Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Klaus: Současný proevropský kurz ČR je prohrou mojí i všech Čechů

Klaus: Současný proevropský kurz ČR je prohrou mojí i všech Čechů

16.04.2014 16:26
Autor: ČTK

Za svoji prohru i prohru pro deset milionů občanů České republiky považuje bývalý prezident Václav Klaus současný proevropský kurz Česka. Za prohru má i skutečnost, že vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) nebude uplatňovat výjimku z Listiny základních práv Evropské unie v lisabonské smlouvě, kterou eurokritik Klaus jako hlava státu prosadil. Exprezident to řekl dnes v rozhovoru pro ČTK. Lisabonskou smlouvu, která upravila fungování EU, neměl prý sílu nepodepsat, neboť v odporu proti ní zůstal v celé Evropě sám.

"Jako prohru pro sebe, ale ještě více pro deset milionů občanů České republiky to v každém případě považuji. Považuji to za obří nezodpovědnost dnešní politické reprezentace, že se chová tak, jak se chová," komentoval Klaus fakt, že Sobotkova vláda i prezident Miloš Zeman prosazují co největší integraci Česka do evropských struktur a jsou pro přijetí eura.

Skutečnost, že nynější vedení země prosazuje v přístupu k unii to, proti čemu Klaus v době svého prezidentství bojoval, ovšem bývalý prezident označil jen za prohraný zápas. "V terminologii naší hokejové ligy to není prohraný celý ročník. Je to jeden zápas. A já věřím, že historie nekončí a že není všem dnům konec," doufá Klaus ve zvrat českého postoje k unii. Nepředpokládá ale, že on by se ho dožil. "To bych spíš byl optimističtější pro mé děti nebo vnuky," poznamenal.

Klaus jako velký odpůrce lisabonské smlouvy reformující fungování EU odmítal dlouho tento dokument podepsat a svůj podpis nakonec podmínil tím, že si Praha vyjedná výjimku z Listiny základních práv EU, která je součástí smlouvy. Tehdejší prezident se obával možnosti prolomení takzvaných Benešových dekretů a uplatnění majetkových nároků sudetských Němců vysídlených z Československa po druhé světové válce, i když právní experti takové riziko většinou vylučovali. Výjimku pro ČR schválil unijní summit na podzim 2009, Sobotkova vláda ale v únoru krátce po nástupu do úřadu oznámila, že ji nebude uplatňovat.

Klaus se dnes vrátit i ke svému podpisu lisabonské smlouvy. "Neměl jsem sílu tu lisabonskou smlouvu nepodepsat. Byl jsem absolutně sám v celé Evropě a hrát jakéhosi osamoceného Dona Quijota se mi nezdálo produktivní. Neměl jsem dostatečnou podporu ani v České republice, kde ani vlády, nemluvě o dalších institucích, jako je ústavní soud, nebyly na mé straně," posteskl si prezident z let 2003 až 2013.

S reformním dokumentem EU nicméně dodnes nesouhlasí. "Definitivně Evropská unie přestala být Evropou států, ale stala Evropou provincií či gubernií. To je podle mého názoru zásadní změna, ke které došlo," soudí o dopadech přijetí náhražky za původně zvažovanou evropskou ústavu.


Dominance Německa v Evropě je větší než kdy ve 20. století

Dominance Německa, případně Francie, v Evropě je nyní větší, než kdy byla ve 20. století, je přesvědčen exprezident Václav Klaus. Malým zemím včetně Česka podle něj evropské mocnosti nenaslouchají. Ve skutečnosti rozhoduje německá kancléřka Angela Merkelová spolu s francouzským prezidentem, řekl také Klaus v rozhovoru s ČTK k desátému výročí vstupu Česka do Evropské unie.

"Evropská unifikace dotvořená, dotlačená do své nové fáze lisabonskou smlouvou a primárně dotlačená Německem, dospěla k situaci, že dominance Německa a eventuálně Francie, s trochu vedlejší rolí hranou Velkou Británií, je nekonečně větší, než byla kdykoliv v celém minulém století," uvedl Klaus.

Jasně také odmítl tvrzení, že členstvím v unii Česká republika získala silnější hlas v Evropě i na mezinárodním poli. "Naprosto nechápu, kde se tento argument vzal, kdo ho stále znovu a znovu omílá. Nic takového není pravda," podotkl s tím, že s dalším prohlubováním integrace síla hlasu malých zemí za posledních deset let radikálně poklesla.

