Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Od komodit stále ruce pryč?

Od komodit stále ruce pryč?

20.01.2014 18:11

Dávno pryč jsou doby, kdy komodity táhla nahoru prostá kombinace teorie komoditních nabídkových (!) vrcholů a představa neustále rychle rostoucí Číny. Pryč jsou také doby, kdy komoditám výrazně pomáhaly zjednodušené výmarské rovnice „růst monetární báze = inflace = vyšší ceny reálných aktiv“. A pryč už jsou i doby, kdy na komodity (spolu s akciemi) stačil jednoduchý vzorec založený na přepínání trhů mezi averzí a náklonností k riziku. Pohybujeme se v úplně jiném prostředí a nejpozoruhodnější je při pohledu na poslední roky asi následující: Zatímco byly komodity naprosto prvním a suverénním kandidátem na bublinu v prvních pokrizových letech, nyní, když se o bublinách běžně hovoří, jsou kandidátem asi tak posledním. Jaký je nyní výhled?

Následující tabulka shrnuje aktuální projekce vývoje cen hlavních komodit pro tento rok od Danske Bank. Nebál bych se je nazvat jakýmsi názorovým středním proudem, možná s mírně pesimističtějším nádechem. 
 
Komodity A1 

Terminologie a uvažování týkající se trhu komodit je opačná u investorů držících, či uvažujících o jejich nákupu (tedy o dlouhých pozicích) a u spotřebitelů (popř. investorů s krátkými pozicemi). Držme se pohledu dlouhých investorů. Pro ně nevyznívá tabulka moc pozitivně. Pokud porovnáváme průměrné ceny za rok 2013 a 2014, vidíme, že cena ropy by měla letos klesnout, to samé platí o hliníku, mědi a niklu. Z průmyslových kovů by měl mírně růst zinek. Výrazně oslabit by pak měly dolarové ceny zlata, pšenice, kukuřice i soji (u roku 2013 a 2014 jsou v grafu ještě ceny očekávané každé čtvrtletí).

Jedním z hlavních hybných faktorů by měl být posilující dolar. U řady komodit pak DB zmiňuje nabídkové tlaky – růst nabídky by měl předčit růst poptávky a výsledkem by měly být popsané poklesy cen. U ropy je prý dokonce možné, že by se opakovala mírnější verze roku 1986. Tehdy klesla ceny ropy z nějakých 30 USD za barel na úroveň 10 USD za barel. Podobné proporcionální pohyby asi dnes čekat nemůžeme i kvůli tomu, jaké jsou nákladové struktury současné těžby. Ale i znatelně menší pokles by byl z hlediska spotřebitele příjemný. Pomoci by mu mohla mimo jiné ropa z Iránu, Mexika a samozřejmě i USA, svou pozici na trhu by se mohla snažit upevnit i Saúdská Arábie. Nedílnou součástí každé úvahy o komoditách by měl být výhled pro Čínu. Rozpětí scénářů je stále velmi široké a ještě dlouho tomu tak asi bude. Stále jistější je ale to, že překvapivě vysoký růst nepřijde (scénáře se tak otevírají spíše směrem dolů).

Tolik tedy krátkodobý výhled. Pokud bych měl nějak zarámovat svou dlouhodobější úvahu o komoditách, odvíjela by se od dvou základních témat. První z nich jsem zde kdysi popsal v „Komoditní supercyklus za vrcholem, megacyklus v plenkách“. Jak název naznačuje, ze supercyklu už ceny komodit těžit nebudou, z megacyklu ještě nebudou (úvahu o gigacyklu nechám už na čtenářovi). Druhé téma se týká „standardního“ vztahu mezi cenami komodit a inflací. Ten je poměrně jasný, i když zase ne tak přímočarý, jak někdy slyšíme. Ukazuje ho následující obrázek, který je rozdělen na čtyři základní scénáře: Od vysoké (relativně k mediánu) a rostoucí inflace , přes vysokou a klesající, nízkou a rostoucí až po nízkou a klesající inflaci. V každém poli je pak vyznačeno i to, kolikrát se daná situace od roku 1972 objevila a hlavně jak to během ní bylo s návratností aktiv – dluhopisů, akcií, hotovosti (tříměsíčních dluhopisů) a našich komodit
Komodity A2 
Je jasné, že nyní se pohybujeme v prostředí inflace nízké a na výběr tedy máme dolní dvě pole. Pokud by byla relevantní kombinace „nízká a rostoucí“, podle historie by nás čekala návratnost blížící se 20 %. Pokud naopak „nízká a klesající“, uvažovat podle minulosti musíme o nějakých 6 %, což ale není zase tak zlé. Podle současné situace jsme nejspíše zde a ještě nějaký čas můžeme být. Nejhorší kombinace „inflace vysoká a klesající“, čerpající pravděpodobně zejména ze zkušeností z Volckerovského období, nás nyní v podstatě nemusí zajímat. To samé platí o scénáři „vysoká a rostoucí“. A relevantní není ani tak izolovaný pohled na komodity jako jejich srovnání s alternativami. V prostředí nízké inflace si ale akcie obvykle vedou vždy lépe. Nyní jsme ale co se týče akcií v dost specifické situaci – viz některá má předchozí zamyšlení.

Jako spotřebitel jsem rád, že pokud vyloučím nečekané negativní nabídkové šoky a černé labutě, těžko nyní najít jasný důvod pro krátkodobější silnější růst cen mnoha komodit. Snad s výjimkou toho, že jiná riziková aktiva už jsou značně našponovaná. U komodit, kde se těžko hledá nějaká fundamentální hodnota, ale hraje významnou roli sebenaplňující se proroctví. A to se tak brzy po splasknutí předchozí euforie nyní bude jen těžko roztáčet „požadovaným“ směrem. Já jsem až na dvě výjimky komodity opustil již před delší dobou a zatím na tom nic měnit nebudu.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    21.01.2014 11:35

    Ještě ne, až po prázdninách
    Homo
    •  
      21.01.2014 13:10

      Se mi zdá , že už. Kdo chtěl prodat prodal, QE tapering začal, kleslo to a trh byl vykoupen. Články o neperspektivnosti zlata už se melou půl roku, retail otevřel shorty, takže já bych to viděl na nákup.
      Nero
  •  
    21.01.2014 11:33

    Už je těch článků hodně, nastal čas vrátit se do zlata.
    Nero
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data