Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlato nikdy nebude dobrou měnou, ale jako investici ho mohou zachránit rozvíjející se ekonomiky

Zlato nikdy nebude dobrou měnou, ale jako investici ho mohou zachránit rozvíjející se ekonomiky

14.01.2014 11:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokud něco slouží jako monetární nástroj, mělo by si to uchovávat neměnnou hodnotu během kratších časových období. Jinak řečeno, takový nástroj by měl mít stabilní míru návratnosti. Jestliže dnes vydělám nějaké peníze, nechci, aby mi jejich hodnota zítra klesla o 50 %. Pokud dnes utratím dolar, nechci, aby jeho hodnota zítra vzrostla o 50 %. I kdyby se tyto pohyby časem vyrovnaly, bylo by to velmi otravné a nepohodlné. Radši bych žil ve světě, kde peníze budou hodnotu uchovávat.

Kupní sílu peněz můžeme měřit tím, jak se mění cenová hladina. Můžeme ale měřit i kupní sílu zlata – pokud jeho cena roste stejně rychle jako cenová hladina, kupní síla zlata zůstává stejná. Když cena zlata roste rychleji, roste i jeho kupní síla a naopak. Víme, že v dlouhém období je návratnost zlata vyšší, než je tomu u peněz. To ale znamená pouze to, že v dlouhém období uchovává zlato hodnotu lépe než hotovost. Jak si ale zlato stojí v kratším období a zejména v posledních letech?

Podívali na samotný rok 2013 pro zlato dobře nedopadne. Kdybyste dostávali mzdu ve zlatě, nakoupili byste si toho na konci minulého roku o 25 % méně. Dolarová mzda by prošla mnohem menší ztrátou hodnoty. Ale je jasné, že poslední rok nebyl pro zlato zrovna nejlepší. Jak vypadá situace za poslední dva roky? V roce 2012 se kupní síla zlata držela kupní síly dolaru, její volatilita byla ale vyšší. A pak přišel špatný rok 2013. Tříletý vývoj pak ukazuje následující graf:

zlato

Zlato se tedy hotovosti nemůže vyrovnat ani při tříletém pohledu zpět. Co se týče schopnosti uchovat hodnotu, je to smutné vysvědčení. Neznamená to však, že by lidé neměli investovat do zlata. Poučení je takové, že ceny komodit jsou i během krátkého období velmi volatilní a proto jsou nevhodným platebním nástrojem. Jsou tu lepší alternativy a ve Spojených státech je reprezentuje Fed, uzavírá na svém blogu ekonom David Andolfatto z Federal Reserve Bank of St. Louis. Upozorňuje také na novou studii „The Gold Dilemma“ (autory jsou Claude Erb a Campbell Harvey). Ta došla k následujícímu závěru:

„Zlato lidi vzrušuje po tisíce let, jeho role v diverzifikovaném portfoliu ale ještě není tak úplně objasněna. Podle našich výpočtů zlato může fungovat jako nástroj zajištění, ale pouze v případě, pokud je investiční horizont dlouhý několik století. Pro praktičtější investiční horizonty zlato jako spolehlivé zajištění proti inflaci nefunguje. V současné době je pak jeho reálná cena relativně k historickým standardům vysoko. V minulosti docházelo v takových situacích k poklesu návratnosti generované tímto aktivem pod dlouhodobý průměr. Jestliže ovšem dojde k tomu, že rozvíjející se ekonomiky budou nadále zvyšovat domácí zásoby zlata relativně k HDP nebo na hlavu, cena zlata může i nadále růst. Investoři se tedy musí rozhodnout, zda se řídit podle historie, nebo zda došlo ke strukturálnímu posunu a tentokrát je to jinak.“

(Zdroj: MacroMania)


Váš názor
  • Strukturalny posun
    15.01.2014 11:55

    Isty drobny strukturalny posun tu je. Kym v minulosti sa zlato uzivalo vyhradne k produkcii sperkov, dnes ho (v malych mnozstvach) cpu do mobilnych telefonov, do procesorov, do druzic, do kde-coho ineho. Exustujuca zasoba vytazeneho zlata je sice tak masivna, ze aj bez dalsej tazby mobily vyrabat neprestanu, ale za "posun" sa to snad povazovat da. Nie?
    Eco
  • Zlato
    14.01.2014 15:08

