Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bude čínský způsob vládnutí efektivnější než ten západní?

Bude čínský způsob vládnutí efektivnější než ten západní?

20.05.2014 14:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Číňané se dnes snaží studovat úspěšné modely vedení země po celém světě, od Chile až po Švédsko. Před 1300 lety se v Číně do vládního sektoru dostávali jen ti nejschopnější mladí lidé. Po staletí pak vedli zemi s nejvyspělejším systémem vládnutí. Vše skončilo v době, kdy se do vedení dostala Evropa a Amerika. Dnes je jejich způsob vlády už dlouho jejich výhodou. Čína se ale chce dostat zpět na přední pozici.

Západ by se na zmíněnou snahu Číny měl dívat podobně, jako v 90. letech hleděl na její továrny. Tedy s pocitem závisti a strachu. Čína promyšleně modifikovala umění kapitalismu, nyní se věnuje umění vlády a správy země. Jediný rozdíl spočívá v tom, že podle Číňanů se v této oblasti od západu mnoho nepřiučí. Stále tak jezdí spíše do Silicon Valley a na Wall Street, ne do Washingtonu.

Západu v jeho úspěchu pomohlo několik revolucí. První se týkala bezpečnosti, když byly v 16. a 17. století vytvořeny moderní národní státy. Španělsko, Anglie a Francie pak po celém světě soupeřily o dominantní vliv a to zlepšilo efektivitu jejich vlád způsobem, který introvertní Čína nenásledovala. V 18. a 19. století pak došlo k velkému pokroku v oblasti svobody a efektivity. Vláda se zaměřila na poskytování služeb v oblastech, jako je školství či policie. Ve 20. století role vlády nadále rostla a dostávala se do oblastí jako zdravotní péče, školství či podpora nezaměstnaných. Stát blahobytu pak na západě zůstává dominantním modelem i nyní.

V současnosti se Čína snaží západu konkurovat i v této oblasti. Během posledních dvou let americký politický systém kolaboval. Čína mezitím rozšířila penzijní programy na 240 milionů lidí žijících na venkově. Indie se snaží zlepšit zdravotní péči využíváním úspor z rozsahu, Singapur poskytuje mnohem lepší vzdělávací systém, než je tomu v USA, Brazílie využívá podmíněnou finanční podporu občanům. Minimálně tedy dochází k tomu, že západ už nemá monopol na dobré nápady. Čelit bude třem hlavním výzvám.

První se týká toho, že zatímco voliči chtějí po vládě stále víc a víc, důvěra v ní klesá. Vládní finance se přitom hroutí, americká vláda dosáhla od roku 1960 přebytků pouze pětkrát, Francie od roku 1975 ani jednou. K tomu se přidává demografický vývoj. Vlády mohou být reformovány, voliči se ale musí rozhodnout, co vlastně chtějí. Podle našeho názoru by měli chtít mnohem méně. Současná velká vláda je hrozbou pro demokracii. Čím více toho zajišťuje, tím horší je kvalita a tím jsou lidé naštvanější. Velké vlády ohrožují i svobodu. Pokud vám stát vezme polovinu toho, co vyděláte, a reguluje i ty nejmenší detaily vašeho života, stane se pánem namísto toho, aby byl sluhou. Lepší, aby stát dělal jen pár věcí a dělal je dobře.

Zdroj: WSJ


Váš názor
  • nepište nepodstatné
    20.05.2014 18:17

    Vše neskončilo, jak tvrdí redakce v době, kdy se do vedení dostala Evropa a Amerika, ale když nastoupili komunisti. Kulturní revoluci si snad pamatujete, ne? Velký Mao zničil prakticky všechno, čím mu rudá ideologie zetemnila mozek. Myslím, že tohle krvavé období je nedoceněný historický mezník. Ještě dlouho se bude China vzpamatovávat. Překotný konzum a HDP to nevyléčí.
    Jesse
  •  
    20.05.2014 17:55

    "Pokud vám stát vezme polovinu toho, co vyděláte," - no u nás je prý složená daňová kvóta 35,4%. "Složená daňová kvóta, která vyjadřuje podíl daní včetně cla a povinných příspěvků na sociální zabezpečení a veřejné zdravotní pojištění na hrubém domácím produktu, by měla zůstat na úrovni 35,4 procenta. Stejné by mělo zůstat také datum dne daňové svobody, 27.6." (D.Marek) Jestlipak v tom je i daň, zdejšími zéloty zvaná DPH, kterou prý platí všichni *jako mourovatí* - včetně asistenčního psa a projíždějícího Krymského Tatara (jen bych ráda věděla, jestli i oni potom mají daňové prázdniny ;-)
    Kalka.
    •  
      20.05.2014 18:30

      Kalko, články o DPH a HDP tvoří pan Marek a ten jistě ještě /možná/ nezaznamenal, že v této velké zemi již DPH pár měsíců je obsaženo /zakalkulováno/ v cenách , ale překlady o Číně vytváří pan Žabža - fanoušek všeho asijského. Ten se zase nezajímá o DPH /možná/ , ale určitě diskuzi na vlákně od DPH a HDP pečlivě sleduje, že ?
      AMN
      • AMN
        21.05.2014 14:11

        :-)) Citovala jsem větu z článku, ke které jsem se vyjádřila. Jinak je škoda, že u článku o Číně je japonská ilustrace...
        Kalka.
    •  
      20.05.2014 18:13

      ty jsi založila nové vlákno o DPH?:-)
      Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university