Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mojmír Hampl (ČNB): 10 poznámek k debatě o intervencích

Mojmír Hampl (ČNB): 10 poznámek k debatě o intervencích

09.12.2013 16:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Tematické poznámky uvedené níže jsou výběrem z vyjádření viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla k debatě, která se - napříč veřejností - rozběhla v návaznosti na rozhodnutí ČNB spustit devizové intervence k oslabení koruny.

1. K měnové politice obecně

Oslabení kurzu ve stylu ČNB působí nyní stejným směrem jako snížení úrokových sazeb, jen trochu jinými kanály (přes cenová očekávání, změnu relativních cen všeho domácího vůči všemu zahraničnímu, přes zvýšení celkových příjmů v ekonomice, která je čistým exportérem apod.) a trochu rychleji, ale zkrátka stále stejným směrem!

2. K měnové politice ČNB v posledních letech

Pokud centrální banka pro mnohé dnes přináší zavrženíhodné „zdražování“, pak si uvědomme, že právě to dělá v naší zemi v malých krocích nepřetržitě již od roku 2008, odkdy snižovala úrokové sazby o téměř 4 procentní body až ke stávající nule. Tím ČNB dlouhodobě posílá signály k růstu cen zpět ke svému 2% cíli... Pokud by měla nyní ČNB přinášet impulsy ke „zlevňování“, jak by si asi mnozí nepoučení a nepoučitelní představovali, měla by tedy asi začít honem zvyšovat úrokové sazby a posilovat kurz.

3. K měnovému populismu

Buďte si jisti, že bez popsaných zásahů ČNB by dnešní situace české ekonomiky byla zjevně viditelně horší. Téměř mě překvapuje, že se málokdo ptá, jestli naopak neměla uvolňovat měnové podmínky více a rychleji.

4. K neexistenci akademické debaty

Ve stávajícím peněžním systému je centrální banka netržní institucí, která určuje, jaká bude na daném území výše klíčových nominálních veličin – inflace či úrokových sazeb. A nepřímo samozřejmě i vývoj devizového kurzu. To, že centrální banka nechává kurz volně plovat, ještě samozřejmě neznamená, že ho neovlivňuje, jak si zřejmě mnozí myslí.

5. K Pavlu Kohoutovi
Když velmi ostře napadá ČNB za ekonomické „fušerství“ a dokonce mluví o tom, že bychom měli všichni dostat „Řád Klementa Gottwalda“, nelze bohužel nezmínit fakt, že Pavel Kohout sám nemá dle dostupných informací ani ukončené standardní vysokoškolské vzdělání ekonomického směru. Takže prosím opatrně při čtení svůdných závěrů svižně napsaných článků.

6. K úsporám

Oslabení kurzu je pokles kupní síly směrem k zahraničí. Ale mluvit přímo o znehodnocení úspor je už psychologická hra pro vyděšení publika, nic víc. A nevěřím, že střadatelé se dívají na svou korunovou hodnotu úspor a každý den ji přepočítávají do libry, dolaru či švédské koruny, aby zjistili, kolik v jaké měně „ztratili“ či „získali“.

7. K odpůrcům existence centrální banky, tedy i ČNB jako takové
 
Žehrá-li někdo na tzv. umělé rozhodnutí ČNB oslabit korunu, nechť si uvědomí, že není o nic „umělejší“ než jakékoli jiné, které centrální banka činí. To je princip jejího fungování, nikoli výjimka z pravidla. Zásadní je pak pouze otázka, jaké „umělé nastavení“ měnové politiky je pro ekonomiku nejprospěšnější (či nejméně škodlivé). A tím se dostáváme k definici inflačního cíle.  

8. K inflačnímu cíli
 
Nepamatuji si, že by kdy byla debata směřující k ještě nižším inflačním cílům ČNB, a to ani v době, kdy tyto byly vyšší, než je cíl dnešní! Naopak, například exprezident Václav Klaus, který dnes výši stávajícího cíle kritizuje jako vysokou, kritizoval ještě v roce 1999 centrální banku za to, že inflaci velmi rychle snižovala dolů. Toto roztomilé chucpe koneckonců jen potvrzuje učebnicové poučky o vztazích centrální banky a politické sféry v dobrých i špatných časech.

