Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
WSJ: Evropa vytvořila „obnovitelného“ Frankensteina a neví, co s ním

WSJ: Evropa vytvořila „obnovitelného“ Frankensteina a neví, co s ním

06.02.2014 7:55, aktualizováno: 6.2. 11:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová v roce 2007 říkala, že se lze vyhnout tomu, „co může být pro lidstvo katastrofou“. Reagovala tak na rozhodnutí EU snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o 20 % a o 20 % zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na celkovém energetickém mixu. Tato rozhodnutí možná nemají žádný rozhodující význam pro globální klima, pro EU jsou ale skutečnou pohromou. Evropa vytvořila monstrum a neví, jak tohoto „obnovitelného“ Frankensteina nyní zkrotit.

Evropská komise minulý týden konstatovala, že Spojené státy od roku 2005 snížily emise CO2 o více než 12 %. Je to jen o trochu méně, než představuje pokles emisí v Evropě, který dosáhl asi 14 %. V USA hrál hlavní roli plyn z alternativních ložisek. V Evropě ale rostoucí ceny energií a zvyšující se cenový diferenciál mezi zdejšími cenami a cenami energií v USA vyvolávají stále více obav na straně domácností i firem. Mezi lety 2008 a 2012 vzrostla průměrná cena elektrické energie pro průmyslové zákazníky v Evropě o 16,7 %, americké firmy ale platí o 2,3 % méně. Nyní se tak ceny v USA nacházejí o 45 % níže. Evropská komise přitom očekává, že mezi lety 2011 a 2030 vzrostou reálné evropské ceny elektrické energie o 31 %. Spojené státy naopak míří do období levných energií.

EU tak nyní čelí velkému problému. Snaží se udržet směr, ale její zápal je mnohem menší a snaží se zbavit těch nejožehavějších politik. Týká se to například podpory biomasy. Největší problém ale tkví v jejích cílech pro rok 2020. Na konci roku 2012 bylo v Evropě asi 44 % světových kapacit obnovitelných zdrojů energie. Příliš vysoká podpora těmto zdrojům vede nyní k tomu, že dodávka energií značně závisí na počasí.

Variabilní náklady jsou u větrných a solárních elektráren v podstatě nulové. Dotování jejich fixních nákladů ale zvyšuje rizika a snižuje návratnost konvenčních zdrojů. Ty jsou ovšem potřeba na to, aby sloužily jako záloha pro alternativní zdroje. John Constable z Renewable Energy Foundation přitom tvrdí, že dotace větrných elektráren jsou nyní tak vysoko, že jejich majitelé vydělávají i v letech s nízkým větrným prouděním. Konvenční elektrárny musí své fixní náklady pokrývat prodejem elektřiny, když ale fouká vítr, není po jejich výstupu poptávka. Patrné je to hlavně u plynových elektráren. Ty nyní například ve Velké Británii pokrývají 29 % výroby elektrické energie, zatímco před čtyřmi lety to bylo 50 %.

Evropská komise s žádným řešením nepřichází. Navrhuje pouze, aby cíle stanovené pro období po roce 2020 nebyly pro jednotlivé země unie závazné. Zároveň doporučuje „přístupy, které jsou více tržní“. Pro zbytek světa představuje vývoj v Evropě významné poučení. Co se týče jednostranných snah o snížení emisí a podporu obnovitelných zdrojů, není dobré být v čele závodu. Vítěz totiž prohrává. A prohrává skutečně hodně.

(Zdroj: WSJ)


Čtěte více:

Svoboda (ČEZ): Poptávka po elektřině v regionu bude stagnovat, kapacit přibude
22.01.2014 14:53
Stagnující poptávku po elektřině v regionu střední a východní Evropy d...
Německo schválilo rázné omezení podpory obnovitelných zdrojů (+komentář)
23.01.2014 13:32
Německý vládní kabinet v novém složení včera schválil změny v zákoně o...
Komodity letos pojedou jen nahoru, tvrdí stratég Wells Fargo
24.01.2014 19:08
Po nepříliš úspěšném období má komoditní sektor letos nakročeno k cyk...
Německo má plán na energetické spojení severu a jihu do roku 2022
05.02.2014 12:08
V Německu má do roku 2022 vyrůst 800 kilometrů vedení vysokého napětí,...

