Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Směrem k „hřbitovní“ stabilitě?

Směrem k „hřbitovní“ stabilitě?

29.01.2014 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Spotřeba soukromého sektoru je ve vyspělém světě stále v útlumu. To představuje problém, protože naše schopnost vrátit se k růstu závisí na tom, zda budeme schopni skloubit udržitelné veřejné finance s udržitelnou soukromou spotřebou. Fakta jsou přitom následující: Od roku 2008 vzrostla vládní spotřeba na globální úrovni v reálném vyjádření o 20 %, spotřeba soukromého sektoru pouze o 5 %. Jinak řečeno, přes všechny hovory o fiskálním utahování roste vládní spotřeba rychleji než spotřeba soukromého sektoru. Minulý rok tak dosáhl poměr vládní spotřeby k HDP nejvyšší úrovně od roku 1980 a poměr vládního dluhu k HDP se v mnoha zemích dostal na rekordní úrovně. Časový prostor pro snížení dluhu se pak neustále zmenšuje, protože dochází k demografickým změnám, které negativně ovlivní růst.

Vedle uvedeného strukturálního pohledu je tu i pohled cyklický, který říká, že soukromá spotřeba musí hrát v následující fázi oživení mnohem důležitější roli. Její poměr k HDP se ale nyní dostává na dlouhodobá minima. Příčinou je několik faktorů, včetně spirály klesající důvěry podniků, nezaměstnanosti a slabých výdajů spotřebitelů. Významnou roli pak může hrát i „tiché utažení“ probíhající v bankovním sektoru. To je důsledkem zvýšené finanční regulace, oddlužení bank a následného útlumu nabídky úvěrů pro soukromý sektor. Zejména v posledních letech se ukazuje, jak velký rozpor panuje mezi snahou regulátorů o zvýšení kapitálu bank na straně jedné a cílem zvýšení tempa růstu přes růst úvěrové nabídky na straně druhé.

Banky mohou svůj poměr kapitálu k rizikovým aktivům zvýšit dvěma způsoby: Buď zvýší objem kapitálu, nebo sníží riziková aktiva. Mezi prosincem 2011 a červnem 2013 zvýšily evropské banky tzv. poměr core tier 1 kapitálu z 10 % na 11,7 %. Tento posun nastal zhruba z poloviny díky zvýšení kapitálu a z poloviny díky snížení rizikových aktiv. Pro banky je ale zároveň výhodné posouvat se směrem od úvěrů podnikům, které musí být kryty větším objemem kapitálu, k poskytování půjček vládám. Slabý růst úvěrové nabídky byl do určité míry vyvážen vyšší aktivitou na kapitálových trzích, ale bankovní úvěry pokrývají asi 80 % celkového dluhu firem. Vydávání dluhopisů je navíc vhodné pouze pro velké korporace.

Snaha o zlepšení kapitálové pozice bank tak zároveň vede ke snížení dostupnosti financování. George Osborne to vystihl tím, že bychom měli dosáhnout „finanční stability, ale ne takové, která je na hřbitově“. Současný posun důrazu na poměry zadlužení a standardizované modely rizika, které neberou v úvahu skutečnou rizikovost podkladových portfolií bank, ale může vést k dalšímu oddlužování bank. To by nakonec mohlo vést i k poklesu jejich schopnosti poskytovat finance. Basel III používá takovou definici míry zadlužení, která nerozlišuje mezi aktivy s nízkým rizikem a vysokou likviditou na straně jedné a aktivy s vysokým rizikem a nízkou likviditou na straně druhé. To je problematické i proto, že banky by se mohly zbavovat rovněž likvidních aktiv a tím by ztratily ochranu před rizikem malé likvidity. V systému by tak vzrostla nestabilita, což určitě není naším cílem. Rádi bychom proto varovali před přílišným spoléháním se na poměry zadlužení a standardizované modely rizika. Motivují banky k pochybným krokům a mohly by nakonec zpomalit i ekonomický růst.

Uvedené je výtahem z „The 'Silent Austerity' in Banking“, autory jsou Axel Weber, předseda správní rady UBS, a generální ředitel UBS Sergie Ermotti.

(Zdroj: WSJ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.