Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Předsedou Sněmovny je Hamáček (ČSSD) místopředsedu má ANO, KDU-ČSL a KSČM

Předsedou Sněmovny je Hamáček (ČSSD) místopředsedu má ANO, KDU-ČSL a KSČM

27.11.2013 19:44, aktualizováno: 28.11. 9:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Předsedou Sněmovny se stal Jan Hamáček z ČSSD. V tajné volbě dostal 195 ze 198 hlasů, oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Pětatřicetiletý Hamáček, který působil na konci minulého volebního období ve funkci místopředsedy komory, byl jediným kandidátem. Post předsedy přebírá po Miroslavě Němcové z ODS, která dolní komoru vedla v předchozím volebním období. Hamáčkovi v dopise gratuloval prezident Miloš Zeman.

Předsedou Hamáček

Na Hamáčkově volbě se dohodly strany vyjednávající o vládní koalici - ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Sociálnědemokratický kandidát ale dostal hlasy od poslanců i z dalších stran. Otevřeně mu vyjádřily podporu kluby TOP 09 a Starostů a ODS.

Hamáček v projevu poděkoval Němcové za práci v minulém volebním období a poslancům za důvěru. "Funkci přijímám s pokorou," uvedl. Ačkoli je sněmovní sál často svědkem ostré výměny názorů, Hamáček, jak řekl, by rád přispěl k toleranci a spolupráci. Sněmovna by měla být konstruktivní dílnou, v níž se budou přijímat zákony ku prospěchu občanů, podotkl. Chtěl by taky zlepšit vnímání Sněmovny ve společnosti a přispět k dobrému jménu České republiky v zahraničí.

Na pozdější tiskové konferenci vyjádřil přesvědčení, že je možné ještě letos schválit státní rozpočet. Sněmovna by se k němu, pokud vše půjde dobře, mohla prý v prvním čtení dostat na své třetí schůzi 11. prosince.

Pokud by se novému předsedovi Sněmovny do rukou dostala žádost o vydání poslance k trestnímu stíhání, jak se v uplynulém volebním období stalo několikrát, velmi pečlivě by se prý snažil získat co nejvíce informací. "Rozhodně bych to rozhodnutí asi nedělal v řádu minut," řekl.

Hamáčkovi již pogratuloval prezident Zeman. "Chtěl bych zejména ocenit téměř jednomyslnou shodu poslanců při Vaší volbě. Doufám, že v budoucnosti budeme dobře spolupracovat," napsal. Informaci zveřejnil Pražský hrad.

"Jan Hamáček je výrazná konsenzuální osobnost a já pevně věřím, že teď politika Poslanecké sněmovny a její obraz navenek se výrazným způsobem zlepší už kvůli tomu, že předseda má takto silný mandát od všech stran zastoupených zde ve Sněmovně," řekl novinářům šéf klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Za dobrý signál pokládá Hamáčkovu volbu i šéf KSČM Vojtěch Filip.

Hamáček se zvolením stal třetím nejvyšším ústavním činitelem. Má taky jeden ze sedmi klíčů od českých korunovačních klenotů. "Ano, již proběhlo protokolární předání všech náležitostí včetně klíče číslo pět od korunovačních klenotů," řekl odpoledne novinářům. Němcová mu předala i některé sněmovní dokumenty, například pamětní knihu.

Místopředsedy Sněmovny Jermanová, Bělobrádek a Filip

Místopředsedy Sněmovny se dnes stali Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Vojtěch Filip (KSČM). Uspěli už v prvním kole tajné volby. Do následného druhého kola postoupili Tomio Okamura (Úsvit) a Miroslav Kalousek (TOP 09). Čtvrté křeslo zástupce předsedy zůstalo i po něm neobsazené, ani jeden z kandidátů nezískal dostatečný počet hlasů. Oznámil to předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Už v prvním kole z volby vypadla kandidátka ODS, bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Volba neúspěšným druhým kolem prozatím skončila. Další volba by se mohla uskutečnit na příští schůzi, uvedl nový předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Do ní by strany navrhovaly kandidáty znovu.

Kalousek se již o funkci ucházet nebude. "Určitě ne. Pokud vám toto auditorium sdělí svůj postoj k vaší nominaci, tak nemá cenu se tam dále prolamovat," řekl ČTK a Lidovým novinám. "Je naprosto zřejmé, že političtí soupeři chtějí udělat všechno pro to, abych neměl přednostní právo slova v parlamentní diskusi. Já bych je chtěl ujistit, že tímto způsobem mě umlčet nejde, a že o tom Sněmovnu ubezpečím," prohlásil. Poslanecký klub TOP 09 a Starostů nově povede exministr financí Miroslav Kalousek, rozhodla později včera strana s tím, že do funkce místopředsedy Sněmovny klub do dalšího hlasování nominuje svého dosavadního šéfa Petra Gazdíka. Také s postem šéfa poslaneckého klubu se pojí přednostní právo slova v parlamentní diskusi.

Při včerejším jednání poslanců už podruhé zasedl mandátový a imunitní výbor. Konstatoval, že se Miloslav Bačiak z hnutí ANO vzdal mandátu, který naopak vznikl Janu Sobotkovi. Sobotka dnes nebyl přítomen a ve čtvrtek by měl oznámit, zda poslanecký mandát přijme. Hnutí ANO ho vyzvalo, aby se jej kvůli dluhu na daních a zdravotním pojištění vzdal.

(Zdroj: čtk, ČT)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
12.05.2024
8:27Víkendář: Lee čeká dramatický pokles inflace a dobrý rok pro akcie
11.05.2024
14:26Evropští obchodníci s plynem nakupují opce kvůli obavám z dodávek v zimě
8:29Víkendář: Kde budou akcie na konci letošního roku?
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:00CZ - CPI, y/y