Váš názor
  •  
    06.02.2014 12:56

    No on je ten článek tak trochu propaganda, která se sice dobře poslouchá, ale je daleko od reality. Energie jsou v Americe levnější než v Evropě ze dvou důvodů. Za prvé jsou tam mnohem dostupnější zdroje než v Evropě (fosilní i obnovitelné), mají jich víc a jejich těžba je snazší. A za druhé dost silně kašlou na svinstva, která kolem sebe nadělají. To první je fakt, se kterým nic neuděláme a to druhé není nic, co bychom měli chtít. Obnovitelné zdroje na tom mají podíl celkem marginální (na jednu stranu vyšší poplatky, ale na druhou levnější silová elektřina), podobně jako zatím není žádný reálný problém s vyrovnáváním jejich výchylek. Emise CO2 v USA snížili především díky plynu, který v Evropě (aspoň v takovém množství a dostupnosti) k dispozici není. Takže porovnávat "úspěchy" obou kontinentů jsou jablka s hruškama.
    had
    •  
      06.02.2014 15:43

      ty seš zuřivý antiameričan?:-) Si zajeď do USA a zkus odhodit v jednom z mnoha chráněných míst vajgla. Dostaneš takovou paletu, že se posereš. Ochrana životního prostředí je na takové úrovni, kterou ty a tvoji soudruzi nikdy nepochopí. Ta naše evropská socialistická internacionála umí rozbíjet (obrazně řečeno) jen tkalcovské stavy... jestli tomu rozumíš.
      Jesse
      •  
        06.02.2014 16:57

        Ne, nejsem proti Americe ani proti Evrope. Naopak mi pijou krev takovi, co USA nebo EU povazuji za ztelesneni vseho zla (nebo naopak vseho dobra). Ale vadi mi, kdyz se lze a lidi to pak slepe papouskujou, jak je videt v teto diskuzi. Chtel jsem upozornit, ze rozdil cen je z prevazne casti zpuseobeny lepsimi prirodnimi podminkami a mensimi ohledy vuci zivotnimu prostredi v USA, i kdyz se to jiste lobbysticke skupiny ve snaze vymitit konkurenci snazi zamlcovat. Ten cenovy rozdil tady bude i bez obnovitelnych zdroju a nic vyrazne lepsiho dnes uz stejne nemame (uhli je svinstvo a zbytek dnes uz cenove vychazi podobne - viz planovane dotace pro jadro). S odhazovanim vajglu to nema nic spolecneho.
        had
        •  
          07.02.2014 10:44

          Vajgl (odhozený) byl příklad..., nechápu, žes to nepochopil. Stejně tak bych mohl vyjmenovat řadu jiných, velmi účinných opatření na ochranu ovzduší. Hygienické normy třeba na spalování fosilních paliv jsou přímo pekelné a všechen "znečišťující průmysl" už hromadně přechází na elektřinu a plyn. Propaganda ale, jak vidím, působí silně :-))
          Jesse
          •  
            07.02.2014 15:26

            jestliže bylo na konci roku 2012 v Evropě asi 44 % světových kapacit obnovitelných zdrojů energie (při jedenáctiprocentním podílu na emisích), tak se ta "internacionála" činí překotně :)
            mša
            • a bude líp :)
              07.02.2014 21:32

              http://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Fajmon-ODS-CSSD-a-KDU-CSL-planuji-zdrazovani-elektriny-303004
              mša
              • Re: a bude líp :)
                07.02.2014 22:23

                vždycky mě pobaví infantilní politici, kteří chtějí zdražovat něco, čeho je nadbytek :-)) Ale díky za link.
                Jesse
                •  
                  07.02.2014 22:44

                  nejsou infantilní, bo hlasují podle svého Svědomí. V nejhorším případě nastoupí kliďo i Svědomí prozatímpředběžně odsouzeného Poslance
                  mša
      •  
        06.02.2014 16:44

        Jo za toho špačka vás málem zavřou, ale viděl jste někdy odkaliště po těžbě rud, nebo poílkové úložiště.Přiznávám, že se to v poslední době hodně zlepšilo.
        Homo
      •  
        06.02.2014 15:49

        "Spojené státy od roku 2005 snížily emise CO2 o více než 12 %. Je to jen o trochu méně, než představuje pokles emisí v Evropě, který dosáhl asi 14 %."
        mša
        • děkuji krokodýlku
          06.02.2014 15:58

          za doplnění neúplné informace:-)) Ona totiž amerika snížila emise z mnohem menšího podílu z celosvětového hlediska. Teď to pácnu z hlavy, páč si přesně nepamatuju. USA vyprodukovala před 10 lety cca o 1/3 méně skleníkových plnů než celá EU. Jistě uznáš, že Evropa kulhá na obě nohy, protože 14% evropských je prkotina proti 12% amerických. Amíci si už dávno mohou dát pohov volno zpívat... mají splněno, děvečko !!! :-))
          Jesse
          • Re: děkuji krokodýlku
            06.02.2014 16:38

            Proboha co to pisete za nesmysly? Kdyz neco nevite, tak si aspon vygooglujte! USA maji podstatne vyssi emise nez EU pri podstatne nizsim poctu obyvatel.
            had
          • Re: děkuji krokodýlku
            06.02.2014 16:03

            to už je lepší...než ten vajgl
            mša
            •  
              06.02.2014 16:05

