Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko v roce 2040 - upadající supervelmoc, aneb plyn, USA a Ukrajina

Rusko v roce 2040 - upadající supervelmoc, aneb plyn, USA a Ukrajina

12.03.2014 12:36
Autor: Michal Putna, Patria Online

Krize na Ukrajině a přetahovaná o Krym, kde v neděli proběhne referendum o připojení k Rusku, ovlivňuje nejen energetickou bezpečnost Evropy, ale především budoucí ekonomické postavení Ruska. Těžba břidlicového plynu v USA a export této komodity do Evropy a jiných (především asijských) zemí výrazně oslabí hospodářskou a potažmo i politickou pozici Ruska - jak ukazuje nedávno zveřejněný Výhled ruské energetické politiky do roku 2040.

V současnosti probíhají v americkém Kongresu jednání, jejichž výsledkem by mělo být zjednodušení vývozu zkapalněného plynu do Evropy a Asie. Revoluce v těžbě břidlicového plynu, někdy označovaná za novodobou industrializaci, zásadním způsobem proměnila energetickou mapu světa. Spojené státy jsou díky břidlicovému plynu energeticky soběstačné a navíc mají volné kapacity pro vývoz této strategické komodity. Podle zdrojů z Bílého domu však přípravy ke zvýšení vývozu břidlicového plynu z USA budou trvat ještě více než rok.

Probíhající krize na Ukrajině a obavy o dodávky plynu z Ruska (státní ruský energetický gigant Gazprom naznačil možnost omezení dodávek minulý pátek) pak působí jako katalyzátor projektu na export amerického plynu do Evropy a Asie. Gazprom již jednou na začátku roku 2009 zastavil dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporu o ceny, což v tehdejších mrazech postihlo hlavně země střední a východní Evropy. Ruský monopolní vývozce plynu navíc pravděpodobně zvýší cenu za své dodávky plynu Ukrajině o více než 40 procent na 368,50 dolaru (7264 Kč) za tisíc krychlových metrů. Oznámil to ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan a potvrdil ruský prezident Vladimir Putin, který tento týden oznámil, že Gazprom od dubna zruší dohodnutou slevu na dodávky zemního plynu pro Ukrajinu.

Česká republika a ostatní členské státy visegrádské čtyřky (V4) (Slovensko, Maďarsko a Polsko) proto mají zájem o americké dodávky plynu. Například maďarskou spotřebu zemního plynu Rusko pokrývá z celých 75 procent. Velvyslanci zemí V4 proto vyzvali dopisem šéfy obou komor amerického Kongresu k odstranění překážek, které brání dovozu této suroviny. "Dodávky amerického zemního plynu by byly ve střední a východní Evropě velmi vítány," uvádí se v dopisu. S podobnou výzvou se podle AP velvyslanci chtějí obrátit i na vůdce demokratů v Senátu Harryho Reida. Situaci komentoval také velvyslanec České republiky v USA Petr Gandalovič: "Energetická bezpečnost se od politických otázek nedá odtrhnout. Je jasné, že se tady jedná o cenu plynu – pokud by byl americký plyn k dispozici v Evropě, vytvořilo by to tlak na cenu plynu, která v Evropě nyní panuje."

Není to navíc jen iniciativa zemí střední Evropy, o americký zkapalněný plyn mají zájem i staré státy EU. Britský ministr zahraničí William Hague v neděli prohlásil, že představitelé EU by měli usilovat o (větší) import zemního plynu právě z USA. Spojené státy se tak dle materiálu Americké energetické služby již v loňském roce staly největším světovým producentem ropy a zemního plynu a přeskočily tak Rusko i Saudskou Arábii. Následující graf ukazuje postupný nárůst produkce těchto komodit v USA.

rukso
Kromě rostoucích příjmů z prodeje ropy a zemního plynu se Spojeným Státům zlepšuje také postavení na poli mezinárodní politiky. Naopak role Ruska upadá s klesajícími cenami energií a poklesem exportů do Evropy. Ropa a zemní plyn navíc tvoří polovinu ruských exportních příjmů a více než polovinu příjmů ruského federálního rozpočtu.

„Břidlicová revoluce“ proto představuje zásadní faktor, který determinuje energetickou a zejména zahraničně-politickou pozici Ruska. Začíná se tak otřásat postavení Ruska jakožto energetické supervelmoci. Tento pohled potvrzuje nedávno zveřejněný Výhled ruské energetické politiky do roku 2040 zpracovaný pro ruskou Akademii věd. 

Tento dokument je zajímavý hned ze dvou důvodů: (1) poskytuje kvantifikované údaje o předpokládané budoucí energetické situaci v Rusku a především (2) zcela explicitně upozorňuje na dlouhodobé negativní dopady úpadku energetické pozice Ruska s přesahy do zhoršování ekonomické výkonnosti ruského hospodářství.

