Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Norsko je díky státnímu ropnému fondu zemí

Norsko je díky státnímu ropnému fondu zemí "milionářů"

09.01.2014 14:27
Autor: ČTK

Každý Nor je díky norskému státnímu ropnému fondu teoreticky milionářem. Počítadlo na stránkách norské centrální banky, která fond spravuje, ukazuje, že ve fondu je již 5,11 bilionu norských korun (16,7 bilionu Kč). Norsko má podle posledních oficiálních odhadů 5,096.300 obyvatel, na každého obyvatele tak připadá více než milion norských korun

Je to vůbec poprvé, kdy fond dosáhl hranice milionu na obyvatele, uvedl mluvčí banky Thomas Sevang. Norský ropný fond je největším státním investičním fondem na světě. Fond spravuje a investuje přebytky příjmů z prodeje ropy a plynu, aby zabránil přehřátí norské ekonomiky. Vlastní zhruba jedno procento světových akcií, ale také dluhopisy a reality od Londýna po Boston. 

Běžní Norové však nemají přístup k těmto penězům a nemohou je utrácet. Peníze ve fondu jsou určené na horší časy a pro budoucí generace a mají zemi ochránit před případným nečekaným výkyvem cen ropy a plynu. Vláda smí ročně utratit čtyři procenta financí ve fondu, což je o něco více, než činí roční návratnost investic. 

Přestože Norsko převážnou část obrovských zisků z prodeje ropy a plynu ukládá do fondu, příjmy země jsou i tak vysoké a to podle některých analytiků přispívá k tomu, že stát se zdráhá uskutečnit reformy nebo snížit dotace, které jsou jinde nemyslitelné. Díky zemědělským dotacím mohou třeba zemědělci v polárních oblastech chovat dojnice ve vytápěných kravínech. Podle některých pak bohatství země přispívá i k tomu, že některým Norům se nechce pracovat. "Jeden z pěti lidí v produktivním věku dostává místo práce nějakou formu sociální podpory," upozornil hlavní ekonom DNB Markets Oeystein Doerum. Oficiální míra nezaměstnanosti v zemi přitom činí 3,3 procenta. 

Norsko je sedmým největším vývozcem ropy na světě. Výše peněz ve fondu nyní odpovídá 183 procentům loňského hrubého domácího produktu země. Do roku 2030 se částka ve fondu má zvýšit na 220 procent HDP.


Váš názor
  •  
    10.01.2014 10:42

    Zdá se, že i stát může dobře hospodařit. A dokonce ani takový balík nerozkrást!
    Pedro
    •  
      13.01.2014 11:38

      V Norsku, ked si odlozis penazenku na zastavke busu, tak ju tam druhy den najdes, sic premocenu, ale komplet. Nadavat na zlodejiny politikov je dycky fajn, problem ale vidim skor v tom, ze charakter politikov je len selekciou charakterov z naroda.
      Eco
      • není to tak
        13.01.2014 12:17

        V Norsku byly po staletí především slušní politici, kteří byli ohleduplní ke svým voličům a nelhali jim. Je to dáno mentalitou národa. Odolali s úspěchem i expanzi ruské špíny pod vedenm Lenina a Stalina, čest Norům! Ovšem od dob, kdy se jim do Norska houfně stěhují desetitisíce islamistů, si už musí všichni zamykat nejen kola a auta, ale domy a stavět ploty. Nějak moc si to idealizuješ. To ovšem není vina norů, ale novodobých politiků socialistické internacionály (vlivem EU), tzv. politicky korektních. Čert ví, kde se ten multikulturalizmus z ničeho nic objevil. Tam je chyba. Časem jim nebude platná ani ta ropa !!
        Jesse
    • to Pedro
      13.01.2014 8:59

      Přesně tohle mě také napadlo hned na začátku článku :-)
      oh171
  • změna
    09.01.2014 19:32

    pomohla by změna demokracie. Třeba jako Švýcarsko. To ale Ti naši panblbci nikdy nedopustí.
    likvor
    • Re: změna
      10.01.2014 9:18

