Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schůzka k Ukrajině: Výzva všem ke složení zbraní, ústavní reformy, dohled OBSE

Schůzka k Ukrajině: Výzva všem ke složení zbraní, ústavní reformy, dohled OBSE

18.04.2014 9:16, aktualizováno: 18.4. 11:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Zástupci USA, EU, Ruska a Ukrajiny vyzvali, aby všechny nelegálně ozbrojené skupiny na Ukrajině složily zbraně, aby se budovy obsazené ozbrojenci vrátily svým původním vlastníkům a aby skončila okupace nejrůznějších prostranství. Vyzvali rovněž k vyhlášení amnestie pro všechny účastníky protestních akcí s výjimkou těch, kteří mají na svědomí závažné trestné činy. To jsou některé ze závěrů včerejší schůzky ke konfliktu na Ukrajině.

Ruské akcie, které dnes jako jedny z mála obchodují, po schůzce výrazně oživily, indexy MICEX a RTS v úvodu připisovaly zisky v blízkosti 3 %. Aktuálně MICEX +2,3 % a RTS +2,8 %. Vzhůru zamířily akcie z širokého spektra oborů. Akcie plynárenské společnosti Gazprom například posílily o skoro tři procenta a akcie banky Sberbank o dvě procenta.

Účastníci ženevské schůzky o Ukrajině se shodli na nezbytnosti mírového řešení ukrajinské krize. Na závěrečné tiskové konferenci to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Shoda podle něj panovala i v tom, že klíčovou roli musí sehrát sami Ukrajinci. USA i EU chtějí podle Lavrova s Ruskem o Ukrajině dále jednat. Ministr zahraničí USA John Kerry po jednání řekl, že očekává splnění ruských závazků, v opačném případě bude Moskva čelit dalším sankcím.

Na čtyřstranná jednání do Švýcarska přijeli šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová a ministři zahraničí Ruska, USA a Ukrajiny Lavrov, John Kerry a Andrij Deščycja.

Kerry označil výsledek jednání za "dobrou práci", upozornil ale, že slova na papírech se musí stát skutečností. Dodal, že Lavrovovi jasně řekl, že v případě nedodržení ruských závazků nebudou mít Spojené státy jinou možnost než na Moskvu uvalit další sankce.

Lavrov na tiskové konferenci řekl, že účastníci schůzky vyzvali, aby všechny nelegálně ozbrojené skupiny na Ukrajině složily zbraně, aby se budovy obsazené ozbrojenci vrátily svým původním vlastníkům a aby skončila okupace nejrůznějších prostranství. Vyzvali rovněž k vyhlášení amnestie pro všechny účastníky protestních akcí s výjimkou těch, kteří mají na svědomí závažné trestné činy. Lavrov zdůraznil, že výzva k odevzdání zbraní a ukončení okupačních akcí se týká obou stran konfliktu, tedy proruských separatistů i pravicových radikálů podporujících vládu v Kyjevě. Zbraněmi mohou disponovat jen vojáci a policisté, dodal.

Lavrov také řekl, že hlavní role ve zprostředkovatelském úsilí na Ukrajině by se měla ujmout Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Předpokládá přitom rozšíření její současné mise, která na Ukrajině již působí.

Kerry také řekl, že Deščycja na konferenci představil plány ukrajinské vlády na ústavní reformy, které mají poskytnout regionům větší pravomoci na úkor centrální vlády. Deščycja podle Kerryho opakovaně ujistil, že reformní proces bude transparentní a že Kyjev stojí o široký národní dialog.

Mezi tématy ženevské schůzky byl i jihoukrajinský Krym, který Moskva v březnu začlenila do Ruské federeace. Kerry na tiskové konferenci řekl, že názory Západu a Ruska jsou v této věci nadále zcela odlišné a že Lavrovovi opět sdělil, že Washington považuje anexi autonomního poloostrova za nelegální, neboť odporuje ukrajinské ústavě i mezinárodnímu právu.

Ukrajinská vláda chce do letošního října provést reformu ústavy a decentralizovat státní správu, vyvěsila vláda následně po schůzce usnesení na webových stránkách vlády. Na veřejné diskusi o formách decentralizace se mají podílet orgány místních samospráv, společenské organizace a podnikatelské svazy. Koordinovat ústavní reformu má ministerstvo pro místní rozvoj.

Základy reformy místní samosprávy schválila ukrajinská vláda už počátkem dubna. Pravomoci ukrajinských oblastí a okresů se mají rozšířit, gubernátoři by napříště neměli být jmenováni z centra, ale rozhodovat by o nich měli při komunálních volbách voliči. Centrální státní orgány mají mít jen kontrolní funkci.

Reforma má proběhnout ve dvou etapách. Letos mají poslanci parlamentu vypracovat a schválit její legislativní základy, příští rok by už podle nich měly být uspořádány komunální volby. 

