Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko zostřuje boj proti daňovým rájům. Firmy ze strachu dobrovolně volí návrat

Rusko zostřuje boj proti daňovým rájům. Firmy ze strachu dobrovolně volí návrat

22.01.2014 7:53
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ruská vláda musí do 1. července připravit balík opatření namířených proti registraci domácích firem v daňových rájích. Nařídil jí to prezident Vladimir Putin, který se vůči offshorizaci ekonomiky ostře vyjádřil v loňském projevu před parlamentem. „Chcete působit v daňových rájích, tak prosím, ale peníze tu nechte,“ uvedl tehdy prezident.

Prezidentské nařízení jasně stanovuje, jak má vláda peníze získávat. Zaprvé, společnosti registrované v daňových rájích přijdou o veškerou podporu státu, nebudou od něj moc dostávat žádné dotace či zvýhodnění, nebudou s ním ani se samosprávami moci uzavírat žádné dodavatelské ani jiné kontrakty.

Zadruhé, na offshorové firmy si posvítí daňová správa. Ministerstvo financí připravuje zákon o tzv. ovládaných zahraničních společnostech, jenž bude trestat firmy vyvádějící zisky z Ruska kvůli nižším daním. Legislativa by měla zabít dvě mouchy jednou ranou: zkomplikovat život jak společnostem registrovaným od Kajmanských ostrovů po Kypr, tak jejich akcionáře.

V současnosti je běžné, že veškerý zisk v Rusku podnikajících firem se kumuluje v offshorových dcerách, které poté nic nevracejí zpět. Často jde o zisk vyvedený z Ruska formou dividend nebo úrokových plateb. Peníze nejdou hned do daňového ráje, ale nejdřív putují přes tranzitní země s nízkou daňovou sazbou, například Kypr či Lucembursko, s nimiž má Rusko dohodu o zamezení dvojího zdanění. Daň z úroků se tak sníží z 20 % na 0 %, u dividend klesne z 15 % na 5 %.

Zdroj z ministerstva financí se deníku Vedomosti svěřil s tím, že nový zákon umožní uvalit na takto vyváděné prostředky sazbu daně platnou v Rusku. Stejné změny dolehnou i na akcionáře z řad fyzických osob. Ti nyní převádí dividendy přes Kypr na své zahraniční holdingy a platí daň jako v případě právnických osob: 5 %. Podle zákona budou nuceni odvádět 9 %, jako ostatní fyzické osoby.

Z prezidentova nařízení plyne, že zákon se dotkne jen dceřiných společností registrovaných v zemích, které jsou na černé listině ministerstva financí. Jde například o destinace, které se u podnikatelů těší největší oblibě: Britské Panenské ostrovy, Jersey, Belize či Bermudy). Proti těmto rájům už určité sankce platí. V zásadě ale ruští podnikatelé ovládají své majetky přes holdingy v Kypru a Lucembursku, které na černém seznamu ministerstva financí nefigurují.

Podle ruských právníků offshorové dcery s oblibou zakládají i státní společnosti, jejichž management chce „optimalizovat“ daňovou zátěž a vyhovuje mu neprůhledná povaha systému v exotických jurisdikcích. Mnohé firmy na novou legislativu nečekají a raději z rájů prchají. Hliníkárenský gigant Rusal, jehož hlavní část je registrována v Jersey, vypracoval plán postupného převedení všech aktiv do Ruska. Návrat do ruské jurisdikce mezitím ohlásily důlní a metalurgický kombinát Metalloinvest, komunikační společnost MTC, výrobce nákladních vozů Kamaz či ropná Rosněfť, která nedávno koupila konkurenční TNK-BP, zaregistrovanou na Panenských ostrovech. Z módy vychází nejen Karibik, ale i evropské ráje. Energetická společnost Rushydro, která spolu s Rusalem staví komplex elektráren a hliníkáren na sibiřské řece Angara, založila dvě firmy, přes které má být vlastnictví projektu vyvedeno z Kypru.

Je možné, že výsledná podoba legislativy bude daleko tvrdší. Pod zákon o ovládaných zahraničních společnostech by mohly spadnout všechny dcery, které mají ruské společnosti v zahraničí. Ministerstvo si prý zatím nevybralo, který přístup nakonec uplatní.

(Zdroje: Vedomosti, RIA Novosti)


Váš názor
  • ruphejova neobyčejná dedukce:-)
    22.01.2014 14:29

    cituji: "chodorkovskij ale není gulag." Myslíš to rupheji vážně?:-))))
    Jesse
  • ruphej a Václav Klaun
    22.01.2014 13:36

    nerozlučná dvojice :-)
    Jesse
  • Nadpis
    22.01.2014 13:29

    Jen ten nadpis už je zavádějící...Firmy ze strachu... objektivní by bylo...Firmy když už to nebude výhodné se vracejí...
    Tom55
    • Re: Nadpis
      22.01.2014 13:45

      ... se vracejí do gulagu? V zemi, kde zítra znamená včera NIC nového...:-))
      Jesse
      •  
        22.01.2014 13:51

        Ne šlo mi o to, že stát nastavuje pravidla neboli mantinely. A pokud to je výhodné je jasné že to chytří využijí, to nebude výhodné ta nikoliv ze strachu, ale proto že se jim to zkrátka nevyplatí. A to samo by měl stát udělat u nás. jenže u nás je parlamentní systém a kdekdo má firmu, firmičku tak prostě ta vůle nebude, tak jako není v celé EU viz Kypr.
        Tom55
  •  
    22.01.2014 11:39

