn stejný, telekomunikace levnější (dle mojí spotřeby), veškeré malé "capital goods" levnější, nemovitosti stejné nebo levnější (ale ty už chvíli v mém koši nejsou) ... když zapomenu na emoce, tak musím říct, že ČNB rozumím (jo asi v tom hraje roli to, že jsem to čekal a dle toho se zařídil)
      razit
      • patriot razit
        21.11.2013 10:04

        Je pěkně vlastenecké, že srovnáváš naše hospodářství s tím švýcarským... ;-)
        Kalka.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university