Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reálné důvody k obavám z deflace?

Reálné důvody k obavám z deflace?

10.01.2014 7:53
Autor: Redakce, Patria.cz

Na západě se s deflací setkalo jen málo lidí, to se ale může změnit v Evropě. Tam rostou obavy z toho, že tento jev, který ve 30. letech ožebračil miliony lidí, začíná zapouštět své kořeny. Podle posledních dat už ceny klesají v Lotyšsku, v Řecku a na Kypru. Většina ekonomů si myslí, že pravděpodobnější je období nízké inflace než přímé deflace. ECB sice do ekonomiky eurozóny pumpuje peníze, inflace ale leží hluboko pod 2 %, která slouží jako inflační cíl.

Proč se deflace obávat? Když si ekonomiky dovedou poradit s inflací, proč ne s poklesem cen? Až do druhé světové války bylo po staletí běžné, že kapitalistické ekonomiky procházely hlubokou deflací, která byla přerušována obdobími inflace. I přesto dosahovaly dlouhodobého růstu. I tak se ale do deflace vrátit nechceme. V Německu 20. let minulého století panovala hyperinflace, ta se však ve 30. letech změnila na deflaci, která představovala pohromu pro celou zemi. Ceny tehdy klesly o 23 %. Dnes se Německo podobného vývoje neobává, Bundesbanka ve své nové analýze tvrdí, že deflace nehrozí. Možná je to pravda v Německu, jehož inflace dosahuje 1,6 % a je třetí nejvyšší v eurozóně. Jinde jsou ale obavy větší. Například Jean Pisani-Ferry, který stojí v čele francouzské ekonomické rady, tvrdí, že je načase riziko deflace v eurozóně řešit.

I zmíněná Bundesbanka uznává, že pokud by skutečně nastala deflace, bude téměř nemožné dosáhnout růstu. Lidé a firmy budou odkládat své výdaje v očekávání dalšího poklesu cen. Poptávka se propadne, firmám klesnou zisky a nakonec dojde i k poklesu mezd a investic. Klesající příjmy a rostoucí nezaměstnanost sníží poptávku ještě více a roztočí se deflační spirála. Banky budou trpět ztrátami ze špatných úvěrů, reálné sazby porostou a tíha dluhu se bude zvyšovat. ECB už drží své sazby u 0,25 % a další prostor pro snížení je minimální.

Teoreticky je možné posunout sazby do negativních čísel – požadovat od bank poplatek za to, že drží své peníze u ECB. Efektivita takového kroku by ale byla pravděpodobně omezená, protože banky by zřejmě začaly vybírat poplatky z depozit. To by vedlo pouze k tomu, že lidé by začali hromadit hotovost doma. Na dlužníky vytváří deflace zvýšený tlak, těžit z ní by měli naopak věřitelé. Problém v eurozóně ale tkví v tom, že dlužníci jsou koncentrovaní v regionu slabého růstu. Jde zejména o Řecko, Portugalsko, Španělsko a Itálii. Ti, co nejvíce trpí, by tedy trpěli ještě více. Projevilo by se to tlakem na bankovní sektor a dalším zhoršením ekonomických podmínek. Důvodů k obavám je tedy dost.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
  • INFLACE ZPUSOB ODDLUŽENÍ
    11.01.2014 16:32

    JByl popřen Maastrichtskou smlouvou.Tam to máte jasně napsané.Němci,Angličani a ostatní bohaté státy vám přece jasně nadiktovaly,že vysokou inflacimít nesmíte a tedy se tak nesmíte zbyvovat ani svého dluhu.Tak tady laskavě pořád nefatazírujte.Prostě si uvědomte,že tyto bohaté státy a jejich občané nám svoje peníze přes inflaci předávat nechtějí.Ukázalo se to,když Němci dusí Řecko a nutí ho k oddlužení pádem cen-deflací.Jen to sociálně udržují,aby jim tam nevznikla revoluce nebo mála válka.Pokud bohatí nedají svoje peníze přes inlfaci jiným státům dobrovolně,což neudělají,tak jediný způsob oddlužení dnes je deflace.A protože k nám přichází je jasné,že jako inflace po roku 1989 je nám sem deflace importována z kapitálových trhů,kde už proběhla.Dnes musí ještě proběhnout v jednotlivých státech a jejich reálných ekonomikách.Bohatí si prostě svoje peníze vzít dobrovolně nedají.
    Sokrates
  • Deflace slouží k omezení porodnosti levičáků
    10.01.2014 8:20

