Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Machiavelli radí Putinovi

Machiavelli radí Putinovi

21.03.2014 18:11
Autor: Michal Putna, Patria Online

Významný italský politik, filosof, diplomat a učenec Niccolo Machiavelli napsal za svůj život mnoho spisů, avšak proslavil se především svým dílem Vladař. Tento spis, věnovaný Lorenzovi Medicejskému, obsahuje politické úvahy o správě státu a především praktické rady, jak si získat a udržet moc. Machiavelli proto bývá považován na otce zakladatele „moderní“ pragmatické politiky – machiavellismu, která bývá (nepřesně ovšem) charakterizována slovy „účel světí prostředky.“ Současné dění na Ukrajině je v mnohém podobné středověkému soupeření o území a moc a Machiavelii se proto jeví jako ideální průvodce aktuálními údálostmi.  

Krym již patří Rusku a Prezident Putin si vyhrazuje právo hájit Rusy žijící v zahraničí, což vyvolává spekulace, zdali se i východ Ukrajiny (výhledově) připojí k Rusku stejně jako Krym. Mnoho analytiků se touto otázkou zabývá z různých pozic. Zkusme se podívat na celou záležitost optikou Niccola Machiavelliho, jehož myšlenky a rady vladaři, jako by prezident Putin dokonale naplňoval.

Když Machiavelli radil, jak si získat moc nad cizím územím a získat si přízeň tamějších obyvatel, tak napsal, že všechno zlo je třeba provést současně, naráz a bez milosti si území podrobit. Avšak „dobrodiní musí vladař prokazovat kapku po kapce, aby si je lidé lépe vychutnali.“ Krym byl obsazen bleskurychle, ukrajinská armáda byla „odzbrojena“ prakticky bez jediného výstřelu a přesně dle Machiavelliho rady bylo „veškeré zlo“ vykonáno rychle a bez zbytečných odkladů. Co se dobrodiní týče, zdá se, že prezident Putin je bude vskutku labužnicky dávkovat po kapkách, aby se rychle nevyčerpalo. Zvýšení důchodů, minimální mzdy, výstavba infrastruktury, nové investice a všechny další „kapky dobra,“ které byly z ruské strany směrem ke Krymu avizovány, mohou sloužit jako „vábnička“ pro ostatní ukrajinské regiony, které by měly zájem o připojení k Rusku.

Avšak co si počít se ztrátou ukrajinské suverenity a územní celistvosti? I zde může pomoci Machiavelliho rada. Jeho věta, že: „lidé snáze zapomenou na ztrátu vlastního otce, než na ztrátu vlastního majetku“ by neměla zapadnout ani v kontextu událostí na Ukrajině. Pokud tento citát převedeme na ztrátu území, mohli bychom uvažovat o tom, že ruská expanze na Krym zůstane dlouho v paměti Ukrajinců zapsaná a že události letošního března budou mít dlouhodobý dopad na postoje, které bude Ukrajina vůči Rusku v budoucnu zastávat (připojení k EU, členství v NATO, obchodní spolupráce, apod.).

Slovy Machiavelliho způsobil Putin Ukrajincům (ne všem) ještě něco horšího, než kdyby jim zavraždil otce, připravil je o majetek a území. Avšak jako sptávný politický pragmatik „veškeré zlo“ anexe Krymu provedl ruský prezident rychle, bezodkladně a nyní se může soustředit na dávkování dobra a vábení (východní) Ukrajiny. 

(Zdroj: N. Machiavelli: Vladař)


Váš názor
  • Nic než mocenský boj
    22.03.2014 7:34

    Je pozoruhodné s jakou úporností západní Rusobijci hájí hranice, které namalovali pravítkem na mapách komunističtí byrokrati bez ohledu na jakékoliv etnické a historické hranice. To jsem zvědavý co budou říkat až se levobřežní Ukrajina vzbouří a Kyjev tam pošle tanky. To bude ta spravedlnost
    FZ
    • obščaja inteligencija
      09.05.2014 23:14

      Páni, toto je ekonomický plátok, nie demagogico politický. Jediný kto sa blíži k realitě ohľadne politického diania v Európe je šaňo. Ostatní? Občan - úplne vygumovaný ten ani len netuší kto žije na ukrajině, a kto ju vlastne chce rozdeliť ( doporučijem pozrieť poľský historichý film "ohňom a mečom" Jesse - hysterický cholerik - tomu debilovi je to jedno že armáda zasahuje prti obyvatelstvu tankami ( určitevje doma týrany manželkou a tu sa kompenzuje). Ještě k tomu chybí medvídek který sám sebe nazval velká medvědice. Určitě méří pod 1,6 m. FZ - zdá se že, tomu rozumí sociologický nejvíc...... Pánové až příde konec září, pak uvidíme... s přátelským pozdravem jářku
      jářku
  •  
    21.03.2014 20:57

    Těžko říct, ří kroky budou víc "bolet", ale Putin taky nečeká a má další tahy v zásobě
    Jaka
    • se z Putina nepodělej blahem
      22.03.2014 6:16

      Co má jako v zásobě za karty? Nemá NIC, kromě podlosti, nedodržování smluv, zákeřnosti, roztahovačnosti, nabubřelost, lhaní, manipulace, okupace, vraždy !!! To jsou jeho karty v rukávu, ale slušný hráč takové karty nevytahuje. Bolševický despotizmus už celý svět zná. Jeho poslední trumf bude izolace Ruska. Kromě Machiavelliho existuje ještě novodobá zkušenost s Kremlem - Reagan. Tento úspěšný americký president nám ukázal cestu, jak se má z bolševiky jednat.
      Jesse
    •  
      21.03.2014 21:14

      Putin připravuje oznámit "Svatý grál" smlouvy o dodávkách plynu s Čínou http://www.zerohedge.com/news/2014-03-21/petrodollar-alert-isolated-west-putin-prepares-announce-holy-grail-gas-deal-china
      Jaka
      •  
        22.03.2014 12:11

        Kromě Machiavelliho existuje ještě novodobá zkušenost s Bruselem - Putin. Tento úspěšný ruský president nám ukázal cestu, jak se má s Eurohujeristy jednat.
        stst
  • Tohle bude Putina dlouho mrzet.
    21.03.2014 20:04

    Z Ukrajinců si vytvořil zavilé nepřátele - druhé Poláky. navíc tím spustil lavinu událostí, které vyústí k dostavbě plynových terminálů na obou březích Atlantiku a zahájení vývozu amerického plynu do Evropy. Bude z toho plynout, že Rusko zde pak neprodá ani m3. Plyz z USA bude levnější, totéž povede k témuž mezi USA a Čínou. V neposlední řadě se začne břidlicový plyn hledat a těžit i v Evropě a Číně - jen aby byly nezávislí na komkoliv třetím. A to Rusko položí. nebo do 2 let vyklidí Krym.
    občan
    • Jáj, občanko, nie je to vraj také jednoduché
      21.03.2014 20:41

      http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/plyn-z-ameriky-evropske-zeme-nezachrani-je-prilis-drahy-1069027
      Šaňo
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m