V důsledku snižování ruského exportu energetických komodit (zemní plyn, ropa, uhlí) dojde ke zpomalení ruského HDP v průměru o jeden procentní bod ročně, uvádí energetický výhled. Dle stejné zprávy nastane také utlumení velkých energetických investičních projektů, které jsou spojovány s výraznými multiplikačními efekty, což povede ke snížení zahraničních investic (nejen do energetických projektů) v Rusku. Naopak USA budou výrazně těžit z břidlicové revoluce a to nejen krátkodobě, ale v horizontu několika příštích desetiletí. V tomto období USA získají energetickou nezávislost, budou benefitovat z nízkých cen komodit a nastartují své hospodářství. Pozice Ruska, jakožto energetické (super)velmoci, bude upadat, sníží se jeho vyjednávací síla ohledně cen vyvážených komodit a ruský plyn bude nahrazen levnějšími dodávkami (nejen z USA), uvádí dále energetická zpráva. Pokles příjmů z exportu zemního plynu a prodeje ropy sníží příspěvek celkového exportu surovin do ruského HDP o jednu třetinu.

Dopady břidlicové revoluce v USA, krize na Ukrajině a volání evropských států po nahrazení ruských dodávek plynu jsou pro Rusko alarmující. V příštích letech bude Rusko nejvíce citlivou zemí, co se týče dopadu volatility v cenách komodit a jejich vlivu na rozpočtové příjmy. Poklesne konkurenceschopnost ruských firem a produkce ropy a zemního plynu se v Rusku do konce roku 2020 sníží o 50 milionů tun, uvádí dále zpráva.

Propad v energetické pozici Ruska bude mít také svůj odraz v geo-politickém postavení ruské federace a ovlivní zahraniční i domácí politiku této země. Pozvolný pokles cen ropy může destabilizovat ruský politický systém, omezit vliv ruského prezidenta, oslabit jeho mezinárodní pozici a otevřít okno příležitostí pro (nové) domácí politické oponenty.

Více dramatický scénář pak počítá s oslabením moci prezidenta Putina s pokračujícím poklesem cen energií a posílením nacionalistických sil v zemi. Jako možná odpověď na tato energetická rizika se Rusku nabízí více agresivní cesta k udržení si současného mocenského a ekonomického postavení ve světě – využití vojenské síly, uvádí na závěr zpráva o výhledu ruské energetické politiky do roku 2040.

V kontextu probíhajícího konfliktu na (ještě stále) ukrajinském Krymu se zdá, že výzkumníci Ruské akademie věd velmi přesně definovali možná řešení budoucích energetických potíží Ruska.

(Zdroje: ČT, WSJ, Foreign Affairs, U.S. Energy Information Administration, PolicyMic, Global and Russian energy outlook up to 2040)

 


Čtěte více:

Krize na Ukrajině - klíčová role Německa
06.03.2014 14:57
Ukrajinská krize a přítomnost ruských vojáků na Krymu zaměstnává diplo...
Rusko si musí vybrat
11.03.2014 11:56
Když Sovětský svaz v roce 1968 provedl invazi do Československa, ruský...
Ukrajina čeká zdražení ruského plynu o 40 %, Krym je postupně izolován
10.03.2014 11:29
Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom pravděpodobně zvýší cenu za své ...
Ropné a další zbraně
11.03.2014 17:25
Kolotoč sankcí, protisankcí, odvet za protisankce atd. je spolehlivý z...

Váš názor
  • co upadá?
    12.03.2014 15:30

    Mě se zdá, že něco klesá autorovi.....
    jiprok
  •  
    12.03.2014 14:38

    Takže Ukrajině už USA pomohli, cena ropy pro ně už je o 40% dražší, teď by rádi také pomohli nám. Ještě že ze zpráv vím, že hlavním cílem USA je pomáhat všem zemím, člověk by si jinak myslel, že zdražení je spíše na škodu.
    •  
      12.03.2014 14:48

      Česi budú musieť platiť, to je jasnačka, lebo udržať demokratický režim v Ukrajine nebude lacné to vie aj ten eštébácký čobol v českej vláde a už brýzga. Český polnohospodári peknučko omezia živočišnú aj rastlinnú výrobu a uvolnia miesto na trhu západoukrajinským produktom, to už je cez Bruselko vybavené, veru hej, dobre ja hovorím.
      Šaňo
      •  
        12.03.2014 16:07

        Bojíš se, že nebudeš mít kde krást brambory a slepice?
        ..
        •  
          12.03.2014 18:21

          Jáj, tuna je všetkého toľko, čo by kameňom dohodil sú Vodňany a suseda tam robí účtovníčku, jáj, jáj a všade dookola rybníky, kačíc, kaprov a všetkého, jáj, svätá Anna a Panna Mária Vodňanská, vďaka Tebe je požehnaná táto krajina, veru hej, dobre ja hovorím
          Šaňo
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y