Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nedejme se zmýlit dobrou výkonností dluhopisů evropské periferie

Nedejme se zmýlit dobrou výkonností dluhopisů evropské periferie

18.04.2014 17:57
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Je skoro k neuvěření, jak rychle dokázali investoři zapomenout na historii a plni entusiasmu se vrhli zpět na dluhopisový trh jižního křídla Evropy. Minulý týden ve čtvrtek Řecko nabídlo pětileté dluhopisy v celkové hodnotě 3 mld. EUR s dluhopisovým výnosem pod úrovní 5 %. Pro připomenutí – k úpisu došlo jen dva roky poté, co Řecko rozpoutalo největší plán dluhové restrukturalizace ve své historii. Výsledek aukce? Sedminásobný převis poptávky nad nabídkou. Přesuňme se o pár set kilometrů na západ, konkrétně do Itálie. Během středečního dne výnosy na desetiletých státních dluhopisech této země klesly na rekordní minimum 3,11 %. Obdobně i další periferní ekonomiky registrují zájem investorů o své dluhopisové cenné papíry, díky kterému dochází k postupnému poklesu výnosů u před nedávnem značně rizikových dluhopisů.

Je svůdné považovat vývoj za důkaz konce evropské krize. Za potvrzení správného směřování ekonomiky plného tvrdých reforem, které konečně přináší kýžené plody. Za příslib dalšího poklesu dluhopisových výnosů vedoucího k rozsáhlejším investicím a rychlejšímu tempu růstu. Svůdné, avšak mylné… Výhled je totiž daleko od perfektního náčrtu, který by si státy na okraji evropského kontinentu přáli.

Za prvé, stále existuje deflační riziko. Klesající ceny u periferních ekonomik zvyšují reálnou dluhovou zátěž. Za druhé, většina poklesu výnosové křivky u dluhopisů odráží víru investorů v rozsáhlé „tištění peněz“ v podání ECB, které je krajně nejisté. Za třetí, investoři preferující cenné papíry s pevným kuponem vlastně ani moc nemají jinou variantu, než investovat do dluhopisů periferních států. U všech ostatních zemí totiž nízké úrokové sazby poslaly výnos do téměř nulových hodnot.

Ještě před rokem španělské dluhopisy nesly výnos 4,7 % při inflační míře 1,5 %. Dnes se pohybují na úrovni 3,1 % a inflace se změnila v deflaci, když zamířila do záporných hodnot. Je tedy patrné, že po inflačním (deflačním) očištění výnosy zůstaly prakticky beze změny. Stále si tak udržují svou pozici nejvýnosnějších dluhopisů mezi vyspělými státy. A proto jsou pro investory (s nižší mírou averze k riziku) nadále lákavé. Je to však také důvod, proč je dluhová zátěž nadále problémem.

Riziko dluhové zátěže závisí na tom, jak moc země dluží a jak velký je rozdíl mezi jejím hospodářským růstem a úrokovým nákladem, který musí z dluhu splácet. Většina periferních ekonomik má poměr zadlužení vůči HDP vyšší než 100 %. Přijaté reformy minulých let navíc nerozhýbaly ztuhlý ekonomický růst. Ve výhledu tak u těchto krajin můžeme počítat spíše s nízkým růstem HDP, přetrvávající deflací a z toho plynoucím navyšováním reálné dluhové zátěže.

Jak z toho ven? Prvně zabránit dalším deflačním tlakům. Variantou, na kterou investoři vsází, je zásah ze strany ECB. Posléze je potřeba zaměřit se na růstové příležitosti. Rekvalifikace, osekání byrokratického aparátu či infrastrukturální investice by měly patřit mezi základní politické pilíře. Pokud k nim v brzké době periferie nepřistoupí, namísto zájmu o dluhopisy může počítat s postupným odlivem investorů. Ti jsou totiž ochotní přijmout rizika spojená s investicí do dluhopisů zadlužených zemí, ale jak se říká - "vše má své hranice". Není pochyb, že případné navyšování dluhu posune očištěnou dluhopisovou křivku vzhůru a země začnou mít s obsluhou svého dluhu výrazné problémy. Namísto nadějných vyhlídek pak snadno může dojít na staré dobré opakování historie. Cesta ven z dluhové krize poté nepovede do dáli, ale stočí se do kruhu. Bludného kruhu...
 
(Zdroje: Economist, reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.