Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prohraje MMF Ukrajinu?

Prohraje MMF Ukrajinu?

12.03.2014 17:27

Úřadující lídr, který ve stagnující ekonomice usiluje o volební výhru, musí stimulovat růst. Tak zní jedna ze základních zásad moderní politiky. Přesto Západ, který se svým spojencům v ukrajinské přechodné vládě snaží pomoci k vítězství ve všeobecných volbách, vypsaných na 25. května, jako by na ni zapomněl.

Namísto toho je v plánu vnutit Ukrajině největší balíček fiskálních úspor, jaký dosud východní Evropa zažila. Tak se hlasy ve volbách získat nedají. Po Ruskem rozpoutaném chaosu hodlá Mezinárodní měnový fond vyvolat na Ukrajině svůj vlastní chaos. Je načase MMF připomenout, že nejvyšší prioritou musí být politická stabilita, ne kontroverzní svazek nouzových reforem.

MMF se už dlouho snaží na Ukrajině prosadit soubor ekonomických „reforem“. Některé jsou rozumné, jiné nikoliv – a dosavadní úspěchy MMF na Ukrajině jsou bídné. Některé z reforem, k jejichž zavedení se MMF dříve snažil Ukrajinu přimět, například privatizace penzí, už se zkoušely jinde a bylo od nich upuštěno. MMF to ne vždy dobře chápe. Dnes se hlavní slabina jeho přístupu k Ukrajině týká spotřebitelských dotací a transferových plateb.

Je pravda, že ukrajinské domácnosti je třeba odstavit od absurdně velkých energetických dotací, které v roce 2012 dosahovaly 7,5 % HDP. Jenže v chladné zemi, kde většina populace k přežití potřebuje dotace do vytápění a zvýšení energetické účinnosti vyžaduje rozsáhlé investice, je náhlé zrušení podpory domácností politicky neschůdné. Žádná vláda, která znenadání oseká dotace na vytápění, nepřežije. Dotace je nezbytné rušit postupně a nahradit je cílenými finančními příspěvky (ukrajinská vláda odhaduje, že náprava tamní energetické politiky vyjde na sto miliard eur), přičemž tyto reformy je nutné provést až po nadcházejících volbách.

Nadto platí, že třetina oficiálních příjmů na Ukrajině pochází z různých vládních „transferových“ dávek, zejména penzí vyplácených starším ženám, jelikož tamní muži zřídka výrazněji přežijí oficiální věk odchodu do důchodu. Tyto ženy penzi často využívají k finanční výpomoci svým dětem a vnoučatům. Z vládních transferových plateb tak čerpá většina země a mnohé domácnosti se bez nich neobejdou.

MMF přesto usiluje o osekání těchto výplat – či o vyhlášení důrazných škrtů – ještě před volbami a přechodná ukrajinská vláda takový postup plánuje. Ministerský předseda Arsenij Jaceňuk k tomu uvedl: „Jiné možnosti nemáme.“ Jaceňuk je možná ochoten svou politickou budoucnost odepsat, ale Západ by mu to neměl dovolit. Teď ne.

MMF a západní vlády musí dát Ukrajině určitý prostor k nadechnutí. V letech před globální finanční krizí ukrajinská ekonomika svižně rostla, poháněna vývozem základního průmyslového zboží, například oceli. Nouzový finanční balíček, ať jakýkoli, musí dát vládě možnost přežít květnové volby a signalizovat odhodlání oživit hospodářský růst.

Poté by mezinárodní finanční instituce měly zaměřit pozornost na vypracování balíčku pomoci, který nebude vyžadovat, aby tíhu vyrovnávání rozpočtu nesli chudí. Namísto seškrtávání spotřebitelských dotací by MMF mohl Ukrajině pomoci zlepšit výběr daní. Víc než polovina ekonomiky je neoficiální a nezdaněná. Od oligarchů lze žádat, aby přispěli k tomu či onomu programu, jako podmínku podpory jejich regionů či odvětví. MMF také může přijít s důmyslnými způsoby, jak pobídnout k energetické efektivitě, například nastavením daňové úlevy pro domácnosti, které si pořídí kvalitní kotle.

