Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman: Zlí hoši si věří, ti dobří se drží zpět a výsledkem je pokrizový útlum

Krugman: Zlí hoši si věří, ti dobří se drží zpět a výsledkem je pokrizový útlum

27.03.2014 7:57
Autor: Redakce, Patria.cz

V tuto chvíli se zdá, že nehrozí žádná ekonomická krize, politici se tak plácají po zádech. Například v Evropě se chlubí oživením ve Španělsku, které by mělo letos ve srovnání s minulým rokem růst minimálně dvojnásobným tempem. Bohužel to ale znamená, že růst dosáhne asi 1 %, a to v ekonomice, kde nezaměstnanost mladých dosahuje 55 %. To, že někdo takovou situaci považuje za úspěch, pouze ukazuje, jak jsme si zvykli na hrůzné ekonomické podmínky. Vedeme si hůř, než by si kdokoliv z nás před několika lety dovedl představit. Zdá se však, že to stále více považujeme za něco normálního.

Jak k tomu došlo? Důvodů je samozřejmě více a poslední dobou o nich přemýšlím stále víc. Podle mého názoru hraje významnou roli tendence těch, kteří nastavují ekonomickou politiku, k tomu, aby implementovali pouze polovičaté kroky ve srovnání s tím, co jim říká jinak správná analýza. Pokud někdo sledoval vývoj v USA i v Evropě, ví, že tu jsou velmi vlivné skupiny, které bojují proti tomu, aby se nezaměstnaní lidé mohli vrátit zpět do práce. Tyto skupiny mají za sebou pozoruhodné výsledky, včetně toho, že jejich predikce jsou soustavně mylné.

V USA máme lidi z Wall Street i z Kongresu, kteří strávili posledních pět let neustálým varováním před vysokou inflací a prudkým růstem sazeb. Přesto, že k ničemu takovému nedošlo, je jim stále věnována pozornost a oni sami nejeví známky toho, že by se nad celou věcí znovu a lépe zamysleli. V Evropě je to už čtyři roky, co se celý kontinent obrátil směrem k prudkému fiskálnímu utahování. Jeho zastánci nám říkali, abychom se ničeho nebáli, protože výsledný efekt bude pozitivní – utahování totiž podpoří důvěru. Nemá cenu rozebírat, že tato pohádka o důvěře se nikdy nenaplnila. Ale to těmto lidem nebrání v tom, aby tvrdili, že mučení musí pokračovat.

Fed s hordou vyvolavačů inflace bojoval, Mezinárodní měnový fond poukazoval na to, že fiskální utahování bude problematické. Všichni správní hoši měli ale problém jednat plně v souladu s tím, čemu věřili. Příkladem je Obamova stimulace, která byla evidentně příliš slabá na to, aby zvedla ekonomiku z hlubokého útlumu. Někteří z nás před tím varovali a ukázalo se, že jsme měli pravdu. Fed v určitém smyslu učinil to samé. Jeho vedení od počátku vyloučilo politiku, u které byla největší pravděpodobnost úspěchu. Jednalo se zejména o ochotu tolerovat o něco vyšší inflaci, a to alespoň po přechodné období. Následovaly tak politiky, které nebyly plně efektivní a zanechaly za sebou dojem, že už nelze nic dalšího dělat.

Podobný vývoj možná probíhá i v Japonsku. To se radikálně odpoutalo od staré politiky a konečně se přiklonilo k agresivní monetární stimulaci, kterou mu západ doporučoval více než 15 let. Přesto ale stále panuje tendence k polovičatosti a nastavování důležitých cílů níže, než jak to situace skutečně vyžaduje. To zvyšuje riziko, že se Japonsku nepodaří dosáhnout dostatečné rychlosti a nové politiky nebudou pro únik z deflace dostatečně silné. Můžeme se ptát, proč jsou zlí hoši se svými pomýlenými doporučeními tak sebejistí, zatímco dobří hoši se drží zpátky. Předpokládám, že odpověď souvisí s tím, jaké zájmy každá skupina ve skutečnosti má.

Autorem je Paul Krugman.

(Zdroj: NYTimes)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.05.2024
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům
16.05.2024
22:01Dow Jones poprvé v historii v průběhu dne nad hranicí 40 000 bodů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
7:45Engie SA (03/24 Q1)
11:00EMU - CPI, y/y