Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mládek: Těžbu v dole Paskov do konce roku 2016 chceme podpořit částkou 1,1 mld. Kč

Mládek: Těžbu v dole Paskov do konce roku 2016 chceme podpořit částkou 1,1 mld. Kč

01.04.2014 13:37, aktualizováno: 1.4. 14:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navrhuje vládě, aby schválila poskytnutí státní podpory těžební společnosti OKD na náklady související s útlumem Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Podmínkou je, že OKD bude na své náklady provozovat ztrátovou těžbu v dole do konce roku 2016 a že podporu schválí Evropská komise. Následné náklady na útlum a odstupné by nesl stát, činily by 1,1 miliardy korun. Na tiskové konferenci ve Staříči na Frýdecko-Místecku to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Společnost OKD ze skupiny NWR, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. NWR dnes oznámila, že OKD podepisuje se státem prodloužení memoradna o porozumění ohledně řešení situace dolu Paskov o jeden měsíc do konce dubna. Memorandum bylo podepsáno 6. ledna 2014 ve snaze najít pro obě strany (NWR/OKD a stát) přijatelné řešení útlumu dolu Paskov.

"Státní náklady na tuto investici do postupného utlumení těžby budou činit 1,1 miliardy korun a ve srovnání s očekávanými výpadky na daních, pojištění a výnosech z těžby, jež by nastaly v případě uzavření dolu firmy OKD v roce 2014, jsou nákladově téměř neutrální," uvedl Mládek. 

V případě ukončení těžby k 31. prosinci 2014 by přímý výpadek příjmu veřejných rozpočtů při zohlednění daní z příjmu, sociálního a zdravotního pojištění a úhrad z vydobytých nerostů představoval asi miliardu korun. 

Ministr řekl, že peníze, jimiž by OKD podpořila vláda, by šly na přesně určený účel: na odstupné horníkům a na sanaci dolu. Stát by se přitom zavázal do výše 1,1 miliardy korun. Ministerstvo vybíralo ze tří možností řešení. Varianta, kterou nakonec vládě doporučí, je podle Mládka méně riskantní z hlediska průchodnosti v Bruselu než možnost, že by stát důl odkoupil za korunu a poté řešil jeho útlum. 

"V této chvíli zbývá poslední, aby tu věc schválila vláda. A musím teda říct, že to ne nutně musí být jednoduché, protože jsem to sice předložil do vlády, ale se zásadním rozporem, protože tuto věc rozporovaly tři ministerstva, ministerstvo financí, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo obrany," řekl ministr. Všechny zmíněné resorty patří ministrům nominovaným za ANO.

Prodloužení zaměstnaneckých úvazků na Dole Paskov se v příštích letech týká v průměru 1800 lidí. Návrh ministerstva podle Mládka souvisí s úsilím zabránit skokovému nárůstu počtu lidí bez práce v Moravskoslezském kraji. Podíl nezaměstnaných v kraji v únoru činil 10,9 procenta, bez práce tam na konci měsíce bylo 93.619 lidí. Jen letos v lednu přitom do evidence úřadu práce přibylo 3738 nezaměstnaných.

Desítky horníků už se z Paskova přesunuly na jiné šachty na Karvinsku. Odboráři i zástupci OKD už dříve řekli, že doufají, že se z Paskova na Karvinsko podaří přesunout většinu horníků.

Z návrhu ministerstva vyplývá, že vláda získá další dva roky na to, aby komplexem opatření napomohla tvorbě nových pracovních míst. Patří k nim například státem hrazené programy na rekvalifikaci, různá prorůstová opatření nebo získání zahraničních investorů.

Pozitivní finanční efekt navrhované varianty by podle MPO snížil rizika celkového ekonomického fungování společnosti OKD a další možné ohrožení pracovních míst. Náklady na krytí ztrátové těžby by byly rozprostřeny na období zhruba tří let.

Firma New World Resources (NWR), která OKD vlastní, letos oznámila, že kvůli vysokým nákladům na těžbu a nízkým cenám uhlí klesl odhad množství zásob uhlí, které se vyplatí těžit, ze 184 milionů tun o 65 procent, na 64 milionů tun. To by během příštích deseti let znamenalo výrazný pokles těžby.

V Dole Paskov, který tvoří lokality Staříč a Chlebovice, pracuje zhruba 2500 lidí. Celá společnost OKD má přes 12.000 zaměstnanců. Společnost NWR se sídlem v nizozemském Amsterdamu téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

Důl Paskov je posledním funkčním dolem v ostravské části Ostravsko-karvinského revíru. Odboráři s uzavřením dolu od počátku nesouhlasili. V podzemí je podle nich ještě minimálně 20 milionů tun kvalitního černého uhlí, proto chtěli, aby firma pokračovala v těžbě, nebo důl jen zakonzervovala. Znamenalo by to udržovat jej v takovém stavu, aby se v něm mohlo v budoucnu zase těžit.

(Zdroj: čtk, NWR, OKD)


Čtěte více:

NWR vykázala hlubokou ztrátu 466 milionů eur kvůli odpisu aktiv
13.02.2014 8:17
Těžební skupina New World Resources vykázala za poslední čtvrtletí rok...
Ministr: V pracovním návrhu je těžba v Paskově do roku 2016
25.02.2014 8:32
Důl Paskov by firma OKD mohla provozovat až do konce roku 2016. Počítá...
NWR - OKD chce prodloužit pracovní směny v některých dolech, hledá úspory
28.03.2014 11:25
Těžební společnost OKD zvažuje, že horníkům na některých pracovištích ...

Váš názor
  • Absurdistán
    09.04.2014 11:37

    Dotace ztrátového byznysu, pálení kvalitní suroviny, masivní rozhazování peněz daňových poplatníků...je to vůbec legální? Neměli by jít Mládek se Sobotkou a Babišem do tepláků a zaplatit škodu?
    rac
  •  
    01.04.2014 21:53

    Chce-li Mládek dotovat ztrátový podnik, tak ať to dělá, ale za své.
    1
  • Ču.. socialistický
    01.04.2014 14:29

    611 tis na hlavu na dva roky, dementi a furt tvrdí, že stát nemá prachy a chtěli by zvyšovat daně. Parazit jeden Mládkovic
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Jak se vezou,co?
    01.04.2014 14:22

    Kucí jedni,ještě neví,že za pár se zavírá.
    Václav
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data