Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O’Sullivan: Modelová irská krize

O’Sullivan: Modelová irská krize

27.12.2013 19:19

Irsko se před nedávnem vymanilo ze sevření rámce „sanace výměnou za úsporná opatření“, který trojka (Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond) vytvořila pro zadlužené členské státy eurozóny, a stojí v čele hospodářského zotavení měnové unie. Evropští politici včetně bývalého prezidenta ECB Jeana-Claudea Tricheta již dali najevo, že sveřepá irská oddanost úsporným opatřením je modelovým příkladem pro ostatní.

Skutečně? Není to tak dávno, co byl i hospodářský zázrak Irska pokládán za modelový příklad – časopis Economist ho v roce 1997 velebil jako „zářící světlo Evropy“ –, který přitahoval tak rozmanité a vzdálené obdivovatele, jakými byli Čína a Izrael. Poté se z Irska stal modelový příklad, jak neřešit realitní bublinu a následně bankovní krizi. A přestože je opuštění programu velké trojky nepochybně úspěchem, zvláště pokud ho porovnáme s neveselými vyhlídkami země koncem roku 2010, nikdo by neměl toužit po tom, čím si Irsko prošlo.

Většina občanů Irska by také odmítla představu, že jejich země je vzorným pacientem úsporných opatření. Skutečnost, že Irsko znovu přišlo do módy, je odrazem zmatku v ekonomickém myšlení politiků eurozóny a pošetilého napodobování napříč mozkovými trusty a mezinárodními institucemi. Poctivý socioekonomický model by měl být založen na zakořeněném „způsobu práce“ – natolik zakořeněném, že jeho zopakování jinde by mělo být téměř nemožné, podobně jako je tomu u vyzdvihovaného severského modelu.

Irský „způsob práce“ se navzdory krizi téměř nezměnil. Politické a institucionální reformy nešly ruku v ruce se změnami v životním stylu lidí; zodpovědnost ve veřejném životě je nadále skličujícím způsobem slabá.

Přesto lze z nedávné irské zkušenosti vyvodit několik ponaučení. Na rozdíl od jiných zemí na okraji Evropské unie dosáhlo Irsko v otázce potřeby úsporných opatření politické shody a setrvale toto poselství opakovalo doma i zahraničí. Podobně jako v případě Chile během období finanční volatility v Latinské Americe bylo i irské krizové řízení v zásadě dobré a instituce orientované navenek (jako jsou Úřad pro průmyslový rozvoj nebo Agentura pro správu národního bohatství) vysílaly do světa veskrze pozitivní obraz.

Irsko však musí udělat více. Zejména se potřebuje zaměřit na otázky, jaký dopad měla bankovní krize na dlouhodobý růstový potenciál ekonomiky, jakým způsobem je potřeba změnit podstatu a strukturu bankovní soustavy, jaká je schopnost místních firem adaptovat se na úvěrové zadrhnutí a jak řešit vršící se sociální náklady úsporných opatření.

Politické ponaučení z irské zkušenosti zní tak, že nejlepší cestou vpřed není kombinace hledání pravdy a radikální akce, nýbrž věrnost statu quo. I ta nás však posune vpřed jen do určité míry. Rezolutnost sice může být chvályhodná, avšak politika „sklop hlavu a tlač“, abychom použili ragbyový příměr, přináší jiná rizika. Ačkoliv by se Evropa možná dokázala protrmácet současnou krizí pouze s využitím úsporných opatření, byla by pak špatně připravená na řešení hlubších strukturálních nedostatků, nemluvě o pokroku při vytváření fiskální, bankovní a politické unie.

To, že „věrnost“ funguje, navíc můžeme prohlásit pouze tehdy, pokud zároveň dokážeme demonstrovat, že fungují i samotná „úsporná opatření“. A na tyto závěry je ještě příliš brzy. Jak například oddělit dopad úsporných opatření od dopadu kolosálních výdajů iniciovaných prezidentem ECB Mariem Draghim? Budeme moci tvrdit, že úsporná opatření byla úspěšná, pokud například některá velká ekonomika eurozóny typu Francie nedokáže růst?

Druhá obava souvisí s otázkou samotného podstupování rizika. Přístup s nízkou mírou rizika možná pomohl provést Irsko programem velké trojky. Dokázal by však také natolik energizovat zemi, aby přetvořila svůj bankovní sektor, obnovila selhávající zdravotnictví nebo napravila sociální škody napáchané ve městech po celém Irsku? V podnikání platí, že podstupování rizika – a s ním úzce související inovace – nelze importovat. Některé věci se musí vypěstovat doma. 
 
Michael O’Sullivan, který pracuje v oblasti investičního managementu, je autorem knihy Ireland and the Global Question (Irsko a globální otázka) a editorem knihy What Did We Do Right? (Co jsme udělali správně?) (s Rorym Millerem).

© Project Syndicate


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.