    Už víc jak 20let se ví , že tady vládne mafie. Myslím, ale že si současný stav zasloužíme. Je spousta lidí, kteří si poslechnou patrona všech zločinců a mezinárodního kleptomana a je ochotno ho ještě hájit a volat po jeho návratu zpět do politiky, případně do europarlamentu. Jak je možné, že největší manipulátor všech dob s Kalousek, sedí po volbách v parlamentu a znovu manipuluje s myslí ovčanů. Po tom co je okradl ve stavebním spoření , zvýšil daňovou zátěž, bez toho aby splnil co slíbil, zajistil rozkrádačku ve formě círk. restitucí a jiné lumpárny. Je tragedií, že poslanci mohou páchat zločiny a když je někdo jenom trochu jeden šílenec klepne přes prsty tak se objeví justice a zneviní je. Mají odvahu ještě žádat odškodné. Jak je možné, že jeden nadsamec si vydržuje svoji konkubínu z daní nás všech a když se náhodou na to příjde, tak je obětí a nemusí prošustrované miliony vrace. A kolik takových je. Chápu, že tito lidé řvou a mají strach z nedemokratických opatření Putina. Vždycky se najde nějaký novinář, nebo tel. reportér, který se zastává "demokracie".
    Homo
    • stavební spoření?
      22.01.2014 12:09

      prosím o vysvětlení s tim stavebním spořením
      Kapi
      • Re: stavební spoření?
        22.01.2014 13:11

        Retroaktivní změna podmínek.
        Homo
        •  
          22.01.2014 16:04

          nějak pořád nechápu, v čem jste byl okraden - jestliže stát vyplácí nějakou podporu a pak zjistí, že prostě není schopen tuto podporu nadále vyplácet, pak je rozumné tuto podporu omezit - Vy máte naopak možnost říct státu: Sorry ale už to nechci za těchto podmínek. Ukradl Vám snad Kalousek nějaké peníze z Vašeho stavebního spoření? Já nejsem zastáncem tohoto pána, ale nemám rád takové plané žvanění - pracuji v bankovnictví a tohle tam poslouchám denně.
          Kapi
  •  
    22.01.2014 10:40

    Proč to jde v Rusku a u nás ne. Protože v mafiánském Rusku vládne vláda zatímco v demokratickém Česku vládne mafie.
    Juniper
    • dobrý postřeh
      22.01.2014 11:27

      To bylo hezkýýýý :-)
      Jesse
  • Doufám, že
    22.01.2014 8:25

    se tato informace donese také k naší vládě a legislativcům. Pŕihlížet se na to, jak mnozí (firmy i fyzické osoby) zneužívají daňový systém a nic neudělat k zamezení zneužívání je trestuhodné. I dnes, i když to zatím není nic protizákonného, je to velmi odsouzeníhodné a nemorální. Využívat sociální, zdravotni, školský systém, infrastrukturu a bezpečnost státu a přitom neplatit daně to je hanebné.
    jarom
    • Re: Doufám, že
      22.01.2014 8:58

      (ne)Protizákonné..., jaxe to vezme. Pokud ovládne legislativu mezinárodní podsvětí ve většině států s "demokratickým" systémem a prosadí si zákony šité dle vlastní potřeby, pak je to oficiálně v mezi zákona. Přitom všichni jaxi demokraticky papouškují, že i zločinci mají právo na "xxx". Takže právem a svobodou konání se ohání kdejakej multikulturalista, kriminálník, čmoud, pasák, mafián... a všichni ostatní si kálejí na hlavu, že jsou xenofobní a nacionalisté. Nevím, kde se vzala tato moderní idiotština... Máš absolutní pravdu. Podle mne nechť si tato nadnárodní mafie klidně platí daně kde chce, ale ať se do té země přestěhuje a podniká tam. Co je tom xenofobního? Platilo přeci vždy - kde podnikáš a žiješ, tam plať daně. Za tento bordel plně odpovídají všichni pováleční evropští politici, včetně dementně narušeného čehůnstva Klause, Havla, socanů atd... Ale nejvíc mě štve, že tyto manýry kazí dobré jméno pravicově smýšlejících lidí. Daňové ráje totiž nejsou konzervativní hodnota, jak se většina politiků domnívá, ale pravý opak.
      Jesse
      •  
        22.01.2014 9:14

        presne tak, a proto takovy raj jako Kypr nemel byt ani podporen...
        fluidum
  •  
    22.01.2014 8:20

    no tohle by se dalo z Ruska kompletně opsat a použít i u nás..bylo by na čase..už tu stejně odvádí daně jen zaměstnanci..
    ...
    •  
      22.01.2014 9:30

      No rozhodně by to bylo v souladu s koaliční smlouvou naší vznikající vlády.
      Pedro
      •  
        22.01.2014 9:43

        myslis Babise, ten, komu Cssd priklepla Unipetrol v tendru i kdyz nabidl nejnizsi cenu, aby si to pak Babis rozmyslel a bez sankci z 'vitezneho' tendru odstoupil? DOkud budeme mit tak naivni volice, tak si tady ty nase pijavice budeme nadale hyckat..
        fluidum
        • Syndi
          22.01.2014 12:00

          Lepsi vrabec v hrsti nez holub na strese, lepsi Babis nez 99% vsech co tam kdy byli.
          Syndi
          • Re: Syndi
            22.01.2014 14:29

            naivko, Sobotka s Rusnokem pripravili pro Babise tendr Unipetrolu a Zeman mu to podepsal, ted ta JEDNA A TA SAMA parta zase oficialne sesla. A ty to Babisovi se socanama zase a znova zeres..
            fluidum
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m