Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
100 eur za megawatthodinu z nového Temelína není nereálné, říká šéf ČEZ (+komentáře)

100 eur za megawatthodinu z nového Temelína není nereálné, říká šéf ČEZ (+komentáře)

12.12.2013 11:25, aktualizováno: 12.12. 12:08

Aktualizováno

V případě, že se stát rozhodne podpořit garantovanou cenou výstavbu nových jaderných bloků elektrárny Temelín, mohla by stát megawatthodina elektřiny z tohoto zdroje sto eur za megawatthodinu. Pevně daná výkupní cena tak může být až na trojnásobku aktuální ceny elektřiny na energetické burze. Vyplývá to z diskusí odborníku na Fóru HN s tématem Státní energetické koncepce a z rozhovoru, který deníku poskytnul generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš. Ten nyní považuje za reálný případný podpis smlouvy s vítězem tendru až na jaře 2015.

„Když se podíváte na situaci v Německu, samotná silová elektřina stojí 38 eur a podpora obnovitelných zdrojů dalších 62 eur. Cena sto eur tedy není mimo realitu,“ uvedl Daniel Beneš v dnes publikovaném rozhovoru pro HN. Dosud se naposledy teoreticky hovořilo spíše o úrovni garantované ceny okolo 75 eur za megawatthodinu, konkrétní číslo ze strany skupiny ČEZ však zatím nikdo s ohledem na chystaná jednání s novou vládou vyslovit nechce.

V říjnu loňského roku šéf ČEZu (527,6 CZK, -0,99%) ještě nepřímo naznačil, že by garantovaná cena z nových bloků Temelína mohla být okolo 60 EUR/MWh, tedy asi 10 EUR nad tehdejší cenou elektřiny na německé energetické burze. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc potom v březnovém rozhovoru pro Ekonom zmínil částku 65 EUR/MWh, aby v létě v kuloárech kolovala již cifra 75 EUR/MWh.

Reálnost stoeurové výše podtrhuje i srovnání s evropskými zkušenostmi z poslední doby. Podobnou cenu totiž s britskou vládou dohodlo konsorcium vedené francouzskou energetikou EDF v přípdě stavby dvou nových bloků jaderné elektrárny Hinkley Ponit C. 

Vývoj cen ročního kontraktu na dodávky silové elektřiny na německé burze (EUR/MWh)

elektřina 1y
 
Podle informací deníku Lidové noviny všechny tři strany vznikající vlády podporují dostavbu Temelína i prodloužení životnosti elektrárny Dukovany za rok 2025. V případě několikaset miliardového projektu dostavby Temelína ale chtějí strany nejprve prověřit výhodnost stavby pro Českou republiku. 

ČEZ v srpnu u příležitosti zveřejnění pololetních výsledků potvrdil, že dříve plánované termíny dokončení tendru na výstavbu dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín splněny nebudou. Předseda představenstva a generální ředitel Daniel Beneš následně (opakovaně) uvedl, že rozhodnutí o Temelínu bude posunuto o rok, nebo dva s tím, že klíčová bude otázka jistoty ziskovosti.

Státem většinové ovládaná firma ČEZ zatím dále žádá od vlády stanovení minimální výkupní ceny, jež by zaručila návratnost investice. „Nedokážu si představit, že bychom podepsali plně účinnou smlouvu o dostavbě Temelína dříve, než budeme mít zajištěný contract for difference nebo jiné obchodní schéma,“ potvrzuje Daniel Beneš v dnešním rozhovoru pro HN dřívější slova čelních představitelů skupiny ČEZ. Beneš nyní považuje za reálný podpis smlouvy s vítězem tendru až na jaře 2015.

Klíčovou otázkou v rámci vyjednávání s vládou bude právě míra zaručené ziskovosti pro provozovatele nových bloků jaderné elektrárny. Pokud by si podobně jako EDF v Británii ČEZ dokázal prosadit 10% roční výnosnost, vyšplhala by se zřejmě garantovaná cena elektřiny pro nové bloky Temelína opravdu k hladině 100 eur za megawatthodinu.