    Tento článek napsal promitivní blb. Chci ho upozornit , že americké akcie = DJIA, měly v lednu 2000 - 11 700 bodů a v březnu 2009 = o 9 let později jen 6500 bodů, ztratily tak asi 40 %. Jsou tedy akcie také děsivý propadák a je nutné se jim vyhýbat ??? Člověk se v průměru dožívá 80 let a měl by tedy sledovat, co se děje s různými aktivy během tohoto období = asi 60 let jeho dospělého života. Jak se tedy vyvíjela cena zlata za posledních asi 40 let ??? Nikoliv špatně !!! 1971 = 35 USD/unce 2000 = 300 USD/unce 2014 = 1250 USD/unce Závěr : během 40 let = půlky lidského života, stoupla cena zlata v Dolarech asi 40 krát !!!! =ze 35 na 1250 Dolarů. Máme nad tím snad brečet ??? Papír una světě stále přibývá asi 5 krá trychleji, než fyzického zlata. Tím je věčný vzestup ceny zlata na 100 % zajištěn. Porostou totiž stále těžební náklady = platy horníků, cena strojů, cena energie,......atd. A kdo by chtěl těžit pod cenou ? Leda nějaký blb !! Dnes je vidět, že se cena zlata odráží od hranice 1200 USD zpátky nahoru jako pingpongový míček od zdi. Proč?? Je to horní hranice průměrných těžebních nákladů. Pokud by zlato opravdu někdy spadlo pod 1000, tak jdu rychle do Spořitelny a nakoupím, na co budu mít.
    Xiluodu Dam
    • Re: Zlato
      15.01.2014 16:15

      Tak jo, ale v článku porovnával paritu dolaru se zlatem, ne DJIA!
      lime
    • Re: Zlato
      15.01.2014 13:03

      Průměrná cena těžebních nákladů o ničem moc nevypovídá. Některé nákladné doly zavřou, někde ořežou náklady a tato průměrka skočí níž. I dnes existují doly, kde jsou při ceně 800 USD stále ziskoví. A při ceně 1000 USD bude na trh od ziskových dolů dodáváno stále tolik zlata, že s vytěženými zásobami by klidně mohl trh vydržet i 20 let. Ale ono je to úplně jedno. Cena zlata se odvíjí od desítek různých kritérií, a nezávisle na těžebních nákladech se může pohybovat ve velmi širokém koridoru. Dle mého názoru zlato nikdy neklesne pod 1000 USD, ale v blízké době se nad 1400 asi taky nedostane.
      qwer
      •  
        15.01.2014 15:42

        Tak tak. V deflačním prostředí se (větší) růst zlata nedá předpokládat. Firmy budou i nadále čím dál víc nahrazovat lidskou práci roboty a počítači, určitě ještě daleko víc zdokonalenými 3D tiskárnami a dalšími novými, drahou lidskou práci vytěsňujícími technologiemi. Bude ubývat práce ve službách, protože lidé propuštění odjinud pro redundanci nebudou mít peníze na zbytné výdaje. Konec deprese či stagflace v nedohlednu. Stejně jako při Dlouhé depresi v 19.stol. bude nutná strukturální změna (tehdy nástup služeb i pro obyčejné obyvatelstvo, nejen pro privilegované vrstvy jako do té doby). Co to bude tentokrát, teprve uvidíme. Stěhování na jiné planety, masívní pěče o staré baby boomers (kteří na ni mají), či něco, co si nedovedeme představi (ne válku!), stejně jako si před rokem 1860 nemohli lidé představit tehdejší rozmach průmyslové revoluce či následný převrat ve službách...
        Kalka.
    • Re: Zlato
      15.01.2014 11:46

      Ale preco do Spořitelny? Ok, pre drobneho investora, Frantu Sisku, ktory nerozumie spreadom, je to asi zaujimava moznost, ktoru mu poradili v hospode. V diskusii patrie bych cakal skor ludi, ktori budu nakupovat za mensie premie. Mimochodom, minule som videl v zlatnictve v obchodnom centre zlaty odliatok, tusim to bolo 10g. Akurat cena navysovala tu spotovu o dobrych 20%..
      Eco
  • ... na kopečku ...
    14.01.2014 15:00

    Po přečtení zdejšího bulvárního sloupku, mě napadá pouze jedna citace ( má oblíbená ): "Ještě malá informace pro investiční začátečníky, kteří ve Finančních horách na kopečku pro blbečky v potu tváře trénují své investiční lyže". Kdo "pozná" tuto metaforu pochopí nač narážím ( můžete klidně uvézt kdo je jejím autorem, tím zvýšíte svůj kredit investora :)) ). Dovolím si zde napsat můj vlastní poznatek - srovnávat HODNOTU zlata s nějakým "zeleným papírkem" může jen BLB, analytik a nebo bankéř ! Lovu zdar ! :))
    ……
  •  
    14.01.2014 14:06

    Problém velkých pohybů ceny zlata nahoru i dolu je především v tom, že jej v papírové podobě může kdokoliv v ohromném množství denně nakoupit i prodat. Pokud by bylo možno se zlatem obchodovat pouze a jen ve skutečné fyzické podobě, byla by cena zlata víceméně stálá , tak jako po tisíce let zpět. Ale dnes s cenou zlata denně zacvičí kterýkoliv velký spekulant, banka, fond, jedno jak se jmenuje. Nekupuje a neprodává skutečné zlato, proto ty velké pohyby a zlatu to škodí.
    EB
  •  
    14.01.2014 12:00

