Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
I stojící hodiny mají dvakrát denně pravdu

I stojící hodiny mají dvakrát denně pravdu

27.12.2013 19:36

Asi jste si také všimli, že Nouriel Roubini už v médiích není tak často, jako tomu bývalo před dvěma třemi lety, o čase krize nemluvě. To samé platí o jménech jako Jim Rogers, či Marc Faber (a našla by se řada dalších). Pokud se někdo z nich objeví, v lepším případě najde nějaký originálnější způsob vyjádření toho, že vše podle nich nakonec stejně dopadne hrozně špatně. Sám jsem je přestal sledovat. Ne proto, že jejich „predikce“ nevyšly a ani vzdáleně se tomu neblíží. Ale proto, že mají (alespoň podle jejich veřejných vystoupení v dřívější době) menší než minimálně potřebnou míru sebereflexe. Tato minimální přijatelná míra by sebou nesla uznání toho, že příliš velká část jejich predikcí se nenaplnila a že chyba asi nebude na našem přijímači (pan Roubini je samozřejmě kvalitativně něco jiného).

Katarzí naopak prochází další z dřívějších „uber-medvědů“ David Rosenberg z Gluskin Sheff. Ten v polovině listopadu řekl, že po celý rok probíhá změna jeho pohledu na americkou ekonomiku. Letošní rok sice podle něho můžeme, co se týče růstu, „odepsat“, významné je ale to, že Spojené státy nespadly do další recese. Pokud by letos vláda ekonomiku nebrzdila, růst by se dostal ke třem procentům, což je v kontextu pokrizového snižování dluhů slušné. Rosenberg mimochodem také uvedl, že QE má v současné době jen minimální marginální přínosy (s jeho první vlnou to ale bylo jiné). Což je s ohledem na tapering pozitivní zpráva – ubírání nohy z plynu by totiž nemělo páchat znatelné škody, protože na rychlosti ta noha už moc nepřidávala (což trhy, zdá se, konečně pochopily).

Z mého pohledu tu tedy máme dva rozdílné přístupy: Papouškování věrozvěstů zkázy na straně jedné a z dnešního pohledu přílišná skepse, přiznaná a korigovaná podle skutečného vývoje na straně druhé. V soutěži analytické krásy by mělo být bodování jasné. Ale není tomu tak. Wall Street Journal v souvislosti s Rosenbergem poukázal na zajímavý jev. Někteří klienti prý jeho posun vnímali vyloženě negativně, dokonce už odmítali sledovat Rosenbergovy analýzy, protože se z něj prý stal další „cheerleader“. Jiní ho zase kritizovali za to, že převléká kabáty. Ekonom k tomu poznamenal: „Zjistil jsem, že hodně mých klientů nezajímají moje analýzy. Deset let bojuji s reputací permamedvěda. Nyní udělám mírný posun v názoru a je ze mě permabýk, nebo ten, který si v každé situaci drží pozitivní výhled“. Jinak řečeno, někdo prostě nechce myšlenky, ale potvrzování svého názoru.

V roce 2014 se toho může stále dosti sesypat – počínaje evropskými dluhy, přes různé ozbrojené konflikty, až po čínské tvrdší než měkké přistání. Pokud by k takové události došlo, nebo se dokonce objevila nějaká černá labuť (z definice o ní nyní nevíme), měli by proroci zkázy snad i radost. Tvrdili by totiž, že měli pravdu. Jak se ale říká, i stojící hodiny mají dvakrát denně pravdu. Je to ale pravda z neustálého opakování toho, že se jednou něco nějak stane. Doufejme, že svět jim v příštím roce ani tuto radost neudělá. 

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m