Projevuje se to podle něj i na zasedáních Evropské rady. "Já zodpovědně prohlašuji, že v momentu, kdy mluví zástupci nějaké malé evropské země, představitelé těch takzvaných evropských velmocí si čtou noviny, baví se se sousedem, telefonují ze svého mobilního telefonu, chodí po sále si vzít kávu, čaj či nějaké občerstvení, vycházejí ze sálu telefonovat," poznamenal politik, kterého podle kritiků v Evropě málokdo bral vážně.

Klaus má za to, že pokud dnešní české politické vedení tvrdí něco jiného, tak falešným způsobem zvyšuje svou roli, protože ve skutečnosti rozhodují dvě největší evropské země. "Paní Merkelová jde k (někdejšímu francouzskému prezidentovi Nicolasi) Sarkozymu a kývne na něj, 'pojďme se dohodnout'. Vyjdou ze sálu, pokračuje debata, o které oni nemají potuchy, co se tam v tu chvíli říká, přinesou papírek, kde je napsáno několik bodů, a jeden z nich přečte, že se domnívají, že by to mělo být takhle. Toto je v zápětí přijato. To je váha hlasu České republiky v dnešní EU," doplnil. 


 Klaus hlasoval v referendu o přistoupení k EU proti vstupu

Bývalý prezident Václav Klaus hlasoval v referendu o přistoupení k Evropské unii proti vstupu Česka do unie. Řekl to dnes v rozhovoru s ČTK. O tom, jak známý kritik prohlubující se evropské integrace v roce 2003 hlasoval, se dosud vedly spekulace. Byl to přitom právě Klaus, kdo krátce před referendem smlouvu o přistoupení ČR podepsal.

Klausovo jméno je s českým vstupem do unie spojeno hned v několika zásadních okamžicích. Jako tehdejší premiér například v lednu 1996 oficiálně podal žádost Česka o vstup do EU. Svého tehdejšího kroku ani přes řadu výhrad k dnešní osmadvacítce prý nelituje.

"Za prvé si myslím, že v 90. letech Česká republika ve své správné, oprávněné, nutné snaze opět po půl století se stát normální evropskou zemí musela jít s evropským mainstreamem," řekl. Debaty se podle něj tehdy vedly o tom, že vyhnutí se hlavnímu evropskému proudu by mohlo znamenat touhu jít s (běloruským prezidentem Alexandrem) Lukašenkem nebo (exprezidentem Jugoslávie Slobodanem) Miloševičem.

Zároveň už ale prý tehdy o unii pochyboval. "Že jsem vždy měl své pochybnosti a že veřejně prohlašuji, že jsem v referendu o vstupu do Evropské unie jako občan v roce 2003 hlasoval ne, to je věc druhá," poznamenal k referendu z června toho roku. Smlouvu o přistoupení k EU přitom jako tehdejší prezident podepsal pár měsíců předtím - v dubnu 2003 na summitu v Aténách.


Evropská unie, do níž Česko vstoupilo 1. května 2004, podle Klause po prvotním integračním období, v němž se snažila liberalizovat, sešla z cesty a směřuje k unifikaci a centralizaci. Za předěl v tomto směru považuje lisabonskou smlouvu, po níž prý EU přestala být Evropou států, ale stala se Evropou provincií, či gubernií. Také pod lisabonskou smlouvou, k níž si vyjednal výjimku, kterou současná vláda ale nebude uplatňovat, je Klausův podpis.


Váš názor
  •  
    25.11.2015 23:18

    Putinův agent, blázen, ješita, v knihnikupectví prodávají jeho book 71 s. písmo asi 25 Times roman, myslel jsem že to psal Husák :-)
    robelix
    •  
      27.11.2015 10:04

      Je fakt, že toho Vencu nemusím, ale pod tenhle článek se podepíšu.
      Žíža
  • podle všeho
    16.04.2014 20:03

    jak Klaus kňourá o podpisu Lisabonské smlouvy, tak dám krk, že tento politik by podepsal kapitulaci Hitlerovi dvakrát rychleji, než tehdá Beneš. Klaus by totiž řádění henlajnovců v Sudetech považoval za právo na sebeurčení německé utlačované menšiny. Stejně tak se prokazatelně vyjadřuje i k ruské menšině na Ukrajině. Škola KGB (StB) se nezapře. Na to nepotřebuje nikdo důkazy. On to říká sám a dobrovolně.
    Jesse
    • Re: podle všeho
      16.04.2014 20:38

