Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Thakker: Makropotenciál mikrofinancí

Thakker: Makropotenciál mikrofinancí

23.12.2013 19:02

Mikrofinance jsou v podstatě snahou poskytovat finanční služby lidem, které formální bankovní soustava neobslouží – nebo je obslouží nedostatečně. Jsou-li finanční služby odpovídající, dostupné a spravedlivě oceněné, mohou lidé spořit, hradit neočekávané výdaje a investovat do zdraví, bydlení a vzdělání svých rodin.

Mezinárodní finanční korporace odhaduje, že mikrofinance v posledních 15 letech dosáhly ke zhruba 130 milionům lidí na celém světě. Během této doby byly opěvovány za svůj potenciál podporovat finanční začleňování občanů a umožňovat jim, aby se vyhnuli chudobě. Také se však setkaly s ostrou kritikou, když někteří půjčovatelé čelili obviněním ze spekulantství.

Navzdory široce medializovaným nástrahám mikrofinancí nelze přehlížet jejich potenciál zlepšovat životy chudých lidí. Otázka nyní zní, jak zajistit, aby se mikrofinance staly oborem, který svět potřebuje. Za tímto účelem je nutné učinit tři důležité kroky.

Prvním krokem je lepší regulace. Mikrofinanční instituce (MFI) mají mnoho forem – banky hlavního proudu, banky se speciální licencí, nefinanční společnosti, finanční a leasingové společnosti, nevládní organizace, družstva a trusty – a řídí se mnoha různými podnikatelskými modely. Všichni tito zprostředkovatelé musí být uznáváni a regulováni podle potřeb ekonomik, ve kterých působí.

Nedostatečná regulace je nejškodlivější pro ty, kdo mikrofinanční služby potřebují nejvíce. Nikde to nebylo zjevnější než během krize mikrofinancí v indickém státě Ándhrapradéš – který je centrem aktivit MFI – v roce 2010, když deset let explozivního růstu živeného agresivními a bezohlednými úvěrovými praktikami dospělo do bodu zvratu.

Předluženost v kombinaci s donucovacími praktikami vymáhání vedla k řadě silně medializovaných sebevražd, což místní představitele podnítilo k zavedení nových restrikcí na MFI a odrazení vypůjčovatelů od splácení. A s propadem poměru splácených dluhů se zadrhly i mikroúvěry.

Aby se předešlo podobným výsledkům, musí vlády vytvářet takové regulace, které podpoří model trvalého finančního začleňování a umožní MFI nabízet dlouhodobou podporu vypůjčovatelům. Současně musí regulace odradit MFI od bezohledného chování vůči zranitelnému segmentu klientů. Navíc by regulace neměly být založeny na dřívějších zkušenostech, jako je tomu nyní, nýbrž na budoucích možnostech; jinými slovy musí být regulační rámec natolik flexibilní, aby se přizpůsobil novým inovacím.

Druhým krokem, který musí učinit samotný sektor mikrofinancí, je vytvoření účinných mechanismů pro hodnocení vlivu tohoto odvětví. Některým vládám a akademikům není v současné době po chuti, že MFI, které mají poskytovat veřejné dobro prosazováním finanční vstřícnosti, sledují vlastní zisk.

Skutečnost, že některé MFI nedokážou rozlišovat mezi přiměřeným ziskem a ziskuchtivostí, však ještě neznamená, že trvale udržitelné mikrofinance by neměly generovat výnosy přesahující náklady. Poskytování finančních služeb chudým klientům vyžaduje zaujetí. Bez zisků nebudou MFI schopny investovat do talentů a vývoje produktů, které jsou potřebné k tomu, aby dlouhodobě sloužily lidem.

Mnoho vlád již zavedlo úrokové stropy a maximální marže, aby omezily přemrštěné zisky MFI, přičemž však ignorují marže neorganizovaných alternativ na trhu, jako jsou zastavárny. Má-li existovat vyváženější pohled na sektor mikrofinancí oproti jiným typům poskytovatelů finančních služeb, je zapotřebí, aby MFI více měřily a vysvětlovaly svou společenskou a ekonomickou hodnotu.

Dobré je, že oborové organizace, investoři a vlády už zavedli metriku pro různé faktory, od cenotvorby po kodex chování. Výsledkem je sice poněkud nesourodá sada ukazatelů, které se musí standardizovat, ale přesto je toto úsilí povzbudivým signálem snahy oboru mikrofinancí zajistit si stálou roli v ekosystému finančních služeb.

Třetí krok se týká technologií. Mobilní konektivita přetváří globální finanční soustavu tím, že vůbec poprvé umožňuje přístup k finančním službám i odlehlým venkovským populacím. Systémy mobilních plateb, jako je M-Pesa, mění způsob, jakým lidé převádějí, inkasují a spoří peníze v mnoha rozvojových zemích, například v Keni, Pákistánu a na Filipínách.

Pro obor mikrofinancí představují takové systémy významnou příležitost, neboť umožňují vypůjčovatelům žádat, získávat a splácet úvěry přes mobilní telefony s využitím sítě místních agentů pro hotovostní vklady a výběry. Bez robustní regulace však MFI nemohou těchto výdobytků maximálně využívat.

V čele revoluce mobilních plateb navíc prozatím stojí především telefonní operátoři. Má-li tato technologie přinést opravdový užitek finančně vyloučeným lidem, musí hrát sektor finančních služeb mnohem aktivnější roli.

Samotné mikrofinance pochopitelně nevymýtí chudobu ani finanční vyčleňování, a to bez ohledu na to, jak dobře fungují. Aby měla činnost MFI vskutku transformační dopad, musí ji podpořit vládou vedené úsilí o zlepšení přístupu ke vzdělání, výcviku a zaměstnání.

Ačkoliv už mikrofinance pomohly bezpočtu lidí po celém světě, Světová banka odhaduje, že přibližně 2,5 miliardy dospělých osob stále postrádá přístup k finančním službám. Všechny zúčastněné strany – včetně vlád, regulátorů, bank a občanské společnosti – mají zodpovědnost zajistit, aby mikrofinance dál představovaly součást řešení. 
 
Autorem je Prašant Thakker - globální obchodní ředitel pro mikrofinance ve Standard Chartered (13,46 GBP, 2,05%) Bank.

© Project Syndicate


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.