Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobá stagnace má stále reálnější obrys

Dlouhodobá stagnace má stále reálnější obrys

22.11.2013 20:51
Autor: Redakce, Patria.cz

O dlouhodobé stagnaci ekonomiky mluvil už na konci 30. let americký keynesiánec Alvin Hansen. Před týdnem toto téma oživil Larry Summers na konferenci MMF. Ekonom argumentuje především tím, že rovnovážná reálná úroková sazba v globální ekonomice je minimálně 8 let negativní (dvě až tři procenta v záporu). Skutečná reálná sazba (alespoň u dluhopisů) se ale soustavně nachází výš, a to i přes všechny snahy centrálních bank o její snížení. To, že skutečná sazba leží nad sazbou rovnovážnou, znamená, že ve vyspělých ekonomikách pokračuje období nízkých investic a poklesu HDP pod jeho trend. Centrální banky ve snaze tuto nerovnováhu napravit jen vytvořily bubliny. Stalo se tak během internetové bubliny na konci 90. let, během hypotéční bubliny a možná se tak děje i dnes na trhu s dluhopisy. Dlouhodobou stagnaci odráží i následující graf vývoje HDP (modře), jeho trendu (červeně) a odhadů potenciálu (oranžově přerušovaně) v agregované ekonomice USA, eurozóny, Velké Británie a Japonska: 

001
 
Nejenže HDP v absolutní měřítku stagnuje, leží navíc 13 % pod trendem. Ekonomy MMF to vede k závěru, že potenciální produkt se nedrží červeného trendu a kvůli škodám napáchaným na kapitálové zásobě a nabídce práce klesl. Jen málo ekonomů ale zpochybňuje to, že produkt se stále nachází pod potenciálem.

Jak uvedené rozšiřuje ona teorie dlouhodobé stagnace? Pokud je pravdivá, bude grafem popsaný stav trvat dlouho a řešení nepřijde prostřednictvím flexibility cen a sazeb, jak tvrdí klasické modely či modely keynesiánské (podle nich by to trvalo déle než podle těch prvních). Nulová hranice sazeb totiž sazbám brání v dalším poklesu a klesnout nemohou ani mzdy a ceny. Síly, které rovnováhu obnovují, zde tedy nefungují. Monetární politice se nepovede ani přesun poptávky z budoucnosti do přítomnosti. Poptávky totiž nebude dost ani v budoucnu a míra stimulace by tak musela neustále růst. Ceny aktiv by tímto vývojem mohly velmi trpět, protože centrální bankéři se dříve či později začnou obávat toho, že na trzích vznikne bublina. Krizi na trzích pak nevyvolá přímé ukončení nákupů aktiv, ale to, že investoři pochopí, že není k dispozici žádný nástroj na stimulaci růstu.

Ve výsledku by tedy měly sílit hlasy po fiskální stimulaci. Ben Bernanke po Summersově projevu uvedl, že dlouhodobá stagnace není pravděpodobná, protože veřejný sektor bude mít vždy projekty s pozitivní mírou návratnosti. Ty by byly financovány dluhopisy, jejichž výnosy se budou blížit nule a dluh by tak byl udržitelný a finanční pozice vlády by se dokonce zlepšila. V racionálním světě by tak dlouhodobé stagnaci vždy zabránily investice veřejného sektoru. Problém zatím spočívá v tom, že nikde není tento mechanismus ve větší míře využíván, píše na svém blogu ekonom a investor Gavyn Davies.

Tématu dlouhodobé stagnace se pochopitelně věnuje i Paul Krugman. Ten tvrdí, že v principu jde o stejný koncept, jako je past likvidity, v níž monetární politiku omezuje nulová hranice sazeb. To je situace, kdy „produktivní výdaje jsou dobré, neproduktivní výdaje jsou ale stále lepší než nic“. A neplatí to jen o výdajích veřejného sektoru, ale i u sektoru soukromého, pokud ovšem kvůli nim nevzniká problém v budoucnu. Kdyby bylo například možné donutit americké firmy, které sedí na hromadě hotovosti, aby udělaly z lidí kyborgy ověšené Google brýlemi a podobnými věcmi, byla by to prospěšná věc. A to i v případě, že se za tři roky ukáže, že jde o slepou cestu. Vzniklý investiční boom by totiž po několik let generoval vyšší zaměstnanost a k plýtvání by nedošlo, protože zdroje by jinak stejně nebyly využity. Většina lidí ale podobnou logiku odmítá a chce, aby ekonomie byla moralizováním bez ohledu na to, kolik lidí kvůli tomu bude trpět. V dlouhodobé stagnaci je pak hlavním problémem to, že sazby leží příliš vysoko. Na úrovni jedinců je totiž spořivost předností, pro celou ekonomiku v pasti likvidity ale představuje negativum.

(Zdroj: Blog Gavyna Daviese, blog Paula Krugmana)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
08.05.2024
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)