      To je zločinec ten Klaus co? Nejde s davem , je chytrej a možná i bohatej a to se v česku nenosí. Kor když má dokonce vlastní názor a není ochotnejt lézt Anželíně do p....e To náš Miloš je jinej borec i rusa bude stašit když mu EU nebo NATO pomůže . Když se Putin nelekne pošle na něj český gripeny. Ještě k těm benešovo dekretům. Nebude už co podepisovat . Když se Anžela s frantíkama dohodne , vezmou si kdekoliv v EUropě , co se jim bude líbit a bez podpisů . Kdo by si dovolil protestovat co??? Nuž co, čas ukáže bylo-li výhodné vytvořit "jednotnou" EU . Mám na to svůj vlastní názor, se kterým ale raděj nesouhlasím a volám . S EU na věčne časy a nikdy jinak .
      Karel IV
      • tak nám pověz jak by se tobě líbilo
        22.11.2015 16:49

        kdyby se vrátili němečtí majitelé usedlostí a podniků, které jejich tátové a dědové budovali po několik generací kde ted' bydlíš ty a které byly tobě "věnovány" vládnoucí třídou a tobě dali jeden kufr s dovolenými 20 kg a řekli že jsi na jejich pozemku a máš 24 hodin na to abys vyklidil jejich, komunisty neprávem ukradený pozemek. Tak jako museli oni ?
        Behrmann
      •  
        17.04.2014 11:34

        V ramci jednotnej europskej unie typu spojene staty europske budu benesove dekrety uz iba textom v ucebnici dejepisu. Kansas a Colorado sa uz tiez pomerne dlho nedohaduju o uzemie.. Pokial by Anžela skutocne chcela vase uzemie, ako navrhujes, sla by inou cestou, nez je plna ekonomicka previazanost krajin..
        Eco
      • trochu mimo Karle
        16.04.2014 21:26

        Já jsem nikdy neodsuzoval Klause kvůli jeho vzdělání, znalostem, názorům !!! Odsuzuji ho za jeho podlost, ješitnost, moralizování, arogantnost a samolibost. Vzdělaný člověk umí totiž způsobit mnohem větší škodu než blbý nevzdělanec. Proto se mi tvé míchání Klause se Zamákem nelíbí, protože ani Zemáka nemusím. Generaci estébáků z prognostického ústavu opravdu nemusím hltat, jak to předvádí dvě poloviny národa. Musím? nemusím. Mám taky svůj názor a nutnou dávku sebeúcty jsem ještě neztratil.
        Jesse
        • hodně mimo Jesse
          16.04.2014 23:46

          nemusíš, Jesse. Nemusíš mít dokonce ani tak minimální znalost, že MZ před r. 1989 v prognosťáku nebyl
          mša
          • mša
            17.04.2014 0:11

            ....jedna z mála politických promluv Džesíka, kdy s nim v zásadě musím naprosto souhlasit! Časoprostorové detaily MZ a VK nechávám ležřeti býti.....jesse palec hore!
            db
            • Bufík
              22.11.2015 19:10

              Tak já v tom spatřuji Džesího kontinuální nevyrovnanost názorů. Klaus a Zeman, dvě strany jedné mince, od politického přerozdělení oposmlouvou až po orientaci na východ hraničící víč s čím. K papouškování frází typu kavárna se vyjadřovat ani nebudu, někdo zřejmě potřebuje lascivní schematičnost. Odělení politické moci od církve vidím jako zásadní pilíř demokracie. Viz. nedávno patriarcha Putin, dnes islámské státy apod. Není to první přehmat provencionálního Duky na rozdíl od papeže Františka, kzterého respektuji. Hezký večer Tobě, Mša, i Džesímu.
              Velkamedvědice
              • Re: Bufík
                22.11.2015 21:56

                nápověda: liturgie. Hezký večer
                mša
                • mša
                  22.11.2015 22:08

                  ? Liturgie? Bohoslužbu za aktivní politiky, tedy politickou bohoslužbu neschvaluji. Bůh má rád všechny stejně na rozdíl od lidí.
                  Velkamedvědice
                  • Re: mša
                    23.11.2015 14:46

                    "politická moc" nic nenamítá. Jak si to vysvětluješ?
                    mša
                    •  
                      23.11.2015 16:18

                      Mluvil jsem o svém názoru..Nějaký protestní dopis Duka dostal..Úlitba za červencovou dohodu s cirkví, možná nezájem tady v té džungli ve stínu tiho, hak Zeman ooět využil 17. listopadu k štvaní lidí, xenifobii a populistickým bodům. Hlavně, že studenti nemohli položit ani věnec.
                      Velkamedvědice
                      •  
                        23.11.2015 16:37

