Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sektorová daň možná bude, ANO ustoupí ČSSD. Ve hře zatím banky

Sektorová daň možná bude, ANO ustoupí ČSSD. Ve hře zatím banky

06.12.2013 16:18
Autor: IHNED.cz

Budoucí vláda zřejmě zavede v Česku sektorovou daň. Ta se má týkat především bank. Ačkoli se jednalo o jeden z bodů sporu mezi ČSSD a hnutím ANO, nakonec se koaliční partneři podle informací IHNED.cz na zvýšení daňového zatížení pro banky dohodnou.

Vznikající vládní koalice usilovně hledá kompromis, kde získat peníze na štědré sliby a pokrytí sociálních výdajů v rozpočtu a zároveň nezvýšit daně, jak požaduje Andrej Babiš. Rýsuje se řešení: takzvaná sektorová daň.

Vláda by tak nezvýšila daňové zatížení firem a přitom by získala víc peněz. Opatření by se dotklo hlavně bank. Ty už varují, že změna může poškodit českou ekonomiku.

Ačkoli se jednalo o jeden z bodů sporu mezi ČSSD a ANO, Babišovo hnutí nakonec zřejmě ustoupí a strany se na zvýšení daňového zatížení pro vybrané obory dohodnou. Definitivně má rozhodnout sobotní jednání.

Kompromis by znamenal zvláštní zvýšení daňové zátěže pro vybrané obory. Zatím ale není jasné, jestli by se úprava týkala jen bank. Dříve se totiž hovořilo i o energetice či telekomunikacích.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek pro IHNED.cz v pátek uvedl, že se sice nebude zvyšovat daň z příjmu právnických osob, ale připustil, že sektorová daň zamířená na banky "nejspíš projde." Také potvrdil, že se sociální demokracie se s ANO dohodla na tom, že firemní daň neporoste.

Babiš ještě v pátek ráno odmítal, že by se mohly obě strany dohodnout na zavedení sektorové daně. Podle informací IHNED.cz ze zdrojů blízkých jednání ale sám předseda ANO tento týden připustil, že nejspíš bude muset na kompromis přistoupit a na vyšší zdanění bank kývnout.

Banky: Ekonomika přijde o konkurenční výhodu

Podle vyjádření České spořitelny by zavedení sektorové daně znamenalo narušení jedné z nejvýznamnějších konkurenčních výhod české ekonomiky. "Tou je zdravý a finančně silný bankovní sektor," uvedla k záměru zavést sektorovou daň Helena Matuszná z České spořitelny. 

Vyšší zdanění bank by podle jejich zástupců vedlo ke zhoršení ekonomické situace v zemi. "Nové regulatorní požadavky na povinný kapitál bank budou znamenat, že dodatečná úvěrová emise bude muset být podpořena navyšováním kapitálu bank. Jeho téměř jediným zdrojem jsou dnes zisky, které bankovní sektor vytváří," popsala možné dopady Matuszná.

"Úvahy o sektorové dani pro banky nedávají ekonomice dobrou perspektivu. Poskytování úvěrů bude v dalších letech postupně stále více omezováno dopadem nových evropských regulatorních opatření v podobě rostoucích požadavků na tvorbu kapitálu v bankách," uvedl Jan Matoušek z České bankovní asociace (ČBA) s tím, že souběžné zatížení bank sektorovou daní vyvolá kumulativní efekt. Jeho důsledkem pak bude podle ČBA omezení poskytování nových úvěrů s jasnými negativními dopady na hospodářský růst a zaměstnanost.

Podle propočtů České spořitelny by i minimální sektorová bankovní daň odčerpala zhruba 20 miliard korun ze zmíněného zisku ročně.

"To by ohrozilo poskytování nových úvěrů ve výši několika stovek miliard korun. Ve čtyřletém horizontu by to znamenalo pokles ekonomického růstu o 6 procent a snížení zaměstnanosti o 2,5 procenta, což představuje 170 tisíc pracovních míst. Prostřednictvím nižšího růstu a vyšší nezaměstnanosti by se mohl smazat i celý předpokládaný dopad této daně na státní rozpočet," doplnila Matuszná.

iHNed

Související články na IHNED.cz

Rekordní pokuta z Bruselu: Šest bank zaplatí za manipulaci s úrokovými sazbami 1,7 miliardy eur

Intervence vrhly české
dluhopisy do lepšího světla. Domácí banky mají důvod k radosti

Česká spořitelna dál krmí svou matku Erste. Banky čeká ještě smutná zima, míní analytik