Inflační cíl ve výši 2 % je na cestě ke stabilně nízké inflaci v naší zemi do značné míry konečnou stanicí. Dosáhli jsme dávno před mnoha srovnatelnými zeměmi hodnot inflace, které jsou považovány standardně ve světě za cenovou stabilitu, a je obtížné představit si, kam jít dál.

9. K měnové politice ČNB ve světovém kontextu

Centrální banka se má snažit stabilizovat nominální veličiny, zejména spotřebitelské ceny. A nedopouštět ani vysokou inflaci ani deflaci a tím přispívat k celkové hospodářské stabilitě. Zažíváme nyní jako ČNB v mnohem menším to opovržení, které si vychutnávají významné světové centrální banky už řadu let.

10. K lekcím z debaty 

Opatrnostní motivy, spekulativní motivy, nejistota, nedůvěra všech ve všechny, v budoucnost, v sebe, ve veřejný sektor, to vše se dále a dále zesiluje a má skutečně další deflační potenciál.... Centrální banka nechce ekonomiku připravit o kotvu cenové stability, je nadále tou konzervativní starou dobrou ČNB, kterou vždy byla. Chce jen tu kotvu ekonomice vrátit a udržet celou loď stabilní.

Vše k tématu devizových intervencí naleznete v prokliku obrázku:
Tisíc - lupa


Váš názor
  • Kdo je to ten ruphej ?
    11.12.2013 11:43

    Asi by se to tady mělo nazývat Ruphia.cz. a né Patria.cz. Připomíná to, neslavně se opakované známé výroky učitse učitse učitse. Tady se zase opakuje neslavně známý Ruphej Ruphej Ruphej. Kdyby se také pořád jen neopakoval. Muhe he he.
    Džorgžínek
  • no oni to jsou otroci
    10.12.2013 12:19

    NWO,kde byl zmrd singer v létě,no přeci na sjezdu centr. Bankéřu v ssa,tam dostal tyto instrukce ,všichni co pro to hlasovali a nejen oni,viz zahradník,mejstrik a jiní banditů,by měli být souzeni za vlastizradu,ale v naši zumpe,kde policajti a zástupci jsou jedná banda korupčníku,se nic nezmění,tak snad ISON to tady vyčistí!!!
    xxx
  • EUR za 30?
    10.12.2013 11:05

    jen aby to stačilo, když nám socánek zdraží zase telefony, energie a bank.poplatky nebo že by Andrej kejvnul na zvýšení daní fyz.osob že bychom se dostali k 70% ? :o) jsem zvědav jak hodlají motivovat těch pár pitomců co ještě něco dělají...
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: EUR za 30?
      10.12.2013 11:10

      To ještě uvidíme, co udělá komoušek Babišek ;-)
      Kalka.
      •  
        10.12.2013 11:19

        Ahoj lady, asi budeš muset udělat krátký kurz o Číně, abychom se uměli chovat v novém zřízeni :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
  • tak to shrnou Hampl
    10.12.2013 10:45

    Klaus: "dáme lidem akcie, mohou se těšit z majetku, na přilepšení k důchodu atd..." Pamatujete ??? Vytěsnění (okradení) proběhlo úspěšně, půl milionů akcionářů utřelo nos !!! Dalšího půl milionu akcionářů se z majetku netěší, akcie se jaksi vypařily... Tak místo vašich zisků z majetku pro vás zavedeme druhý pilíř důchodového zabezpečení, lidé spořte. Lidé namají akcie, nemají příjmy, mají drahé náklady na život... 2 pilíř se ukázal jako nedůvěryhodný atribut v mafiánském prostředí - ČNB deklarovala, aby lidé (už kvůli důchodům) šetřily a bác - my vám zasadíme další ránu - zdevalvujeme měnu. Přece nechcete, aby zahraniční investoři vyváželi z ČR vaši práci za menší zisky !!! Hampl, vy jste vyzrálý gauner Klausova střihu. Tečka.
    Jesse
    • tak to shrnou Jesse a Kalko
      10.12.2013 12:03

      Aby ty svoje zisky vyvezli, musejí valuty nakoupit ne? Dají za ně po devalvaci více Kč, ne? Doma zůstane o těch 5-6% více kaček, ne? Zajímají je ty bezcenné pevné kačky? Nejspíš ne! Kde je teda ten tvůj problém? Celej můj účet u brokera je v USD, EUR a v Librách, v Kč jen asi 10%, obchoduji na margin a přesto nebrečím. Proto, že už jsem zažil dolar za 36 Kč a mazal margin při kursu 17,3 Kč/USD. Nevím, jak jsi tu dlouho, ale já od r. 1992 (ne na tomhle chatu). Nikdy jsem neroztleskával žádný pogrom a nepotřeboval být vulgární jako ty ani jsem necítil potřebu někomu radit a z někoho dělat blbce. Velká medvědice už jsi to tu vzdal?
      lime
      • tak to shrnou lime:-)
        10.12.2013 12:23

        Popsal jsem v maximálně krátkém odstavci 20leté fungování státu vůči občanům, NIC víc !! Osobně jsem na trhu ve stejné pozici jako ty... též od samého počátku české Burzy. Přesto nevidím důvod věci popisovat ze strany mých spoluobčanů. Nejsem nijak nadšen jejich situací, protože spolu žijeme a nejsem žádný socan, který nadává na zahraniční kapitál... Snaž se vidět věci v souvislostech, nejen své "profesní a úzké" zájmy. To přesně dělá ČNB - teoretizuje s ukazately a modely vlastních představ a realita země ve které žijí i tito pánové jim jaksi uniká. Jste jako jeden z mnoha exportérů do EU, ale vůbec vás nezajímá dolarový exportér a další domácí, dovozci atd... Jste bezohlední. Plníte si své sny, vymýšlíte kvůli nim alibizmy, zneužíváte své pozice... Mě jako spekulanta na FX vůbec tato intervence nevzrušuje. Proti BoJ je to čajový odvárek pro důchodce. To mi ovšem nebrání, abych se nezastával armády ožebračených důchodců a dalších... BTW: malá poučka - "Není problém světa nakrmit chudé, ale je velký problém nasytit bohaté". Mysli v souvislostech, protože se můžeš stát obětí finanční mafie ze dne na den.
        Jesse
      • Re: tak to shrnou Jesse a Kalko
        10.12.2013 12:13

        Hm, a od roku 92 jsi nezažil tolar za 42? Divné...
        Kalka.
        •  
          10.12.2013 13:01

          myslis, ze to nakonec hejrupne tak hluboko?
          Azb
    • Re: tak to shrnou Hampl
      10.12.2013 10:56

      Gratuluji, dobra bilance faktu.
      hm
  •  
    10.12.2013 10:19

    Pane Hampl, vaše názory jsou velmi, velmi akademické a nestojí na běžném životě. I kdyby jste měl ve všem pravdu a já jsem přesvětčen , že nemáte tak určitě jste stříleli na zajíce minimálně kulometem a v době kdy zajíc ze zelí utíkal utíkal, a vám se ho podařilo střelit do ocasu. Jednoduše nevěřím vám a proto , že žiju v tomto státě mám vážné, velmi vážné podezření a pokud člověk zná naši politickou a justiční sféru, mění se moje podezření skoro v jistotu.
    Homo
  • Nesouhlasim s Hamplem
    10.12.2013 8:39

    Nesouhlasim s panem Hamplem ani v jednom bode. Rozcilit se nesmim. Howgh
    1MEDVED
    • Re: Nesouhlasim s Hamplem
      10.12.2013 9:26

      Je zajímavé, jak pan Mojmír Hampl otáčí argumenty. Není to tak dávno, kdy horlil proti intervencím a přirovnával je k atomovému výbuchu. Obecně nejsem proti intervencím, ale měly přijít v jiné době, tedy mnohem dříve a před vyčerpáním druhého kanálu, jak to p. Hampl nazývá, tedy před snížením úrokové míry na technickou nulu. Určitě by si tím ČNB ponechala větší manévrovací prostor a také by stavěla určitou hráz Kalouskovým nesmyslným brzdám, které udusily českou ekonomiku do dnešního stavu. Nejzásadnějším příkladem je spotřební daň na pohoné hmoty, která jednak zdražila všechno (tím snížila spotřebu) a odvedla část spotřeby (a tím její podíl na tvorbě HDP) do okolních zemí a to bez jakéhokoliv efektu v příjmech SR. To samé se dá říci o mnoha dalších položkách, včetně brutálního zvýšení DPH a všech poplatků veřejným a státním institucím. Výsledkem je to, že kdo může, nakupuje v zahraničí a kdo musí nakupovat doma, šetří jak se dá. Mj. zvýšená DPH měla být použita z velké části na důchodovou reformu, ze které toho moc nezbylo (teď už snad jen ta zvýšená daň). Nechci vytvářet zbytečný pesimismus, ale mám opravdový strach z dalšího přicházejícího "spasitele" (B. Sobotka), který hrozí dalším zvýšením daní v zájmu veřejnosti. Všichni již zapomněli, že to byl do té doby nejslabší (a nejprolhanější) ministr financí v polistopadové éře, který i při neopakovatelných vysokých růstech ekonomiky dokázal zvýšit (a založit vysoký další růst)deficitu SR a vůbec dluhu veřejných financí.
      hak
  • ON MY WAY HOME
    09.12.2013 23:43

    http://www.youtube.com/watch?v=uinlWB5W8rU&list=PL1972AC83649CA85E
    Pound
  • jisté je,
    09.12.2013 23:31

    že se už za první čtvrtletí ukáže co to způsobilo. Nikdo to zřejmě nečekal a já už vůbec ne. Po prvním docela příkrém odsudku jsem se přidal na stranu pozitivních očekávání. ČNB nedělá hospodářskou politiku, brečíte na špatném hrobě. Kluci měli odvahu a šli na to selským rozumem. Doufám že znají trojčlenku (že neudělali chybu znaménka při převádění).
    lime
    • Re: jisté je,
      09.12.2013 23:36

      No selský rozum to asi nebude. Viz zde dětinskou radost páně Hamplovu, že se mu potvrdila učebnicová poučka (bod 8 ;-)
      Kalka.
      •  
        10.12.2013 10:14

        on si jenom smaze, a pak prida nove cislo, kdyz mu jeho rovnice nevychazi, ale o kontextech v realnem zivote nema ani paru. banker a clovek sleduji v zivote ruzne cile a to je duvod, proc spolecnost opirajici se o bankere neni udrzitelna.
        Azb
  • :)
    09.12.2013 23:06

    http://www.youtube.com/watch?v=jm71C7RWUGA
    bob
  • lime
    09.12.2013 22:08

    Ahoj lime, s tím přidáním u zahr.majitelů firem si děláš legraci že :o) ti určitě budou něco rozdávat, když v rámci daň optimalizace neplatí skoro žádné daně (např. z 10ti největších retailových řetězců většina od začátku působení v čr nezaplatila ani korunu na daních přestože mají obraty v řádu miliard korun a marže 30-70% ) opatření cnb je pro mne plus ale stejně je to podle mne blbost.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: lime
      09.12.2013 23:03

      Průměrná marže ve velkých řetězcích je mnohem nižší, určitě pod 25%, samozřejmě viděl jsem v OBI i položku kterou jsem jim dodali za asi 170 Kč a oni to prodávali za 1199, ale moc toho neprodali. Pak tam mají položky s marží 5-10% kde toho prodají mraky a výsledek je někde okolo 20%.
      ..
      • průměrná marže :-§§
        09.12.2013 23:20

        položka která neunesla min 100% marží nám vůbec nezalistovali - po sezoně - volba - bud 1+1 + tax za leták a nebo vratka. Splatnost 120 dnů automaticky započítána z vratkou. Fakt je, že měli vstřícnější podmínky než Tesco a Kaufland.
        AMN
        • Re: průměrná marže :-§§
          10.12.2013 10:18

