Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Opět ignorujeme možnost katastrofy

Opět ignorujeme možnost katastrofy

26.02.2014 11:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Po poslední katastrofické ekonomické krizi přišla vlna kritiky ekonomů, kteří pro valuaci hypotéčních aktiv používali složité modely s pochybnými vstupy. Stačilo jen pár let na to, aby tato chyba vyplula na povrch. Důsledky byly tvrdé. Podobné nedostatky mají ale i modely, které hodnotí mnohem větší hrozbu. Tou jsou klimatické změny. Záplavy v Anglii a sucha v Kalifornii přinesly další kolo neplodných diskusí o tom, zda je na vině změna klimatu. Modely pracující s hypotékami předpokládaly, že default jejich derivátů je nemožný. Podobně nyní my předpokládáme, že změna klimatu nemůže vést k ekonomické katastrofě. Ekonomové hrozby nepřehánějí, oni je naopak ignorují.

Finanční krize nám ukázala, kterým směrem bychom se měli vydat. Nemá smysl snažit se přesně odhadnout neznámé proměnné. Namísto toho bychom měli odhadnout obrovské náklady možné katastrofy a ptát se, jaké pojištění jsme proti ní ochotni zaplatit. Robert Pindyck z Massachusetts Institute of Technology k současným modelům říká: „Ve většině z nich jsou možné škody naprosto vymyšlené a nemají žádný teoretický ani empirický základ.“ Tyto modely se ale používají. Jsou lepší než nic. Avšak ekonomové by se měli snažit říci věci tak, jak jsou, a nechat politiky a blázny, aby hledali důvody pro nečinnost.

Problém se současnými modely spočívá například v tom, že škody spojené s klimatickými změnami pouze odečítají od neustále rostoucího produktu. Jeho trvající růst pak v delším období znamená, že veškeré škody jsou ve srovnání s neustálým přírůstkem produktu zanedbatelné. Pokud by například světová ekonomika v následujícím století rostla o 2 % ročně, zvětšila by se více než sedmkrát. I kdyby škody způsobené změnou klimatu smazaly polovinu, ekonomika by na konci byla stále 3,5krát větší. Můžeme se ale také zabývat tím, jaký dopad by měly klimatické změny na růst. Současné odhady jsou nízké, protože modely jsou nastaveny jen na prvních pár stupňů oteplování. Jde o stejnou situaci, jako když jsme testovali odolnost ekonomiky na mírný pokles cen nemovitostí. Současný trend na straně emisí ale implikuje extrémní změny klimatu a to by znamenalo obrovské důsledky.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  •  
    26.02.2014 18:12

    Tema globalne oteplovanie je dnes skvely sposob, ako spustit flame war prakticky kdekolvek. Spolocnost sa polarizovala na ekoteroristov a ekofasistov. Z globalneho oteplovania sa stalo synonymum vyssich dani, skvelych dotacii i zarucenych volebnych vysledkov. K problemu sa medzitym vyjadruju politicke osoby, ktore nikdy nestudovali meteorologiu ci klimatologiu, nevedia riadne vymenovat ani existujuce klimaticke pasma a nikdy neboli ani v dzungli ani za polarnym kruhom. Nazor uz ma i kazdy jouda v hospode, obvykle plynuci z faktu, ze globalne oteplovanie sposobilo tak akurat rast cien elektrickej energie a pohonnych hmot. A mozno aj nejaky hurikan, ktovie, ale "z ciziho krev netece". Clanok ma pravdu v jednej veci: O rieseni problemu s nazvom globalne oteplovanie rozhodnu predovsetkym peniaze. Kym bude mozne cez temu globalne oteplovanie tocit peniaze, budeme planetu skusat zachranovat. A tak nie je dovod, aby sa zeleni stresovali. Sic kvoli nespravnym dovodom, ale predsalen maju v tomto boji (zatial) rapidne navrch.
    Eco
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data