              Schválně jsem uvedl příklad na vajglovi (s malým "v"), páč ti dva diskutéři pode mnou už řekli vše podstatné a opakovat věci jasné jako facka mě nikdy nebavilo :-))
              Jesse
              •  
                07.02.2014 10:33

                ..."státy EU se ne celosvětových emisích skleníkových plynů podílejí jen zhruba z jedenácti procent. Bez globální dohody s průmyslovými velmocemi, jako jsou například USA nebo Čína, nebudou mít jednostranné kroky EU na světové klima žádný vliv. Dál bude ovšem pokračovat trend astronomického zdražování energií a postupného úpadku evropského průmyslu."
                mša
    •  
      06.02.2014 15:19

      Energie jsou v Americe levnejsi predevsim proto, ze nejsou zatizene spotrebnimi danemi, poplatky a regulacemi. Viz rozvoj tezby plynu z bridlic. EU resi, jestli jo nebo ne a Amici uz nam sem vozi uhli za dumpingovou cenu, protoze ho nahrazuji levnym plynem. A my tu to uhli palime, abychom mohli sanovat nevyrovnanost vykonu OZE (Nemecko ma nejvyssi emise za 12 let boje proti CO2).
      mph1
    • To myslite vazne?
      06.02.2014 15:14

      Blahopreji k ziskani EUropskeho ovcanstvi. Nejde jen o tento clanek. Bohuzel, vsechny kroky EU pracuji synergicky na trvale devastaci ekonomicke prosperity Evropy. Me na tom tesi pouze to, ze statistika mi dava za pravdu, nejsem to tedy ja, kdo je divny. Ad ochrana ZP: Naklady na boj proti CO2 dosahuji ve svete stovek miliard liber. Nejoptimistictejsim vysledkem je prodlouzeni doby do "katastrofy" ze 100 na 106 roku. Chapete to, nebo to potrebujete namalovat? Jen pripominam, ze nejvetsi prosperity dosahlo lidstvo v dobach meziledovych, tedy teplych (vinna reva v Anglii, zelena Sahara). Vas pozadavek nesrovnavat USA a EU je take usmevny. Chcete se rovnat s Gronskem? Stredni Afrikou? Nebo koho povazujete za konkurenta Evropy? Protoze vsichni ostatni uz nam utikaji a tihle k tomu nemaji daleko. Viz zde nedavny clanek o predpokladanem rustu ve svete. Svet 3%, USA 2-3% zbytek 4%, EU 1%. Vy srovnavaci.
      mph1
  •  
    06.02.2014 11:24

    Viac solarnych a veternych a menej jadrovych elektrarni prinieslo Merklovej cenne politicke body, zial vypada to tak, ze tie body si vzala na hypoteku, a teraz ich bude musiet splatit. Nejaky cas sa jej asi bude darit ten dlh este refinancovat, ale exekutor volic skor ci neskor pride.
    Eco
    •  
      06.02.2014 12:19

      Zatím ji však v nedávných volbách volič podpořil. Bohužel. Její kampaň, již ta první byla postavena na boji proti "vysokým" částkám na složenkách potažmo na boji proti velkým koncernům. Složenky totiž dostává každý pravidelně, takže účinek kampaně byl zaručen. Když se k tomu ještě přidala ekologie, nemohlo to u tupého voliče nezabrat. Projekt eura dopadl katastrofálně, projekt emisních povolenek taktéž, projekt obnovitelných zdrojů neskončí jinak. A výsměch zaslouží i projekt paktu stability, jehož obsahem bylo mimo jiné dohnat a předehnat USA. Vstupujeme do éry, kdy se stává evropský ekonomický prostor centrálně řízenou ekonomikou. To neskončí jinak, než katastrofou. A nikdo za nic nebude zodpovědný.
      jiri
  • tak to je maso:-)
    06.02.2014 10:08

    Já bych věděl, jak s tím Frankensteinem skoncovat, ale to by pak ta armáda statisíců lemplů a úředníků musela začít smysluplně pracovat a to se jim nechce.
    Jesse
  • Evropsti politici selhali
    06.02.2014 10:04

    Politicke vedeni EU zpusobilo enrgeticky nedostatek a ekonomicky pad cele Evropy. Socialisticke bludy pak tuto katastrofu dokonaly tim, ze stale vice parazitu tyje ze stale mensiho poctu slusnych a pracovitych lidi, kteri pres veskere byrokraticke prekazky jeste pracuji a vytvareji nejake hodnoty.
    mph1
    • Re: Evropsti politici selhali
      06.02.2014 11:44

      bravo...tak jest
      OPTIMISTA
    • Re: Evropsti politici selhali
      06.02.2014 10:09

      ještě horší je, že pořád vymýšlejí nové a další nesmyslné kraviny.
      Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.