    A sociálních dávkařů s holou prdelí.To je celý problém.Zodpovědní lidé na dluh nežijí.Majetek dědí z generaci na generaci a tím nemají potřebu na státní finance.Inflacejen ruinuje zodpovědné a dnešní výsledeke tlak na okrádání zodpovědných,aby bylo na přemnožené holoprdelníky.
    Sokrates
    • Re: Deflace slouží k omezení porodnosti levičáků
      10.01.2014 12:01

      Vida, další panáček, kterej k majetku přišel zděděním a hned si připadá jako tvrdej pravičák, kterýmu odporná levičácká lůza kazí život tím, že rodí děti :) Jestli si něco zdědil z předešlé generace, tak je to zásluha tvého tatínka, že se uměl za komunismu dobře otáčet. Tím bych se na tvém místě dnes nechlubil. A další špatná informace – dědictví v 95% případů nevydrží ani tři generace – buď ho některá z těch tří generaci propije, nebo dojde ke změně systému, které tě o něj připraví. A pro tvou informaci – tržní ekonomika funguje tak, že podnik si vezme půjčku (půjčkou se vytvoří nové peníze) kterou investuje a zhodnotí. „Zodpovědné spoření“ na vkladní knížce je přežitek z dob komunismu, kdy naposledy dával takový postup smysl. Fascinuje mě, že i lidé, co čtou články na Patrii, tohle nevědí. Máš zainvestováno do firem, které nepracují s dluhem (kromě Applu), zodpovědný pravičáku? :)
      MrBurnes
      • meleš nesmysly
        11.01.2014 9:26

        Spořivost je nosný kámen tradicionalizmu napříč celou křesťanskou civilizací už cca 2.000 let holomku. Proti tomu se neodvážili zakročit ani komunisti, kteří neměli touhu propagovat "majetnictví", protože budovali světový mír a rovnost mezi všemi (třídní nenávist...), takže jim nepřisuzuj šetření jako jejich vynález. Politici, kteří kdákají o konzervativních hodnotách a současně likvidují úspory obyvatelstvu formou inflace jsou přinejmenším hajzli s velkým H. Mírnější výraz pro tyto zmrdy nemám. A dělají to pouze z pragmatického důvodu - chtějí se totiž živit, parazitovat, zadlužovat.... aby měli kontrolu a moc nad společností, která je živí z daní, i když tyto zmrdy nezajímá, jestli jim něco např. k ušetření na důchod zbude !!!
        Jesse
      •  
        11.01.2014 8:33

        Ty hlupáku,nemám nic z komunismu a už vůbec ne od papínka.Takových debilů snad na Patrii víc není,protože jinak by to byla katastrofa.Pokud má dnes svět problém s deflací je to proto,že se sv minulostidlouho podporovala inflace a pokud její podpora neskončí a nenechá se chvíli deflace a stabilizace hospodářství,skončí to hyperinflací.případněměnovou reformou a to by ti tví holoprdelníci žijící na dluh,velmi težce nesli.případně i důchodci,kteří si myslí,že mají nějaký důchod a přitom berou sociální dívku.To se ukázalo v Recku,kde jim ze dne na den některým důchody přestala vláda posílat.To,že není práce je také dnes kombinace faktorů vysoké porodńosti spodních tříd-světové populace,a novodobé automatizace.Deflace je jediný způsob jak vyčistit dluhy.Jiná cesta není.Inflace už ukázala co dokáže a jak vidět,tak to nefunguje.A přestaň tady potit závistivé řeči.Je to trapné a vypovídá to o celé tvé rodině.
        Sokrates
    • Re: Deflace slouží k omezení porodnosti levičáků
      10.01.2014 8:59

      No, jen jestli se tu nezamenuje pricina a nasledek. Je-li na tom ekonomika blede, lide setri a zvazuji svou utratu. Pokud se ekonomice dari, lidi maji pocit, ze se muzou urvat ze retezu. Ja mel dojem, ze tomu prvnimu se rika rozumne hospodareni, ale asi uz to neplati.
      mph1
      •  
        11.01.2014 8:36

        Když tomu nerozumíte,tak žijte ve snu.Deflace je zkrátka jediný proces oddlužení.Byl vždycky.Proto byly revoluce a války.Ve virtuální ekonomice už dávno proběhla a v té reálné je brzděna vládami,protože to jistě není nic příjemného.Dnes je snaha to provést pomalým tempem,ale virtuální ekonomika na vlády čekat nebude.Ten tlak na oddlužení se zvyšuje.
        Sokrates
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data