Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Může Twitter predikovat počet nezaměstnaných?

Může Twitter predikovat počet nezaměstnaných?

08.04.2014 18:10
Autor: Michal Putna, Patria Online

Je možné, aby sociální sítě jako Twitter nebo Facebook nabízely lepší informace pro měření ekonomické aktivity než standardní ekonometrické modely? Ekonomové z americké University of Michigan věří, že ano a již v roce 2012 začali analyzovat zprávy z těchto sítí, konkrétně z Twitteru.

Využití sociálních sítí (nejen při studiu ekonomických témat) nabízí zcela nový úhel pohledu na zkoumanou problematiku. Tento přístup není zatížen „standardními statistickými postupy“ ani nečerpá údaje z oficiálních statistických zdrojů. Využití údajů ze sociálních sítí umožňuje prakticky online realizovat konkrétní výzkum, čímž se výrazně mění dynamika celého analytického procesu.

Ekonomové z americké University of Michigan se zaměřují na analýzu zpráv spojených s trhem práce v USA. Zajímají je proto tweety, jako např.: ztratil jsem práci, hledám práci, apod. Na základě těchto informací (vyfiltrovaných zpráv) je následně sestaven „index práce“ (The University of Michigan Social Media Job Loss Index), který dokáže relativně velmi přesně a hlavně online v reálném čase predikovat vývoj na americkém pracovním trhu.

Následující graf ukazuje srovnání „indexu práce,“ který byl vytvořen na základě údajů z tweetů (červená) a oficiální statistiky měřící nový počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti (modrá). Ze vzájemného porovnání obou linek je patrné, že Twitter může skutečně sloužit jako relativně přesný prediktor situace na americkém trhu práce.

chi


Dolan Antenucci a jeho kolegové, kteří využívají zprávy z Twitteru ke konstrukci „indexu práce,“ v letošním roce publikovali článek věnovaný využití sociálních síti při měření dynamiky pracovního trhu (v USA). V této studii analyzovali 10-ti % vzorek všech tweetů mezi červencem 2011 a listopadem 2013. Zkoumaný vzorek obsahoval 19,3 miliardy tweetů a jeho velikost byla 43,8 TB! Tyto údaje nám umožňují lépe pochopit, v jakých kategoriích se pohybujeme, jestliže mluvíme o využití sociálních síti jako online (real time) prediktoru vývoje například na trhu práce.

S postupným rozvojem technologií, s tím jak dochází k difusi elektronické komunikace a zvyšuje se počet uživatelů moderních komunikačních prostředků, roste také potenciál využití sociálních sítí k analýze socio-ekonomických otázek. Statistické zpracování údajů ze sociálních sítí slibuje do budoucna velký potenciál, který může změnit/doplnit standardní metody ekonomické analýzy. Twitterský „index práce“ může být první vlaštovkou v novém přístupu k měření (nejen ekonomické) aktivity. 

(Zdroj: University of Michigan Social Media Job Loss Index, D. Antenucci, M. Cafarella, M. Levenstein, C. Ré a M. Shapiro (2014): Using Social Media to Measure Labor Market Flows)


Čtěte více:

Nezaměstnanost v březnu: Trh práce na prahu jara
08.04.2014 9:50
Situace v průmyslu a zahraničním obchodu se začala obracet k lepšímu z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data