Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Centrální bankéři se bojí inflace, jejich noční můrou je ale něco jiného

Centrální bankéři se bojí inflace, jejich noční můrou je ale něco jiného

16.04.2014 7:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Před deflací nyní varuje i řada těch, kteří jsou obvykle považováni za inflační jestřáby. Co je k tomu vede? Deflace znamená pokles cen, ne pouhé snížení tempa inflace, které je nazýváno dezinflací. Strach z deflace byl hlavním důvodem toho, že Fed začal s prvním programem kvantitativního uvolňování. Tento strach pramení ze tří hlavních oblastí. Zaprvé, když lidé očekávají, že ceny budou v budoucnu nižší, méně utrácejí. Pokud se domníváte, že klesne cena auta, které si chcete koupit, proč byste pár měsíců nepočkali? Klesající ceny tedy přesouvají spotřebu do budoucnosti a následný pokles poptávky má negativní dopad na ekonomiku. Vede k dalšímu poklesu cen, dalšímu omezení současných výdajů a roztáčí se deflační spirála.

Zadruhé, deflace zvyšuje reálné sazby a tím může vyvolat pokles výdajů na zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou automobily, vybavení domácnosti či nemovitosti. Jedná se totiž o zboží, které bývá financováno úvěrem. Rostoucí reálné sazby také zvyšují náklad dluhu firem a mají tlumící dopad na jejich investice. Tím to ale opět nekončí. Pokles poptávky a investic vede znovu k poklesu agregátní poptávky a dalšímu snižování cen. Deflace tedy odrazuje od nových půjček a zhoršuje situaci těch, kteří si půjčili v minulosti. Mohlo by se zdát, že zrcadlově s tím se zlepší situace věřitelů. Tak to ale není. Snížená spotřeba dlužníků totiž nebývá vyvážena zvýšenou spotřebou věřitelů. Mezi ně většinou patří lidé s vyššími příjmy a své dodatečné příjmy spíše spoří, než aby zvýšili své výdaje.

Třetí problém souvisí s malou flexibilitou mezd a cen. To znamená, že se nehýbou tak rychle, aby eliminovaly nesoulad mezi poptávkou a nabídkou. Malou flexibilitu směrem dolů mají zejména mzdy. Pokud tedy dochází k poklesu cen bez toho, aby odpovídajícím způsobem klesaly i mzdy, zvyšuje se reálný náklad práce a to vede k vyšší nezaměstnanosti. Ta opět znamená pokles výdajů domácností a další snižování cen. Opět jsme u deflační spirály.

Nakonec je třeba zdůraznit, že na to, aby propukly uvedené problémy, není třeba dosáhnout přímé deflace. Stačí dezinflace, tedy stav, kdy se inflace drží v kladných číslech, ale klesá. Centrální bankéři mají velkou averzi k inflaci. Zdá se, že ta je předpokladem toho, aby se nějaký ekonom do centrální banky vůbec dostal. Největší noční můrou centrálních bank je ale deflace. Příčinu najdeme v hlubokých recesích či japonské ztracené dekádě. Centrální banky nejsou ochotny znovu riskovat podobný vývoj.

Autorem je ekonom Mark Thoma.

(Zdroj: Moneywatch)


Váš názor
  •  
    28.01.2015 21:45

    Deflace tedy odrazuje od nových půjček a zhoršuje situaci těch, kteří si půjčili v minulosti. ........ to je mne ale apsolutne u prd€l€, jestli si nakej dement pujcil.. at se to nauci bez pujcek nebo at zrusi uroky a nebudou se muset panicky strachovat o deflaci. pujcovani za urok je zlocin proti samotne prirode.
    Azb
  •  
    16.04.2014 10:30

    v realu tyto poucky neplati....blaboly na oblbovani ovcanu....deflace je nebezpecna pro financni mafii, ti by nemohli tolik vydelavat o odrbavat ovcany.....kdo ma jako prvni pristup k natisknutym papirkum?? financni mafie.....a jeji zisk zaplati ovcan ze spodnich vrstev
    abc
  • myslím že ne
    16.04.2014 9:45

    Centrálním bankéřům je úplně u zadku, jestli roste inflace, nebo ne. Oni se víc bojí veřejnosti, aby se neprovalilo, jakým způsobem hrabou miliardy na svá soukromá konta na úkor veřejných rozpočtů. Z toho mají strach největší. Ale je vidět, že se snaží... prostě musí o sobě psát stylem kouřové clony, aby po nich veřejnost nešla.
    Jesse
    • Jesse
      28.01.2015 21:28