                        Hmm, těcht studentů jsem tam moc neviděl:-) Většinou tam stepovali politici TOP a soudruh děkan Zima s několika sluníčkáři a profesůrky, kteří se klaněli ještě husákovi :-)) O aktivistech multi-kulti v řadách studentů raději pomlčím. Vskutku elita národa. Naprostá většina studentů měla jejich akci v paži. Ale o této většině se psát prostě na objednávku Bruselu nedoporučuje.
                        Jesse
                        •  
                          23.11.2015 16:55

                          Asi roto, že tam nebyli vpuštěni. Tak tam byli včera.
                          Velkamedvědice
                          •  
                            23.11.2015 20:48

                            přínos tohoto posunutého státního svátku vidím v tom, že studentská hymna byla letos slyšet
                            mša
                            •  
                              23.11.2015 20:57

                              o) To jo. Hezký večer Myško.
                              Velkamedvědice
                              • :)
                                23.11.2015 21:35

                                http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vcerejsi-Albertov-Sef-MF-Dnes-si-udelal-legraci-z-Kalouska-i-z-rektoru-409603
                                mša
            • Re: mša
              17.04.2014 0:20

              ok. Nikdo nejsme dokonalí - kromě aminy a kaluš - vzdělání, znalosti a názory respektujeme, alespoň tak...jinak - zítřejší konference pohne trhy, si myslím
              mša
  • klause
    16.04.2014 19:45

    ...už nikdo nebere vážně...poslední kdo zbyl je Hájek...a ten opravdu nepochází z opice...ten pochází ze zkumavky.
    db
    • Re: klause
      16.04.2014 19:54

      a jsi si jist, že osoby počaté in vitro, někdy s tebou ZDE / s námi / nekomunikují :-) ?
      AMN
    • Re: klause
      16.04.2014 19:53

      Máme smůlu, že nám ho zase několik jeho nohsledů servíruje do médií, jako otravnou bzučící a obtěžující vosu. Nechápu, kdo by měl ještě o něj zájem. To je asi nějaká proruská mediální masáž.
      Jesse
  •  
    16.04.2014 18:58

    Všech Čechů NÉ ! I když bych také raději volila systém švýcarského franku, než evropského eura ! Ale určitě NÉ - koruny, a´la Klaus.
    AMN
    • ten ubohý sociopat
      16.04.2014 19:13

      se snaží vrátit do politiky, páč mu vadí, že ho už nikdo neobdivuje, kamery nevrčí, moderátoři se ho na nic neptají. A kromě toho z pochopitelných důvodů brojí proti EU, protože nás chce přiblížit k Putinovu Rusku. Klaus je totiž dost čitelný. Jen jeho několika oddaným fanatikům ještě nedocvaklo, že nemá neviditelné krásné šaty, ale je prostě nahý. Pro mne je tento zločinec už 10 let pouze společenský odpad. On snad ještě nikdy nepochopil, že je ČR evropský stát už 1000 let. Neuvěřitelně natvrdlý a toho jsme měli za presidenta :-((
      Jesse
      • Re: Jesse
        16.04.2014 19:29

        bláznivě jsem ho milovala, jako mnohá fanynka - do doby, než mně /nám/ vzkázal, že když se zhasne - tak to bude teprve to pravé vzrůšo ! A ono nebylo. Zklamal mě. Jestli pak víš , kde má / u koho / nyní svůj "hrad " ?
        AMN
  •  
    16.04.2014 17:18

    Ja uz som zil v niekolkych europskych zemiach a vsade som sa citil doma. Uznavam, niekde maju lepsie bagety a inde zase chleba, ale ten obavany eurocentralizmus a eurofederalizmus mi rozhodne nevadi. Ako "europan" vidim naopak same pozitiva. Ostatne, ked sa moze o Ostrave rozhodovat v Prahe, tak preco by sa o Prahe nemohlo rozhodovat v Berline? Ostatne ostravaci maju prazakov asi tak radi ako prazaci nemcov, mi pride.
    Eco
    •  
      16.04.2014 17:21

      Zrovna u Klausa sa nuti na jazyk otazka, ci nie je v jeho ociach najvacsi problem v tom, ze v Nemecku je korupcia vyrazne menej tolerovana ako u nas. Da sa totiz ocakavat, ze unia bude postupne vytlacat toleranciu korupcie i z krajin typu Cesko. A to by sme predsa nechceli..
      Eco
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.