      Nejen že nedopustí ze strachu, ale vůbec nepochopí o čem demokracie v podstatě je. Naši kryptokomunističtí "pravičáci" mají obavy, že by museli své miliardy vydělat umem, prací, kreativitou a skutečným podnikáním... a to jaxi není v jejich případě reálné. To je to jediné, co vědí.
      Jesse
      •  
        10.01.2014 9:33

        O cem demokracie je, predevsim nepochopili volici. Dokud budou verit mytum politiku o ztracenych hlasech apod. tak se to nezlepsi. Meli by si uvedomit, ze demokracie neni o vetsinovem nebo pomernem systemu, o 5% nebo extremistech. Demokracie je predevsim moznost svobodne vyjadrit svuj nazor zvolenim SVEHO zastupce (=zastupoce, ktery nejlepe reprezentuje me nazory). Ne nejmensi zlo. Za nejvetsi zlocin polistopadoveho rezimu povazuji to, ze nedokazal lidem tohle jednoduche pravidlo vysvetlit. Naopak - a ja si myslim, ze to byl zamer - se vymyslely ztracene hlasy a podobne mechanismy. Tim naprosta vetsina lidi prisla (vzdala se) prava na svobodnou volbu, a tohle je dusledek.
        mph1
    • Re: změna
      10.01.2014 9:01

      Pro zacatek by stacilo vypadnout ze spolku prizivniku EU (mmch. neni divne, ze zrovna Norsko v ni neni?). Pak bychom se aspon nemuseli zabyvat pom. maslem a zarovkama, ale resit skutecne problemy.
      mph1
  • ...
    09.01.2014 15:28

    Promarnili jsme 25 let ekonomického života. Z této země mohl být středoevropský tygr. Není jím, neboť TRH v podobě UTRHNOUT nám utrhl vše, co jsme zde měli a mohli tak navázat na skutečnou pracovitost a um lidí z 1. republiky.
    KONTO
    • Re: ...
      10.01.2014 8:55

      TRH tady byl s bidou deset let (kdyz vynechame ponechane regulace, napr. najemne). Po vstupu do EU uz zadny trh neni. Ti, co nam TRHAJI, jsou ti, ktere si cas od casu zvoilime. Napr. ted jsou tam ti, co nam trhaji 40 MLD rocne na solary a 7 MLD rocne na repku. Vyhrali demokraticky, cili vetsina lidi si to tak preje - byt otrhan.
      mph1
    • Re: ...
      09.01.2014 15:38

      Na základě jaké úvahy usuzujete, že z ČR mohl být po 40ti letech budování komunismu, nějaký tygr (nebo třeba jen kocour). To by mě docela zajímalo. To je jako kdyby člověk flákal školy, po školách nenašel práci a poflakoval se a po deseti letech lamentoval nad tím, že kdyby se nepoflakoval těch deset let už mohl být generálním ředitelem, opomínajíce ty proflákaný školy.
      razit
      • to razit
        13.01.2014 8:59

        Souhlasím s tím, co napsal KONTO. Ta úvaha je jednoduchá a postavená na faktech: Po revoluci jsme měli obrovskou výhodu v tom, že naše školství bylo kvalitní a naši lidé vzdělaní a zruční. Měli jsme fungující podniky, textil, sklářství, automobilky, strojírenství, pivovary, ... Takže šance tady rozhodně byla. K tomu všemu byla příznivá okolní situace.
        oh171
        • Re: to razit
          13.01.2014 11:27

          Platilo a dodnes plati "kto neokrada stat, okrada svoju rodinu".. Narod, ktory sa tymto riadil 40 rokov, ktory tomuto stale veri, a ktory to praktikuje dodnes, nema narok na sny o nejakom tygrovi. A ani Slovensko, ktore sa ako tyger "aspon" odrazilo od zeme, nedopadlo po par skokoch vpred o nic lepsie.
          Eco
          •  
            13.01.2014 11:32

            Len pre doplnenie, viac nez 30% respondentov v ankete bezproblemov priznalo, ze okrada svojho zamestnavatela. V supermarketoch, v skladoch, v kancelariach, na nafte, na tovare. Odhadom viac nez polovica zamestnancov aspon raz okradla stat ci svojho zamestnavatela po pade komunizmu. Zlodeji nie su len politici. Prilezitostni zlodeji su tu temer vsetci okolo nas. A z tohoto rybnika jeden i nahodnou selekciou vyberie iba bandu zlodejov.
            Eco
            • to je známý fakt
              13.01.2014 12:24