Od žádné úspěšné východoevropské vlády nelze žádat zavedení dramatického programu úspor a reforem před demokratickými volbami. Začít právě teď by bylo čiré bláznovství. V Polsku, oslnivé reformní zemi regionu, jakož i jinde v postkomunistické Evropě, byli občané vyzváni k obětem, jež vyžadují hospodářské reformy, až poté, co vláda získala všelidový mandát.

Ukrajina musí nejprve udělat politický krok. Bude-li MMF trvat na tom, aby přechodná ukrajinská vláda zpřísnila fiskální poměry okamžitě, země bude nucena v obzvlášť nebezpečné době vstoupit na nejisté nové území.

Strategií Západu na Ukrajině by zkrátka mělo být stimulovat tamní ekonomiku až do květnových voleb a pak s vládou, která z nich vzejde, dojednat balíček reforem. Nouzové hospodářské reformy mohou dva měsíce počkat, leč ukrajinská celistvost a stabilita nepočkají.

Mitchell A. Orenstein je profesorem a vedoucím katedry politologie na Northeastern University v Bostonu a spolupracovníkem Centra Mindy de Gunzburgové pro evropská studia a Centra Davisových pro ruská a eurasijská studia na Harvardově univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2014.


Váš názor
  •  
    13.03.2014 9:11

    I takový člověk může dělat profesora. Chaos na Ukrajině vytvořili Rusové? Zajimavá úvaha. Nevěděl jsem, že McCain, Kličko, Noulandová s 5 mldr dolarů na revoluci a odstřelovači pálící ze zadu do svých jsou Rusové. Patrně je to důkazem, že Rusové přes USA ovládají celý svět a předtím bysme se měli mít napozoru. To je asi ta nejšílenější konspirační teorie co jsem kdy slyšel. Nesvéprávní lidé dnes nesedí v ústavech pro cvoky ale vyučují na univerzitách, pak není divu, že svět není a nemůže být místem ke spokojenému životu.
    ignác
    • Kdo seje vítr?
      17.03.2014 11:02

      Situaci na Ukrajině jednoznačně a prokazatelně rozrejpaly EA a Spojené státy teroristické. Pochopitelně, jde o ekonomický vliv. Rusům se nelze divit, Ukrajina je už jen poslední nárazník před zónou paktu NATO. Přitom rétorika EU je dost odporně svatouškovsky pokrytecká, jako ostatně v těhle záležitostech vždycky.
      Ullsperger
    •  
      13.03.2014 11:06

      tak zrovna ti ostřelovači zrovna nejspíš rusové byli. Starší generace ukrajinců sice mluví jen rusky, ale tihle ostřelovači žádní důchodci nebyli.
      ..
    •  
      13.03.2014 11:02

      A ještě bych poprosil alespoň tisíc ruských výsadkářů do Karlových Varů - pro jistotu. Co kdyby tu někdo ohrožoval ruské zájmy... Zvací dopis už někdo napíše, na to jsme byli vždycky nejlepší odborníci - nechcete ho napsat rovnou sám? :-D
      sgt.Mike
    •  
      13.03.2014 10:54

      http://www.youtube.com/watch?v=9sUaffsnJlc Ne, za všechno můžou Američané, a na Majdanu byli převelečení za Ukrajince! A na Krymu jsou Marťani s ruskou výzbrojí :-DDDDDDDD
      sgt.Mike
    •  
      13.03.2014 9:33

      Významná místa se přidělují lidem, co mají ten správný světonázor...jakou dobu mi to jen připomíná...
      tlustý hrabě
      • MMF VYHRALO
        28.03.2014 19:41

        MMF Musi vyhrat VSE... driv nebo pozdeji to tak dopadne a nic tomu nezabrani...nastesti
        Ondra
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university