Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTÚ nařídil exekuci na Telefóniku CR. Odmítla připojit zpět šedého operátora (+reakce firmy)

ČTÚ nařídil exekuci na Telefóniku CR. Odmítla připojit zpět šedého operátora (+reakce firmy)

04.12.2013 13:18, aktualizováno: 4.12. 15:35
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Český telekomunikační úřad dnes nařídil exekuci na společnost Telefónica Czech Republic a podal na ni trestní oznámení. Důvodem je opětovné nepřipojení 1500 klientů firmy Aspekt invest, které úřad nařídil. Telefónica CR zákazníky tzv. šedého operátora odpojila kvůli údajnému nedovolenému přeprodávání SIM karet dalším subjektům. Akcie Telefóniky CR dnes na pražské burze "zůstávají na svém" úrovní 295 korun za akcii.

"Český telekomunikační úřad přistoupil k vymáhání povinnosti uložené v rozhodnutí o předběžném opatření, kterému se Telefónica Czech Republic, a.s., odmítla podvolit. ČTÚ v pondělí stanovil mobilnímu operátorovi povinnost bezodkladně začít znovu poskytovat služby elektronických komunikací odpojeným účastníkům firmy Aspekt invest, s.r.o. Vzhledem k tomu, že Telefónica CR rozhodnutí nerespektovala, vymáhá ČTÚ splnění povinností ukládáním donucovacích pokut podle správního řádu," uvedl úřad. Telefónice CR za nesplnění uložené povinnosti vyměřil sankci ve výši 50 tisíc korun. Zákon přitom umožňuje při opakovaném nerespektování rozhodnutí ukládat tyto pokuty opakovaně, a to až do výše 100 tisíc korun. 

"V tuto chvíli nemáme rozhodnutí o exekuci k dispozici, musíme tedy vycházet z informací v tiskové zprávě, v níž se uvádí, že spol. Telefónica byla uložena povinnost „poskytovat služby elektronických komunikací odpojeným účastníkům firmy Aspekt Invest s.r.o.“. Tuto povinnost společnost Telefónica plní. Bezodkladně po ověření, že se jedná o zákazníky nelegálního přeprodejce Aspekt Invest, jsou služby těmto účastníkům aktivovány a poskytovány. V tuto chvíli opětovně funguje již 650 odpojených SIM karet pod naší dceřinou společností Bonerix, přičemž proces neustále pokračuje," uvedl pro Patria.cz mluvčí Telefóniky CR Hany Farghali. Přechod pod Bonerix znamená navázání vztahu přímo s Telefónikou CR, nikoli již přes šedého operátora.

Telefónica CR dále reaguje, že "ČTÚ bez předchozí analýzy tvrdí, že obchodní spor nemůže být důvodem pro odpojení služeb. Zákon samozřejmě předvídá řadu důvodů, kdy k odpojení může zcela po právu dojít tak, jako tomu bylo v případě firmy Aspekt Invest". 

"Za zcela nepřijatelné považujeme, že ČTÚ podal trestní oznámení bez jakéhokoli prověření skutečného stavu věcí a tím se bezprecedentně postavil na stranu jednoho účastníka obchodního sporu, o němž má sám nestranně rozhodovat. Jsme přesvědčeni, že úkolem úřadu je vytvořit podmínky pro fungování legálních mobilních virtuálních operátorů a nikoli subjektů, které působí v šedé zóně podnikání," doplňuje stanovisko Telefóniky CR její mluvčí Hany Farghali. 
 
"Obchodní spory operátorů s přeprodejci služeb elektronických komunikací nemohou být důvodem pro okamžité odpojení koncových uživatelů, jako se to stalo v případě Aspekt investu. Tato firma v návrhu na vydání předběžného opatření uvedla, že Telefónica CR bez předchozího upozornění zablokovala veškerá příchozí volání na přibližně 1500 SIM kartách v držení koncových uživatelů," uvedl ve svém stanovisku ČTÚ. Poukázal na to, že přerušením poskytování služeb dochází ke škodám na straně koncových uživatelů, přeprodejce služeb i mobilního operátora. Současně zahájil správní řízení o návrhu na rozhodnutí sporu o trvání smluvního vztahu mezi Aspekt investem a Telefónikou CR.

Proti rozhodnutí o předběžném opatření může Telefónica CR reagovat formou rozkladu, tento opravný prostředek však nemá odkladný účinek. "Operátor je povinen se rozhodnutí podvolit bezodkladně a bezpodmínečně," uvádí ČTÚ. Úřad také souběžně podal státnímu zastupitelství oznámení o podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí právnickou osobou.

Telefónica CR v minulosti vedla podobné spory s dalšími šedými operátory. Odpojila například klienty firem LeeToo, TMT nebo 4Call.

(Zdroj: ČTÚ, čtk)

 


Čtěte více:

Telefónica CR pod drobnohledem ČTÚ: odpojila stovky SIM karet firmy LeeToo
09.01.2013 16:33
Telefónica CR kvůli údajnému porušení smluvních podmínek odpojila ve s...
ČTÚ nařídil Telefónice CR obnovit služby pro LeeToo. Ta se může odvolat
11.01.2013 15:29
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nařídil Telefónice CR, aby obnovila p...

Váš názor
  •  
    05.12.2013 9:48

    Vida, monopolistické praktiky "jednání se zákazníkem" se v Telecomu nezměnily ani v roce 2013. Když uzavírali s Aspektem smlouvu, to jim nebyl divný rozsah požadovaných služeb? Kolik zákazníků tady má 1000+ SIM karet? Bude to (spíš menší) trojmístné číslo. To by si měl snad každý fungující operátor ohlídat, no ne?
    Berounskej
    • jaké monopolistické praktiky?
      05.12.2013 10:34

      To sebemrskačství o "konkurenci" je snad v poslední době módou. Ty bys byl nadšen, kdyby ti někdo vlezl do bytu bez ptaní, používal ing. sítě, vařil na tvém plynu, svítil si tvou elektřinou a za užívání veškerého majetku ti nezaplatil ani podíl na jeho pořízení? To už tady kdysi bylo, ale žádnou konkurenci to nepřineslo. Pouze bídu. Když chce šedý a nebo virtuální operátor provozovat telekomunikace, má možnost. Nikdo mu nebrání si vybudovat vlastní sítě a nakoupit technologie. Se divím, že to současní operátoři ještě poměrně snáší.
      Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university