Ukrajinské úřady včera sdělily ruské letecké společnosti Aeroflot, že do země nevpustí ruské muže ve věku od 16 do 60 let. Přicestovat budou moci jen v určitých případech. Kyjev následně upřesnil, že opatření platí ode dneška a jeho součástí budou přísnější kontroly na všech hranicích, nejen na letištích. Moskva žádá od Kyjeva vysvětlení a hrozí odvetou. Druhou kategorií cestujících, kterých se zákaz týká, jsou ukrajinští muži ve věku 16 až 60 let, kteří "jsou registrovaní na území autonomní republiky Krym a ve městě Sevastopol". Z Krymu nově nebudou moci cestovat ani ukrajinské ženy ve věku 20 až 35 let. Ve svšech případech existují určité výjimky.

Česká republika nabídla čtyři gripeny a 300 vojáků k zesílení ochrany zemí Severoatlantické aliance (NATO) kvůli ukrajinské krizi, uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Okamžité posílení obrany aliančních zemí oznámil ve středu v Bruselu generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Slíbil například více letadel při hlídkování v Pobaltí a lodě v Baltickém moři, východním Středomoří i jinde podle potřeby.

V průběhu noci a dneška se na samotném východě Ukrajiny žádné uvolnění napětí neprojevuje. Proruští radikálové ovládají administrativní objekty ve víc než deseti městech. Přestože závěrečný dokument ze čtvrteční ženevské konference o Ukrajině hovoří o nezbytnosti mírového řešení krize a vyklizení okupovaných budov, agresivně naladěné skupiny ozbrojenců se svých pozic nevzdávají. Postupuje i ukrajinská armáda.

Noc narušil ozbrojený incident nedaleko Kramatorska na severu Doněcké oblasti. Ukrajinské jednotky se tam pokusily zlikvidovat kontrolní silniční post povstalců, aby zajistily průjezd vojenské techniky na nedaleký Slavjansk. Z místa bojů se podle agentury Unian ozývaly výstřely a výbuchy granátů, nad Kramatorskem kroužily bojové vrtulníky. Incident si údajně vyžádal jednu oběť. V samotném Slavjansku, který je už týden pod kontrolou separatistů, rezignovala na funkci starostky Nelja Štepová. Politička, která se v minulých dnech několikrát vyslovila pro zachování územní celistvosti země, podle televize Espreso beze stopy zmizela a pokusy spojit se s ní telefonicky jsou neúspěšné. Štepová údajně opustila radnici po rozhovoru s Vjačeslavem Ponomarjovem, vůdcem proruských vzbouřenců, který se označuje za "lidového starostu" Slavjanska.

Na anektovaný poloostrov Krym podle agentury Unian ve čtvrtek ruská letadla dopravila ozbrojence bez hodnostního označení, kteří mají být nasazeni k vyvolávání nepokojů na východě Ukrajiny. Příštím terčem se údajně stane Záporožská oblast. Ozbrojenci prý dostali k dispozici autobusy se záporožskou poznávací značkou a vyrazili na sever. Záporožská oblast leží na jihovýchodě Ukrajiny a její hranice jsou od Krymu vzdáleny jen asi sto kilometrů. 


Vývoj dění na Ukrajině sledujte průběžně zde:
Ukrajina

Váš názor
  • podoby
    18.04.2014 11:19

    Prečo sa mi tak porobajú Češi a Ukrajinci?
    jářku
    • Re: podoby
      18.04.2014 13:21

      A proč mě se zdají slováci, kromě Tebe stejní jako češi?
      Velkamedvědice
    • Re: podoby
      18.04.2014 12:11

      Ty si myslíš, že ukrajinci nesmí mít právo na sebeurčení a slováci ano? Myslíš to vážně, nebo chce jen provokovat? Že 20 milionů ukrajinců jsou nacionalisté a slováci vlastenci? A myslíš si, že cizí státy mají právo jen tak vtrhnout do Ukrajiny bez trestu? A tu bohorovnost a nadřazenost po vzoru Putina a Klause jsi nabral kde?
      Jesse
    • Re: podoby
      18.04.2014 11:46

      Možná tím jak jsou porobení?
      tlustý hrabě
      • dělal jsem testy aserivity
        18.04.2014 16:52

        Dosáhl jsem jen 2 body ze sta. Po vyhodnocení testů řekly, že čím míň bodů, tím větší asertivita... Nevím tedy na koho se podobám... Asi na nikoho. Stejně věci budou jen tak jak musejí bít... Myslím, že se blíží Džanibekův efekt. A všechny ty rvačky v politice ideologii a s Rusama a proti Rusúm jsou tak směšné. A kráva Timošenková a ušaté torpédo Jaceňuk, zodej Janukovič. A chudáci Ukrajinci sřída tam zloděj zloděje a Jonák to ani do budoucna nebude. A americáno se hrá na spravedlného nacelém světě. Jó ale měly by jste se podívat na film o Rusku, který byl natočen na zakázku Ameriky, tedy USA ruským režisérem. Jmenuje Se Sibírsky holič. V USA byl zakázán. Původně měj sesměšnit ruší ale nějak to blbě dopadlo... Všem Vám přeji hezké svátky. Jsem se nějak moc rozepsal, no čeština mi asi moc nejde, tak to beru jako trénink.
        jářku
        • Re: dělal jsem testy aserivity
          18.04.2014 16:55

          Promiň tlustý hrabě, sem to psal jessemu.
          jářku
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university