              češi jsou zloději. A je jedno, jestli jsou vzdělaní, sečtělí nebo nekulturní. Jsou to prostě zloději a lapkové. Přejímáme mentalitu cikánů, protože jsme se dobrovolně smířili s jejich začleňováním do společnosti a následky jsou zde !! Zůstává pouze otázka, kdo krade nejvíc. Někdo už nemá co a kde ukrást - - někdo vyvolený zase může krást přímo ze státní pokladny.
              Jesse
              • Re: to je známý fakt
                13.01.2014 12:49

                Pánové, zlodějský systém, zajišťovaný " láskou a pravdou, která atd.". To je to pravé ořechové!!!kdo vlastně zahájil velké tunelování/doposud nepotrestané/, no přece p.Kocáb @ spol. a pak se to rozjelo ve velkém.Tak co tady pořád rozebíráte, když neumíte klepnout hřebík po hlavičce.Kdo ukázal jak se dá krásně loupit za bílého dne.Kdo zázračně zbohatl za první dva roky revoluce.Najděte si to a pak budete perfektně vědět o čem je řeč.Toto blekotání o tom,kdo jsou větší zloději češi neb moraváci svědčí o tom, že nemáte ponětí o tom, co je to příčina a důsledek.
                Vinca
                •  
                  13.01.2014 13:10

                  já jsem neblekotal, pouze jsem konstatoval a to je rozdíl. O příčinách a důsledcích víme, ale bojovat proti této rozbujelé formě devastace státu lze pouze vzetím zákona do vlastních rukou. Troufáš si na to?
                  Jesse
                  •  
                    13.01.2014 17:20

                    Ja som vzal zakon do vlastnych ruk a emigroval som. Najskor ciastocne, potom danovo, a coskoro uplne a definitivne. Asi si to myslel inak, ale ja nehodlam robit niekomu aktivistu za cokolvek, radsej som si nasiel miesto na zemi, kde sa mi skratka paci viac.
                    Eco
      •  
        09.01.2014 16:25

        v tomto státě nikdy nebuude dobře pokud budou v tomsto státě prdnutí šamšulové a tlučhubové jako je nick RAZIT .... tak pravil legendarni inevstor z Greenlandu
        martík
        •  
          09.01.2014 19:32

          Lidi jako je Razit jsou buď omezení nebo samotným jim to takhle vyhovuje - pořád se přeci dá přikrádat. Na komunisty se budou přitom vymlouvat ještě klidně 50 let. Co asi mleli po 2.sv. válce, taky se tam dá nasadit ten jeho příměr? To by ale muselo platit pro všechny.
          Ricochet
      •  
        09.01.2014 16:25

        v tomto státě nikdy nebuude dobře pokud budou v tomsto státě prdnutí šamšulové a tlučhubové jako je nick RAZIT .... tak pravil legendarni inevstor z Greenlandu
        martík
      •  
        09.01.2014 16:25

        v tomto státě nikdy nebuude dobře pokud budou v tomsto státě prdnutí šamšulové a tlučhubové jako je nick RAZIT .... tak pravil legendarni inevstor z Greenlandu
        martík
      •  
        09.01.2014 16:25

        v tomto státě nikdy nebuude dobře pokud budou v tomsto státě prdnutí šamšulové a tlučhubové jako je nick RAZIT .... tak pravil legendarni inevstor z Greenlandu
        martík
      •  
        09.01.2014 16:24

        v tomto státě nikdy nebuude dobře pokud budou v tomsto státě prdnutí šamšulové a tlučhubové jako je nick RAZIT .... tak pravil legendarni inevstor z Greenlandu
        martík
  •  
    09.01.2014 14:36

    Potřebují politiky typu Klause, Kalouska, Drábka, Sígra a nebudou mít miliony a bude se jím chtít pracovat, ale nebudou mít kde.
    Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data