Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výrobní ceny v eurozóně dle předpokladů dál klesají

Výrobní ceny v eurozóně dle předpokladů dál klesají

05.05.2014 11:09
Autor: Tomáš Vlk, Patria Finance

Index cen průmyslových výrobců v eurozóně se za březen snížil o 0,2 procenta, tedy v souladu s odhady. Index táhnou stále dolů energie, bez kterých by dál jen stagnoval. Ceny energií v dubnu zrychlily svůj sestup, když klesly o 0,8 procenta. Další skupinou výrobků, kde se výrobní ceny snižovaly, jsou meziprodukty. Ty v dubnu zlevnily o 0,2 procenta. Stagnaci vykázaly ceny zboží běžné spotřeby. Mírně vzhůru, o 0,1 procenta, se pak posunuly výrobní ceny kapitálového zboží a zboží dlouhodobé spotřeby. 

ppi

Meziročně jsou výrobní ceny o 1,6 procenta níž; konsensus byl v tomto případě nastaven na -1,7 procenta. Také v meziročním pohledu přitom index nejvíce táhnou dolů energie, jež jsou oproti loňskému roku o 4,3 procenta levnější. Bez energií by index meziročně klesal o 0,5 procenta.

Nejsilnější deflace se drží na Kypru a v Belgii, kde jsou výrobní ceny meziročně o 5,6, respektive 4,8 procenta níž. Se 4,2procentním poklesem následují Slovensko a Estonsko. Meziroční růst cen vykazují pouze Lotyšsko a Malta. Z velkých zemí je nejmírnější deflace v Německu, kde ceny klesají o 0,8 procenta. Francie hlásí meziroční pokles o 2,1, Itálie o 1,9 a Španělsko o 1,2 procenta.

Podle indexu výrobních cen se deflace v eurozóně má tendenci dál prohlubovat, a to i když odhlédneme od vlivu energií. Z nákladové strany tedy chybí tlak na zrychlování spotřebitelských cen, což posiluje očekávání delšího období velmi slabé spotřebitelské inflace v eurozóně. Co se ale týče finančních trhů, dnešní data by neměla mít podstatný vliv. Statistiky teprve za březen, které navíc vyšly v souladu s konsensem, neovlivní očekávání o výsledku jednání ECB.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data