Váš názor
  • jo jo
    09.12.2013 10:10

    Andrej ustoupí všude kromě zemědělství, tam by mu šlo o jeho dotace, no a když bude méně úvěrů, také dobře konkurence to bude mít těžší, jaký to rozdíl oproti našim "slabším" východním sousedům, kde Slováci vyberou letos na daních více bez zvyšování sazeb se tam za chvíli budeme stěhovat :o)))
    Mike -Green D. is killing Europe
    • uvědom si, že
      09.12.2013 12:31

      ANO s Babišem nejsou v pozici, že by rozhodovali sami. V tom si ostatně neumí udělat jasno na tomto chatu nikdo, Budhažel. Jde o fakt, že současná zastupitelská demokracie stojí za hovno a dokud se nezmění volební systém, tak tomu zůstane na vždy, protože pokud ti neuniklo, Babiš to měl v programu, který volilo cca 1 milion voličů, nikoliv 5 milionu voličů. Ti ostatní mají na splnění slibů svých stran taky právo. Takže kompromisní dohody jsou de facto na hovno, protože nic neřeší. Jiná situace by byla, kdyby mohl Babiš rozhodovat sám. Až voličům docvakne, že by měla existovat odvolatelnost politiků, přímá demokracie a související atributy, pak se dá systémově ledasco změnit. Tak na toho Babišku moc nenadávejte a volte příště Tomia O.
      Jesse
    • Re: jo jo
      09.12.2013 10:40

      Jj, tak to vypadá, když "praktickými vítězi voleb" jsou překabátění komouši - kteří se k tomu dokonce sami přiznávají - maminka mi to doporučila... ;-)
      Kalka.
      •  
        09.12.2013 11:10

        Ahoj dámo, pravdu díš, se mi nechce věřit, že ten člověk podniká, když neví kde nás tlačí bota, místo aby snížili odvody z mezd aby se dali nabírat zaměstnanci a naopak srazili daň pro inv.fondy, banky atd aby je sem přitáhli, tak dělají chujoviny, snížení dph, navyš.důchodů o víc než je inflace zvýšení daní u těch co vydělávají a teď nám ještě zvýší poplatky za ban.služby (jinak to totiž nedopadne ) to už zbývá je sektorován daň u elektřiny aby se náhodou neslevnila ( nějak tu ekon. přeci musí dorazit ), s takovou se můžeme těšit na Euro za 30 :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    06.12.2013 20:42

    kvuli nezvysovani dani vetsina volila Babise...jestli to povoli,tak je to vul a uz nikdy vice Ano!!!!To bylo kecu,ze kvuli tomu jdou do voleb,aby uchranili stat od zvysovani dani!!! A ze budou treba v opozici,jen aby se nezvysovaly....je mi hanba,ze jsem zase takhle blbe volil....minule VV a ted Ano...
    Vata
  • tak,atak
    06.12.2013 17:17

    na banky dát ji maspon 50procent daně zmrdům
    xx
  •  
    06.12.2013 17:06

    Sektorová daň pro banky je nesmysl. Protože povede ke zdražení úvěrů a tím roztočí zdražovací spirálu celé ekonomiky.
    Juniper
    •  
      09.12.2013 10:24

      Banky nejsou charita, chtějí vydělávat co nejvíce a kdyby jim to konkurence dovolila, zdražily by úvěry už dávno. Konkurence je mezi bankami dostatečná. O zaplacení sektorové daně se podělí zákazníci a akcionáři, já (a ostatně i trh) si myslím, že 95% ponesou akcionáři.
      ..
      • nedomnívám se,
        09.12.2013 11:38

        že /někteří/ akcionáři si neporadí :-). Vzhledem k tomu, že divi od 02 nebude, na energetiku bude snížena - zůstávají jedině /volatilně a objemově/ zajímavé baňky. O kterých se mimochodem říká, že jejich příští divi budou velmi interesantní. Pokud bude sektorová daň zavedena, tak až od roku 2015. Tato oblíbená "banka" Mrs.K. je určitě nezajímavější "kačkovou" investicí do příští divi .
        AMN
    •  
      06.12.2013 17:09

      Zmínka o sektorové dani pro banky zapřičinila dnes snížení hodnoty Komerční banky o cca 5 mld. Kč, to je víc než by stát na této dani vybral za celý rok.
      Juniper
  • yes
    06.12.2013 16:59

    po privatizaci papají penízky svých klientů a přesouvají je ke svým akcionářům... Zisk českých bank letos do konce září dosáhl 50,6 mld. Kč
    Bob
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data