      Jednou z tebe neco mozna bude. Spravne, Fog of war je dulezita vec ale nech si to pro sebe, ju? Cim min pro ostatni, tim vic pro nas.
      Mezernik
    • bohati bohatnu a chudobni chudobneju
      16.04.2014 10:03

      "Mohlo by se zdát, že zrcadlově s tím se zlepší situace věřitelů. Tak to ale není. Snížená spotřeba dlužníků totiž nebývá vyvážena zvýšenou spotřebou věřitelů. Mezi ně většinou patří lidé s vyššími příjmy a své dodatečné příjmy spíše spoří, než aby zvýšili své výdaje." Nie je chyba v systemu aj v tomto procese, ze sa predpoklada aby stredna pracujuca trieda=najpocetnejsia zila na dlh a bohati veritelia na nej iba profitovali ale nic by nevracali do systemu spat?! Potom dostavame roztvaranie noznic, tj. bohati bohatnu viac a chudobni este su chudobni viac. Aby bol system v rovnovahe, tak by prave preskupovanie penazi malo byt flexibilne a nie, ze kolobeh sa zastavi u bohatych. Potom samozrejme, ze potrebujeme zit na dlh a deflacia je strasiak. Plus k tomu prispieva urcite strnulost poklesu cien a mezd.
      taktak
  • Vyšetření
    16.04.2014 9:16

    No tak jestli pán toto považuje za pravdu: Centrální bankéři mají velkou averzi k inflaci. Zdá se, že ta je předpokladem toho, aby se nějaký ekonom do centrální banky vůbec dostal. Tak by se měl nechat co nejrychleji vyšetřit a dostudovat dějiny. Pokud to má v hlavě v pořádku, tak je to jeden z dalších placených lhářů.
    Tak
  • Ale hlavne
    16.04.2014 8:34

    se zpomali nebo dokonce snizi mantra vsech ekonomu - HDP, coz ma za nasledek nizsi vyber dani. A to je naprosto neprijatelne !! Taky je to jedna z mala situaci, kdy danovy poplatnik a spotrebitel ma konecne neco levnejsi, coz je opet naprosto neprijatelne !! Spotrebitel a predevsim zamestnanec je tu preci proto, aby ho kazdy ojebaval a on platil, kudy chodi, statm pocinaje a nadnarodnimi retezci konce. Takze deflace se NESMI pripustit.
    neekonom
    • Re: Ale hlavne
      16.04.2014 9:39

      se vůbec nepíše v této souvislosti o tom, jestli při snížování cen se taky snižují tržby - nebo zda některým frirmám náhodou nerostou. Když se např. elektronika zlevňuje, může si ji dovolit víc lidí (ostatně proto se většina firem snaží zefektivňovat výrobu, prodej i marketing) a tržby rostou.Takže strašák deflací je spíš jeden z prostředků, jak udržovat obyvatelstvo v mírném stresu a tudíž poslušnosti. Již jsem tu psala dřív, až do devadesátých let minulého století se deflace nezdála být žádným velkým nebezpečím, počítalo se s tím, že v takovém případě se zboží stane dostupnějším i pro méně majetné, kteří množstvím prodaného nahradí výpadek ceny a postupně budou zase rostoucí poptávkou tlačit ceny nahoru, tím i zvyšování výroby, a tudíž postupný růst zaměstnanosti. V roce 1933 nebral Irwinga Fischera s jeho termínem deflace téměř nikdo vážně. 'Deflace' provázela Dlouho depresi v předminulém století jako důsledek průmyslové revoluce. (Dnes procházíme revolucí obdobnou ;-) Ve S.S. měli deflaci prakticky po celé 19.století...
      Kalka.
    • Re: Ale hlavne
      16.04.2014 9:18

      Ovce jsou tu proto, aby byly neustále stříhány. Jen když se to uděje rychlejším tempem, tak si toho všimnou a bečí jako teď naposledy, když central bank naředila měnu.
      Ovčan
      •  
        28.01.2015 21:55

        Ano, to je presnejsi pohled, ale nech si to pro sebe, nac plasit ovce, ktere ti nepatri. Jen nastves pasaky.
        Mezernik
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.