„V současné chvíli hodnotíme tyto informace jako neutrální pro obchodování s akciemi ČEZ. Ředitel divize strategie Pavel Cyrani totiž již dříve opakovaně uvedl, že ČEZ nezačne s rozšiřováním Temelína bez státních záruk. Očekáváme, že jednání mezi společností ČEZ a novou vládou začnou během několika týdnů,“ zhodnotil Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct.

Georgi Vukov, analytik společnosti Candole Partners se sídlem v Praze před měsícem varoval, že kývnutí českého státu na cenové garance by znamenalo poškození ekonomického klimatu v zemi a podražení elektřiny pro odběratele. Státní podpora vyplácená společnosti ČEZ formou cenových garancí by totiž podle autora 28stránkové analýzy citelně převážila dividendy a daně, které státní pokladna od firmy získá. „V případě, že by podpora byla stanovena na 108 EUR/MWh (v cenách roku 2013) po dobu 35 let, přiblížila by se celková roční platba spotřebitelů asi jedné miliardě eur (asi 0,67 % HDP roku 2012),“ vypočítává Georgi Vukov a dospívá k názoru, že dostavba Temelína je „ekonomicky nepravděpodobná“.

Celou věc navíc může ještě zkomplikovat Brusel. Podle dnešních informací zdrojů agentury Reuters totiž jsou státní garance, jež hodlá poskytnout Velká Británie elektrárenské firmě EDF na výstavbu jaderné elektrárny Hinkley Point trnem v oku Evropské komise, a tak příští týden zahájí šetření plánovaných státních garancí. Komise bude prý zkoumat tři hlavní parametry dohody, a sice délku garancí, výši minimální výkupní ceny elektřiny a státní záruky na úvěr Výsledek tohoto šetření potom bude zřejmě určující i pro český plán na rozšíření jaderné elektrárny Temelín.

 
(Zdroj: HN, Reuters, Bloomberg, ČEZ)


Čtěte více:

Novák (ČEZ): Cenové garance jsou pro Temelín životně důležité. Lepší celoroční prognózu nyní nemáme
18.06.2013 16:05
Od příchodu globální ekonomické krize a bitev s regulátory v Albánii a...
Temelín, nebo zpětný odkup akcií ČEZ? Goldman Sachs po náčrtu scénářů radí akcie koupit
16.07.2013 12:53
Trh je vůči akciím ČEZ nespravedlivým pesimistou a cena na 8letém dnu ...
Šéf strategie ČEZ: V investicích na další roky budeme opatrní. Vzedmutí cen elektřiny nemusí být obrat
25.09.2013 17:31
„Pokud jde o jakýkoliv další růst, ať už v České republice nebo v zahr...
ČEZ přestojí další pokles cen elektřiny lépe než Verbund, říká Moody’s (komentář)
11.10.2013 9:36
Moody’s říká, že tuzemská energetika ČEZ je v lepší pozici než rakousk...
ČEZ čekají nové politické boje. Temelín ano, ale bez státních garancí, říkají favoriti voleb
16.10.2013 11:58
Většinový vlastník společnosti ČEZ (465 CZK, -0,85%), kterým je český ...
ČEZ nesmí uzavřít smlouvu s vítězem tendru na dostavbu Temelína, soud vyhověl Arevě a vydal předběžné opatření
22.10.2013 14:54
Energetická firma ČEZ (513,6 CZK, 0,75%) nemůže uzavřít smlouvu s příp...
ČEZ odepíše aktiva za 8 miliard a zhoršuje celoroční výhled. Zisk za 3Q propadl pod odhady (+komentář)
12.11.2013 8:35
Energetická skupina ČEZ oznámila, že v důsledku regulatorních a legisl...
Svoboda (ČEZ): Elektřina se zřejmě odrazí ode dna příští rok. Důvody poskytnou povolenky nebo uhlí
26.11.2013 11:38
Ceny elektřiny za posledních pět let na burze propadly o 40 procent a ...
Cyrani (šéf strategie ČEZ): Bez státních garancí Temelín dostavovat nebudeme (+komentář)
05.12.2013 9:17
ČEZ stupňuje tlak na svého majoritního akcionáře, kterým je český stát...