    Kdyby Jaromír Jagr dostával ve svých nejlepších letech mzdu ve zlatě a ne v usd za 50kč taky by dnes byl jednotak bohatší.Je to jen o uhlu pohledu a doby.
    pb
    •  
      15.01.2014 13:04

      Je uplně jedno, v čem by Jágr dostával mzdu, stejně by ji celou projel v kasinu :D
      qwer
  • Mám
    14.01.2014 11:49

    Super tip prodejte zlato a nakupujte bitcoiny,ty hodnotu mají.Opravdu už nikdo nevi jak cenu zlata zhodit?Zlato bylo je a bude vysadou boháču a v případě jeho vyraznějšího poklesu bude vykoupeno.
    pb
    • Re: Mám
      14.01.2014 12:12

      evidentně jsi myslel zhodnotit (změna stavu). Pokud ne, tak se shazuješ ;-)
      Kalka.
      • Ty jsiiii mamlas
        14.01.2014 12:20

        amn to pochopila uč se od ní myslel jsem ZHODIT cenu dolů.
        pb
        • Re: Ty jsiiii mamlas
          15.01.2014 16:21

          Shora dolů = shodit
          lime
    • Re: Mám
      14.01.2014 11:59

      těší mě, že jsi pochopil systém vln, účinných pouze na "zlaté příznivce". A co včera ? Neproflák ´s to ? btw. jakmile začnou vylézat z děr informace /čím více ,tím lépe/ o krachu zlatých těžařů a firem se zlatem obchodujících - připrav se - to bude ta doba vhodná - pro nás :-)))
      AMN
      •  
        14.01.2014 12:33

        včera jsem nevysypal byl jsem hamyžný 10% mi bylo málo
        pb
        • PB
          14.01.2014 12:44

          to znám - toto období už mám za sebou :-)))
          AMN
          • Re: PB
            15.01.2014 2:25

            zlato jsou peníze,nic jiného.srovnávat zlato s bezcennými papírky může opravdu je hňup.zlato bude vítěz,papírové ničím nekryté měny půjdou do hajzlu.
            bubububu
            •  
              15.01.2014 16:41

              s bezcennými papírky? a proč vám v každém obchodě za ty papírky dají nějaké skutečné zboží, jídlo, hračky, pohonné hmoty, alkohol, potřeby pro domácnost, proč vás ostříhají u kadeřníka za ty bezcenné papírky? vidím že jste podlehl blbostem uváděným na webech prodejců zlata a knížkám typu Svoboda jménem zlato, zlato je vítěz a když vyhraje jednou za 500 let? to budete stále naživu, běžte prodat to svoje zlato dokud má ještě nějakou reálnou hodnotu, jako všechna aktiva se i zlato vrátí na své dlouhodobé klouzavé průměry a můžete se modlit k bohu zlata, ale to bude tak všechno co s tím můžete udělat... zlato bylo je a bude pouze pojistka proti pádu papírových měn, není to žádná investice jak vás přesvědčují prodejci drahých kovů...
              František Koudelka
              •  
                16.01.2014 0:39

                tak ještě jednou a pomalu pro Koudelky a jiné podobné mistry světa. Zlato jsou peníze.Nic jiného.Jak USD,tak EURO jsou měny,které dřív nebo později zkolabují.To je matematická jistota.Jenže to byste museli vážení trochu myslet hlavou a občas kouknout i ven.Já mám taky tiskárnu peněz,to byste nevěřili,jak to sype.Americký banky platí o 106.Stačí umět obchodovat opce na trzích.no nic,vaše věc,pro mne jsou to jen bezcenné papírky,které si já umím vytisknout přes short opce.A velice rád si za ten přebytek koupím reálná aktiva jako zlato,nemovistosti,akcie težařů atd. XAUUSD 1 176,00 22-1-2014 Krátká pozice Put 1 000 2,05 0,77 -770 1 280 USD 1 280 62,44 XAUUSD 1 275,00 31-1-2014 Krátká pozice Call 1 000 5,82 4,99 -4 990 830 USD 830 14,26
                bubububu
              • František Koudelka
                15.01.2014 16:47

                pane Koudelka, vy máte jméno na rozdíl od toho "bubáka", který reagoval na mě - lépe je tyto "odstrašující " převlékače nicku, ignorovat. Oni totiž hledají zábavu - né, diskusi.
                AMN
                • Re: František Koudelka
                  16.01.2014 23:02

                  ,
                  AMN
                  •  
                    20.01.2014 12:17

                    http://www.investicniweb.cz/2014/1/20/na-burze-comex-chybi-zlato-futures-kontrakty-nejsou-kryte/ tak co,vy mistři světa?co k tomu napíšete?
                    Bubububu
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data