          jake podminky si kladou?
          Azb
  •  
    09.12.2013 20:45

    Pracuji na financích v jedné významné exportně zaměřené firmě s ryze českým kapitálem. Máme za sebou špatný rok. V době, kdy jsme konečně začali věřit, že v příštím roce to otočíme, oslabila ČNB měnu. Prý nám exporterům chtěli pomoci. Ani náhodou, přesně naopak. Máme hodně zahedgováno, vstupy zdražují. Banky po nás jdou kvůli špatnému zajištění kurzu a nechtějí pomoci. Firma balancuje na hraně a 500 lidí je v ohrožení. Usilovně makáme na odvrácení nejhoršího... Ano, toto jsou realné dopady naprosto bezprecedentního kroku ČNB ze sektoru, který měl být podpořen. Jsem neuvěřitelně napálenej na ty 4 teoretiky z ČNB. Když čtu podobné kecy od tohodle arogantního a sebestředného blba, zvyšuje se mi tep. Dokázal bych se vším, co napsal ve svém desateru, odborně polemizovat, ale nebudu ztrácet čas. Za to, co provedl, bych mu dal nejradějí do zubů. Omlouvám se za ty emoce, ale jsem toho plnej. Tak mi to odpusťte. Hezké vánoce všem.
    pauli
  • Já také
    09.12.2013 19:56

    nemám potřebné vzdělání, na jaké poukazuje pan Hampl. Česká ekonomika je čistě proexportní - to p. Hampl zmínil. Nezmínil se však ani slovem jaká je ona struktura našeho exportu a kdo, které typy firem z ní především profitují po devalvaci. Domnívám se, a ne celkem bezdůvodně, že značná část zisků z devalvace poplyne velkým zahraničním investorům typu Volkswagen, kterým se zvýší zisky a ty samozřejmě odvedou z ČR např.formou zvýšených dividend. Nemkám pravdu? Tedy podpora spotřeby nebude ani zdaleka taková, jak se nám p. Hampl snaží namluvit. Možná se mýlím, ale právě rozbor a kvantifikace zisků a ztrát českého průmyslu následkem devalvace mi ve všech odůvodněních kroku ČNB chybí.
    jarom
  • několik tezí k těmto roztomilým bodíkum pana Hampla
    09.12.2013 19:28

    point 5. tvrdit že panKohout sice nemá vzdělání , a proto je diletant je fajn . Ale klučici z ČNB sice diplomy maji , ale jenom načmárané na papíře znalosti jim chybí a to je daleko horší. Je to jako by Vás opervoal lekař , který vždy na konci operace říká ahaá a ted už jen pitvám pitvám .... point 10 je absurdní lidé nezačnou nakupovat, lidi nezačnou utracet ty miliardy podle grafů kterými se řídí diletanti z ČNB ono možná penízky v bankáách rostou a jak říkal diletant a chemik Kalousek (vztyčený prstík jednička) dyt je to dobře lidi spoří na penzi. Tak panové je to jinak prachy rostou , ale bůh ví komu obyčejným lidém ,kteří tvoří gro každé společnosti nerostou a tito chudáci už nemají ani z čeho utracet. J to o náladě lidi o nedůvěřev system a toto zlomit , aby si šli koupit tu svoji škodověnku nebo to brakové a druho jakostní zboží kam se podíváš od pracích prášků až po potraviny to bude velice těžké změnit ....----------- Tak pravil legendarní investor ze zasněženého Greenlandu :-) muhehehehe
    martík
  • Hampl
    09.12.2013 18:58

    Já na to nemám, abych s panem Hamplem polemizoval fundovaně o kroku ČNB, ale s halasem jaký tento krok vyvolá měli počítat a mohli tušit, že to neustojí i když budou vysvětlovat a vysvětlovat. Dostali cejch a ten už jim nikdo neodpáře. Po 6 letech různých ekonomických kejklů a zpackaných reforem předchozích vlád, které znamenaly pouze zdražení základních životních potřeb a nastolení nejistoty, přichází někdo další s devalvací měny = opětovné zdražení. Ekonomicky možná správné rozhodnutí, ale politicky waterloo.
    Medium2
Aktuální komentáře
02.05.2024
14:40Seidler z ČBA: ČNB dnes dle očekávání snížila sazby o 0,5 p.b.
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.