Váš názor
  •  
    12.12.2013 15:19

    Myslel jsem, že energetiku liberalizujem proto, aby výrobci silové elektřiny byli podrobeni tlaku konkurence. A že obnovitelné zdroje podporujeme proto, aby postupně časem byly schopny nahrazovat zdroje neobnovitelné. Teď se chystáme vyhodit podle minimálně 300 mld Kč, abychom konkurenci ve výrobě silové elektřiny zamezili a od českých zákazníků, případně daňových poplatníků, vybrat minimálně 600 mld na podporu neobnovitelného zdroje.
    pedro
  • U.K. není pro ČR benchmark
    12.12.2013 12:59

    stále to všichni pletou ....Ano, EU bude posuzovat garance pro Hinkley tj. dohodu mezi vládou U.K. a EdF nicméně Britové nakonec mohou uspět ! ČR nikdy před posuzováním v Bruselu nikdy uspět nemůže! Víte proč?: 1) EdF je britskou vládou vysoutěžený investor. ČEZ není. ČEZ byl dopředu určen a to je dle pravidel EU nepřípustné 2) U.K. je ostrov jejich zásahy do fungování trhu s elektřinou neovlivňují jiné státy, jiné energetické koncepce. V ČR vše jinak. Garance na Temelín musí být posuzována z pohledu regionu CEE (tvorba ceny elektřiny v Německu). Dostavba Temelína je předurčena minimálně z části k exportu ... veřejná podpora pro investora vybraného bez soutěže, exportujícího elektřinu na německý a rakouský trh nemožná! Pochopí už to někdo, že se zde mrhá časem a penízky akcionářů ČEZ? Pokud jsou příznivci jádra tak by měli ten tendr okamžitě ukončit a český stát by měl odstartovat vše úplně znovu !!! MŠ
    Michal
    • Jáj, dobre ženie manažment ČEZu vládne orgány do pasce
      13.12.2013 16:20

      Hovoria, dajte garantovanú cenu elektriny, inak stavať nebudeme a pritom dobre vedia, že garancia nie je možná. Jáj, ak na toto vláda naletí, to bude prekvapenie, však dobre hovorím.
      Šaňo
    • Re: U.K. není pro ČR benchmark
      13.12.2013 10:00

      Výborný komentář. Kéž by si ho příslušné vládní orgány všimly (a nebyly zároveň tak infiltrovány lidmi ČEZu jako nyní jsou)...
      Karel Havel
    • Re: U.K. není pro ČR benchmark
      12.12.2013 13:23

      zcela s vámi souhlasím pane Š. Vyjadřujete se explicitně a dlouhodobě, zřetelně v tisku i v TV na toto téma. ČEZ je velký protivník a soupeř - založte sdružení nebo jinou iniciativu na podporu vašich názorů a jděte do toho :-)), současná "doba" vám bude přát.
      AMN
  •  
    12.12.2013 11:48

    hm, proc to potomstavet, s tak vysokou garantovanou cenou.....taky bych chtel mit zajisten odbyt s vysokou cenou
    abc
    • socialismus?
      12.12.2013 12:51

      A já myslel, že tady budujem kapitalismus:-) Podnikatel si musí zhodnotit rizika, výnosy a pak se rozhodne jestli bude investovat nebo ne. Kdyby každýmu stát garantoval, že svoje zboží prodá a ještě na tom slušně vydělá tak tu bude ráj na zemi. Je to vůbec možný. V Kocourkově asi jo.
      začátečník
    •  
      12.12.2013 12:06

      Jáj, ábécéčko, veď ten odbyt za vysokú cenu budú mať zaistený zo 70% občania ČR prostredníctvom štátneho vlastníctva podniku ČEZ, čiže aj ty sa ako, predpokladám, občan ČR môžeš radovať, veru hej.
      Šaňo
    •  
      12.12.2013 11:56

      tak si říkám, není divné, že ČR čtvrt století po změně režimu není schopná postavit ani jedinou novou jadernou elektrárnu... Se divím, že se vůbec Temelín dostavěl (i když o tom by asi mohl vyprávět pan Dlouhý :-)
      sgt.Mike
      • Poloviční Temelín
        12.12.2013 12:34

        Původně měly být 4 bloky, p. Dlouhý ale usoudil, že 2 budou stačit. ;o)
        Harp.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení