Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
J. Sachs: Proč se Bill Gates plete

J. Sachs: Proč se Bill Gates plete

23.05.2014 18:14

Přinášíme, v rámci spolupráce s Project Syndicate, velmi kritickou reakci prominentního ekonoma a nejmladšího profesora v dějinách Harvard University J. Sachce na článek, který na počátku týdne napsal B. Gates (jež mimo jiné spolufinancoval program boje proti chudobě navržený právě J. Sachsem).


Ve své recenzi chybami poseté a neaktuální knihy Niny Munkové se Bill Gates podivně odchyluje od rigorózního přístupu k měření a hodnocení, který charakterizuje neocenitelnou činnost jeho nadace. Jednoduše přejímá tvrzení Munkové, že Projekt vesnic tisíciletí (MVP) – rozvojový projekt, jenž probíhá ve více než 20 afrických zemích – neuspěl. Ve skutečnosti tento projekt vzkvétá.

Tato důvěřivost je zarážející. Kniha Munkové pokrývá pouze malý výsek z první poloviny desetiletého projektu a pouze dvě ze dvanácti vesnic. Autorka navíc ve vesnicích tisíciletí nikdy „dlouhou dobu nežila“. Trávila v nich v průměru asi šest dní v roce – zhruba 36 dní za dobu šesti let – a obvykle vesnice navštěvovala na 2-3 dny. Kromě toho přijížděla jako reportérka časopisu Vanity Fair , která neměla žádný výcvik ani zkušenosti z oblasti veřejného zdraví, zemědělství, ekonomie či rozvoje Afriky.

Ještě horší je, že postřehy Munkové byly často přinejmenším značně zveličené tak, aby působily na čtenáře. Opravdu Bill Gates věří tomu, že jsem prosazoval určité konkrétní plodiny, aniž bych se staral o to, zda pro ně existuje trh, nebo že jsem ve svých průběžných radách vládním činitelům nebral v úvahu státní zdanění? O zemědělských strategiích a výběru v MVP navíc rozhodovali afričtí agronomové, z nichž někteří patří k nejlepším v Africe – a často spolupracovali s Billovým zemědělským personálem v jeho Alianci za zelenou revoluci v Africe (AGRA).

Billa jistě potěší, že MVP bude příští rok – tedy v době jeho ukončení (a také v době ukončení Rozvojových cílů tisíciletí) – řádně a profesionálně vyhodnocen. Toto hodnocení bude vycházet ze značného objemu dat nashromážděných v uplynulém desetiletí a z rozsáhlého nového souboru dat, která budou shromážděna v roce 2015. Navíc bude hodnocení obsahovat i srovnání s oblastmi kolem vesnic tisíciletí. Ostatně doufám, že nám Nadace Billa a Melindy Gatesových pomůže uskutečnit podrobný a nezávisle dozorovaný výzkum potřebný k plnému vyhodnocení tohoto složitého projektu.

Dovolte mi, abych uvedl několik dalších dobrých zpráv založených na podrobných údajích o zajišťování zdraví v komunitě, o nemocnosti (morbiditě) a úmrtnosti (mortalitě), které MVP každý měsíc shromažďuje. Míra úmrtnosti ve vesnicích tisíciletí prudce klesá. Současné údaje, které budou příští rok zkoumány podrobněji, dokonce naznačují, že se již podařilo nebo se do roku 2015 může podařit splnit smělý cíl v podobě snížení míry úmrtnosti dětí ve věku do pěti let pod 30 úmrtí na 1000 narozených dětí, a to při pozoruhodně nízkých nákladech pro zdravotnický systém.

Jeden z vysoce postavených pracovníků nadace Gatesových nedávno navštívil vesnici tisíciletí v severní Nigérii. Posléze mi osobně potvrdil, že pohled na fungování zdravotnického systému v této vesnici zanechal v něm i členech jeho týmu hluboký dojem.

Dovolte mi tedy, abych využil této příležitosti a zopakoval výzvu, kterou jsem Billovi předložil. Může si vybrat kteroukoliv oblast ve venkovské Africe a náš tým tam začne s místními komunitami a s využitím stejného přístupu jako ve vesnicích tisíciletí pracovat na snížení míry úmrtnosti dětí do pěti let pod hranici 30/1000 – charakteristickou pro mnoho středněpříjmových zemí –, a to při ročních zdravotních nákladech ve výši pouhých 60 dolarů na osobu. A dosáhneme toho za pět let nebo i dříve. Věřím, že tento úspěch pomůže Billovi i dalším lidem pochopit pozoruhodnou hodnotu investic do nízkonákladových venkovských zdravotnických systémů, které se řídí základními principy Projektu vesnic tisíciletí.

Vzhledem k obavám z trvalé udržitelnosti a měřitelnosti MVP, které sdílí i Bill, je navíc poměrně významné, že hostitelské vlády patří mezi silné stoupence tohoto přístupu. Vedoucí představitelé těchto vlád už téměř deset let vidí vesnice tisíciletí v každodenním provozu. A na rozšířené zavádění základních konceptů MVP sázejí vlastní peníze i politiku.

Například Nigérie využívá koncepty MVP pro zajišťování zdravotnických a vzdělávacích služeb v celostátním měřítku ve všech 774 místních samosprávných oblastech v zemi. Vlády napříč regionem přijaly od Islámské rozvojové banky přes 100 milionů dolarů, aby samy šířily koncepty MVP. Zhruba dvanáct zemí dnes zahajuje vlastní Projekt vesnic tisíciletí nebo se k němu připojuje, aby mohly uvést do chodu své vesnice tisíciletí. A Panafrická síť vedení mládeže, která sdružuje mladé lidi z Afriky, nedávno navštívila vesnici tisíciletí v Senegalu a vyžádala si podporu Projektu vesnic tisíciletí, aby mohla v domovských zemích a regionech rozšiřovat metody a strategie MVP.

Toto šíření přístupu známého z vesnic tisíciletí do celé Afriky ukazuje, že afričtí političtí a komunitní lídři pokládají metody, strategie a systémy MVP za nesmírně užitečné v boji proti chudobě ve venkovské Africe. Kniha Niny Munkové je neaktuální a míjí se cílem. Zvu Billa Gatese, aby během své chystané cesty do Afriky navštívil jednu nebo více vesnic tisíciletí a na vlastní oči se přesvědčil, proč je o tento přístup na celém kontinentu takový praktický zájem.

Jeffrey D. Sachs je profesor udržitelného rozvoje a zdravotní politiky a správy a ředitel Institutu Země na Columbijské univerzitě v New Yorku. Působí rovněž jako zvláštní poradce generálního tajemníka OSN pro Rozvojové cíle tisíciletí.

Copyright: Project Syndicate, 2014.

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.